Ταξίδι στην Άγνωστη Πελαγονία

Ταξίδι στην Άγνωστη Πελαγονία

Στο ιστορικό Πρίλεπ (Πρίλαπος)

και στην κοσμοπολίτικη Μπίτολα (Μοναστήρι)

– Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη.

Γνωρίζουμε την πόλη Πρίλεπ (Πρίλαπος) της Ιστορίας, της Βιομηχανίας, του Καπνού, του εμπορίου και των Τεχνών, και εξερευνούμε την Μπίτολα, την ΄“Πόλη των Προξένων” και τα φαντάσματα του Κοσμοπολιτισμού του 19ου και 20ου αιώνα.

Μονοήμερη ταξιδιωτική εξόρμηση από Θεσσαλονίκη

* Κάντε άμεσα την κράτησή σας -Περιορισμένες θέσεις!

Μυηθείτε στην μαγεία της Κοσμοπολίτικης Μπίτολα, το Μοναστήρι του Ελληνισμού, και στην γοητεία του βαλκανικού Πρίλεπ.

✅Επισκεπτόμαστε την συνέχεια της πιο σημαντικής αρχαίας μακεδονικής πόλης της Πελαγονίας, που από τα αρχαία Στύβερρα έγινε το Πρίλεπ, ένας σημαντικός εμπορικός κόμβος δίπλα στη ρωμαϊκή Via Egnatia και σήμερα η 4η σε πληθυσμό πόλη της Βόρειας Μακεδονίας με 70.000 κατοίκους.

☑️ Γνωρίζουμε το ιστορικό κέντρο της «πόλης κάτω από τους Πύργους του Μάρκο» και μαθαίνουμε για την ιστορία του Σέρβου πρίγκιπα Μάρκου Κράλιεβιτς (Kral Marko, 1335-1395), που είχε πρωτεύουσά του το Πρίλεπ, και οι θρύλοι του απλώθηκαν σε όλα τα Βαλκάνια.

✅ Περιηγούμαστε στο ιστορικό κέντρο του Πρίλεπ, στην πλατεία γύρω από το άγαλμα του Μάρκου Κράλιεβιτς, στο παλιό οθωμανικό τζαμί, στον Πύργο του Ρολογιού και στα σοκάκια με τα παζάρια, που σφύζουν από ζωή (το Σάββατο που ταξιδεύουμε το παζάρι θα είναι ανοικτό). Πίνουμε καφέ μέσα σε μια ατμόσφαιρα βαλκανική και ανατολίτικη ταυτόχρονα και απολαμβάνουμε το τοπικό Μπούρεκ.

✔️Περνάμε από το μοναδικό Βλάχικο Νεκροταφείο στην Μπίτολα και τον επισκεπτόμαστε τον τάφο του Μίλτου Μανάκια, του πρώτου Κινηματογραφιστή των Βαλκανίων.

✅ Περιηγούμαστε στον Πεζόδρομο Σίροκ Σόκακ με τα μοναδικά αρχιτεκτονικά κτίρια 🏦 και τα φαντάσματα του κοσμοπολιτισμού του 19ου και των αρχών του 20ου αιωνα.

✅ Ξετυλίγουμε την ιστορία των, βλαχικής καταγωγής, Αδελφών Μανάκια, των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών 🎥 των Βαλκανίων, που στέγασαν στην Μπίτολα τα όνειρά τους. Βλέπουμε το παλιό στούντιο📽️, μουσείο και το άγαλμα του Μίλτου Μανάκια. Μαθαίνουμε για τη συνεισφορά τους στην βαλκανική ιστορία και πολιτισμό, και για το φεστιβάλ 🎬στο όνομα τους.

✅ Πηγαίνουμε στην Εκκλησία ⛪του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης με το μοναδικό ξυλόγλυπτό τέμπλο της.

✅ Συναντάμε την Οθωμανική Στρατιωτική Σχολή της Μπίτολα από όπου πέρασε και ο Κεμάλ Ατατουρκ, και το σπίτι της Ελένης Καρύδης, της νεαρής βλαχοπούλας που έρωτεύτηκε τον Κεμάλ.

✅ Μαθαίνουμε γιατί η Μπίτολα ονομάστηκε “Πόλη των Προξενείων”

✅ Περνάμε από την προτομή του Στρατάρχη Τίτο και μαθαίνουμε για την σχέση του με την Μπίτολα.

✅ Αποκωδικοποιούμε τα μυστικά και τους συμβολισμούς του Πύργου του Ρολογιού🏫.

✅ Επισκεπτόμαστε μνημεία της οθωμανικής κληρονομιάς, όπως το ιστορικό Ισάκ τζαμί και το Γενί τζαμί.

✅ Περιηγούμαστε στο παλιό οθωμανικό παζάρι (Στάρα Τσάρσια)

✅ Αναζητούμε τις ιστορίες και τις μνήμες του Ελληνισμού του Μοναστηρίου (Μπίτολα), τα απομεινάρια, και τις σημερινές σχέσεις των Ελλήνων με την πρωτεύουσα της Πελαγονίας.

✅ Μαθαίνουμε για την συνεισφορά του πολυάριθμου Βλαχικού (Αρμάνικου) στοιχείο στην ανάπτυξη και στον πολιτισμό της Μπίτολα.

✅ Συζητάμε για ζητήματα ταυτότητας στις συνοριακές και ιστορικά κοσμοπολίτικες πόλεις των Βαλκανίων.

✅ Συντονιζόμαστε με την ρομαντική ατμόσφαιρα της Μπίτολα!

🚶Εξερευνήστε την γη της Πελαγονίας και την κοσμοπολίτικη Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας, ακολουθώντας τον συγγραφέα 🖋️Γιώργο Στάμκο, ειδικό για τα Βαλκάνια, και συγγραφέα των επεισοδίων της ταξιδιωτικής σειράς ντοκιμαντέρ🎥 Βαλκάνια Εξπρές/Balkan Express, σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο Kogkalidis Tours.

Συμμετοχή σ’ αυτή τη μοναδική εμπειρία:

Η τιμή περιλαμβάνει :

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ 🚍

ΑΡΧΗΓΟΣ, ΣΥΝΟΔΟΣ, ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΊΩΝ .

ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΝΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ “ΑΠΟΣΙΩΠΗΜΕΝΗΣ” ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ.

Αναχώρηση από Νέα Μηχανιώνα, , 06:00 το πρωί, 6:15 Περαία, 06:30 ΙΚΕΑ, και 07:00 από Πλατεία Αριστοτέλους με Εγνατία (Κέντρο Θεσσαλονίκης).

Επιστροφή μέχρι τις 23:30 το βράδυ.

☑️ΠΡΟΣΟΧΗ: Περιορισμένες θέσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώστε συμμετοχή άμεσα. Για πληροφορίες και συμμετοχές τηλεφωνείστε στο  2392110215 ή στο 6945522050 (στείλτε SMS με τα στοιχεία σας γράφοντας «Άγνωστη Πελαγονία ») ή στο mail📷 stamkos@post.com

ή μήνυμα στο messenger George Stamkos (facebook) γράφοντας: “κράτηση για Άγνωστη Πελαγονία 13/2”

κι επίσης τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, για να επικοινωνήσουμε μαζί σας)

καθώς και το σημείο της επιβίβασης σας (Ν. Μηχανιώνα 6:00, Περαία 6:15, ΙΚΕΑ 6:30, Πλατεία Αριστοτέλους με Εγνατία -Κέντρο Θεσσαλονίκης 7:00).

☑️ΠΡΟΣΟΧΗ: Περιορισμένες θέσεις – Κάντε άμεσα την κράτησή σας

(Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε στο messenger του George Stamkos (facebook)

Αναλυτικές πληροφορίες για το ταξίδι μας στην Άγνωστη Μπίτολα: https://zenithmag.wordpress.com/2022/03/12/agnostibitola/

Εξερευνείστε μαζί μας το Πρίλπε της Ιστορίας, της Βιομηχανίας και του Εμπορίουκαι την “Πόλη των Προξένων”, την Μπίτολα, με τα φαντάσματα του Κοσμοπολιτισμού του 19ου και 20ου αιώνα.

Συντονιστείτε με την ομάδα Balkans Terra Incognita εξερευνώντας μια πολυστρωματική περιοχή της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας!☑️.