Ταξίδι στην Άλλη Οχρίδα

Ταξίδι στην Άλλη Οχρίδα

Ένα Άλλο Ταξίδι στην υδάτινη καρδιά των Βαλκανίων

Αλβανία: μαγευτική λίμνη Οχρίδα ● Παραλίμνιο Πόγραδετς ● Στοιχειωμένη Βλάχικη Μοσχόπολη ● Ρομαντική Κορυτσά του Πολιτισμού και των Καντάδων● Υδάτινος Μικρόκοσμος των Πρεσπών ● Νησάκι Άγιος Αχίλλειος και η Μυστηριακή Βασιλική του ● Ακριτικοί Ψαράδες


Σάββατο 23 Μαρτίου 2024– Κυριακή 24 Μαρτίου – Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024
Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη


Μετρώντας τουλάχιστον 7.000 χρόνια μόνιμης ανθρώπινης κατοίκησης, οι ακτές γύρω από την λίμνη Οχρίδα, – η βαθύτερη λίμνη της Ευρώπης με γεωλογική ηλικία τριών εκατομμυρίων ετών– έχουν πολλές στρώσεις ιστορίας και πολιτισμού. που θα ανακαλύψετε μαζί μας στη διάρκεια αυτού του ιδιαίτερου τριήμερου ταξιδιού μας.
Η ομάδα Balkans Terra Incognita σας προσκαλεί σε ένα ιδιαίτερο ταξίδι στην υδάτινη καρδιά των Βαλκανίων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.


► Στην αλβανική όχθη της λίμνης Οχρίδας και στην παραλίμνια πόλη Πόγραδετς, που έχει ως σύμβολο της τον Κάδμο, μεταμορφωμένο σε ιχθυόμορφο δράκο.

Την “Μέκκα” της αλβανικής λογοτεχνίας και ποίησης, χάρη στα έργα του Λασγκούς Ποραντέτσι και του Μιτρούς Κουτέλι, τους δύο ποιητές, που γέννησε κι έβαλαν τις βάσεις για τη σύγχρονη αλβανική ποίηση.

Τα αγάλματα των δύο ποιητών βρίσκονται σήμερα αντικρυστά, στο “Πάρκο των Ρόδων”, στο κέντρο της πόλης, δίπλα στην μεγάλη τους “Μούσα” -την λίμνη Αχρίδα.

Το μέτρο του χρόνου, στο κεφάλι του ποιητή, είναι διαφορετικό“, έγραφε ο Ποραντέτσι .

Θα ζήσω, ελπίζω, για λίγο, στην καρδιά μου, γιατί αυτό ήταν το όνειρό μου: να αφήσω την ψυχή μου ως κληρονομιά μετά θάνατον, όπως την παρέλαβα”, έλεγε ο Κουτέλι.

Μοιάζουν σαν να συνομιλούν μεταθάνατον, ανταλλάσσοντας στίχους…

Ένας τουριστικός προορισμός για τους Αλβανούς από την εποχή του Εμβέρ Χότζα, που διατηρούσε και την βίλα του δίπλα στη λίμνη Οχρίδα. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και την περίφημη πέστροφα της Οχρίδας, που λέγεται “Κοράνι” στα Αλβανικά. Εδώ θα απολαύσουμε την μαγεία της λίμνης Οχρίδας, με παραλίμνια περιήγηση, αλλά και την απίστευτη θέα από το ξενοδοχείο μας στις όχθες της λίμνης.


Στην “αετοφωλιά” που λέγεται Μοσχόπολη ((Voskopoja), την αλλοτινή μητρόπολη των Βλάχων στα Βαλκάνια, κτισμένη σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, που καταστράφηκε από τον Αλή Πασά. Η Μοσχόπολη γνώρισε μεγάλη ακμή στα μέσα του 18ου αιώνα και ειδικά τη «χρυσή εποχή» του 1730-1760 όταν ο πληθυσμός της έφτασε τις 30.000 αναδεικνύοντας την σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις των Βαλκανίων. Ήταν μια πολιτισμένη, χριστιανική νησίδα μέσα στα Οθωμανικά Βαλκάνια.

Εδώ δημιουργήθηκε το 1731 το δεύτερο τυπογραφείο στον βαλκανικό χώρο (μετά από αυτό της Κωνσταντινούπολης), που τύπωνε βιβλία κυρίως στην Ελληνική Γλώσσα –άλλη μια απόδειξη της στενής σχέσης της πόλης με τον ελληνικό πολιτισμό.

Μάρτυρες της ακμής εκείνης της εποχής είναι οι ναοί του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Αθανασίου και των Ταξιαρχών που κοσμούνται από πολλές και εξαιρετικές αγιογραφίες. Καθόλου περίεργο που η Μοσχόπολη θεωρούνταν τότε ως οι «Άγιοι Τόποι» της εκκλησιαστικής τέχνης στα Βαλκάνια.

Θα μάθουμε γιατί η Μοσχόπολη ήταν ένας πρόωρος φάρος πολιτισμού μέσα σε μια άγρια “αλβανική θάλασσα”…

«Η Μοσχόπολη ήταν μια πόλη πολιορκημένη από τη βαρβαρότητα και την αμάθεια και το παράξενο δεν είναι που κάποια μέρα καταστράφηκε, αλλά πως κτίστηκε σαν το λουλούδι που φυτρώνει μέσα στα βράχια… Η Μοσχόπολη ήταν κάτι πρόωρο για τους Αλβανούς. Σβήστηκε όπως σβήνεται κάθε ακατάληπτο όνειρο στον ανθρώπινο εγκέφαλο…» Μπεν Μπλούσι, Αλβανός συγγραφέας


Στην ρομαντική Κορυτσά, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Αλβανίας. Η Κορυτσά είναι μια μια πολυεθνική και πολυπολιτισμική πόλη με κατοίκους Χριστιανούς Ορθόδοξους, Σουνίτες μουσουλμάνους και Μπεκτασί, εκκλησίες και τζαμιά, όπου συνυπάρχουν αρμονικά Αλβανοί Ορθόδοξοι και Μουσουλμάνοι, με σημαντική παρουσία Βλάχων και Ελλήνων. Από εδώ ξεκίνησε η σύγχρονη αλβανική παιδεία, με το πρώτο σχολείο της αλβανικής γλώσσας.

Είναι μια μικρογραφία της σύγχρονης Αλβανίας που αλλάζει, διατηρώντας ρομαντικά και νοσταλγικά του παρελθόντος της. Φιλοξενεί μουσεία παγκόσμιας κλάσης (Μεσαιωνικής Τέχνης, Μουσείο του Τζον Μίλι), γραφικές ορθόδοξες εκκλησίες και μια όμορφη αρχιτεκτονική με καλντερίμια στο κέντρο της.

Πήρε τον τίτλο «η Πόλη των Καντάδων» (Σερενάτα) από τις ερωτικές μπαλάντες που συνήθιζαν να παίζουν κάτω τα μπαλκόνια και στις αυλές των όμορφων σπιτιών της.

Η Κορυτσά είναι μια πόλη που χαίρεσαι να την ζεις, να την περπατάς και έχει έντονη νυκτερινή ζωή (θα διανυκτερεύσουμε και εδώ!).

Μεγάλοι χώροι πρασίνου, μπυραρίες και καφέ, μεγάλη πανεπιστημιούπολη, αξιόλογα ιδρύματα, μουσεία και πολιτιστικά μνημεία, συγκεντρωμένα γύρω από το κέντρο της, φιλόξενους κατοίκους και υπέροχα φαγητά, κι επιπλέον έχει και τη δική της ζυθοποιία, που παράγει την πολύ καλή μπύρα “Κόρτσα” (Κορυτσά)!


Στην Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, την υδάτινη καρδιά των Βαλκανίων. Επιστρέφοντας από την εξόρμηση μας στην αλβανική Οχρίδα και στην νοτιοανατολική γωνία της Αλβανίας, θα κάνουμε κι ένα μικρό, αλλά συναρπαστικό ταξίδι στην βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας. Σ’ έναν υδάτινο κόσμο, που ενώνει τρεις, γειτονικές, βαλκανικές χώρες. Σε ένα μοναδικό οικοσύστημα στα σύνορα της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Τις λίμνες Πρέσπες…


Στο νησάκι Άγιος Αχίλλειος και στην αινιγματική Βασιλική Εκκλησία. Η περιήγησή μας στον μαγικό μικρόκοσμο των Πρεσπών, θα ξεκινήσει από τη Μικρή Πρέσπα και το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Θα περπατήσουμε την πλωτή πεζογέφυρα, μήκους 630 μέτρων, που συνδέει το νησάκι του Αγίου Αχίλλειου με την απέναντι όχθη.

Είναι το δεύτερο λιμναίο νησί με οικισμό στην Ελλάδα, κατοικημένο από τους ρωμαϊκούς χρόνους, και ήταν μεγάλο θρησκευτικό κέντρο, με πολλές εκκλησίες και πληθυσμό.

Το νησάκι πήρε το όνομά του από την βασιλική του Αγίου Αχίλλειου. Θα περιηγηθούμε στα ερείπια της, που στέκουν αγέρωχα και σε προσκαλούν για ένα μικρό μάθημα ιστορίας, αλλά και μυστηρίου, που φθάνει μέχρι τον τάφο του Τσάρου Σαμουήλ και τους αινιγματικούς Βογόμιλους...


Στους παραλίμνιους Ψαράδες, το βορειοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας. Η περιήγησή μας στον μαγικό μικρόκοσμο των Πρεσπών, θα τελειώσει σ’ ένα απομονωμένο, ακριτικό, ψαροχώρι στις νότιες όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Το ελληνικό χωριό Ψαράδες, με λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους και πολύ περισσότερες αγελάδες, που βόσκουν ελεύθερα στα λιβάδια, αλλά και μέσα στο χωριό. Πρόκειται για μια σπάνια, αυτόχθονα, ράτσα μικρόσωμων αγελάδων, που έχει προσαρμοστεί στο μικροκλίμα των Πρεσπών.

Εδώ θα απολαύσουμε το γεύμα μας δίπλα στη λίμνη Μεγάλη Πρέσπα, με άφθονα λιμνίσια ψάρια και άλλα τοπικά εδέσματα, προτού πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Θεσσαλονίκη.


Συνοδός μας σε αυτή την ιδιαίτερη περιήγηση στην υδάτινη καρδιά των Βαλκανίων θα είναι ο συγγραφέας Γιώργος Στάμκος, ειδικός για τα Βαλκάνια, και συγγραφέας των επεισοδίων της ταξιδιωτικής σειράς ντοκιμαντέρ Βαλκάνια Εξπρές/Balkan Express. Σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο Kogkalidis Tours, εξερευνούμε μια άγνωστη περιοχή της Αλβανίας και των Βαλκανίων.


Συμμετοχή σε αυτή την μοναδική εμπειρία 190€ κατ’ άτομο σε δίκλινο/τρίκλινο – Μονόκλινο 240€ (προκαταβολή για κράτηση 100€).


Κρατήσεις – Συμμετοχές – Πληροφορίες
2392113268 – 6949372223 και Viber στο ίδιο κινητό
Kogkalidis Tours και George Kogalidis (Facebook messenger)

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

► Μεταφορές με κλιματιζόμενο λεωφορείο
► Δύο Διανυκτερεύσεις με πρωινό σε ξενοδοχείο στο Πόγραδετς, δίπλα στην λίμνη Οχρίδα, και στην Κορυτσά
► Αρχηγός, συνοδός, έμπειρος γνώστης των Βαλκανίων.
► Ομιλίες και μικρές διαλέξεις για θέματα της “Αποσιωπημένης Ιστορίας” των Βαλκανίων”

Αναχώρηση από Νέα Μηχανιώνα 6:00 -Περαία 6:15 – ΙΚΕΑ 6:30 και 7:00 από Πλατεία Αριστοτέλους με Εγνατία (Άγαλμα Βενιζέλου).

Επιστροφή την Δευτέρα 25 Μαρτίου μέχρι τις 22:00 το βράδυ

ΑΠΟΔΡΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Ο Κόσμος δεν βρίσκεται μέσα στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή σου. Δεν βρίσκεται στο smartphone σου, στο GPS, στο Internet ή στα Social Media. Ο Κόσμος δεν βρίσκεται μέσα στο κεφάλι σου -και δεν είναι αυτό που νομίζεις ότι είναι. Βρίσκεται εκεί έξω, είναι πολύχρωμος και πολύπλευρος, και περιμένει για να τον εξερευνήσεις. Έρχεσαι;