ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΠΙΤΟΛΑ (Μοναστήρι), Βόρεια Μακεδονία

Ταξίδι στην Άγνωστη Μπίτολα (Μοναστήρι), Βόρεια Μακεδονία

(Αναχώρηση από Θεσσαλονική)

Εξερευνούμε την ΄“Πόλη των Προξένων” και τα φαντάσματα του Κοσμοπολιτισμού του 19ου και 20ου αιώνα

Συντονιζόμαστε με την ρομαντική ατμόσφαιρα της Μπίτολα

Η Μπίτολα (Bitola) ή Μοναστήρι είναι δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Μακεδονίας (Severna Makedonija), σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ελλάδα. Σε αυτή την πόλη των 80.000 κατοίκων, που διασχίζεται από τον ποταμό Ντράγκορ και απλώνεται στους πρόποδες του όρους Μπάμπα στο Εθνικό Πάρκο Πέλιστερ, κυριαρχεί μια νοσταλγική κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, ανάμεσα σε σκιερά πάρκα και έναν κεντρικό δρόμο με καφέ και παλιά προξενεία. Εδώ έδρασε ο Κεμάλ Ατατούρκ αλλά και οι Αδελφοί Μανάκια, οι πρώτοι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων. Μια πόλη που υπήρξε κέντρο του Ελληνισμού και του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της, πολυεθνική και πολυπολιτισμική, με έντονη και δημιουργική την παρουσία του Βλαχικού στοιχείου. Από όλες τις πόλεις της γειτονικής μας χώρας η Μπίτολα ξεχωρίζει για την πιο ευρωπαϊκή, ρομαντική και νεοκλασική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, όταν το άστρο της οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδυε στα Βαλκάνια.

Το μυστήριο του Πύργου του Ρολογιού Μπίτολα, Βόρεια Μακεδονία

Στην πλατεία Magnolia, βρίσκεται το πιο εμβληματικό ορόσημο της πόλης, ο περίφημος Πύργος του Ρρολογιού. Ένας τοπικός μύθος υποστηρίζει πως ένα μυστηριώδες σύμβολο είναι κρυμμένο κάπου στην πρόσοψη του πύργου. Πρόκειται για την παρουσία ενός χαραγμένου γερακιού που είναι κρυμμένο στον Πύργο του Ρολογιού της Μπίτολα.

Οι απαρχές του Πύργου του Ρολογιού αποτελέι μυστήριο, καθώς δεν είναι σαφές πότε πραγματικά κατασκευάστηκε ο πύργος. Υπάρχουν μεσαιωνικά κείμενα που κάνουν λόγο για Πύργο Ρολογιού στην πόλη ήδη από τον 14ο αιώνα. Ωστόσο, είναι απίθανο ότι αυτός είναι ο ακριβής πύργος που στέκεται σήμερα στο κέντρο της πόλης. Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι ο πύργος κατασκευάστηκε το 1830, την ίδια εποχή με την κοντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Άλλοι αναφέρουν ότι χτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τον 14ο αιώνα, μαζί με το Γενί τζαμί. Οι ιστορικοί γνωρίζουν ότι 15 νέες καμπάνες (βάρους 900 κιλών) τοποθετήθηκαν στον πύργο ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την κατασκευή του Μνημείου Νεκροταφείου των Γερμανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1830, κοντά στο τέλος της Τουρκοκρατίας, κτίστηκε ο Ναός του Αγίου Δημητρίου στη Μπίτολα (Μοναστήρι). Επί Τουρκοκρατίας δεν επιτρεπόταν η ανέγερση χριστιανικών εκκλησιών. Ωστόσο, καθώς η τουρκική αυτοκρατορία εξασθενούσε, δόθηκε άδεια να χτιστούν εκκλησίες για να κρατήσουν τον χριστιανικό πληθυσμό ευχαριστημένο. Οι οικοδόμοι έπρεπε να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες κατά την κατασκευή της εκκλησίας. Για παράδειγμα, το εξωτερικό έπρεπε να είναι απλό χωρίς περίτεχνα διακοσμητικά. Επίσης, η εκκλησία έπρεπε να κατασκευαστεί ένα μέτρο κάτω από το επίπεδο του εδάφους, έτσι ώστε να μην κυριαρχεί στον ορίζοντα της πόλης – που σημαίνει ότι η εκκλησία δεν πρέπει να είναι ψηλότερη από το μουσουλμανικό τζαμί.

Ο θρύλος λέει ότι σύμφωνα με τον τουρκικό κανόνα να κρατούν τον πύργο χαμηλό, οι χριστιανοί οικοδόμοι, πιθανώς Βλάχοι, έκρυψαν το σύμβολο ενός γερακιού που επιτίθεται σε ένα φίδι στην κατασκευή του. Αυτό το σύμβολο αντιπροσωπεύει τον αιώνιο αγώνα του Καλού εναντίον του Κακού ή ακόμη και των Χριστιανών κατά των Μουσουλμάνων. Βρίσκεται περίπου στον 15ο λίθο πάνω, στη νοτιοανατολική πλευρά του πύργου. Είναι ευθυγραμμισμένο με το άγαλμα του αγγέλου, που αποτελεί μνημείο για τους νεκρούς Γερμανούς στρατιώτες του Α’ παγκοσμίου Πολέμου, καθώς μεταξύ του 1916-1918 η πόλη βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ταξιδεύουμε στο Μοναστήρι, στην Μπίτολα της Βορείας Μακεδονίας, την κοσμοπολίτική πρωτεύουσα της Πελαγονίας κι ένα ιστορικό, εμπορικό, διαμετακομιστικό και πολιτιστικό κόμβο των νοτιοδυτικών Βαλκανίων κοντά στα σύνορα τριών χωρών.

Μεταξύ άλλων επισκεπτόμαστε και το Μουσείο των Αδελφών Μανάκια, των πρωτων Κινηματογραφιστών στα Βαλκάνια, καθώς και άλλα σημαντικά τοπόσημα του κέντρου της Μπίτολα γύρω από το Σίροκ Σόκακ -τον πεζόδρομο των Προξενείων και των Καφέ- όπως τον Πύργο του Ρολογιού και τα μυστικά του, την παλιά πόλη, τζαμιά και εκκλησίες, το γαλλικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και το περίφημο παλιό Εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης, με τις 40.000 ταφόπλακες του.

Το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο της Μπίτολα

Συνοδεύει σε αυτή την ταξιδιωτική εξόρμηση, σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο Kogkalidis Tours, ο συγγραφέας και ερευνητής της αποσιωπημένης ιστορίας των Βαλκανίων, Γιώργος Στάμκος, ειδικός για τα Βαλκάνια και συγγραφέας των επεισοδίων της ταξιδιωτικής σειράς ντοκιμαντέρ Βαλκάνια Εξπρέςς (Balkan Express), που θα σας μιλήσει για την πολυκύμαντη ιστορία της Μπίτολα (Μοναστήρι) και θα σας αφηγηθεί άγνωστες Βαλκανικές Ιστορίες.

Κόστος συμμετοχής σε αυτή τη μοναδική εμπειρία:

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

✔️ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ✔️ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ?

✔️ΑΡΧΗΓΟΣ, ΣΥΝΟΔΟΣ, ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΊΩΝ .

✔️ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΝΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ “ΑΠΟΣΙΩΠΗΜΕΝΗΣ” ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ.

(δεν περιλαμβάνονται τυχόν εισιτήρια εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους).

Αναχώρηση με αφετηρία από Νέα Μηχανιώνα, στις 6:00 το πρωί, 6:15 Περαία, 6:30 ΙΚΕΑ, 6:45 Βασ. Ολγας και 7:00 από Πλατεία Αριστοτέλους με Εγνατία (Κέντρο Θεσσαλονίκης).

Επιστροφή Θεσσαλονίκη μέχρι τις 22:00 το βράδυ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δηλώστε άμεσα συμμετοχή. Περιορισμένες θέσεις.

Κρατήσεις – πληροφορίες τηλεφωνικά ☎️ 2392113268 και 6949372223 ή στο ?￯ᄌマFacebook messenger του τουριστικού πρακτορείου Kogkalidis Tours ή Georgios Kog , γράφοντας το ονοματεπώνυμο σας, τον αριθμό Διαβατηρίου ή Ταυτότητ΄ας σας, και το σημείο της επιβίβασης σας (Νέα Μηχανιώνα, Περαία, ΙΚΕΑ, Βασ. Ολγας, Πλατεία Αριστοτέλους με Εγνατία).

(Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε στο messenger του George Stamkos (facebook)

Δραπετεύστε από την καθημερινότητά σας κι ενωθείτε μαζί μας για να εξερευνήσετε μια γωνιά της Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας, που γειτνιάζει με την Ελλάδα και κρύβει πολλά και συναρπαστικά αστικά μυστικά!

1 thoughts on “ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΠΙΤΟΛΑ (Μοναστήρι), Βόρεια Μακεδονία

  1. Παράθεμα: Ταξίδι στην Άγνωστη Πελαγονία | ΖΕΝΙΘ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.