Εξερευνήστε το «Μυστικό Βελιγράδι»

Εξερευνήστε το ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ένα μοναδικό Τριήμερο εξερεύνησης του Μυστικού Βελιγραδίου

(Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη)

Ο Γιώργος Στάμκος, συγγραφέας πολλών βιβλίων σχετικά με τα Βαλκάνια και δεκάδων επεισοδίων της ταξιδιωτικής σειράς ντοκιμαντέρ Βαλκάνια Εξπρές/ Balkan Express της ΕΡΤ3, η δημιουργική ομάδα του Balkans Terra Incognita, και η συγγραφέας και μεταφράστρια Μίλιτσα Κοσάνοβιτς, σε συνεργασία με το τουριστικό πρακτορείο Kogalidis Tours, σας προσκαλούν αε ένα μαγικό Τριήμερο περιήγησης στο Μυστικό Βελιγράδι, .

Υπόψιν, άλλο Ταξιδευτής και άλλο τουρίστας. Ο Ταξιδευτής κουβαλά μέσα του άλλο ενεργειακό φορτίο και βλέπει τα πράγματα και τους τόπους διαφορετικά, πιο βαθιά και πιο ουσιαστικά. Ο Ταξιδευτής θέλει τον άνεμο, επιζητεί την περιπέτεια, τις νέες εμπειρίες τις νέες γνώσεις, είναι περίεργος σαν παιδί κι επιζητεί να προχωρά σε ανοικτούς ορίζοντες. Κάθε δρόμος και κάθε μονοπάτι είναι γι’ αυτόν μια εξερεύνηση προς μια άγνωστη ενδοχώρα, προς την ίδια του την ψυχή. Ο Ταξιδευτής οφείλει να πετάξει το “Εγώ” του και τον πρώτο ενικό, ως μια άβολη αποσκευή, μαζί με τις προκαταλήψεις του. Να πετάξει με τα φτερά της φαντασίας στο παρελθόν και παρόν του κάθε τόπου που επισκέπτεται. Να είναι Παρόν, συνειδητοποιημένος και συντονισμένος με τις συχνότηττες και ενέργειες του τόπου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (Belgrade / Beograd). Το Βελιγράδι είναι μια παράξενη, πολυσύνθετη και δυναμική πόλη, που ανανεώνεται ακατάπαυστα. Με περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους, η πρωτεύουσα της Σερβίας, είναι ένα ζωντανό εργαστήρι μεταμορφώσεων. Είναι μια πόλη-διαμεσολαβητής μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Μεταξύ Βαλκανίων και Κεντρικής Ευρώπης. Ανάμεσα σε διαφορετικούς και συχνά αντιτιθέμενους κόσμους.

Κτισμένο στη συμβολή του Σάβα με τον Δούναβη, το Βελιγράδι έχει κέλτικες και ρωμαϊκές ρίζες. Διεκδικήθηκε από Οθωμανούς και Αψβούργους, προτού γίνει η πρωτεύουσα της Σερβίας, αλλά και για ένα μεγάλο διάστημα και της Γιουγκοσλαβίας. Είναι μια πόλη δυναμική, σύγχρονη και με πολυτάραχη ιστορία…

Σε πείσμα των αντιξοοτήτων της πρόσφατης ιστορίας, το Βελιγράδι δεν αποπνέει θλίψη. Αντίθετα εκπλήσσει με τη θελκτική του όψη. Έχει μια μεγαλοσύνη, όταν σε αγκαλιάζει. Εκπέμπει μια ιδιαίτερη μαγεία και μια δημιουργική ενέργεια, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ελάτε για να το εξερευνήσουμε!

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

ΧΟΤΕΛ ΜΟCKBA. Ξεκινάμε το πρωί του, πίνοντας τον καφέ μας στο θρυλικό Ξενοδοχείο Μόσκβα (ΧΟΤΕΛ ΜΟCKBA), στο κέντρο του Βελιγραδίου, Το Χοτελ Μοσκβα κατασκευάστηκε το 1906 με σχέδιο του αρχιτέκτονα Γιοβάν Ιλκιτς. Στάση για ταξιδευτές του Όριεντ Εξπρές στο Μεσοπόλεμο και στέκι «εμπορικών αντιπροσώπων» (βλέπε Κατασκόπων) κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ήταν επίσης και χώρος συνάντησης αξιοσημείωτων ανθρώπων, καλλιτεχνών και διανοούμενων, κατά τις ταραχώδεις δεκαετίες που πέρασε η πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας, τις οποίες και θα σας διηγηθούμε.

ΙΒΟ ΑΝΤΡΙΤΣ. Πρώτος σταθμός την περιήγηση μας στο Ιστορικό Κέντρο του Βελιγραδίου από το κτίριο της Βουλής της Σερβίας, το Πάρκο των Πιονίρων (Pionirski Park) και τον “Στεφάνι του Άντριτς (Adricev Venac), όπου και βρίσκεται το σπίτι του Νομπελίστα Γιουγκοσλάβου συγγραφέα Ίβο Άντριτς (Ivo Adric), και μαθαίνουμε για τη ζωή, το έργο, αλλά και τα παρασκήνια, του σημαντικότερου συγγραφέα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

● Συνεχίζουμε την περιήγηση μας στην Πλατεία Δημοκρατίας (Trg Republic), το πραγματικό κέντρο του Βελιγραδίου (Η «Πλατεία Συντάγματος» της Σερβίας), με το άγαλμα του έφιππου καβαλάρη Κνεζ Μίχαηλο Ομπρένοβιτς (του 1882), και δημοφιλή τόπο συνάντησης ντόπιων και ξένων, μαζί με ιστορίες για συγκεντρώσεις που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας της Σερβίας και των Βαλκανίων.

ΚΝΕΖ ΜΙΧΑΗΛΟΒΑ.Περπατάμε στην Κνεζ Μιχαήλοβα, τον πιο διάσημο πεζόδρομο, όπου συντονιζόμαστε με τον παλμό της σερβικής πρωτεύουσας, και αφηγούμαστε ιστορίες για τα παλιές Καφάνες, όπως το “Κολάρατς”, την “Ελληνιδα Βασίλισσα”, το “Ζνακ Πίτανιε”, τα θρυλικά κλαμπ των ’70ς και ’80ς, όπως το “Ακαντέμια”, τα αγαπημένα στέκια των Ελλήνων φοιτητών εκείνης της εποχής, αλλά και αστικούς θρύλους, όπως ο περίφημος “Φαντομάς του Βελιγραδίου” στα ’70ς.

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ: Συνεχίζουμε στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου, στην ομώνυμη οδό «Ριγκ οντ Φέρε»(Rig od Fere), στο κέντρο του Βελιγραδίου, δίπλα στο Καλεμεγκταν. Η επιγραφή είναι αφιερωμένη στη φιλία μεταξύ του ελληνικού και του σερβικού λαού. Εδώ αρχίζουμε να ξετυλίγουμε την ιστορία του Ρήγα, τη ζωή και το έργο του και το πως τελικά κατέληξε να φυλακιστεί και να εκτελεστεί στον Βελιγράδι.

ΚΑΛΕΜΕΓΚΤΑΝ. Επόμενος σταθμός μας το καλοδιατηρημένοι φρούριο Καλεμεγκταν, στη συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη. Ένα οθωμανικό φρούριο με τις κέλτικες, ρωμαϊκές και ουγγρικές ρίζες, και πολλά μνημεία και μουσεία στο χώρο του, Θα κάνουμε μια κατάδυση στην πολυεπίπεδη ιστορία αυτού του πολυσύνθετου πολεμικού -και όχι μόνον- μνημείου και θα απολαύσουμε την θέα της συμβολής του Σάβα στον Δούναβη και στα νησιά του, καθώς και το Νέο Βελιγράδι απέναντι, γεμάτο με πολυόροφα κτίρια μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας. Εδώ, στο μνημείο του Νικητή (Pobednik), στον πιο ενεργειακό τόπο του Βελιγραδίου, θα συναντήσουμε και τον οδηγό μας για το Υπόγειο Βελιγράδι.

ΥΠΟΓΕΙΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: Η περιήγηση μας στα υπόγεια μυστικά της πόλης είναι μια κατάβαση στην ιστορική καρδιά της πρωτεύουσάς της Σερβίας. Η ξενάγηση ξεκινά μπροστά από το Φρούριο του Βελιγραδίου, το Καλεμεγκταν, κοντά στο Μνημείο της Ευγνωμοσύνης προς τη Γαλλία, όπου ξεκινά η εισαγωγή στα μυστικά αυτής της περιοχής όπου οι άνθρωποι ζουν και υπάρχουν εδώ και χιλιετίες. Η ξενάγηση μας θα γίνει από τον Σέρβο ερευνητή και συγγραφέα του βιβλίου «Βελιγράδι κάτω από το Βελιγράδι» (Beograd ispod Beograd) και θα υπάρχει κατευθείαν μετάφραση στα Ελληνικά από τη Μίλιτσα Κοσάνοβιτς.

Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το Ρωμαϊκό Πηγάδι, ένα μυστηριώδες κτίριο που δημιουργήθηκε πριν από περίπου τρεις αιώνες, που δημιουργήθηκε κατά την αυστριακή κυριαρχία της πόλης. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες και θρύλοι για αυτόν που μυούν τους επισκέπτες απευθείας στο ταραχώδες παρελθόν του Βελιγραδίου…

Στη συνέχεια μπαίνουμε στο στρατιωτικό καταφύγιο, το οποίο μέχρι το 2008 ήταν ένα απόλυτο στρατιωτικό μυστικό για όλους τους επισκέπτες στο Φρούριο Καλεμεγκταν, γιατί η είσοδος ήταν καλυμμένη και κανείς δεν υποψιαζόταν ότι υπήρχε ένα σημαντικό σημείο αεράμυνας σε εκείνο το μέρος. Στη συνέχεια, εισερχόμαστε στο πιο εντυπωσιακό κομμάτι της ιστορίας και της ξενάγησης, και αυτό είναι η Μεγάλη Πυριδαποθήκη, ένα τεχνητό σπήλαιο σχεδόν τριακοσίων ετών! Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι σήμερα διατηρούμε τα παλαιότερα ρωμαϊκά μνημεία από τον πρώτο έως τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Στο τέλος ακολουθεί το μποέμικο κομμάτι της ιστορίας, όταν οι καλεσμένοι επισκέπτονται τα κελάρια του κρασιού στην οδό Καρατζορτζεβα (Karađorđeva), όπου τους περιμένουν φαντάσματα, μποέμικες ιστορίες, καθώς και αναψυκτικά και κρασί!

ΣΚΑΝΤΑΡΛΙΑ: Συνεχίζουμε στον γραφικό πεζόδρομο Σκανταρλια (Skadarlija), η «Μονμάρτη» ή, καλύτερα, η «Πλάκα» της σερβικής πρωτεύουσας. Παλαιότερα, αγαπημένο στέκι των Βελιγραδεζων μποέμ και των Foliranti*, και στην εποχή μας των τουριστών. Εδώ θα καθίσουμε για φαγητό στις περίφημες Καφάνες της Σκαντάρλια, όπως το “Ντβα Γιέλεν”, απολαμβάνοντας τα περίφημα σέρβικα ψητά (Καρατζόρτζεβα, Πλιέσκιαβίτσα, Τσεβάπτσιτσι κ.α.), πίνοντας κρασί ή μπύρες, συζητώντας και ακούγοντας “στάρογκραντσκα” ζωντανή μουσική, που δημιουργεί μια νοσταλγική ατμόσφαιρα.

*TIPS. Φολιραντι (Foliranti), που σημαίνει «δήθεν» ή «Φλωροι», είναι και ο τίτλος μυθιστορήματος του Σέρβου συγγραφέα Momo Kapor, όπου περιγράφει τη ζωή των «χαμένων κορμιών», των γεμάτων φιλοδοξίες και τεμπέλικα όνειρα νέων και των μποέμ, που βολόδερναν άσκοπα, πίνοντας καφέ και μπεκρουλιαζοντας όλη μέρα -μια βελιγραδέζικη Saga- στα στέκια των πεζοδρόμων του κέντρου του Βελιγραδίου της δεκαετίας του 1970, όταν ακόμη ήταν η ανησυχαστική πρωτεύουσα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

HOTEL JUGOSlAVIJA: Στη συνέχεια θα πάμε στο ξενοδοχείο μας, το ιστορικό Hotel Jugoslavija, όπου θα τακτοποιηθούμε και θα ξεκουραστούμε για λίγες ώρες. Το Hotel Jugoslavija, που βρίσκεται στην Λεωφόρο Νίκολα Τέσλα (Bulevar Nikole Tesle 3), δίπλα στον Δουναβη, θεωρούταν κάποτε η καλύτερη ενσάρκωση των ιδανικών της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στο Νέο Βελιγράδι (Novi Beograd). Ήταν το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (SFRY) όταν άνοιξε το 1969. Eίναι ένα μυθικό μέρος. Ήταν το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στη Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (SFRY) όταν άνοιξε το 1969. Η σταδιακή κατάρρευσή του κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, που οδήγησε στο οριστικό κλείσιμό του το 2000, σηματοδοτεί διαφορετικές φάσεις στον ιστορικό μετασχηματισμό της περιοχής πρώην Γιουγκοσλαβία. Ήταν ταυτόχρονα σύμβολο και μάρτυρας των διαφορετικών στιγμών που διαμόρφωσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία: Από τον Τίτο στον Μιλόσεβιτς. από τον σοσιαλισμό στον εθνικισμό. από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ μέχρι τον διεφθαρμένο οικονομικό φιλελευθερισμό. Σήμερα, εξακολουθεί να στοιχειώνει το τοπίο του Βελιγραδίου, ως αντανάκλαση της σερβικής κοινωνίας που αναζητά νέα ορόσημα. Με αυτό το ταξίδι στους χρόνους και τους χώρους του κτιρίου θα εξερευνήσουμε το χαμένο συλλογικό ασυνείδητο της Γιουγκοσλαβίας και των κατοίκων της.

Οι Έλληνες επενδυτές αγόρασαν τον χώρο του ξενοδοχείου το 2010. Μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης -ένα έργο αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ- το ξενοδοχείο ξαναέγινε μέρος της πολυτελούς αλυσίδας Kempinski. Το Hotel Jugoslavija αποτελεί ένα κόσμημα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς καθώς η Σερβία συνεχίζει την πορεία της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

* TIPS. Ο γεννημένος στη Λωζάνη σκηνοθέτης Nicolas Wagnières, γιος ενός Ελβετού πατέρα και μιας Σέρβας μητέρας, γύρισε το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, με τίτλο “Hotel Jugoslavija”. Ο σκηνοθέτης περνά την κάμερά του στους διαδρόμους του “Ξενοδοχείου Γιουγκοσλαβία” που ήταν κάποτε το μεγαλύτερο και μεγαλύτερο ξενοδοχείο στα Βαλκάνια, του οποίου η ιστορία αλληλεπικαλύπτεται με το πεπρωμένο της χώρας από την οποία πήρε το όνομά της. Μετά την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της στο πρόγραμμα Panorama Dokumente της Μπερλινάλε, η ταινία προβλήθηκε το 2018 και στον Διεθνή Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

ΖΕΜΟΥΝ – Νυχτερινή βόλτα στον Δούναβη. Το βράδυ, με όσους το επιθυμούν και έχουν όρεξη (προαιρετική συμμετοχή), θα περιηγηθούμε και στο μαγευτικό Ζεμουν, δίπλα στον Δούναβη, στον πύργο του Γκαρντος, στην παλιά ελληνική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στα αψβουργικου στυλ στενά και σπίτια, με τα μεγάλα κελάρια κρασιών, θα πιούμε καφέ ?, δίπλα στον γιγαντιαίο αργοκίνητο Δούναβη, συζητώντας και αφηγούμενοι ιστορίες του παλιού και σύγχρονου Ζέμουν, που κάποτε ήταν μεθοριακή πόλη και λιμοκαθαρτήριο (ζώνη 4ημερης Καραντίνας) της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

* ΤIPS (Γκάρντος). Ο νεογοτθικού ρυθμού πύργος Γκαρντος (Gardos) στο Ζεμουν (Zemun ή Σεμλινο ελληνιστί) του Βελιγραδίου, Σερβία. Το κανονικό του όνομα είναι Kula Sibinjanin Janka (Ο πύργος του Ιωάννη Ουνυάδη / Janos Hunyadi ) ή ο πύργος της Χιλιετίας, επίσης γνωστός ως «ο Πύργος στο λόφο» ή απλά ο «πύργος Gardoš». Χτίστηκε και άνοιξε επίσημα στις 20 Αυγούστου 1896 για να γιορτάσει τα χίλια χρόνια της ουγγρικής εγκατάστασης στην Πανονικη πεδιάδα. Αποτελούσε τμήμα της τεράστιας προσπάθειας κατασκευής μνημειακών κτιρίων, που περιελάμβανε κτίρια στη Βουδαπέστη καθώς και τέσσερις πύργους χιλιετίας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το Ζεμουν, οντας τότε η νοτιότερη πόλη της μεγάλης Ουγγαρίας, εντός της Αυστρο-ουγγρικης αυτοκρατορίας, ο πύργος χτίστηκε στα ερείπια του μεσαιωνικου φρούριου στο λόφο Gardoš που σήμερα απέμειναν μόνο οι γωνιακοί πύργοι και τμήματα του τείχους. Σήμερα, ο πύργος είναι πιο γνωστός από τον Ούγγρο αντιβασιλέα και στρατηγό Ιωάννη Ουνυάδη (Janos Hunyadi), ο οποίος στην πραγματικότητα πέθανε στο παλιό φρούριο τεσσεράμισι αιώνες πριν από την κατασκευή του Πύργου στο Γκαρντος.

ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑΕπίσκεψη στη «Αγία Σοφία των Σέρβων» . Την Κυριακή το πρώι, αφού πάρουμε το πρωινό μας στο Hotel Jugoslavija, θα πάρουμε τις αποσκευές μας και θα φύγουμε από το Ξενοδοχείο για να συνεχίσουμε με τους σταθμούς της δεύτερης μέρας της περιήγησης μας στο Μυστικό Βελιγράδι.

Πρώτος μας σταθμός μια προσκυνηματική επίσκεψη στη “σέρβικη Αγία Σοφία”, τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στα Βαλκάνια, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα, που βρίσκεται στην περιοχή Βράτσαρ του Βελιγραδίου, Πρόκειται για τη γιγαντιαία εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι -το «τάμα του έθνους» για τους Σέρβους. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1930 και το κτίσιμό της ολοκληρώθηκε το 2004 (απαιτήθηκαν άλλα 16 χρόνια για την ολοκλήρωση και της εσωτερικής της διακόσμησης). Χρειάστηκαν δηλαδή 85 περιπετειώδη χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στον κόσμο και σίγουρα η μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στα Βαλκάνια. Η κατασκευή του ναού του Αγίου Σάββα βρέθηκε στη δίνη κοσμογονικών ιστορικών γεγονότων που εμπόδισαν την έγκαιρη ολοκλήρωση της.

Αν και η ιδέα της κατασκευής της, ως «τάμα» του σέρβικου έθνους, προέκυψε κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, εφόσον η Σερβία είχε γίνει πλέον ανεξάρτητη, τα θεμέλια της μπήκαν στο λόφο Βράτσαρ του Βελιγραδίου το 1935. Ο τόπος αυτός επιλέχθηκε γιατί πιστεύεται πως εκεί, το 1594, οι Οθωμανοί κατακτητές έκαψαν εκδικητικά τα λείψανα του Αγίου Σάββα, του μεγαλύτερου Σέρβου Άγιου. Συγκεκριμένα, όταν το 1594 οι Σέρβοι του Βανάτου εξεγέρθηκαν κατά των Οθωμανών έχοντας ως «σημαία» τους τη μορφή του Αγίου Σάββα, οι Τούρκοι εκδικήθηκαν με την αποτέφρωση των λειψάνων του Αγίου Σάββα στον λόφο Βράτσαρ στο Βελιγράδι.

Η εξωτερική κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 2004, αλλά οι εσωτερικές εργασίες χρειάστηκαν άλλα 16 χρόνια και ολοκληρώθηκαν το 2020.Το εσωτερικό του ναού, που έχει εμβαδόν 15.000 τετραγωνικά μέτρα, διακοσμήθηκε από μοναδικά ψηφιδωτά και αγιογραφίες, που ολοκληρώθηκαν με την οικονομική συνδρομή της Ρωσίας και την εργασία Ρώσων καλλιτεχνών και αγιογράφων, επισφραγίζοντας την παραδοσιακή σχέση φιλίας και συμμαχίας της Σερβίας με την ομόδοξη Ρωσία.

Η κατασκευή του καθεδρικού ναού του Αγίου Σάββα έχει κοστίσει ως τώρα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 50 εκατομμύρια ευρώ ήταν το κόστος της εξωτερικής κατασκευής. Άλλα 40 εκατομμύρια κόστισαν τα μωσαϊκά, οι αγιογραφίες και οι εικόνες, ενώ άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ κόστισαν οι υπόλοιπες εσωτερικές εργασίες και ο εξοπλισμός. Από αυτά το σερβικό κράτος κάλυψε κάτι λιγότερο από το μισό κόστος, οι ρωσικές πηγές συνεισέφεραν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα συγκεντρώθηκαν από δωρεές ιδιωτών και επιχειρήσεων.

* ΤIPS. Πάντως στην ολοκλήρωση του καθεδρικού ναού του Αγίου Σάββα η συμμετοχή της Ρωσίας είναι ορατή. Όταν το 2008 η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom συμφώνησε να αγοράσει το 51% της NIS, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Σερβίας, συμφώνησε και να καλύψει τα έξοδα για τα για τα ψηφιδωτά στο εσωτερικό του Αγίου Σάββα. Στις 27 Ιανουαρίου, με βάση το παλαιό Γρηγοριανό ημερολόγιο, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τον Άγιο Σάββα.

ΜΟΥΣΕΙΟ “ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ”. Μετά τον Ναό του Αγίου Σάββα και την περιοχή Βράτσρ θα περπατήσουμε, μέσω της πλατείας Σλάβια, μέχρι την οδό Κρούνσκα 51, όπου βρίσκεται το Μουσείο προς τιμήν του μεγάλου επιστήμονα και εφευρέτη Νίκολα Τέσλα. Πρόκειται για το μοναδικό παγκοσμίως μουσείο, που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Σερβοαμερικανο επιστήμονα και εφευρέτη Νίκολα Τέσλα (1856-1943) και θα μυηθούμε στη ζωή, στο έργο και στα μυστικά του Προμηθέα του ηλεκτρισμού, που φώτισε τον κόσμο μας και άνοιξε πρώτος τον δρόμο για έναν κόσμο Ελεύθερης Ενέργειας.

Το 1952 ξεκίνησε να δημιουργείται στο Βελιγράδι το Μουσείο Νίκολα Τέσλα, από τον ανιψιό του Τέσλα, τον Σάβα Κοσάνοβιτς. Εγκαινιάστηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1955 και βρίσκεται στην οδό Κρούνσκα 51. Εκεί φυλάσσονται η τέφρα του Τέσλα, προσωπικά του αντικείμενα, μοντέλα των σημαντικότερων εφευρέσεών του περίπου 70.000 επιστολές, 31.522 προσωπικά ντοκουμέντα, 5.297 τεχνικά σχέδια, 12.832 αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών, σχεδόν 1.000 φωτογραφίες και 40 βραβεία, μετάλλια και διπλώματα.

Σήμερα το μουσείο υποδέχεται πάνω από 150.000 επισκέπτες το χρόνο. Η επίσκεψη μας θα συμπεριλάβει και σχετική ξενάγηση, ενώ ο Γιώργος Στάμκος, συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων για τον Νίκολα Τέσλα, θα σας μιλήσει για τη ζωή, το έργο , τα οράματα και τα μυστικά του Σέρβου επιστήμονα και εφευρέτη, που “επιστρέφει” δυναμικά τον 21ο αιώνα.

ΠΥΡΓΟΣ ΝΈΜΠΟΪΣΑ: Ο τόπος που μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος. Επόμενος σταθμός μας ο Πύργος Νέμποϊσα στις όχθες του Δούναβη, όπου θα γνωρίσουμε από μέσα τον στοιχειωμένο πύργο, όπου φυλακίστηκε, βασανίστηκε, έζησε τις τελευταίες μέρες της ζωής του και εκτελέστηκε το 1798, ο Έλληνας λόγιος και Επανάστατης Ρήγας Φεραίος, με τους συντρόφους του, τον Πύργο Νεμπόισα (Nebojsa), δίπλα στον Δούναβη. Ο πύργος αποτελεί το μοναδικό καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κτίριο μέσα στο Φρούριο του Βελιγραδίου. Χτίστηκε γύρω στο 1460 και ανήκει στο παλαιότερο είδος των οχυρωματικών πύργων με κανόνια. Όταν χτίστηκε αντιπροσώπευε ένα σημαντικό επίτευγμα για την αρχιτεκτονική της εποχής. Κτίστηκε με σκοπό να υπερασπιστεί την πόλη από τους Τούρκους. Με μία ευρύτερη έννοια αντιπροσώπευε τμήμα του αμυντικού συστήματος – «το προπύργιο της Χριστιανοσύνης» που είχε για δεκαετίες με επιτυχία σταματήσει τις Τουρκικές εισβολές στην Κεντρική Ευρώπη. Λίγους αιώνες αργότερα, όταν έχασε την στρατιωτική του σημασία μετατράπηκε σε μπουντρούμι. Στο τέλος του 18ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα αποτελούσε ένα σύμβολο της τουρκικής καταπίεσης και μια τοποθεσία αφανισμού χριστιανών πολεμιστών από τα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της μακραίωνης οθωμανικής κυριαρχίας. Το καλοκαίρι του 1521 κατά τη διάρκεια της τουρκικής πολιορκίας, το Βελιγράδι είχε με επιτυχία υπερασπιστεί για πολύ καιρό με κανόνια από τον Πύργο Νεμπόισα. Μόνο όταν ο πύργος πυρπολήθηκε κατάφεραν να εισέλθουν οι Τούρκοι στην πολιορκημένη πόλη.

*TIPS. Μετά την τουρκική κατοχή του Βελιγραδίου, ο Πύργος ανοικοδομήθηκε εκτελώντας την εντολή του σουλτάνου Σουλεϊμάν. Εκείνη την εποχή ονομαζόταν «Λευκός Πύργος»! Αργότερα αναφέρεται επίσης ως Πύργος Τιμισοάρα. Έλαβε το πραγματικό όνομα του στις αρχές του 18ου αιώνα, στη μνήμη του πρώην διάσημου Νεμπόισα του Βελιγραδίου – κεντρικού πύργου του κάστρου του δεσπότη Stefan Lazarevic. Κατά τη διάρκεια της Αυστριακής κυριαρχίας 1717-1739, το Βελιγράδι υποτίθεται ότι θα γινόταν μια μπαρόκ οχυρωμένη πόλη και κέντρο για περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων. Το Φρούριο του Βελιγραδίου ανακατασκευάστηκε και νέα προκεχωρημένα οχυρά χτίστηκαν. Σε εκείνη την περίοδο ο Πύργος Νεμπόισα επίσης ανακατασκευάστηκε.

*ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ του Βελιγραδίου. Μετά που έχασε τη σημασία του, οι Τούρκοι έκλεισαν το λιμάνι του Δούναβη και ταυτόχρονα, μετέτρεψαν τον Πύργος Νεμπόισα στο πιο διάσημο μπουντρούμι του Φρουρίου του Βελιγραδίου. Εξαιτίας αυτού του ρόλου, ο Πύργος Νεμπόισα έγινε ένα από τα πιο σκοτεινα σύμβολα του Βελιγραδίου. Ο πιο διάσημος αιχμάλωτος του Πύργου Νεμπόισα ήταν ο Ρήγας Φεραίος, ένας Έλληνας επαναστάτης, που φυλακίστηκε εδώ επι βδομάδες και τελικά εκτελέστηκε στον Πύργο Νεμπόισα τον Ιούνιο του 1798.

Μια από τις δύο αίθουσες του Πύργου, που ανακατασκευάστηκε με συγχρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, και την οποία θα επισκεφθούμε, είναι αφιερωμένη στον μεγάλο λόγιο κι επαναστάτη Ρήγα Φεραίο.

«Οποίος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά» Ρήγας Φεραίος (1757-1798)

“ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ”: ταξιδεύουμε στο φουτουριστικό “Ντουμπάϊ των Βαλκανίων”. Τελευταίος μας σταθμός είναι μια πόλη του μέλλοντος, που κτίστηκε δίπλα στον ποταμό Σάβα. Είναι τα νεότευκτα πολυόροφα κτίρια, ξενοδοχεία, επιχειρηματικά και εμπορικά κέντρο από το Project «Βελιγράδι στο Νερό» (Beograd na Vodi), γνωστό και ως «Ντουμπάι των Βαλκανίων».

Ανάμεσα στα νεότευκτα κτίρια ξεχωρίζει ο εμβληματικός Πύργος του Βελιγραδίου (Belgrade Tower), επίσημα γνωστός στα Σερβικά ως «Kula Belgrade«. Είναι ένας ουρανοξύστης 40 ορόφων, ύψους 168 μέτρων, που βρίσκεται υπό κατασκευή στο πρότζεκτ «Waterfront Belgrade» στην πρωτεύουσα της Σερβίας. Είναι το μεγαλύτερο και ψηλότερο από τα νεότευκτα πολυόροφα κτίρια από το Project «Βελιγράδι στο Νερό» δίπλα στον ποταμό Σάβα.

Εδώ θα σας αφηγηθούμε γνωστές και άγνωστες ιστορίες αυτού του αμφιλεγόμενου πρόζεκτ, και θα μυηθούμε στη μαγεία μιας φουτουριστικής «πόλης μέσα σε μια πόλη»…

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ από Βελιγράδι και επιστροφή στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ως τις 24:00

Σε όλη τη διάρκεια της ταξιδιωτικής μας εξόρμησης ο Γιώργος Στάμκος θα σας μιλάει για πολύ ενδιαφέροντα και «απαγορευμένα» ζητήματα με τα οποία ασχολείται και μελετά εδώ και τρεις δεκαετίες. Θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τον ομιλητή για θεματα σχετικά με τα Βαλκάνια, τη Σερβία και το Βελιγράδι.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ανά άτομο: € (δίκλινο/τρίκλινο) και το μονόκλινο.

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

 • Μεταφορά με πολυτελές λεωφορείο από Θεσσαλονίκη στο Βελιγράδι, μετακινήσεις εντός Βελιγραδίου και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη,
 • Διαμονή και διανυκτέρευση στο θρυλικό «Hotel Jugoslavija» με πρωϊνό,
 • Το κόστος της ειδικής περιήγησης (3 ώρες) στο Υπόγειο Βελιγράδι,
 • Εισιτήριο εισόδου στον Πύργο και Μουσείο του Νέμποϊσα (Ρήγας Φεραίος)
 • Εισιτήριο και ξενάγηση στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα,
 • Ειδικές ξεναγήσεις στο Βελιγράδι, και ομιλίες από τον συγγραφέα Γιώργο Στάμκο και τη συγγραφέα Μίλιτσα Κοσάνοβιτς , αλλά και ειδικούς προσκεκλημμένους.
 • (Δεν περιλαμβάνονται: ο φόρος ξενοδοχείου 1.36 ανά άτομο, που πληρώνεται στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, φαγητά σε εστιατόρια, κατανάλωση σε καφετέρειες κ.λ.π.) .

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αφετηρία από Νέα Μηχανιώνα, 21:00 το βράδυ, 21:30 Περαία, 21:45 ΙΚΕΑ, 22:00 Βασ. Ολγας και 22:30 από Πλατεία Αριστοτέλους με Εγνατία και Πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδαρης).

Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη: Κυριακή μέχρι τις 24:00 το βράδυ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Περιορισμένες θέσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώστε συμμετοχή άμεσα,, δίνοντας και την αντίστοιχη προκαταβολή.

Για πληροφορίες και κρατήσεις τηλεφωνείστε στο 2392113268

ή στείλτε mail στο gkogalidis@gmail.com

ή μήνυμα στο messenger του kogalidis Tours (facebook)

γράφοντας: Κράτηση για το ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

κι επίσης το ονοματεπώνυμο σας, και το σημείο της επιβίβασης σας (Νέα Μηχανιώνα, Περαία, ΙΚΕΑ, Βασ. Ολγας, Πλατεία Αριστοτέλους με Εγνατία και Πλατεία Δημοκρατίας/Βαρδάρης).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το Ταξίδι μας είναι COVID-19 Free και τηρούνται όλες οι σχετικές και προβλεπόμενες από το νόμο και τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας προϋποθέσεις. Για την συμμετοχή σας στην εκδρομή και την είσοδο στη Σερβία, καθώς και για την επιστροφή στην Ελλάδα, απαιτούνται οπωσδήποτε:

 • Πιστοποιητικό Εμβολιασμού Ευρωπαϊκό (να υπάρχει και σε έντυπη μορφή)
 • ή Απόδειξη Ανάρρωσης με Τεστ Αντιγόνων (υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει τουλάχιστον 14 ημέρες αλλά όχι περισσότεροι από έξι μήνες από το πρώτο θετικό τεστ)
 • ή Αρνητικό Τεστ RT-PCR, το οποίο θα έχει εκδοθεί τις τελευταίες 48 ώρες.
 • Οι ανήλικοι έως 15 ετών επιτρέπεται να εισέλθουν στη Σερβία χωρίς να μπουν σε καραντίνα ή να κάνουν αρνητικό τεστ PCR, εάν συνοδεύονται από μέλη της οικογένειας τους, οι οποίοι θα πληρούν τα κριτήρια για είσοδο στη χώρα χωρίς καραντίνα και οι ίδιοι.

Τέλος, όλα τα σχετικά PLF* (Passenger Locator Form) των επιβατών του λεωφορείου μας θα συμπληρωθούν από το τουριστικό Πρακτορείο Kogalidis Tours, στο οποίο θα πρέπει να δώσετε προηγουμένως τα πληροφοριακά στοιχεία που απαιτούνται για γη συμπλήρωσή του.
* Οι φόρμες εντοπισμού επιβατών (PLF) χρησιμοποιούνται από τις αρχές δημόσιας υγείας για να διευκολύνουν τον εντοπισμό επαφών σε περίπτωση που οι ταξιδιώτες εκτίθενται σε μολυσματική ασθένεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

H αγάπη και το πάθος για το Ταξίδι, την Εξερεύνηση και την έρευνα του Αγνώστου, μας διακρίνει!

Αποδράστε από την καθημερινότητά σας κι ενωθείτε μαζί μας για να εξερευνήσετε τα Βαλκάνια, τη Σερβία και το Μυστικό Βελιγράδι.

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.