ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΟΦΥΪΕΣ

ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΜΕΓΑΛΟΦΥΪΕΣ

Πρωτοπόροι Πέρα απ’ τα Όρια…

untitled-22_110

«Μην αμφιβάλλεις ποτέ για τις δυνατότητες μιας ομάδας συνειδητών και στρατευμένων ανθρώπων να αλλάξουν τον κόσμο. Η Ιστορία μας διδάσκει πως πάντα έτσι γίνεται».
Μάργκαρετ Μιντ, ανθρωπολόγος

Tου Γιώργου Στάμκου

Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους κυριολεκτικά χρωστάμε το παρόν και το μέλλον μας. Οραματιστές, που κόντρα στο κατεστημένο της εποχής τους, οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο. Εξερευνητές, που ανακάλυψαν νέες ηπείρους γνώσεων, κτίζοντας πάνω τους μνημεία του ανθρώπινου πνεύματος. Πρωτοπόροι, που με την ευαισθησία ενός ποιητή ξεκλείδωσαν τα μυστικά της Φύσης και τα χάρισαν στην ανθρωπότητα. Ονειροπόλοι που τόλμησαν με τη φαντασία τους ν’ αγγίξουν τα άστρα…

Αυτή η μικρή και εκλεκτή ομάδα ανθρώπων, που κυριολεκτικά σήκωσαν στους ώμους τους την εξέλιξη της ανθρωπότητας αδιαφορώντας για το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν, αν θα έπρεπε να χαρακτηριστούν κάπως τότε νομίζω πως ο χαρακτηρισμός «αιρετικές μεγαλοφυΐες» είναι ο πλέον κατάλληλος. Αιρετικοί, γιατί πήγαιναν κόντρα στο δόγμα και στο ρεύμα της εποχής τους. Μεγαλοφυΐες, γιατί διέθεταν αρκετή ευφυΐα ώστε να διαπρέψουν και να ανοίξουν το δρόμο για τους υπόλοιπους. Αυτές οι γραμμές είναι αφιερωμένες σε όλους τους επιστήμονες, φιλόσοφους, καλλιτέχνες, συγγραφείς και γενικώς στους ανήσυχους ανθρώπους, που δεν βολεύονται με την κατεστημένη τάξη πραγμάτων, το «πολιτικώς ορθό», τον συντηρητισμό, την αδράνεια, τους περιορισμούς και τα κάθε λογής δόγματα.

Οι άνθρωποι αυτοί, οι «Αιρετικές Μεγαλοφυΐες», αποτελούσαν ανέκαθεν τους εξελικτικούς επιταχυντές του ανθρώπινου πολιτισμού. Τι σημασία είχε αν ολόκληρος ο κόσμος –πόσο μάλιστα τα καχύποπτα κέντρα εξουσίας– ήταν εναντίον τους; Εκείνοι προχωρούσαν πάντα άφοβα μπροστά, εξερευνώντας νέα πεδία ιδεών, γνώσεων και εμπειριών, γνωρίζοντας βαθιά μέσα τους πως «το Σύμπαν δεν μπορεί να περιοριστεί στα σύνορα της αντίληψης… Απεναντίας, η αντίληψη είναι εκείνη που πρέπει να αναπτυχθεί για να χωρέσει το Σύμπαν…» (Φράνσις Μπέηκον). Ταυτόχρονα προωθούσαν και τη συνολική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Οι «Αιρετικές Μεγαλοφυΐες» άνοιξαν το δρόμο για ένα πιο φωτεινό κι ελπιδοφόρο κόσμο. Ας ελπίσουμε πως και στην εποχή μας, στην οποία η ανθρωπότητα μαστίζεται από πολλά και αδυσώπητα προβλήματα, θα υπάρξουν πολλοί που θα εμπνευστούν από αυτούς και θα συνεχίσουν το έργο τους. Τους χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε.

airetikes-megalofyies-1