ΟΙ YΠΕΡΚΑΥΣΩΝΕΣ ΤΟΥ 2100: Σε ποιες χώρες, λόγω καύσωνα, δεν θα αντέχεις να βγεις έξω;

YΠΕΡΚΑΥΣΩΝΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΩΣ ΤΟ 2100!

Σε ποιες χώρες, λόγω καύσωνα, δεν θα αντέχεις να βγεις έξω;

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΙ ΝΕΟ-ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

ΠΟΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΩΣ ΤΟ 2100; 

 

 
Σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι χώρες που θα έχει τόση ζέστη ώστε οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να βγουν έξω το 2100», ο Independent καταγράφει τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι, μέχρι το τέλος του αιώνα, οι καύσωνες σε θερμότερα κλίματα θα δίνουν την αίσθηση των 77C.

Το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ηΣαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και άλλες περιοχές θα βιώσουν συνδυασμούς θερμοκρασίας και υγρασίας που θα κάνουν το θανάσιμο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2003 να «μοιάζει με δροσερή μέρα».

Νέα μελέτη στην επιθεώρηση Nature Climate Changeπαρουσίασε προσομοιώσεις σε υπολογιστή για το τι θα συμβεί στις παγκόσμιες θερμοκρασίες, στην περίπτωση κατά την οποία οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό.

Η πρόβλεψη κάνει λόγο για ένα νέο είδος υπέρ-καυσώνων, που θα επηρεάσουν στον Περσικό Κόλπο, που όμοιοι δεν έχουν παρατηρηθεί στη Γη από τότε που ο Άνθρωπος έκανε την εμφάνιση του στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο «δείκτης δυσφορίας» – ένα μέτρο για την αίσθηση της θερμοκρασίας που αισθάνεται κάποιος έξω – στις χώρες του Περσικού Κόλπου δίνει μετρήσεις μεταξύ 74 C και 77 C, τουλάχιστον έξι ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι θερμοκρασίες αυτές είναι τόσο υψηλές ώστε, ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ανίκανο να παράξει ιδρώτα για να απαλλαγεί από τη θερμότητα, γεγονός που θεωρείται επικίνδυνο ακόμη και για υγιείς ανθρώπους.

Ο δείκτης θερμότητας μετρά τις επιπτώσεις τόσο της θερμοκρασίας όσο και της υγρασίας.

Τα υψηλά ποσοστά υγρασίας (έως και 100%) σημαίνει ότι, ενώ ο υδράργυρος θα δείχνει  35 C, η αίσθηση για τους ανθρώπους θα είναι ότι, η θερμοκρασία φτάνει στους 77 βαθμούς.

«Μπορείτε να δοκιμάσετε τη σάουνα μέχρι τους 35 Κελσίου, αλλά όχι για πολύ.

Φανταστείτε πώς θα είναι μία παρατεταμένη έκθεση για έξι ή περισσότερες ώρες» λέει, ο εκ των συντακτών της μελέτης, Elfatih Eltahir, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΜΙΤ.

Τέτοιες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις για τους υπερ-καύσωνες θα συμβαίνουν μια φορά τη δεκαετία, ωστόσο, οι θάνατοι που θα προκληθούν θα είναι μαζικοί.

MH KATOIKHΣΙΜΕΣ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΩΣ ΤΟ 2100

These Cities May Soon Be Uninhabitable Thanks to Climate Change

Εκτός αυτού, θα υπάρχουν περιοχές στον Περσικό Κόλπο που, εκ των συνθηκών, θα είναι μη κατοικήσιμες.

Οι ανεπτυγμένες πόλεις, όπως το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι και η Ντόχα θα τα καταφέρουν χάρη στην ευρεία χρήση των κλιματιστικών συστημάτων.

Ωστόσο, για τους ανθρώπους που θα είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται στον δρόμο και στην ύπαιθρο, οι συνθήκες θα είναι ανυπόφορες.

Η μελέτη προβλέπει μαζική «έξοδο» από τη Μέση Ανατολή.

Ενώ παρότι η ζέστη στη Μέκκα δεν θα είναι τόσο μεγάλη, τις ημέρες του ετήσιου προσκυνήματος, οι θάνατοι θα πολλαπλασιαστούν.

«Μερικές από τις πιο τρομακτικές προβλέψεις από την κλιματική αλλαγή είναι εντελώς έξω από το φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας» δήλωσε ο ερευνητής Κρις Φιλντ από το Ινστιτούτο Κάρνεγκι για την Επιστήμη του κλίματος.

Ο δρ Χάουαρντ Φράμκιν, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (Σχολή Δημόσιας Υγείας), ο οποίος δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε στο Associated Press ότι οι επιπτώσεις στην περιοχή του Κόλπου θα είναι «τρομακτικές».

Τέτοια αφόρητα επίπεδα θερμότητας μπορούν να αποφευχθούν- αλλά μόνο αν ο κόσμος περιορίσει τις μελλοντικές εκπομπές και τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πριν από τις συνομιλίες για το κλίμα στο Παρίσι.

 
 

Μη κατοικήσιμη η Μέση Ανατολή έως το τέλος του αιώνα λόγω κλιματικής αλλαγής;

Δεν πρόκειται απλά για «ανησυχίες» σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά για τα δραματικά συμπεράσματα πολλών επιστημονικών μελετών.

 

«Μέσα σε αυτόν τον αιώνα,περιοχές του Περσικού Κόλπου θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια θανατηφόρα αύξηση της θερμοκρασίας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη μοντέλων υψηλής ανάλυσης του κλίματος», αναφέρει σε έρευνά του το ΜΙΤ.

Στην εν λόγω έρευνα, αναφέρεται πως οι εκτιμήσεις βασίστηκαν στις σημερινές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ωστόσο επισημαίνεται πως η «θανατηφόρα αύξηση της θερμοκρασίας» θα μπορούσε να αποτραπεί αν περιοριστούν οι εκπομπές των αερίων.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, εστιάζει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, καθώς όπως αναφέρει τα ρηχά ύδατα και η έντονη ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να καταστήσουν την περιοχή μη κατοικήσιμη. Όπως επισημαίνεται σε πολλές μεγάλες πόλεις του Περσικού Κόλπου η θερμοκρασία θα μπορούσε να φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, που θα ξεπερνούν το κομβικό σημείο για την επιβίωση του ανθρώπου, ακόμη και σε σκιερά ή καλά αεριζόμενα μέρη.

«Πότε στον πλανήτη, από όσο ξέρουμε, δεν έχει αναφερθεί αυτό για οποιαδήποτε τοποθεσία», σημείωσε ο Ελφατίχ Ελταχίρ, καθηγητής του MIT και εκ των επικεφαλής της έρευνας. «Η λεπτομερής κλιματική προσομοίωση δείχνει πως η θερμοκρασία θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό το όριο της επιβίωσης, αν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των αερίων» που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.

Το κλιματικό όριο για την επιβίωση εξαρτάται από δύο παράγοντες: Τη θερμοκρασία και την υγρασία. Η κρίσιμη θερμοκρασία είναι αυτή των 35 βαθμών Κελσίου για πάνω από έξι ώρες. Όπως εξηγεί ο Ελφατίχ Ελταχίρ, σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων υπάρχει όταν τέτοιες θερμοκρασίες διατηρούνται για αρκετές ώρες. Σύμφωνα με τα μοντέλα και το τυπικό σενάριο, αυτό θα συμβαίνει αρκετά συχνά για μια περίοδο περίπου 30 ετών, στο τέλος του αιώνα.

Middle East map of Köppen climate classification | 20 February 2016 | Derived from World Koppen Classification.svg.| Enhanced, modified, and vectorized by Ali Zifan.| Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.| en.wikipedia

Δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις του IPCC, του διεθνούς οργανισμού για το κλίμα. Στην τελευταία του έκθεση αναφέρει πως το κλίμα αναμένεται να γίνει περισσότερο θερμό και ξηρό στο μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής αλλά και της Βόρειας Αφρικής. Αυτές οι αλλαγές έχουν γίνει ήδη ορατές σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Αφρικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έως το 2025 επιπλέον 80 με 100 εκατομμύρια άνθρωποι να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές ελλείψεις στον «λευκό χρυσό», όπως συχνά αναφέρεται το πόσιμο νερό σε αντιπαράθεση με τον «μαύρο χρυσό», το πετρέλαιο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της υπογραμμίζει και προειδοποιεί πως οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. «Είναι από τις πιο άνυδρες και ξηρές περιοχές του κόσμου, με υψηλή εξάρτηση της γεωργίας τους από το κλίμα και με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και της οικονομικής δραστηριότητας εκτεθειμένο σε πλημμύρες σε αστικές παράκτιες ζώνες», σημειώνεται στην έκθεση. Μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να επηρεάσει δεκάδες παράκτιες πόλεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ενδεικτικά στην περίπτωση της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, οι επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά μισό μέτρο, θα ήταν περίπου 2 εκ. εκτοπισμένοι, οικονομικό κόστος άνω των 35 δισ. δολάρια και ανυπολόγιστες απώλειες ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομίας.

Tesla VS Edison STRANGE AD Ok