Μπουκόφσκι: Η Ιδιοφυΐα του πλήθους και Προσοχή στους Κήρυκες…

Τσαρλς Μπουκόφσκι

Η Ιδιοφυΐα του πλήθους

Buk 1

«Δεν μπορείς να βγάλεις τα ζην με την ψυχή σου. Δεν μπορείς να πληρώσεις το νοίκι με την ψυχή σου. Δοκίμασε το μια μέρα… Οι φτωχοί  γνωρίζουν το πραγματικό νόημα της ζωής. Οι πλούσιοι πρέπει απλά να το μαντεύουν».

Charles Bukowski 

«Tα μικροπράγματα σκοτώνουν έναν άνθρωπο. Δεν είναι ούτε ο πόλεμος, ούτε η πανούκλα. Είναι η λάμπα που καίγεται, η έλλειψη χαρτιού υγείας στη στιγμή  μιας κρίσης δυσεντερίας, οι λογαριασμοί που μαζεύονται, ένα κορδόνι που κόβεται…»

Τσάρλς Μπουκόφσκι

buk 3

«Οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη»

Charles Bukowski

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΚΕΤΗ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ, ΜΙΣΟΣ, ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΑΝΘΡΩΠΟ που αρκεί για να προμηθεύσει οποιονδήποτε στρατό μια οπ οιαδήποτε μέρα, και οι καλύτεροι στο φόνο είναι αυτοί που κηρύττουν εναντίον του, και οι καλύτεροι στο μίσος είναι αυτοί που κηρύττουν αγάπη, και οι καλύτεροι στον πόλεμο είναι τελικά αυτοί που κηρύττουν ειρήνη…

EΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΚΥΡΥΤΤΟΥΝ ΘΕΟ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΘΕΟ. Εκείνοι που κηρύττουν ειρήνη, δεν έχουν ειρήνη. Εκείνοι που κηρύττουν αγάπη, δεν έχουν αγάπη. Προσοχή στους κήρυκες. Προσοχή στους γνώστες. Προσοχή σ’ εκείνους που όλο διαβάζουν βιβλία. Προσοχή σ’ εκείνους που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια, είτε είναι περήφανοι γι’ αυτήν.

Charles-Bukowski

ΠΡΟΣΟΧΗ Σ’ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΙΝΕΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΑΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ. Προσοχή σ’ εκείνους που βιάζονται να κρίνουν, φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν. Προσοχή σ’ εκείνους που αναζητούν τα πλήθη, γιατί είναι ένα τίποτα μόνοι τους. Προσοχή στο μέσο άντρα. Τη μέση γυναίκα. Προσοχή στην αγάπη τους, η αγάπη τους είναι μέτρια αναζητά το μέτριο.

ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΔΙΟΦΥΪΑ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟΥΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΚΕΤΗ ΙΔΙΟΦΥΪΑ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΚΟΤΩΣΕΙ, να σκοτώσει τον καθένα. Δεν αντέχουν τη μοναξιά, δεν καταλαβαίνουν τη μοναξιά. Θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν οτιδήποτε…

Οτιδήποτε διαφοροποιείται απ’ τα δικά τους μέτρα.

ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΕΧΝΗ, ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ, θα εκλάβουν την αποτυχία τους ως δημιουργών μόνο ως αποτυχία του κόσμου συνολικά. Ανίκανοι όπως είναι να αγαπήσουν πλήρως θα θεωρήσουν και τη δική σας αγάπη ελλειπή και θα σας μισήσουν γι’ αυτό και το μίσος τους θα είναι τέλειο. Όπως ένα αστραφτερό διαμάντι όπως ένα μαχαίρι, όπως ένα βουνό, όπως μια τίγρη, όπως το δηλητήριο…

Η πιο τελειοποιημένη Τέχνη τους.

Buk 5

Τσαρλς Μπουκόφσκι, (16 Αυγούστου 1920 – 9 Μαρτίου 1994)

Γεννημένος στο Άντερναχ της Γερμανίας, αλλά μεγαλωμένος στην Αμερική (Λος Άντζελες) από δύο ετών, ξεκίνησε να γράφει μάλλον αργά, στα τριανταπέντε του, πίνοντας αδιάκοπα και δουλεύοντας συγχρόνως στα πιο απίθανα επαγγέλματα: σε βενζινάδικο, νυχτοφύλακας, εργάτης σε φάρμες, ταχυδρομικός διανομέας, συντάκτης διαφημιστικών φυλλαδίων ενός αριστοκρατικού μπουρδέλου, αθλητικός ρεπόρτερ κ.α.

«Οι Χενριμιλερικοί παιάνες του στο ποτό και στις γυναίκες» (Time) δεν έβρισκαν στην αρχή πολλούς αναγνώστες στην Αμερική, αλλά αντιθέτως στην Ευρώπη τα βιβλία του έφτασαν να πωλούν εκατομμύρια αντίτυπα. Λαμπρό τέκνο της αμερικανικής λογοτεχνίας -και επαρκώς βωμολόχος και αλκοολικός- γεννημένος από τον Χέμινγουεϊ και συνεχιστής του Χένρι Μίλλερ, ο Μπουκόφσκι προχώρησε πέρα απ’ όλους αξιοποιώντας στο έπακρο το μέγα δίδαγμα του ζωντανού διαλόγου που πήρε από τα πρότυπά του. Ο ίδιος πάντως προτιμούσε τον τίτλο του ποιητή από του πεζογράφου.

Οι Ζαν Ζενέ (Jean Genet) και Ζαν-Πολ Σαρτρ (Jean-Paul Sartre) τον είχαν χαρακτηρίσει ως τoν «μεγαλύτερο ποιητή» της Αμερικής. Έγραψε περισσότερα από 50 βιβλία. Ανάμεσα στα πιο γνωστά που κυκλοφορούν και στα ελληνικά είναι τα Σημειώσεις ενός Πορνόγερου Ι και ΙΙ, Ερωτικές Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας,..

Buk 2

«Tα πιο αξιόλογα μέρη του πλανήτη μας είναι είτε παράνομα είτε πανάκριβα!»

Charles Bukowski 

Advertisements