Τρεις Βαλκανικές χώρες κι Επτά Προορισμοί σ’ ένα 1ήμερο διασυνοριακό Ταξίδι!

Ένα Ταξίδι, Τρεις Βαλκανικές χώρες, Επτά Προορισμοί!

Μονοήμερο Διασυνοριακό Ταξίδι στα Βαλκάνια: Ελλάδα – Βουλγαρία – Βόρεια Μακεδονία

Σάββατο 18 Μαίου 2024 (αναχώρηση από Θεσσαλονίκη)

Μαζί θα περάσουμε από τρεις βαλκανικές χώρες, δύο λίμνες, ποταμούς, πόλεις, χωριά, αρχαιολογικούς χώρους, πεδία μαχών, αλλά και τουριστικά θέρετρα. Θα διασχίσουμε ορατές και αόρατες διαχωριστικές γραμμές, παραμεθόριες περιοχές, όπου διασταυρώνονται υπόγειες ρίζες. Θα προσπεράσουμε σύνορα, που όμως η Φύση ποτέ δεν αποδέχθηκε, ακολουθώντας τα πουλιά, που πετούν αδιαφορώντας για τα τεχνητά όρια των ανθρώπων…

Ανακαλύψτε το μοναδικό πνεύμα των Βαλκανίων, μέσα από ένα συναρπαστικό ημερήσιο Ταξίδι στα σημεία επαφής της Βουλγαρίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, έτσι όπως μόνον η Balkans Terra Incognita, και οι πυκνές και πολυεπίπεδες αφηγήσεις του συγγραφέα ✒️Γιώργου Στάμκου, ειδικού για τα Βαλκάνια, μπορούν να σας μεταδώσουν.

Στα Βαλκάνια τα τριεθνή σημεία, όπως η οροσειρά του Μπέλες, είναι τόποι δυναμικοί και με πλούσια ιστορία. Δεν είναι απλώς μια περιοχή συνάντησης τριών χωρών, αλλά και της Φύσης με την Ιστορία. Είναι ένα πέρασμα ανθρώπων και αποδημητικών πουλιών, μια πύλη προς την ενδοχώρα των Βαλκανίων…

Στο Ρουπιτε της Βουλγαρίας, σε έναν κρατήρα ανενεργού ηφαιστείου που ονομάζεται Κοζουχ, όπου αναβλύζουν θερμές πηγές με 74 βαθμούς Κελσίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσέρχονται κάθε χρόνο στον τάφο της Μπάμπα Βανγκα, της τυφλής προφητισσας των Βαλκανίων. Πιστεύουν πως, ακόμη και μετά θάνατον, το πνεύμα της Βανγκας μπορεί να τους θεραπεύσει και να τους βοηθήσει να βρουν το δρόμο τους, τον έρωτα τους, την τύχη, την υγεία και την ευτυχία τους. Αυτός είναι αυτός ο ενεργειακός τόπος με την παράξενη εκκλησία (Σβετα Πετκα) της Μπάμπα Βανγκα, στο Ρουπιτε της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας.

✅️Στον μυστικισμό του Ρούπιτε: ένα ανενεργό ηφαίστειο, που υπήρξε το “Μαντείο” της Μπάμπα Βάνγκα, της τυφλής προφήτισσας των Βαλκανίων (εκκλησία Σβέτα Πέτκα, τάφος της Βάνγκα, επίσκεψη στον χώρο του «μαντείου» και στις θερμές πηγές).

✅️ Στην αρχαία Ηράκλεια Σιντική, μια ελληνορωμαϊκη πόλη, με παράξενες λατρείες και ναούς, που άνθησε επί μία χιλιετία.

H Ηράκλεια Σιντική ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής κεραμικών, που εξήγαγε και σε άλλες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν ένα βιοτεχνικό και εμπορικό, αστικό κέντρο, με μια δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης και το προνόμιο να κόβει τα δικά του χάλκινα νομίσματα. Το ελληνορωμαϊκό της αμφιθέατρο αντανακλούσε μια πλούσια πολιτιστική ζωή. Η πληθώρα των μασκών, που χρησιμοποιούσαν για τις παραστάσεις, φανερώνει και την σύνδεσή της με τις οργιαστικές λατρείες των αρχαίων Θρακών που πέρασαν και στον ελληνικό πολιτισμό…

✅️ Στην πόλη Πετρίτσι (Petrich), με τα μυστήρια της στη σκιά του όρους Μπέλες. Η πόλη Πέτριτς, με τους 30.000 κατοίκους της, είναι η νοτιότερη της Βουλγαρίας, κυριολεκτικά δίπλα στα ελληνικά σύνορα. Την ρωμαϊκή εποχή ονομαζόταν Πέτρα και άρχισε να ακμάζει, μετά την καταστροφή της Ηράκλειας Σιντικής. Η πόλη πέρασε στα χέρια των Βουλγάρων και κατόπιν των Οθωμανών και στους Βαλκανικούς Πολέμους έγινε τμήμα της Βουλγαρίας. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο ήταν το νοτιότερο προπύργιο του “Ανατολικού Μπλοκ”. Στην εποχή μας όμως δεν είναι πλέον απομονωμένη. Αξιοποιεί την γειτνίαση της με την Ελλάδα, προσελκύοντας επενδύσεις, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

✅️ Στο θρυλικό φρούριο του Σαμουήλ (Samuilova Krepost)? και στο πεδίο της ιστορικής Μάχης στο Κλειδί (1014μ.Χ.), που στοίχειωσε τα Βαλκάνια.

Αυτή η συνοριακή περιοχή έχει συσσωρεύσει ανά τους αιώνες, πολύ ένταση και μνήμες. Περνώντας την γέφυρα του ποταμού Στρουμέσνιτσα, παραπόταμου του Στρυμώνα, πηγαίνουμε σε έναν τόπο καθοριστικό για την μεσαιωνική ιστορία των Βαλκανίων. Οι πόλεμοι μεταξύ Βουλγάρων και Βυζαντινών ήταν σκληροί και συνεχείς κατά διάρκεια του Μεσαίωνα.

Μια μάχη όμως υπήρξε καθοριστική για το ποια δύναμη θα κυριαρχούσε τελικά στα Βαλκάνια. Τον Ιούλιο του 1014 ο βυζαντινός Στρατός του Αυτοκράτορα Βασιλείου του Δεύτερου (Β’), πολιορκούσε τα ξύλινα τείχη, που έκτισαν τα βουλγαρικά στρατεύματα του τσάρου Σαμουήλ. σε αυτό το πέρασμα, που ονομάζεται Κλειδί ή Μπελάσιτσα.

Ο βυζαντινός Αυτοκράτορας – γνωστός από τότε και ως “Βουλγαροκτόνος”- διέταξε να τυφλωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι, αφήνοντας σε κάθε εκατό τυφλωμένους άνδρες έναν μονόφθαλμο για να τους καθοδηγεί. Μια πράξη που στιγμάτισε την μεσαιωνική ιστορία, ανοίγοντας μια βαθιά πληγή στις σχέσεις Βουλγάρων και Ελλήνων. Από τότε αυτός ο τόπος, το πεδίο της Μάχης στο Κλειδί και το Φρούριο του Σαμουήλ, είναι ένα κομβικό σημείο στην Ιερή Γεωγραφία των Βουλγάρων.

✅️ Στην πόλη Στρώμνιτσα της Βόρειας Μακεδονίας, το αρχαίο Αστραιον των Παιόνων και η Τιβέριουπόλις των Ρωμαίων, με στρώσεις πολυπολιτισμικης ιστορίας. (Εδώ θα κάνουμε και μεσημεριανή στάση για φαγητό).

Η Στρώμνιτσα βρίσκεται σε μια γωνιά της γειτονικής μας χώρας που διαθέτει ποικιλία τοπίων και στρώσεις πολιτισμού και πολυπολιτισμικης ιστορίας. Κτισμένη στις υπώρειες ανάμεσα στο όρος Μπέλες και στο Πλαβους, η Στρώμνιτσα είναι μια αρχαία Παιονικη πόλη, που λεγόταν Αστραιον πριν πάρει από τους Ρωμαίους το όνομα Τιβέριουπόλις και στη συνέχεια, με την κάθοδο και εγκατάσταση των Σλάβων το σημερινό της όνομα. Σήμερα ανήκει στη Βόρεια Μακεδονία ?￰゚ヌᄚ, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία ?￰゚ヌᆲ και την Ελλάδα ?￰゚ヌᄋ.

Η πλατεία Goce Delčev (Плоштад Гоце Делчев) είναι η κύρια δημόσια πλατεία στην πόλη Στρώμνιτσα, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι μια από τις μεγαλύτερες πλατείες πόλεων της Βόρειας Μακεδονίας ?￰゚ヌᄚμε συνολική έκταση 23.485 τετραγωνικών μέτρων. Πήρε το όνομά του από τον επαναστάτη Goce Delčev, ο οποίος έχει ένα μνημείο στην πλατεία, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1970. Η πλατεία ανακατασκευάστηκε το 2010 και είναι χωρισμένη σε δύο ορόφους. Το πρώτο επίπεδο είναι ένας υπόγειος οδικός κόμβος με ένα χώρο στάθμευσης, ενώ ο δεύτερος όροφος είναι ένας ανοιχτός πεζόδρομος γεμάτος αγάλματα, κτίρια και διακοσμητικό εξοπλισμό. Πριν από την ανακατασκευή, η πλατεία είχε μόνο μια μικρή περιοχή επικεντρωμένη στο μνημείο του Delčev. Το άγαλμα Strumičanka pod maska βρίσκεται επίσης στην πλατεία της πόλης

✅️ Το διασυνοριακό μας ταξίδι συνεχίζεται, προχωρώντας δυτικά, όπου απλώνεται μια λίμνη, μοιρασμένη μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας; η Δοϊράνη. Έχοντας επιφάνεια 43 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Δοϊράνη είναι η πλουσιότερη σε ψάρια λίμνη της Ευρώπης. Ωστόσο, τα άφθονα ψάρια δεν είναι πλέον η βασική πηγή πλούτου των ανθρώπων, που ζουν στις όχθες της.

✅️ Στα παραλίμνια χωριά Σταρ και Νόβι Ντόιραν, που έχουν εξελιχθεί σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Μακεδονίας. Η Δοϊράνη είναι σαν μια μικρή, “εσωτερική θάλασσα” της περίκλειστης, γειτονικής μας χώρας. Ξενοδοχεία, κάμπινγκ, δεκάδες ταβέρνες και Beach Bar, μεταμορφώνουν τις όχθες της σε, μεσογειακού τύπου, “Ριβιέρα”…

✅️ Στο ελληνικό χωριό Δοϊράνη, στις νοτιοδυτικές όχθες της λίμνης, με πλούσια παραλίμνια βλάστηση και το μοναδικό αλλουβιακό του δάσος. Περνώντας στην άλλη πλευρά των συνόρων, μέσα από την διασυνοριακή διάβαση της Δοϊράνης, βρεθήκαμε στο ελληνικό χωριό, που φέρει το ίδιο όνομα. Το παραλίμνιο χωριό Δοϊράνη βρίσκεται στις νοτιοδυτικές όχθες της λίμνης, δίπλα στα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία. Οι ογδόντα μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, καθώς ο τουρισμός εδώ δεν είναι το ίδιο ανεπτυγμένος, όπως στην απέναντι πλευρά. Ωστόσο η ομορφιά της λίμνης και η παραλίμνια βλάστηση, προσδίδουν στο χωριό μια ιδιαίτερη γοητεία…

Θα επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη περίπου στις 21:00 το βράδυ γεμάτοι νέες εμπειρίες κι εκείνη την αλλόκοτη ενέργεια που μόνον οι ταξιδιωτικές εξορμήσεις στα Βαλκάνια μπορούν να μας χαρίσουν!

  • Συμμετοχή σ’ αυτή τη μοναδική εμπειρία: 50 ευρώ
  • ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
  • ΑΡΧΗΓΟΣ, ΣΥΝΟΔΟΣ, ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΊΩΝ .
  • ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΝΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ “ΑΠΟΣΙΩΠΗΜΕΝΗΣ” ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ.

Αναχώρηση από Νέα Μηχανιώνα, Σάββατο 18 Μαίου, 6:00 το πρωί , 6:15 Περαία, 6:30 ΙΚΕΑ, και 7:00 από Πλατεία Αριστοτέλους με Εγνατία (Άγαλμα Βενιζέλου).

Επιστροφή μέχρι τις 21:00 το βράδυ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις τηλεφωνήστε στο 23921102156 ή 6945522050 ή στείλτε SMS ή Viber στον ίδιο αριθμό με τα στοιχεία σας γράφοντας «1 Ταξίδι, 3 Χώρες, Σάββατο 19/5»

ή στο mail stamkos@post.com ή μήνυμα στο messenger George Stamkos (facebook) γράφοντας: «1 Ταξίδι, 3 Χώρες, Σάββατο 18/5», καθώς και το ονοματεπώνυμο σας στα Λατινικά, τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητάς σας, την ημερομηνία γέννησης σας (ΗΗ/ΗΗ/ΗΗ), το κινητό σας τηλέφωνο και, τέλος, το σημείο της επιβίβασης σας (Περαία 6:15, ΙΚΕΑ 6:30, Πλατεία Αριστοτέλους με Εγνατία -Κέντρο Θεσσαλονίκης 7:00).

Προσοχή, περιορισμένες θέσεις – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας – κάντε άμεσα την κράτησή σας!

Αυτό το μοναδικό Ταξίδι είναι ένα μικρό απόσταγμα των Βαλκανίων, που θα σας ανοίξει την όρεξη για νέες ταξιδιωτικές περιπέτειες, για νέες βαλκανικές εξορμήσεις…

default

“Ο δρόμος είναι δικός σου και μόνο δικός σου. Μπορεί και άλλοι να τον βαδίσουν μαζί με εσένα, αλλά κανένας δεν μπορεί να τον βαδίσει αντί για σένα“, Τζελαλεντιν Ρουμί.

Balkans Terra Incognita, Ένα Αλλιώτικο Ταξίδι