Ιούλιος Βερν (1828-1905)

Ιούλιος Βερν (1828-1905)

O συγγραφέας που «εφύηρε» τον 20ο αιώνα

Verne 3

# Είναι ο πατέρας της επιστημονικής φαντασίας 

# Για την ακρίβεια χαρακτηρίστηκε «Αρκούδα της Φαντασίας»

# Λένε ότι αυτός «ανακάλυψε» πρώτος τον 20ο αιώνα

# Γεννήθηκε στον αστερισμό του Υδροχόου και συγκεκριμένα στις 8 Φεβρουαρίου του 1828

# Τόπος γέννησης το νησάκι Φεηντό, του ποταμού Λίγηρα

# Μεγάλωσε στη Νάντη παρακολουθώντας τα πλοία στο λιμάνι να φεύγουν για μακρινές άγνωστες χώρες

Verne 2

# Σε μικρή ηλικία προσπάθησε αρκετές φορές να σκαρφαλώσει λαθραία σε ποντοπόρα πλοία

# Σε ηλικία 15 ετών πήγε στο Παρίσι για νομικές σπουδές

# Διάβαζε μανιωδώς και για ένα διάστημα απόλαυσε τη γοητευτική ζωή της Πόλης του Φωτός, αλλά τελικά τον κερδίζει η λογοτεχνία

# Γνωρίστηκε με τον Ζακ Αραγκώ, τον ιδρυτή της Λέσχης των Αργοναυτών

# Τα βιβλία του γρήγορα έγιναν μεγάλη επιτυχία και διαβάστηκαν αχόρταγα από εκατομμύρια ανθρώπους

# Μερικά έγιναν εξ αρχής κλασικά: Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (1864), Από τη Γη στη Σελήνη (1865), Είκοσι Χιλιάδες Λεύγες Υπό τη Θάλασσα (1870), Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες (1872)

# Το 1884 ταξίδεψε στη Μάλτα, στην Αλγερία, στην Τυνησία και κατόπιν στο Αιγαίο, έχοντας πάντα στο νου του τον Κάπταιν Νέμο, το alter ego του

# Την ίδια χρονιά κλήθηκε σε ακρόαση από τον πάπα Λέοντα ΙΓ΄ από την οποία βγήκε κλαίγοντας

Verne 1

# Διαβάστηκε όσο κανένας άλλος συγγραφέας του 19ου αιώνα

# Πολλά κείμενά του υπήρξαν το λιγότερο προφητικά

# Ο Ιούλιος Βερν πέθανε στις 20 Μαρτίου του 1905

# Έφυγε χωρίς να αφήσει κανένα μήνυμα για τον προορισμό του…

 Verne 4

ΕΓΡΑΨΕ

«Ό,τι και να εφευρίσκω, ό,τι και να κάνω θα είναι πάντα κατώτερο από την πραγματικότητα. Θα έρχεται πάντα η στιγμή όπου η δημιουργία και η επιστήμη θα ξεπερνούν τη φαντασία».

Verne Rumber

«…Το Πείραμά μου πέτυχε. Εκτέλεσα την αποστολή μου, αλλά έφτασα πολύ γρήγορα στο σκοπό μου. Βιάστηκα. Δεν είσαστε ακόμη ώριμοι, δε μπορείτε να καταλάβετε. Θα έρθει αργότερα αυτή η ώρα και τότε μόνο θα ανοίξετε τα μάτια σας. Φεύγω λοιπόν και παίρνω μαζί μου το μυστικό μου. Όμως, το τρομερό αυτό μυστικό δε θα χαθεί τελείως για την ανθρωπότητα. Τίποτε δε χάνεται. Πρέπει μονάχα κάθε αγγελιαφόρος να έρχεται στην ώρα του…» (Ροβήρος ο Κατακτητής).

«Εσείς τουλάχιστον δε θα παραπονεθείτε για την Ειμαρμένη, που σας ανάγκασε να συμμεριστείτε την τύχη μου. Θα βρείτε, ανάμεσα στα βιβλία, που μελετώ με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, το έργο σας, για τα ‘’μεγάλα βάθη των ωκεανών’’. Το διάβασα πολλές φορές. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, λοιπόν, κύριε καθηγητά, ότι δε θα λυπηθείτε για το διάστημα, που θα περάσετε μέσα στο πλοίο μου. Πρόκειται να ταξιδέψετε στη χώρα των θαυμάτων, και δε θα κουραστείτε εύκολα από το θέαμα, που διαρκώς θ’ αντικρίζετε. Θα δείτε εκείνα που κανένας άνθρωπος δεν τα είδε ως τώρα γιατί κι εγώ και οι δικοί μου δεν συγκαταλεγόμαστε πια ανάμεσα στους ανθρώπους κι ο πλανήτης μας, χάρη σε μένα, θα σας αποκαλύψει τα τελευταία του μυστήρια.»

Verne Nemo

«Θα με πιστέψουν οι άνθρωποι, που θα τα διαβάσουν; Λίγο μ’ ενδιαφέρει. Αλλά τι απέγινε ο Ναυτίλος; Μπόρεσε ν’ αντέξει στη δίνει του Μαελστρομ; Ο πλοίαρχος Νέμο ζει ακόμη; Εξακολουθεί τις φρικτές αντεκδικήσεις του στον ωκεανό; Τα κύματα θα μας φέρουν καμιά μέρα το χειρόγραφο, που κλείνει την ιστορία της ζωής του; Θα μάθω, τέλος, το όνομα αυτού του ανθρώπου; Το ελπίζω» (Είκοσι Χιλιάδες Λεύγες Υπό τη .Θάλασσα).