THINK OUTSIDE THE BOX! Τα Μυστικά της Δημιουργικότητας

THINK OUTSIDE THE BOX!

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

  Γράφει ο Γιώργος Στάμκος    
Σχετική εικόνα
  Γιατί οι περισσότεροι μουτζουρώνουν απλά τους λευκούς καμβάδες, ενώ ορισμένοι ζωγραφίζουν εξαιρετικούς πίνακες; Γιατί οι πιο πολλοί στέκονται αμήχανοι μπροστά στις λευκές σελίδες στην οθόνη του υπολογιστή τους, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι πληκτρολογούν ασταμάτητα το επόμενο λογοτεχνικό τους αριστούργημα; Τι είναι αυτό που κάνει τους πολλούς λάτρεις της μουσικής να είναι απλοί ακροατές ή φιλόμουσοι, όταν ορισμένοι συνθέτουν μαγευτική μουσική, γράφουν υπέροχους στίχους και ερμηνεύουν σαγηνευτικά τραγούδια; Γιατί κάποιοι επιστήμονες και τεχνικοί γίνονται πρωτοπόροι εφευρέτες που αλλάζουν τον κόσμο και καινοτομούν διαρκώς, ενώ οι περισσότεροι συνάδελφοι τους εξαντλούν την όποια ευφυΐα τους απλά στο να βολευτούν σε μια μισθωτή εργασία, προσφέροντας μάλιστα λιγότερα απ’ όσα πληρώνονται; Γιατί οι περισσότεροι, που “φλερτάρουν” με τη Μούσα, γίνονται στην καλύτερη περίπτωση Μποέμ, ενώ ελάχιστοι μόνον καταφέρνουν να γίνουν πραγματικοί καλλιτέχνες; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους δημιουργικούς, που παράγουν συνεχώς νέες ιδέες, καινοτομούν, εφευρίσκουν και καλλιτεχνούν, ενώ οι περισσότεροι περιορίζονται στον παθητικό ρόλο του δέκτη και του καταναλωτή, χωρίς πρωτοβουλία, ζώντας μια βαρετά επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα και χωρίς καμία φιλοδοξία να προσφέρουν στην ανθρωπότητα και να κάνουν τον κόσμο έστω και λιγάκι καλύτερο; Ποια είναι, αν υπάρχουν, τα Μυστικά της Δημιουργικότητας και μάλιστα της πετυχημένης;
Αποτέλεσμα εικόνας για think out of the box
  Ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά. Κανείς πωλητής κεριών δεν ανακάλυψε ποτέ τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Και “κανείς απαισιόδοξος δεν ανακάλυψε τα μυστικά των άστρων, ούτε αρμένισε στις θάλασσες που δεν τις έχει ο χάρτης, ούτε άνοιξε καινούργιους δρόμους για το ανθρώπινο πνεύμα”, Έλεν Κέλερ (1880-1968), κωφάλαλη δασκάλα και συγγραφέας. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να βγεις έξω από τα Όρια -Think Outside The Box!- και να εξερευνήσεις το Άγνωστο. Να εξερευνάς, όχι να κατακτάς. Να κατακτάς σημαίνει να έχεις, ενώ να εξερευνάς σημαίνει να μαθαίνεις. Να ξυπνάς κάθε πρωί κυνηγώντας το πάθος σου. Να κλείνεις ραντεβού με τη Μούσα σου, που λέγεται Έμπνευση, την ώρα που εσύ το θέλεις. Να μην αφήνεις να περάσει ούτε μια μέρα χωρίς δημιουργία.
Αποτέλεσμα εικόνας για think out of the box
Στην εποχή μας, περισσότερο ίσως από ποτέ, χρειαζόμαστε νέες και πρωτότυπες ιδέες για το καλό της ανθρωπότητας, της φύσης και του πλανήτη. Η βλακώδης προσκόλληση σε ξεπερασμένες αρχές, δόγματα, ιδεοληψίες και “σταθερές” είναι εχθρική προς την πρόοδο και την εξέλιξη. Η αδιαλλαξία, σε οποιοδήποτε τομέα, είναι βλακεία, ενώ η μισαλλοδοξία (αυτό)καταστροφική. Ο συντηρητισμός, η απάθεια, η ομφαλοσκόπηση και ο φόβος απέναντι στο άγνωστο και στο καινούργιο, δημιουργούν μια μίζερη και κλειστοφοβική ομίχλη που θολώνει τη Διαύγεια του νου σου. Έτσι θολωμένος και παρασυρμένος από ματαιοδοξίες και αυταπάτες επιδιώκεις να γίνεις “πετυχημένος”, που στην εποχή μας μεταφράζεται σε “πλούσιος”, και όχι άνθρωπος με αξίες. Και πως μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου “πετυχημένο” αν έστω και μια ζωή, έστω κι αν ένα ταπεινό γήινο πλάσμα, δεν θα έχει ανασάνει πιο εύκολα εξ αιτίας σου; Το πιθανότερο είναι να καταλήξεις έτσι ένα κούφιο ολόγραμμα, που υπάρχει αλλά δεν Ζει, και όχι ένας δημιουργικός άνθρωπος, που άφησε το θετικό του αποτύπωμα σ’ αυτόν τον κόσμο.
Αποτέλεσμα εικόνας για think out of the box
Γιατί οι περισσότεροι
μουτζουρώνουν απλά τους λευκούς καμβάδες,
ενώ ορισμένοι ζωγραφίζουν εξαιρετικούς
πίνακες; 
Γιατί οι πιο πολλοί στέκονται
αμήχανοι μπροστά στις λευκές σελίδες
στην οθόνη του υπολογιστή τους, τη στιγμή
που κάποιοι άλλοι πληκτρολογούν
ασταμάτητα το επόμενο λογοτεχνικό τους
αριστούργημα;
 Τι είναι αυτό που κάνει
τους πολλούς λάτρεις της μουσικής να
είναι απλοί ακροατές ή φιλόμουσοι, όταν
ορισμένοι συνθέτουν μαγευτική μουσική,
γράφουν υπέροχους στίχους και ερμηνεύουν
σαγηνευτικά τραγούδια; 
Γιατί κάποιοι
επιστήμονες και τεχνικοί γίνονται
πρωτοπόροι εφευρέτες που αλλάζουν τον
κόσμο και καινοτομούν διαρκώς, ενώ οι
περισσότεροι συνάδελφοι τους εξαντλούν
την όποια ευφυΐα τους απλά στο να
βολευτούν σε μια μισθωτή εργασία,
προσφέροντας μάλιστα λιγότερα απ' όσα
πληρώνονται; 
Γιατί οι περισσότεροι, που
“φλερτάρουν” με τη Μούσα, γίνονται
στην καλύτερη περίπτωση Μποέμ, ενώ
ελάχιστοι μόνον καταφέρνουν να γίνουν
πραγματικοί καλλιτέχνες;
 Τι είναι αυτό
που κάνει κάποιους ανθρώπους δημιουργικούς,
που παράγουν συνεχώς νέες ιδέες,
καινοτομούν, εφευρίσκουν και καλλιτεχνούν,
ενώ οι περισσότεροι περιορίζονται στον
παθητικό ρόλο του δέκτη και του καταναλωτή,
χωρίς πρωτοβουλία, ζώντας μια βαρετά
επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα και
χωρίς καμία φιλοδοξία να προσφέρουν
στην ανθρωπότητα και να κάνουν τον κόσμο
έστω και λιγάκι καλύτερο; 
Ποια είναι, αν υπάρχουν, τα Μυστικά της Δημιουργικότητας
και μάλιστα της πετυχημένης;
Αποτέλεσμα εικόνας για think out of the box
Για να γίνεις ωστόσο δημιουργικός θα πρέπει οπωσδήποτε να είσαι ασυμβίβαστος. Να μην αφήνεις να σε περιορίζουν ή να αυτοπεριορίζεσαι σε συμβατικά πλαίσια. Συμβατικοί επιστήμονες παράγουν συμβατική τεχνολογία. Ασυμβίβαστοι και ασυνήθιστοι επιστήμονες, όπως ο Νίκολα Τέσλα (1856-1943), παράγουν αντισυμβατικά και ασυνήθιστα πράγματα, νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για εξελικτικά άλματα. Αρκεί να τολμούν και να ρισκάρουν, χωρίς να φοβούνται ειδικά τις αποτυχίες. Αποτέλεσμα εικόνας για think out of the box Άλλωστε οι αποτυχίες της προηγούμενης γενιάς γίνονται ευκαιρίες για την επόμενη. Αν φυσικά μπορεί να μάθει από τα λάθη της και να συνεργαστεί. Οι αποτυχίες είναι πάντα μια ευκαιρία. Τα αποκαΐδια και η τέφρα μπορεί κι αυτά να γίνουν γόνιμα, να είναι η κοπριά μέσα από την οποία θα καρπίσουν οι μελλοντικές επιτυχίες. Το σημαντικότερο είναι οι αποτυχίες του χθες να μην επηρεάζουν τις ευκαιρίες του σήμερα, τις οποίες και δεν πρέπει να αναγνωρίζεις μόνον όταν εκείνες σε προσπερνούν. Πρέπει να τις μυριστείς, να τις κυνηγήσεις και να τις αρπάξεις, ακόμη κι αν αυτή η κατάσταση σου προκαλεί προς στιγμήν άγχος, το οποίο είναι στην ουσία η “ζάλη της ελευθερίας”. Γι’ αυτό χρειάζεται να δείξεις όχι μόνον γενναιότητα, που είναι η έλλειψη φόβου, αλλά και θάρρος. Το θάρρος είναι η σθεναρότητα του πνεύματος. Η γενναιότητα είναι κυρίως σωματική, ενώ το θάρρος είναι πνευματική κατάσταση. H παράιτηση είναι μια πολυτέλεια που θα πρέπει να αρνούμαστε στον εαυτό μας αν θέλουμε να προχωρήσουμε… (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ) Αποτέλεσμα εικόνας για think out of the box  
Ο Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com) είναι συγγραφέας. To τελευταίο του βιβλίο είναι το ΤΕΣΛΑ Vs ΕΝΤΙΣΟΝ: Σύγκρουση για το Μέλλον του Κόσμου. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει το νέο του βιβλίο με τίτλο 99% ΕΜΠΝΕΥΣΗ: Κάντο Όπως ο Τέσλα, Δημιουργικότητα κι Eπινοητικότητα, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «The Low of Success Publishing». 
Tesla VS Edison STRANGE AD Ok