ΖΟΥΜΕ Σ’ ΕΝΑ MATRIX;

ΖΟΥΜΕ Σ’ ΕΝΑ MATRIX;

Έκθεση της MERRIL LYNCH υποστηρίζει πως πιθανόν να ζούμε ήδη σε μια προσομοίωση και να μην το γνωρίζουμε. Φυσικοί, κοσμολόγοι και φιλόσοφοι συμφωνούν.

Αποτέλεσμα εικόνας για we live in a matrix

Ζούσες μέσα σ’ έναν ονειρόκοσμο Νίο. Όλη σου η ζωή ξοδεύτηκε στον Χάρτη και όχι στον αληθινό τόπο”.

The Matrix

Γράφει ο Γιώργος Στάμκος

Αποτέλεσμα εικόνας για we live in a matrix

Αν ανήκετε σ’ αυτούς που πιστεύουν πως υπάρχει “κάτι το στραβό” σ’ αυτόν τον κόσμο, “κάτι το ψεύτικο” και το αφύσικο, μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Από τους αρχαίους Γνωστικούς που πίστευαν πως αυτός ο κόσμος είναι μια “μαύρη σιδερένια φυλακή” για εκπεσόντες αγγέλους ως τους σημερινούς οπαδούς του Matrix, η ιδέα ότι ο κόσμος μας είναι μια ψευδαίσθηση, μια προσομοίωση, είναι μια συνηθισμένη υπόθεση στην περιπέτεια της ανθρώπινης σκέψης. Τώρα έρχεται μια έκθεση της Bank of America, στην οποία ανήκει και η Merril Lynch, που υποστηρίζει πως υπάρχει 50% πιθανότητα να ζούμε σε μια προσομοίωση της πραγματικότητας τύπου Matrix (Matrix-style virtual reality) και να μην το γνωρίζουμε! Έπειτα από την απίστευτη έκθεση της Merril Lynch με βάση την οποία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ζούμε σε Matrix ήρθε και το BBC το οποίο σε εκτεταμένο δημοσίευμα του με τίτλο “Μπορεί να Ζούμε μέσα σ’ ένα Κομπιούτερ”, βασισμένο σε δηλώσεις και υποθέσεις Φυσικών, επανέφερε ξανά το θέμα στην επικαιρότητα. Σύμφωνα μ’ αυτή την υπόθεση όλοι μας μπορεί να είμαστε εν αγνοία μας ηθοποιοί” σε μια προσομοιωτική παράσταση στην οποία δεν έχουμε επιλέξει καν τους ρόλους μας. Όσο κι αν αυτό ακούγεται εξωπραγματικό για να το συλλάβουμε ακόμη και ως ιδέα έχει πλέον επιστημονικές βάσεις, χάρη στις νέες θεωρίες της Κβαντικής Φυσικής, που ουσιαστικά γκρέμισε τη Νευτώνεια Φυσική κι άνοιξε το δρόμο στην αναμάγευση του κόσμου μας. Στη συγκεκριμένη έκθεση της Merril Lynch ο αναλυτής που τη συνέταξε ανέφερε πως “πολλοί επιστήμονες, φιλόσοφοι και ηγέτες του κόσμου των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι υπάρχουν 20-50% πιθανότητες οι άνθρωποι να ζουν ήδη σε έναν εικονικό κόσμο προσομοίωσης, που ελέγχεται από υπολογιστές”. Η έκθεση παρέθετε μάλιστα σχετικές δηλώσεις τόσο από τον Έλον Μασκ, γενικό διευθυντή και επικεφαλής τεχνολογίας για τις εταιρείες Tesla Motors και SpaceX, όσο και από τον καθηγητή Φιλοσοφίας της Οξφόρδης, Νικ Μπόστρομ. Μάλιστα στις αρχές του 2016 ερευνητές συγκεντρώθηκαν στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να συζητήσουν αυτή τη θεωρία. “Είναι γεγονός ότι πλησιάζουμε τεχνολογικά πλέον στη δημιουργία φωτορεαλιστικών 3D προσομοιώσεων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν αποκλείεται λοιπόν, δεδομένης της προόδου στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι), στην εικονική πραγματικότητα, αλλά και της ισχύος των υπολογιστών, τα μέλη των μελλοντικών πολιτισμών να αποφασίσουν κάποτε να δημιουργήσουν μια προσομοίωση του κόσμου των προγόνων τους. Αν αποκλείσουμε την πιθανότητα να ζούμε ήδη μια προσομοίωση, τότε αποκλείουμε το ενδεχόμενο οι απόγονοί μας να δημιουργήσουν ποτέ τέτοια σύμπαντα εικονικής πραγματικότητας, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε”, ανέφερε η έκθεση. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ακόμα κι αν ζούμε σε μια τέτοια προσομοίωση, δεν πρόκειται να το μάθουμε ποτέ.

Αποτέλεσμα εικόνας για we live in a matrix

Ο γενικός διευθυντής της Tesla Motors και οραματιστής επιχειρηματίας Έλον Μασκ, που ανάμεσα στ’ άλλα φιλοδοξεί να προσφέρει φθηνά διαστημικά ταξίδια μέσω της SpaceX, και να προωθήσει τον αποικισμό του Άρη, υποστήριξε σε συνέντευξη του πως θεωρεί πολύ πιθανόν ο μελλοντικός πολιτισμός που θα δημιουργήσουν οι απόγονοί μας έπειτα από 10.000 χρόνια να χειρίζονται εύκολα ζητήματα όπως ταξίδια στο χρόνο, τηλεμεταφορά, αναγέννηση νεκρών και δημιουργία τεχνητών συμπάντων προσομοίωσης (εικονικής πραγματικότητας), χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να ζούμε ήδη σ’ ένα από αυτά.

Σχετική εικόνα

Με βάση όλα αυτά ο αρθρογράφος Philip Ball του BBC αναρωτιέται: “Πολλοί Φυσικοί και Κοσμολόγοι είναι τώρα άνετοι με την ιδέα ότι όλοι ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση ενός γιγάντιου υπολογιστή και βιώνουμε ένα εικονικό κόσμο Matrix-style που από ελλειπή αντίληψη θεωρούμε πραγματικό. Τα ένστικτά μας αντιδρούν φυσικά όλα μοιάζουν τόσο αληθινά το βάρος μιας κούπας στο χέρι μου, το πλούσιο άρωμα του καφέ που περιέχει οι ήχοι γύρω μου, πως μπορεί ένας τέτοιος πλούτος εμπειριών να είναι ψεύτικος; Αλλά τότε αν αναλογιστούμε την εξαιρετική πρόοδο στην Πληροφορική και στις Τεχνολογίες Υπολογιστών μέσα σε λίγες δεκαετίες, τα κομπιούτερ μας έχουν προσφέρει παιχνίδια ασύλληπτου ρεαλισμού με αυτόνομους χαρακτήρες που απαντούν στις επιλογές μας όπως επίσης και προσομοιωτές εικονικής πραγματικότητας με ιδιαίτερα πειστική ισχύ”.

Αποτέλεσμα εικόνας για we live in a matrix

Ο Σλοβένος Λακανικός φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ γράφει σχετικά στο δοκίμιο του The Matrix ή οι Δύο Όψεις της Διαστροφής: «Η ατέλεια του κόσμου μας είναι ταυτόχρονα σημάδι της εικονικότητάς του και σημάδι της πραγματικότητάς του. Μπορεί λοιπόν κανείς να υποστηρίξει ότι ο πράκτορας Σμιθ (ας μην ξεχνάμε ότι, όχι ένα ανθρώπινο πλάσμα σαν τα άλλα, αλλά μια άμεση εικονική ενσάρκωση του ίδιου του Matrix –του μεγάλου Άλλου) είναι το υποκατάστατο της φιγούρας του ψυχαναλυτή μέσα στο σύμπαν του φιλμ: Το μάθημά του είναι ότι η εμπειρία του ανυπέρβλητου εμποδίου, είναι η θετική συνθήκη για μας, τους ανθρώπους, για να αντιληφθούμε κάτι ως πραγματικότητα –η πραγματικότητα είναι τελικά αυτό που αντιστέκεται».

Αποτέλεσμα εικόνας για we live in a matrix

Αντιστεκόμενο ή όχι το Matrix της καθημερινότητας μας τρέφεται από τα ίδια του τα απορρίμματα, παίρνει την ενέργεια του από την ενέργεια που δαπανά σ’ ένα είδος θαύματος της υποκατάστασης. Η λάμψη του προέρχεται από τα ελαττώματα του. Ο πόνος και η μιζέρια που μας προκαλεί μας κάνουν ακόμη καλύτερες «μπαταρίες». Όσο για μας, εμείς επιμένουμε να ζούμε μέσα από τις παγίδες που στήνουμε ο ένας για τον άλλον και το μόνο που πολλαπλασιάζει την ενέργεια μας είναι η αδράνεια του θανάτου…

Αποτέλεσμα εικόνας για we live in a matrix

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΦΥΠΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ MATRIX»

O Πόλεμος Ενάντια στο Matrix εξώφυλλοO ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ MATRIX 2

Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το σπάνιο κι εξαντλημένο από παντού βιβλίο στο: stamkos@post.com

Advertisements