ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΙ: Η ΔΥΙΣΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΙΖΩΣΕ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΙ

Η ΔΥΙΣΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΡΙΖΩΣΕ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για Paulicians

Γράφει ο Γιώργος Στάμκος

Οι Παυλικιανοί ήταν μία δυϊστική χριστιανική αίρεση που εμφανίστηκε τον 7ο μ.Χ. αιώνα στις ανατολικές επαρχίες της βυζαντινής Μικρά Ασίας και στην Αρμενία. Έλαβαν το όνομα τους από τον απόστολο Παύλο (για πολλούς τον πραγματικό ιδρυτή του Χριστιανισμού), επειδή πρέσβευαν την επιστροφή στη λιτότητα των πρωτοχριστιανικών κοινοτήτων, όπως αντικατοπτρίζονταν στις επιστολές του απόστολου Παύλου. Ο πνευματικός αρχηγός των Παυλικιανών περιτριγυρίζονταν από προύχοντες, που ονομάζονταν «Συνέκδημοι». Κάτω απ’ αυτούς βρίσκονταν οι «Νοτάριοι», ενώ ο στρατάρχης των Παυλικιανών ονομάζονταν «της οπλικής δύναμης ο Άρχων».

Σχετική εικόνα

Η ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΩΝ

Οι Παυλικιανοί ήταν δυϊστές και πίστευαν, όπως και οι Μανιχαίοι, ότι υπήρχαν δύο θεοί, ένας καλός κι ένας κακός. Ο καλός θεός ήταν ο Επουράνιος, ο «ποιητής του ουρανού» και του πνεύματος, που δεν είχε καμία εξουσία στον υλικό κόσμο, αν και θα κυβερνήσει σ’ αυτόν στο μέλλον. Ο κακός θεός ήταν ο Κοσμοποιητής Σατανάς, ο δημιουργός του επίγειου κόσμου, που κυβερνά τον κόσμο και το ανθρώπινο σώμα. Όλα τα υλικά και αισθητά πράγματα ήταν πλασμένα από τον πονηρό δημιουργό. Αντίθετα όλα τα «νοούμενα» και «αόρατα» είναι δημιουργήματα του Επουράνιου θεού. Σύμφωνα με την κοσμοθέαση των Παυλικιανών, όπως προηγουμένως και των Γνωστικών, ο κακός Δημιουργός παρέσυρε «σπέρματα θείας ζωής» (ψυχές) στον αισθητό κόσμο και όσα περισσότερα ανθρώπινα σώματα γεννιούνται κι αναπτύσσονται, τόσο περισσότερες ψυχές εγκλωβίζονται στον υλικό κόσμο! Στόχος δηλαδή του κακού Δημιουργού ήταν να παγιδεύει τα δημιουργήματα (ψυχές) του Επουράνιου θεού και να τα υποβιβάζει στο βασίλειο του, στον υλικό κόσμο.

Οι Παυλικιανοί απέρριπταν τα περισσότερα στοιχεία του Χριστιανισμού, όπως την Παλαιά Διαθήκη, δεν τιμούσαν ως Θεοτόκο την Παρθένο Μαρία και θεωρούσαν τον Χριστό άγγελό και όχι θεό. Απέρριπταν τις τελετές στις εκκλησίες, τις οποίες και θεωρούσαν «κατοικητήρια δαιμόνων» (!) δεν τιμούσαν το σταυρό και ήταν φανατικά εικονομάχοι. Την περίοδο μάλιστα της Εικονομαχίας οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες που ήταν εικονομάχοι, συμμάχησαν με τους Παυλικιανούς, οι οποίοι τους υποστήριξαν στον αγώνα τους κατά των εικονολατρών. Σε θρησκευτικό επίπεδο, το αιρετικό λαϊκό κίνημα των Παυλικιανών αποτελούσε, κατά κάποιον τρόπο, την «άκρα αριστερά των εικονομάχων»! Γι’ αυτό και εξέφραζαν τον αντιφεουδαρχισμό των κατωτέρων κοινωνικών στρωμάτων της Μικρά Ασίας,

Αποτέλεσμα εικόνας για Paulicians

ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ Μ. ΑΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Οι Παυλικιανοί ήταν σκληροτράχηλοι και ικανοί πολεμιστές, που ταλαιπώρησαν τη βυζαντινή Μικρά Ασία στη διάρκεια του 7ου και 8ου αιώνα, συμμαχώντας ακόμη και με τους Άραβες. Επειδή όμως ήταν αναρχικοί και ανεξέλεγκτοι οι βυζαντινοί αυτοκράτορες στράφηκαν εναντίον τους, αμέσως μόλις τέλειωσαν οι Εικονομαχίες. Ο Πατριάρχης Φώτιος (858-867π.Χ.) έγραψε ένα ειδικό αντιρρητικό σύγγραμμα για να καταπολεμήσει το «βδελυκτόν τούτο και νεοφανές των Παυλικιανών σύστημα».

Σχετική εικόνα

Οι πόλεμοι των βυζαντινών αυτοκρατόρων εναντίον των Παυλικιανών διάρκεσαν δεκαετίες. Οι δύο πρώτοι αρχηγοί τους θανατώθηκαν με εντολή του αυτοκράτορα και επί Μιχαήλ Α’ καθιερώθηκε η θανατική ποινή προς τους αιρετικούς (πρέπει να σημειωθεί βέβαια πως ο Θεοδοσιανός Κώδικας περιλάμβανε ήδη 66 νόμους κατά των αιρετικών). Το τελευταίο προπύργιο των Παυλικιανών, η Τεφρική, καταστράφηκε ολοσχερώς το 872 π.Χ. Τα απομεινάρια τους κατέφυγαν στην Αρμενία, όπου συγχωνεύτηκαν με την αίρεση των Τονδρακιτών. Εικάζεται ότι, επειδή πολλές από τις δοξασίες των Παυλικιανών προσιδίαζαν προς την ισλαμική κοσμοθέαση, οι αρχικοί πυρήνες των Αλεβίδων και Μπεκτασήδων της ανατολικής Μικρά Ασίας προέρχονταν από εξισλαμισθέντες Παυλικιανούς. Εκτός από τους Παυλικιανούς και οι αιρετικοί Χίονες της Μ. Ασίας, ως φανατικά ανεικονικοί και εικονομάχοι, προσηλυτίστηκαν αργότερα στον ισλαμισμό και μπήκαν στην υπηρεσία των Οθωμανών.

Αποτέλεσμα εικόνας για Paulicians

Στο μεταξύ, για να αποδυναμώσουν το δυϊστικό κίνημα, οι βυζαντινοί αυτοκράτορες μετέφεραν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες Παυλικιανών στα Βαλκάνια, κυρίως στην περιοχή της Θράκης. Έτσι, αντί το κίνημα να σβήσει μεταλαμπαδεύτηκε στα Βαλκάνια, με επίκεντρο τη Φιλιππούπολη! Είναι μάλιστα σχεδόν βέβαιο πως το μετέπειτα αιρετικό κίνημα των Βογόμιλων, που απλώθηκε σ’ ολόκληρα τα Βαλκάνια και διέδωσε τη δυϊστική θρησκεία στη Δύση, μέσω της αίρεσης των Παταρένων και των Καθαρών, ξεπήδησε υπό την ισχυρή επίδραση του Παυλικιανισμού -καθώς και του Μεσσαλιανισμού (Ευχίτες)- στους κατοίκους αρχικά της Θράκης και της Μακεδονίας και στη συνέχεια ολόκληρων των Βαλκανίων…

Περισσότερα για τους Παυλικιανούς, το κίνημα και την κοσμοθέαση τους, καθώς και για την εγκατάστασή τους στα Βαλκάνια, την επίδραση τους στο Βογομιλισμό, αλλά και για τα πολυάριθμα κατάλοιπα τους στα σημερινά Βαλκάνια μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΒΟΓΟΜΙΛΩΝ: Στη Σκιά του Άλλου Θεού.

ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΒΟΓΟΜΙΛΩΝ Νέο Βιβλίο

MOΛΙΣ ΕΚΔΟΘΗΚΕ!

Το Απαγορευμένο Βιβλίο

 

ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ

ΒΟΓΟΜΙΛΩΝ

στη Σκιά του Άλλου Θεού

Γνωστικοί  Ζωροάστρες  Μιθραϊστές ● Μανιχαίοι Μεσσσαλιανοί 

Αλαουίτες  

Γεζίντι ● Μπεκτασήδες ● Παυλικιανοί

ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΒΟΓΟΜΙΛΩΝ COVER

«Καταγγέλλουν τους πλουσίους, απεχθάνονται τον Αυτοκράτορα, γελοιοποιούν τους ανώτερους, καταδικάζουν τους ευγενείς κι απαγορεύουν τους δούλους να υπακούουν στους κυρίους τους».

Κοσμάς ο Ιερέας, Κατά των Βογομίλων

 

Διαβάστε το, πριν προλάβει να καεί κι αυτό στην Πυρά της μεταμοντέρνας Ιεράς Εξέτασης

ΕΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΧΑΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΒΟΓΟΜΙΛΩΝ”;

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Στάμκου

ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ

ΒΟΓΟΜΙΛΩΝ

στη Σκιά του Άλλου Θεού

Γνωστικοί  Ζωροάστρες  Μιθραϊστές ● Μανιχαίοι Μεσσσαλιανοί 

Αλαουίτες  

Γεζίντι ● Μπεκτασήδες ● Παυλικιανοί

 

κοστίζει 20 ευρώ (με ΔΩΡΕΑΝ τα έξοδα αποστολής/αντικαταβολής μέσω ΕΛΤΑ),

κυκλοφορεί σε περιορισμένα αντίτυπα, αποκλειστικά για ειδικούς, συλλέκτες, μελετητές της ιστορίας της Γνώσης, ερευνητές και «υποψιασμένους» αναγνώστες της Απαγορευμένης Ιστορίας –δεν διατίθεται σε βιβλιοπωλεία– και μπορείτε να το παραγγείλετε άμεσα στο τηλέφωνο:

2392.110215

ή στο 

6945522050

 (μπορείτε να στείλετε και SMS, γράφοντας τα στοιχεία της ταχυδρομικής σας διεύθυνσης και «Οι Πρόδρομοι των Βογόμιλων»)

ή στο mail: stamkos@post.com

 

«Οι εκπεσόντες από τον Ουρανό άγγελοι, εισέρχονται στα σώματα των γυναικών μετά από σαρκική επιθυμία κι έτσι γεννιέται πνεύμα εκ πνεύματος και σαρξ εκ σαρκός. Μ’ αυτόν τον τρόπο συμπληρώνεται η βασιλεία του Σατανά σ’ αυτόν εδώ τον κόσμο και εις πάντα τα έθνη»

LIBER APOCRYPHUS SANCTI IOANNI

ή Tainata Kniga  

Το λεγόμενον Ψευδοευαγγέλιον Τουτέστιν Βίβλος Απόκρυφος των Βογομίλων

ή το «Χειρόγραφο του Καρκασόν»

(πλήρες από πλάνες)

ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΒΟΓΟΜΙΛΩΝ COVER

Advertisements