WILLIAM THOMAS STEAD(1849-1912): O Εμπνευστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

WILLIAM THOMAS STEAD

O Εμπνευστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αποτέλεσμα εικόνας για William Thomas Stead (1849-1912)

«…Πόσος καιρός θα περάσει… πριν η Ενωμένη Ευρώπη έχει ένα Κοινοβούλιο και η Ομοσπονδιακή Ευρώπη αποκτήσει ένα κεντρικό διοικητικό όργανο;»

William Thomas Stead, 1899

Αποτέλεσμα εικόνας για William Thomas Stead and European Union

Γράφει ο Σπύρος Δημητρίου

Ο William Thomas Stead (1849-1912) ήταν Άγγλος δημοσιογράφος, γεννημένος στο Embleto, Northumberland. Ήταν υιός υπουργού και άρχισε να εργάζεται σε εμπορικό γραφείο στο NewcastleonTyne. Σύντομα άρχισε να ασχολείται με την δημοσιογραφία και το 1871 έγινε εκδότης της Darlington Northern Echo. To 1880 πήγε στο Λονδίνο και ανέλαβε βοηθός εκδότης στην Pall Mall Gazette.

Όταν ο εκδότης John Morley εκλέχθηκε στο Κοινοβούλιο, ο Stead έγινε εκδότης για το χρονικό διάστημα 1883-1889. Εισήγαγε τη συνέντευξη στην δημοσιογραφία, μια νέα διάσταση τότε στην Βρετανική δημοσιογραφία, ειδικά όταν πήρε συνέντευξη από τον Στρατηγό Gordon το 1884.

To 1885 ξεκίνησε εκστρατεία ενάντια στην παιδική πορνεία, δημοσιεύοντας σχετική σειρά άρθρων που ονόμασε The Maiden Tribute of Modern Babylon. Για να αποδείξει τα όσα έλεγε μάλιστα κανόνισε την «αγορά» ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού, την Eliza Armstrong, κόρη ενός καθαριστή καμινάδων.

Αποτέλεσμα εικόνας για Cecil Rhodes

Ο Cecil Rhodes (φωτογραφία) όρισε το Stead ως έμπιστό του και οι ιδέες και προτάσεις του, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης.

Παρότι δεν ήταν δημοφιλής γιατί οι μέθοδοί του δεν ήταν αρεστοί, είχε σημαντική επιρροή στη δημοσιογραφία, στην πολιτική και ιδιωτική ζωή. Ο Stead ήταν ένας πρωτοπόρος του ιμπεριαλιστικού ονείρου που επηρέασε τον Cecil Rhodes, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε με πολλές επιχειρήσεις στη Νότια Αφρική, επιχειρηματίας μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων και έμπορος διαμαντιών και ιδρυτής της εταιρίας De Beers. Ο Cecil Rhodes τότε όρισε το Stead ως έμπιστό του και οι ιδέες και προτάσεις του, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης. O Stead συνέχισε να γράφει και οι εκδόσεις των βιβλίων του αυξάνονταν. Τα θέματά του ήταν διάφορα όπως: The Truth about Russia (1888), If Christ Came to Chicago (1894). Δήλωνε την πραγματική του πίστη στην ειρήνη ενώ ήταν ένθερμος υποστηρικτής της γλώσσας Esperanto.

Αποτέλεσμα εικόνας για William Thomas Stead (1849-1912)

ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

O Stead ισχυριζόταν ότι λάμβανε μηνύματα από τον κόσμο των πνευμάτων και εφάρμοζε την αυτόματη γραφή. Το πνεύμα με το οποίο ερχόταν σε επαφή ήταν μια κοπέλα με το όνομα Julia.

To 1909 ίδρυσε το Julias Bureau, όπου οι ερευνητές θα μπορούσαν να λάμβαναν πληροφορίες από τον κόσμο των πνευμάτων με την βοήθεια «ενδιάμεσων» (μέντιουμ). Σε πολλές διαλέξεις και κείμενά του, ο Stead σχεδίαζε εικόνες μεγάλων πλοίων σε ωκεανούς και τον εαυτό του να πνίγεται! Μήπως κάτι διαισθανόταν;

Κι’ όμως ο Stead ήταν από τα άτομα που πνίγηκαν στο ναυάγιο του γνωστού πλοίου Τιτανικός! Είχε επιβιβαστεί στο Τιτανικό προκειμένου να επισκεφθεί την Αμερική και να λάβει μέρος σε μια εκδήλωση του Carnegie Hall μετά από πρόσκληση του William Howard Taft (πρόεδρος των ΗΠΑ).

Κατά την πρόσκρουση του Τιτανικού στο παγόβουνο και την απομάκρυνση όσων επιβατών ήταν δυνατόν, ο Stead εθεάθη για τελευταία φορά στην πρώτη θέση επιβατών, στην αίθουσα των καπνιστών, να κάθεται σε μια δερμάτινη καρέκλα και να διαβάζει ένα βιβλίο! Είχε κάνει δύο προφητικές, όπως τελικά αποδείχθηκε αναφορές για τον Τιτανικό. Στις 22 Μαρτίου 1886, σε άρθρο του, αναφέρθηκε σε ένα ατμόπλοιο που συγκρούστηκε με ένα άλλο πλοίο με τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές λόγω έλλειψης ναυαγοσωστικών βαρκών! Επίσης το 1892 έγγραψε μια ιστορία με τίτλο From the Old World to the New, όπου ένα πλοιάριο, διασώζει επιζώντες ενός άλλου μεγαλύτερου πλοίου που συγκρούστηκε με παγόβουνο!

Αποτέλεσμα εικόνας για William Thomas Stead and European Union

Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ

Ως βασικός αρχιτέκτονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται ο Jean Monnet (1888-1979). Όμως πολύ πριν από αυτόν, ο W. T. Stead είχε μιλήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης! Στο βιβλίο του, το 1899, με τίτλο The United States of Europe on the Eve of the Parliament of Peace, αναφέρθηκε στα εξής εκπληκτικά θέματα που τα βιώνουμε στις ημέρες μας:

Α) «…Ποιες είναι οι συνθήκες του Νέου Κόσμου; Είναι αυτές, όπου όλοι οι κάτοικοι των Πολιτειών θα ζουν μαζί σε μια Ομοσπονδιακή Ένωση, χωρίς εχθρικά σύνορα και χωρίς στρατούς σε συνεχή ετοιμότητα….»!!

Β) «….αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα έχει ένα κοινό νόμισμα…»!!

Γ) «…Πόσος καιρός θα περάσει,…πριν η Ενωμένη Ευρώπη έχει ένα Κοινοβούλιο και η Ομοσπονδιακή Ευρώπη αποκτήσει ένα κεντρικό διοικητικό όργανο…»!!

Αναφέρθηκε ότι η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα αναπόφευκτο και επιθυμητό γεγονός. Οραματιζόταν μια Ευρωπαϊκή Ένωση ανάλογη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μιλούσε για την ενοποίηση της Ευρώπης και όλων των Αγγλοσαξονικών χωρών.

Άλλωστε και η Εφημερίδα The New York Times στις 11.10.1914 σε δημοσίευμά της (επισυνάπτεται) αναφέρθηκε ότι μετά τον πόλεμο (εννοεί τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο) οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ίσως να γίνουν πραγματικότητα και να πραγματοποιηθεί το όνειρο του W. T. Stead!

Ο Stead είχε μιλήσει επίσης για την Αμερικανοποίηση του Κόσμου μέσα από το ομώνυμο βιβλίο του με τίτλο Americanization of the World or the Trend of Twentieth Century το 1902!

Αποτέλεσμα εικόνας για William Thomas Stead and European Union

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο William Thomas Stead μίλησε για την επερχόμενη αναπόφευκτη Αμερικάνικη στρατιωτική, οικονομική, πολιτιστική και ιδεολογική κυριαρχία στο κόσμο. Οι εξελίξεις μέχρι σήμερα τον δικαίωσαν. Η Αμερική επικράτησε για δεκαετίες και συνεχίζει να έχει κυρίαρχο ρόλο. Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι όλες οι μεγάλες δυνάμεις κάποτε παρακμάζουν. Το ίδιο συνέβη στην αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, στην Οθωμανική αυτοκρατορία, στη κυριαρχία του κομμουνισμού στην πρώην ΕΣΣΔ και τις Ανατολικές χώρες και το ίδιο θα συμβεί και στην Αμερικάνικη κυριαρχία. Είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, η παρακμή, όπως φυσιολογικό και βιολογικό φαινόμενο είναι η γέννηση, η εξέλιξη και ο θάνατος του ανθρώπου.

Η καινοτομία είναι βασικό συστατικό στοιχείο επιβίωσης των δυνάμεων, όχι όμως και η μη υγιή καινοτομία που συνδέεται με την γέννηση και ανάπτυξη χρηματοοικονομικών προϊόντων που εμπεριέχουν τεράστιο κίνδυνο και προκαλούν τεράστιες οικονομικές ζημίες και οδηγούν σε κρίση.

Η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση απόδειξε ότι μεγάλο μέρος της σημερινής Αμερικάνικης οικονομίας και ανάπτυξης προήλθε από χρηματοοικονομικές «φούσκες» και «πυραμίδες». Ήδη τεράστια επενδυτικά κεφάλαια και επιχειρήσεις που προέρχονται από την Κίνα και Αραβικές χώρες έχουν γίνει μέτοχοι Αμερικάνικων τραπεζών και θα επηρεάσουν μελλοντικά τις αποφάσεις και εξελίξεις του χώρου.

Η καινοτομία των χρηματοοικονομικών προϊόντων δημιουργούν πάντα μια προσωρινή ευφορία αλλά δυστυχώς πάντα στηρίζονται σε δανεισμό και σε διαρκώς αυξανόμενο δανεισμό που αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί και θα καταρρεύσει.

Η Αμερικάνικη οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη κατανάλωση και στην συνεχή αύξηση της κατανάλωσης μέσω δανεισμού. Μάλιστα φτωχός θεωρείται όποιος δεν μπορεί να καταναλώσει ή δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην κατανάλωση.

Τα τεράστια ελλείμματα της Αμερικάνικης οικονομίας, αν ήταν μιας άλλης χώρας, θα την είχαν οδηγήσει υπό διεθνή οικονομική εποπτεία της Παγκόσμιας Τράπεζας ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα ελλείμματα όμως της Αμερικάνικης οικονομίας χρηματοδοτούνται από ομόλογα που αγοράζουν και κατέχουν όλες οι χώρες του κόσμου. Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο οι δανειστές να εξαρτώνται από τις ορέξεις του δανειζόμενου χωρίς να έχουν πολλά περιθώρια κινήσεων.

Παρόλα αυτά όμως αν συνέβαιναν ταυτόχρονα δύο οικονομικά γεγονότα θα υπήρχαν σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην Αμερικάνικη οικονομία και σε όλο το χρηματοπιστωτική σύστημα παγκοσμίως: α) η μαζική απόσυρση των καταθέσεων Αμερικανών και μη Αμερικανών από τις Αμερικάνικες τράπεζες, η ρευστοποίηση των κρατικών Αμερικάνικων ομολόγων και των λοιπών χρηματοοικονομικών επενδύσεων και β) η τιμολόγηση και διενέργεια συναλλαγών στην αγορά πετρελαίου και σε άλλο νόμισμα, όπως το Ευρώ, (εκτός από το Αμερικάνικο δολάριο που ισχύει σήμερα).

Το άμεσο μέλλον θα δείξει αν και κατά πόσο θα υπερβούμε το σκέψεις και προβλέψεις του Stead και οδηγηθούμε σε μια μελλοντική πλανητική συνομοσπονδία ενωμένων όλων των κρατών.

Αποτέλεσμα εικόνας για William Thomas Stead

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Ιστοσελίδες : http://en.wikipedia.org/wiki/William_Thomas_Stead

Εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή «Το Σχέδιο των ΗΠΑ για Παγκόσμια Κυριαρχία: H στρατηγική, οι δυνάμεις και οι πόροι για το νέο αιώνα», Ειδική Έκδοση, 5-6 Απριλίου 2003

Advertisements