SPACE CHINA: Η ΚΙΝΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

 

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΚΙΝΑ

china-space-race1

 

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ;

chinese-astronauts-e1340043441434

Γράφει ο Γιώργος Στάμκος

 

Αν και ξεκίνησε αργά τα διαστημικά της σχέδια η Κίνα μπήκε τα τελευταία χρόνια δυναμικά στην κούρσα της διαστημικής εξερεύνησης. Στις 16 Οκτωβρίου του 2003 ο πρώτος Κινέζος «Ταϊκοναύτης» («τάϊκο» στα κινεζικά σημαίνει διάστημα), ο 38χρονος Γιάνγκ Λιγουέι, επέστρεψε ασφαλής στη Γη με το διαστημόπλοιο Σεντζού-5 έπειτα από παραμονή 20 ωρών σε τροχιά. Ακολούθησαν κι άλλες πετυχημένες επανδρωμένες ή μη
, που άφησαν έκπληκτο τον υπόλοιπο κόσμο.
«Θεωρώ πως οποιοσδήποτε ξέρει έστω και λίγα για τα τεκταινόμενα στο Διάστημα, και ειδικότερα την ιστορία του χώρου, μένει έκπληκτος μπροστά στα επιτεύγματα των Κινέζων μέσα σε μία τόσο μικρή περίοδο» δήλωσε ο πτέραρχος Κέβιν Τσίλτον, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης (Strategic Command-STRATCOM) των ΗΠΑ. Χάρη στην πετυχημένη σειρά πυραύλων φορέων τύπου Shenzhou (ήδη χρησιμοποιείται ο Shenzhou VII) η Κίνα πραγματοποίησε αρκετές αποστολές Ταϊκοναυτών στο διάστημα, θέτοντας ταυτόχρονα σε τροχιά πολλούς δορυφόρους. Ήδη η Κίνα θεωρείται και επίσημα ως το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ στη διαστημική εξερεύνηση, προσπερνώντας τη Ρωσία.

us-pentagon-report-to-congress-security-military-development-prc-china-space-program-2011

Τα σχέδια της Κίνας είναι αρκετά φιλόδοξα, καθώς έχει επίσημα ανακοινώσει πως σχεδιάζει να στείλει στη Σελήνη αρχικά ρομποτικές αποστολές και στη συνέχεια, κάπου μεταξύ 2025-2030, και ανθρώπους, να κατασκευάσει μόνιμη βάση και κατόπιν να στραφεί προς τον Άρη. Από το διαστημικό κέντρο του Χαϊνάν εκτοξεύτηκε το 2013 ο νέος πύραυλος Long March 5, που είναι ικανός να μεταφέρει φορτία έως και 25 τόνων. Αυτός ο γιγαντιαίος πύραυλος προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί για ρομποτική αποστολή προσσελήνωσης, επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι γύρω στο 2020-25, πιθανώς και για την κατασκευή ενός μεγάλου κινεζικού διαστημικού σταθμού. Επίσης η Κίνα σχεδιάζει να αναπτύξει μια σειρά διαστημικών όπλων, όπως αντιδορυφορικά συστήματα, όπλα λέιζερ και μικροκυμάτων κ.α.

Shenzhou 9 crew preparing for launch . China 's focus on human spaceflight has not prevented its space engineers from working in many of the other areas that also occupy their foreign counterparts . Credit: Chinese Manned Space Agency

Shenzhou 9 crew preparing for launch . China ‘s focus on human spaceflight has not prevented its space engineers from working in many of the other areas that also occupy their foreign counterparts . Credit: Chinese Manned Space Agency

Για την ώρα η Κίνα ξεκίνησε μια αναλυτική χαρτογράφηση της σεληνιακής επιφάνειας, για να μάθει την εδαφική και την ορυκτολογική κατανομή της, πράγμα σημαντικό για μια ανερχόμενη οικονομική υπερδύναμη με ακόρεστη δίψα για φυσικούς πόρους. Η Κίνα όχι μόνον θα πάει στη Σελήνη αλλά, όπως φαίνεται, θα πάει και πριν από την πολυθρύλητη επιστροφή των ΗΠΑ στο Φεγγάρι. Γι΄ αυτό και ορισμένοι κάνουν λόγο για «αλλαγή φρουράς» στη διαστημική εξερεύνηση.

china

Το σημαντικότερο πάντως είναι πως η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε περισσότερο τον ανεπτυγμένο Δυτικό κόσμο άλλα άφησε σχεδόν ανεπηρέαστη την ανερχόμενη Κίνα. Αντί να δοκιμάσει την ύφεση η Κίνα είχε την προηγούμενη χρονιά έναν εκπληκτικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, που άγγιξε το 8% το χρόνο. Έτσι, ενώ ο Ομπάμα και οι ΗΠΑ είναι αναγκασμένες να κάνουν περικοπές στη διαστημική εξερεύνηση, η Κίνα ανεβάζει ταχύτητα καθώς οι κρουνοί της κρατικής χρηματοδότησης μόλις άνοιξαν. Αν και προς το παρόν υστερεί σημαντικά σε θέματα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε σχέση με τις ΗΠΑ, θεωρείται βέβαιο πως μέχρι το 2020 θα έχει κατορθώσει να καλύψει κι αυτό το κενό. Το διάστημα θεωρείται προτεραιότητα για την Κίνα, όπως αναφέρει και σχετική έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ: «Η Κίνα αντιμετωπίζει το θέμα της επέκτασης στο Διάστημα και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της εκεί ως θέμα εθνικής υπερηφάνειας και ακριβώς, όπως στην περίπτωση των πυρηνικών όπλων, μια σαφή επιβεβαίωσης της θέσης της ως υπερδύναμης».

china-missiles

Η ΚΙΝΑ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΝΕΟ ΖΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;

Υπάρχει λοιπόν τεράστια δυναμική για τη διαστημική επέκταση της Κίνας και μόνον μια ανόητη πολιτική απόφαση ή μια νέου τύπου κλειστοφοβία, ανακόψει αυτή τη δυναμική. Υπάρχει άλλωστε και ιστορικό προηγούμενο. Το 1430 ο Κινέζος ναύαρχος Zheng He, αν και είχε στη διάθεση του έναν τεράστιο στόλο με 317 πλοία (ορισμένα εκ των οποίων ήταν τα μεγαλύτερα σε μέγεθος πλοία που κατασκευάστηκαν ως τότε από ανθρώπινα χέρια) που έφτασε ως τις ακτές της Μοζαμβίκης και ήταν έτοιμος να εξερευνήσει και να κατακτήσει τον κόσμο, υπάκουσε στις εντολές των Μανδαρίνων του Πεκίνου και διέταξε να σταματήσουν οι τεράστιες ναυτικές εκστρατείες της Κίνας. Αντίθετα με την ορμή της ιστορίας η Κίνα, που ήταν τότε η μεγαλύτερη και η πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένη δύναμη στον κόσμο, κατάργησε τον υπερπόντιο στόλο, επιτρέποντας μόνο το παράκτιο εμπόριο, και κλείστηκε για άλλη μια φορά στον εαυτό της, τον οποίο και θεωρεί κέντρο του σύμπαντος. (Πράγματι η Κίνα ονομάζει τον εαυτό της ChungHua –Zhongguo, στα κινέζικα των Μανδαρίνων–, που σημαίνει «Μέσο Βασίλειο», με άλλα λόγια «κέντρο του κόσμου»). Το μέγα λάθος εκείνης της εποχής, που έδωσε την ευκαιρία στις ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις να εξερευνήσουν και να κατακτήσουν τον κόσμο, θα επαναλάβει μήπως η σημερινή Κίνα; Πολύ αμφιβάλλω, καθώς η Κίνα έχει τη σοφία να μαθαίνει από τα λάθη της.

china-space-station

Το πιο πιθανό είναι η εκρηκτική οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις και την ακόρεστη δίψα για πρώτες ύλες και «ζωτικό χώρο», να ωθήσουν τον Κόκκινο Δράκο να ξεχυθεί προς το διάστημα και να κατακτήσει νέους ζωτικούς χώρους, που τόσο έχει ανάγκη. Εφόσον έχασε την ευκαιρία να εξερευνήσει πρώτη και να κατακτήσει τον πλανήτη Γη, θα προσπαθήσει να ηγηθεί της διαστημικής εξερεύνησης. Ένας νέος διαστημικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βρίσκεται ήδη στα σκαριά και αυτό σε τελική ανάλυση μπορεί να είναι καλό εφόσον θα οδηγήσει σε νέα επιτεύγματα και νέες ανακαλύψεις στο διάστημα. Μια επικείμενη προσεδάφιση των Ταϊκοναυτών στη Σελήνη ίσως θα έκανε τους Αμερικανούς και τη NASA να επιταχύνουν τα σχέδια τους για επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

china-moon

Δεν ξέρουμε αν το μέλλον είναι Κινέζικο, αλλά το διάστημα θα γίνει σίγουρα, ειδικά μετά την απόφαση του Ομπάμα το 2011 να περικόψει κονδύλια της NASA και να ακυρώσει το φιλόδοξο πρόγραμμα Constellation. Ό,τι κι αν συμβεί πάντως κανείς δεν θα αμφισβητήσει ποτέ ότι η NASA είναι υπεύθυνη για μερικά από τα μεγαλύτερα εξερευνητικά κατορθώματα της ανθρωπότητας. Όταν έτσι οι τολμηροί Κινέζοι Ταϊκοναύτες των επόμενων δεκαετών θα αντικρίζουν το όνομά της στα απομεινάρια των παλιών αποστολών, θα σκέφτονται με συγκίνηση τα πρώτα δειλά βήματα των ανθρώπων στον κοσμικό ωκεανό…

china-mars

Advertisements