ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: H Επιστήμη του Homo Universalis

 

ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

H Επιστήμη του Homo Universalis

Μάνος Δανέζης – Στράτος Θεοδοσίου

Εκδ. Δίαυλος

etsi-vlepo-ton-kosmo-ntokimanter-et3-seira-epeisodia-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf

 

Γράφει ο Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com)

 

 

Εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι από λάσπη, αλλά από αστρόσκονη. Προορισμός μας δεν είναι η Γη, αλλά τα Άστρα. Είμαστε παιδιά της ενέργειας και του χρόνου και σ’ αυτά πρέπει να επιστρέψουμε. Για να ξεκινήσουμε όμως αυτό το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής θα πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε μια νέα κοσμοαντίληψη που θα είναι συμπαντική. Θα πρέπει να εξελιχθούμε από Homo Sapiens σε Homo Universalis. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει πρωταρχικά να ξεφύγουμε από το matrix των αισθήσεων μας, από την τρισδιάστατη αντίληψη μας και να επεκτείνουμε τη νόηση μας στο παράξενο αχανές Σύμπαν που μας περιτριγυρίζει και του οποίου αποτελούμε αναπόσπαστο τμήμα. Γιατί τα πάντα στο Σύμπαν είναι ένα. Δεν υπάρχει Εγώ και οι Άλλοι, όλα είναι ενωμένα ενεργειακά μέσα από μια αέναη διαδικασία αλληλεπίδρασης και αλληλοεξάρτησης…

Από τις οφθαλμαπάτες ως τις «μαύρες τρύπες» κι από τη συναισθησία ως τη συμπαντική απειρότητα το βιβλίο Έτσι Βλέπω τον Κόσμο: Η Επιστήμη του Homo Universalis των γνωστών καθηγητών αστροφυσικής Μάνου Δανέζη και Στράτου Θεοδοσίου αποκωδικοποιεί τις ικανότητες αλλά και τις παγίδες του ανθρώπινου νου σε σχέση με το αισθητό και υπεραισθητό Σύμπαν. Τι είναι πραγματικότητα; Τι είναι αληθινό και τι κατασκεύασμα των αισθήσεων μας και φαντασιακές προβολές του νου μας;

etsi-vlepo-ton-kosmo-exofyllo

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου συνδυάζονται θέματα Βιολογίας αλλά και Αστρονομίας, Μαθηματικών και Αστροφυσικής, Θρησκείας και Επιστημολογίας. Παρουσιάζονται τα επιτεύγματα της Επιστήμης, η Θεωρία της Σχετικότητας και η Κβαντική Φυσική, που ανατρέπουν το μέχρι σήμερα συμπαντικό κοσμοείδωλο. Γεννιέται έτσι ένας νέος πολιτισμός όπου οι έννοιες ύλη, χρόνος και χώρος αποκτούν μια νέα εννοιολογική σημασία και αξία.

Στόχος των συγγραφέων είναι να εμφυσήσουν μια νέα επιστημονική κοσμοαντίληψη, που θα απελευθερώσει τις τεράστιες δυνάμεις του ανθρώπινου νου και θα πυροδοτήσει μια νέα κοινωνική και πολιτική αλλαγή, μέσα από τη δημιουργία ενός νέου πολιτισμικού ιδεαλιστικού ρεύματος.

«Το βιβλίο απευθύνεται σε αυτούς που αναζητούν να καταλάβουν τα αίτια της κατάρρευσης του Δυτικού Πολιτισμού μέσα από την ανατροπή των κλασικών ιδεών», υποστηρίζουν οι δύο συγγραφείς, που παλαιότερα παρουσίαζαν τη σειρά ντοκιμαντέρ Το Σύμπαν που Αγάπησα και πρόσφατα την ομώνυμη σειρά Έτσι Βλέπω τον Κόσμο που προβάλλεται από την ΕΤ-3.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς το βιβλίο τους απευθύνεται σε όσους επιθυμούν έναν κόσμο που στηρίζεται στις βαθύτερες πανανθρώπινες αλήθειες και αξίες. Σ’ αυτούς που αναζητούν μια έξοδο από τον λαβύρινθο των διαφορετικών φιλοσοφικών αλλά και θρησκευτικών ιδεών, αναφορικά με το νόημα της ζωής. Στους απαιτητικούς επιστήμονες οι οποίοι μετά τις θεωρίες της Σύγχρονης. Και στους ανήσυχους και υποψιασμένους αναγνώστες, θα συμπλήρωνα εγώ, που φλέγονται από την επιθυμία να μάθουν περισσότερα για τα μυστήρια των ανθρώπων, της ζωής και του σύμπαντος και να επεκτείνουν τις αντιληπτικές ικανότητες του νου τους. Όπως άλλωστε έλεγε και ο Φράνσις Μπέηκον: «Το Σύμπαν δεν μπορεί να περιοριστεί στα σύνορα της αντίληψης, πράγμα που έκαναν μέχρι σήμερα οι άνθρωποι. Απεναντίας, η αντίληψη είναι εκείνη που πρέπει να αναπτυχθεί για να χωρέσει το Σύμπαν…»

Image result for έτσι βλεπω τον κοσμο