ΓΙΑΤΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΛΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΓΙΑΤΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΛΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;

Migrants pass by a 'Republic of Austria' sign at the border station between Hegyeshalom, Hungary, and Nickelsdorf, Austria, Saturday morning Sept. 5, 2015, as hundreds of migrants came from Budapest as Austria in the early-morning hours said it and Germany would let them in. (AP Photo/Christian Bruna)

 “Η μεταναστευτική επέλαση του νότου, αντί να αποτελέσει μια ‘χρυσή ευκαιρία’ για την δημογραφική και οικονομική ανάκαμψη της γηραιάς ηπείρου, μπορεί να την ωθήσει σε μια φοβική σπασμωδική αντίδραση, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει την αναβίωση του φαντάσματος του φασισμού”.  Γκρίζα Ελλάδα: Η Ανατομία του Ελληνικού Συνδρόμου, Γιώργος Στάμκος, 2004

map-of-emigration

 

Γράφει ο Γιώργος Στάμκος

Migrants disembark a train that brought them to the Hungarian border, in Botovo, Croatia, Monday, Sept. 21, 2015. Thousands of people fleeing conflict and poverty in the Middle East, Africa and Asia have streamed into Croatia, Slovenia and Hungary. (AP Photo/Darko Bandic)

Παρά τις νεορατσιστικές και εθνικιστικές αντιδράσεις, που εκφράζουν αρκετοί Ευρωπαίοι αλλά και ορισμένες χώρες, όπως π.χ. η Ουγγαρία του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, υπάρχουν στον αντίποδα και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που καλοδέχονται τους νεοφερμένους πρόσφυγες και μετανάστες, ως “χρυσή ευκαιρία” να ανακάμψουν δημογραφικά, να διατηρήσουν νεανικό το εργατικό τους δυναμικό και ισχυροποιήσουν την οικονομία τους. Μια από αυτές είναι και η Γερμανία, η ηγέτιδα δύναμη και “ατμομηχανή” της Ευρώπης, που βλέπει ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες τον πληθυσμό της να γηράσκει δημογραφικά και να υφίσταται φυσική μείωση (υπεροχή θανάτων έναντι γεννήσεων), που μόνον μια συνεχή ροή μεταναστών μπορεί να βοηθήσει στην σταθεροποίησή του. «Αν ο πληθυσμός μας παραμείνει σχεδόν σταθερός, εξαρτώμαστε από τη μετανάστευση», υποστηρίζει η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας Γιοχάνα Βάνκα, η οποία εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η Γερμανία μπορεί να επωφεληθεί από τους μετανάστες, επισημαίνοντας πως «αν μετά την πτώση του Τείχους το 1989 είχε κανείς σκεφτεί μόνο το κόστος της μετανάστευσης και όχι τα οφέλη της, δεν θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί η αλληλεγγύη και η αισιοδοξία τις οποίες ζήσαμε».

Migrants walk through a field  behind the border line between Serbia and Hungary in Roszke, southern Hungary in Roszke, Saturday, Sept. 12, 2015.  At least four countries Friday firmly rejected a European Union plan to impose refugee quotas to ease a worsening migrant crisis that Germany's foreign minister said was "probably the biggest challenge" in the history of the 28-nation bloc. (AP Photo/Matthias Schrader)

Είναι γεγονός πως, χωρίς τους μετανάστες, η δημογραφικά φθίνουσα Γερμανία θα χάσει ως το 2025 περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, που θα συνταξιοδοτηθούν, και γι’ αυτό τον λόγο «είναι ξεκάθαρο ότι έχει ανάγκη από εξειδικευμένους μετανάστες” δήλωσε ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ, ο οποίος θεωρεί ευλογία τους μετανάστες που φτάνουν στη Γερμανία, η οποία έχει άμεση ανάγκη από εργατικό δυναμικό. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι νέοι μετανάστες αποτελούν μια ευκαιρία για την αγορά εργασίας της Γερμανίας. «Τα επόμενα 20 χρόνια χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο εργατικό δυναμικό από αυτό που μπορεί να παράξει η χώρα», εξήγησε, ενώ έκανε λόγο για ήδη υπάρχουσες 500.000 κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Μια δυνατότητα θα ήταν αυτές να καλυφθούν με τη γρήγορη απορρόφηση των μεταναστών στην αγορά εργασίας, μέσω ταχύρυθμων σεμιναρίων κι επαγγελματικής εκπαίδευσης και, κυρίως, μέσω της γρήγορης εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας. «Γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε άμεσα στη γλώσσα και την εκπαίδευση. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να βρουν εργασία και η εργασία είναι η καλύτερη μορφή ενσωμάτωσης», υποστηρίζει και ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εργασία (BA) Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε.

Οι πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νέοι και αρκετοί μορφωμένοι, μπορούν να καλύψουν τα κενά σε εξειδικευμένους εργάτες στη Γερμανία, όμως θα πρέπει να απλοποιηθεί η νομοθεσία και να ξεπεραστεί το πρόβλημα της γλώσσας, γράφει η Deutsche Welle, σημειώνοντας πως κολοσσοί, όπως η Bayer, αξιοποιούν ήδη την ευκαιρία. Η γερμανική οικονομία αφυπνίζεται για να αξιοποιήσει την είσοδο, μόνον για φέτος, τουλάχιστον 800.000 προσφύγων και μεταναστών. Και αντιδρά άλλοτε με γρήγορα αντανακλαστικά, κι άλλοτε ακολουθώντας απλά τις εξελίξεις. Η Porsche, η Siemens και η BASF θέλουν να βοηθήσουν άμεσα για να εποφεληθούν και οι ίδιες. Η υπεύθυνη προσωπικού της Siemens, Γιανίνα Κούγκελ δήλωσε ότι η εταιρεία προτίθεται να απασχολήσει πρόσφυγες και να τους ενσωματώσει.

A man walks at the railway track after crossing the border line between Serbia and Hungary in Roszke, southern Hungary, Saturday, Sept. 12, 2015. Hundreds of thousands of Syrian refugees and others are still making their way slowly across Europe, seeking shelter where they can, taking a bus or a train where one is available, walking where it isn't. The latest string of walkers made their way Friday from the Hungarian border across Austria toward the capital, Vienna. (AP Photo/Christian Bruna)

Όπως καταλαβαίνετε αυτή η πρωτοφανής ροή προσφύγων και μεταναστών μπορεί ν’ ανησυχεί τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, αλλά γιορτάζεται από τους Γερμανούς εργοδότες. Τον Δεκέμβριο του 2014, το “αφεντικό των Γερμανών αφεντικών”, ο Ulrich Grillo, δήλωνε, συγκαλύπτοντας υποκριτικά τα συμφέροντα του πίσω από καλά συναισθήματα: “Είμαστε εδώ και πολύ καιρό μια χώρα μετανάστευσης, και πρέπει να παραμείνουμε έτσι. Ως ευημερούσα χώρα, αλλά και από χριστιανική αγάπη προς τον πλησίον, η χώρα μας θα έπρεπε να επιτρέψει την αποδοχή περισσότερων προσφύγων”. Και ακόμη: “Εγώ σαφώς αποστασιοποιούμαι από τους νεοναζί και τους ρατσιστές που μαζεύονται στη Δρέσδη και αλλού (…) Λόγω της δημογραφικής εξέλιξης μας, εξασφαλίζουμε την ανάπτυξη και την ευημερία χάρη στη μετανάστευση”.

Ακόμη και η ίδια η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, χαιρέτισε τo σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διευκρίνισε ωστόσο ότι αποτελεί «μόνο ένα πρώτο σημαντικό βήμα», τονίζοντας ότι το “Δουβλίνο ΙΙ” δεν λειτουργεί πια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα και η Ιταλία να δέχονται μεγάλη επιβάρυνση: “Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Μεσόγειο. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιταλία μπορούν να δεχθούν όλους τους πρόσφυγες”, δήλωσε η Μέρκελ. “Σπανίως είμαι τόσο πεπεισμένη όσο για το ότι αυτή η υπόθεση θα καθορίσει επίσης το μέλλον της Ευρώπης και το εάν η ήπειρός μας πραγματικά αποδέχεται την αξία της ατομικής ελευθερίας. Σε αυτό το θέμα, μας παρακολουθεί όλος ο κόσμος”.

A young girl runs with food through a temporary holding center for migrants near the border between Serbia and Hungary in Roszke, southern Hungary in Roszke, Saturday, Sept. 12, 2015. At least four countries Friday firmly rejected a European Union plan to impose refugee quotas to ease a worsening migrant crisis that Germany's foreign minister said was "probably the biggest challenge" in the history of the 28-nation bloc. (AP Photo/Matthias Schrader)

Αλλά και ο πρόεδρος των Σοσιλαδημοκρατών, Ζ. Γκάμπριελ, που συγκυβερνά με το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Μέρκελ, δήλωσε πως “η Γερμανία μπορεί να δέχεται 500.000 μετανάστες ετησίως”, αν και φέτος (2015) ο αριθμός αυτός προβλεπεται να ξεπεράσει τους 800.000 μετανάστες. Το πρόβλημα είναι, όπως προαναφέραμε, πως η Γερμανία ζητάει εργατικά χέρια και όχι ανθρώπους. Δηλαδή αναζητά τρόπους να ανανεώσει το εργατικό της δυναμικό, ώστε η “οικονομική ατμομηχανή” της να συνεχίσει να δουλεύει στο φουλ, αλλά όμως προβληματίζεται στην ενσωμάτωση πολιτιστικά ξένων ομάδων, όπως οι μουσουλμάνοι. Ήδη στη χώρα, εκτός από τον παραδοσιακό ρατσισμό και νεοναζισμό, παρατηρείται και άνοδος του αντισλαμικού κινήματος, όπως δείχνει η δημιουργία το 2014 του PEGIDA (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes), που οργάνωσε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της “ισλαμοποίησης της Ευρώπης”.

People cross the borderline on their way to a temporary holding center for migrants in the early morning at the border between Serbia and Hungary in Roszke, southern Hungary, Monday, Sept. 14, 2015. (AP Photo/Matthias Schrader)

Μέχρι τώρα η πλειοψηφία των μουσουλμάνων μεταναστών στη Γερμανία προέρχονταν κυρίως από την Τουρκία, η οποία, ως την άνοδο του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, ήταν μια κοσμική χώρα, που καταπίεζε την ισλαμική της ταυτότητα. Αυτό δεν εμπόδιζε όμως τους Τούρκους μετανάστες να μετατρέψουν ολόκληρες συνοικίες του Βερολίνου σε “μικρές Ισταμπούλ” και τις γυναίκες τους να κυκλοφορούν με μαντίλες. Σε κάθε περίπτωση όμως επρόκειτο για μια μορφή ήπιου, κοσμικού και “ευρωπαϊκού Ισλάμ”, που απέχει πολύ από το σκληροπυρηνικό Ισλάμ των πιο συντηρητικών αραβικών χωρών, από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι νέοι πρόσφυγες και μετανάστες. Εφόσον οι Τούρκοι, που ζουν στη Γερμανία εδώ και μισόν αιώνα, δεν έγινε εφικτό να ενσωματωθούν στην πλειοψηφία τους στη γερμανική κοινωνία και γκετοποιήθηκαν, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί και με τους πιο συντηρητικούς Άραβες κ.α. μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες, και ειδικά με τους φανατικούς Ισλαμιστές που βλέπουν την Ευρώπη και τη Δύση ως εχθρό τους…

Image result for Γκριζα Ελλάδα βιβλίο

Advertisements