ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Στοιχειωμένα Βαλκάνια Εξώφυλλο

Γράφει η Μίλιτσα Κοσάνοβιτς

Εδώ στα Βαλκάνια η ιστορία μας παράγεται συνεχώς. Πολλές φορές παράγεται περισσότερο από ό τι μπορεί να καταναλωθεί, όπως αρέσει στον Γιώργο Στάμκο να το λέει συχνά. Έπειτα αυτή η ιστορία μας διδάσκεται στα σχολεία και πολλές φορές διδάσκεται σε κάθε χώρα με ένα διαφορετικό τρόπο και από μια άλλη οπτική γωνία, ανάλογα από την πλευρά που την παρουσιάζει. Ξέρουμε ότι η ιστορία μας παράγεται συνεχώς λόγο της γεωγραφικής και γεωπολιτικής θέσης των Βαλκανίων, και αυτό είναι θέμα και κύριο κομμάτι του βιβλίου με το οποίο ασχολήθηκε ο Γιώργος.

Υπάρχει όμως και μία άγραφη, τεράστια ζωντανή ιστορία που επαναλαμβάνεται ασταμάτητα και συνήθως δεν καταγράφεται. Πρόκειται για την παράδοση, τα έθιμα και τις δοξασίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε εμείς οι Βαλκάνιοι ακόμη πιο κοντά, να καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας χωρίς τους φραγμούς των διαφορετικών γλωσσών, της διαφορετικής πολιτικής ή των διαφορετικών θρησκειών. Η προφορική παράδοση, τα έθιμα και οι δοξασίες των Βαλκάνιων μοιάζουν μεταξύ τους συναρπαστικά πολύ, που καμία φορά αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν οι διαφορετικές θρησκείες και αν μιλούσαμε όλοι την ίδια γλώσσα; Γιατί πράγματι, ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ!!!

Υπάρχει λοιπόν ένας τεράστιος πολιτιστικός και λαογραφικός πλούτος, άγραφος ως επί τω πλείστον, ή γραμμένος από μερικούς δασκάλους – κολοσσούς, της Βαλκανικής εθνογραφίας όπως ήταν το Βέσελιν Τσαικάνοβιτς και ο Γιόβαν Τσβίγιτς, τους οποίους αγάπησα μόλις τους πρωτοδιάβασα ως νεαρή φοιτήτρια της φιλοσοφικής σχολής του Βελιγραδίου και συγκεκριμένα κλασσικής φιλολογίας. Ασχολήθηκα με λαογραφία και εθνογραφία όχι επειδή ήταν ένα υποχρεωτικό κομμάτι των σπουδών μου αλλά επειδή ήταν ένα κομμάτι της αυθόρμητης αναζήτησής του τόπου, της γλώσσας και της καταγωγής που συνδέονταν άμεσα με την αρχαία ελληνική και λατινική κουλτούρα την οποία κληρονομήσαμε εμείς οι Βαλκάνιοι. Πολύ σύντομα ανακάλυψα ότι η μυθολογία μας και τα όνειρα μας είναι κοινά, πέρα από τις επιθυμίες, ελπίδες αλλά και σκλαβιά και βάσανα που ως λαοί περάσαμε όλοι μας. Ανακάλυψα ότι όσο μεγαλύτερα βάσανα στη ζωή των λαών τόσο μεγαλύτερη και πλουσιότερη η μυθολογία και η φαντασία τους, αλλά και ελπίδες και τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα μεγαλύτερα παραμύθια του κόσμου δημιουργήθηκαν στις εποχές προ-βιομηχανικής εποχής, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν πολύ δύσκολα και δούλευαν πολύ σκληρά εκμεταλλευόμενοι για μια κόρα ψωμί. Και αυτά είναι τα κοινά υμών των Βαλκάνιων.

Όλα αυτά και άλλα λοιπόν συν το γεγονός ότι η ίδια έχω μία τάση φυγής από την πραγματικότητα, με έκαναν από μικρό παιδί να ακούω πολύ προσεκτικά τις ιστορίες της γιαγιάς μου για τους βρικόλακες και τις νεράιδες, για τον Ντρέκαβατς που συνάντησε ο γείτονας στο δρόμο και τρελάθηκε, για τον βούκοντλάκ που μπορεί να δει ή να ακούσει κανείς μετά τα μεσάνυχτα στην διασταύρωση λίγο πιο κάτω από το παμπάλαιο νεκροταφείο του χωριού… για τις νεράιδες που βοηθάνε τις γυναίκες μετά τη γέννα ή της καλές μάγισσες που ξέουν από βότανα και βοηθάνε ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί. Αλλά και για τις κακές μάγισσες που ασχολούνται με τα ερωτικά προβλήματα των ανθρώπων και κάνουν μάγια … Με αυτά και άλλα πολλά ασχολήθηκα λοιπόν σε αυτό το βιβλίο: με τη Βλάχικη Μαγεία, τους θρύλους του όρους Ράνταν, με το σλάβικο δωδεκάθεο και την μυθολογία της προχριστιανικής εποχής, ασχολήθηκα αρκετά με το φαινόμενο της Γιαγιάς Βάγκα (Baba Vanga), της γνωστής Βουλγάρας προφήτισσας που τυφλή και καθισμένη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο δεχόταν και τους πιο πλουσίους και δυνατούς ανθρώπους βοηθώντας τους να λύσουν τα προβλήματα τους, για την οποία σήμερα πολλοί Βαλκάνιοι πιστεύουν πως είναι άγια. Έγραψα επίσης σε αυτό το βιβλίο για την «κόκκινη θρησκεία» όπως ονόμασα τον πρακτικό κομουνισμό και τον Τιτοϊσμό στον οποίον μεγάλωσαν οι γενιές μας στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Προσπάθησα να εξηγήσω γιατί όλη η Ευρώπη πίστευε ότι η καταγωγή των βρικολάκων είναι από τα Βαλκάνια και γιατί η Ιερά εξέταση κράτησε τα περισσότερα χρόνια στα Βαλκάνια, και μάλιστα στη Κροατία. Και άλλα…

Ακόμα να πω, ότι χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο Στάμκο που με εμπιστεύτηκε και μου πρότεινε να ενώσουμε τις γνώσεις μας τις ανησυχίες και τις έρευνές μας σε θέματα των Βαλκανίων, ο καθένας από την πλευρά του και έτσι αυτό το βιβλίο μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα. Όσοι το διαβάσετε, ελπίζω να το απολαύσετε!

Στοιχειωμένα Βαλκάνια Εξώφυλλο

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ AMEΣΑ ΤΑ «ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»;
 

Το βιβλίο (400 σελίδες) κανονικά στοιχίζει 25 ευρώ, αλλά σας το προσφέρουμε με έκπτωση 25% (20 ευρώ).

Με ΔΩΡΕΑΝ τα έξοδα αποστολής και αντικαταβολής (μέσω ή ΕΛΤΑ), θα σας έρθει άμεσα στο σπίτι σας Μόνον με 20 ευρώ!

Τηλεφωνείστε ΤΩΡΑ στο

2392.110215

ή στο 6945522050

ή στείλτε στον ίδιο αριθμό μήνυμα (SMS) με τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, Ταχυδρομικός Κώδικας και Τηλέφωνο) γράφοντας “Στοιχειωμένα Βαλκάνια”.
Μπορείτε επίσης να δώσετε την παραγγελία σας και τα στοιχεία σας στο mail: stamkos@post.com

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΑ!

balkania

«Ένα φάντασμα στοιχειωνει τον Δυτικό Πολιτισμό.

Το Φάντασμα των Βαλκανίων»

Maria Todorova, Imagining the Balkans

Advertisements