O ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 2050

O ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 2050

Μεγάλες αλλαγές, μεγάλες προκλήσεις

(συλλογικό έργο)

Εκδόσεις Μίνωας

Strange Book No 147 Fotos

Гράφει ο Γιώργος Στάμκος

Το μέλλον κρέμεται πάντα στον ορίζοντά μας γεμάτο μυστήριο, φόβους κι ελπίδες. Κρύβει τα μεγαλύτερα όνειρά μας αλλά και τους χειρότερους εφιάλτες μας. Κρύβει το θάνατό μας αλλά και την ελπίδα της ουτοπίας. Το μέλλον μας αφορά όλους, γιατί σ’ αυτό θα περάσουμε την υπόλοιπη ζωή μας και σίγουρα θα περάσουν σ’ αυτό τη ζωή τους τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Συνήθως το ονειρευόμαστε κρυφοκοιτάζοντας το χθες, παρατηρώντας που ήμασταν και που φτάσαμε. Όμως στην εποχή μας κυριαρχεί περισσότερο ο φόβος του μέλλοντος, παρά η ελπίδα ενός καλύτερου αύριο.

2050-city

Είναι γεγονός πως το μέγεθος των αλλαγών που συμβαίνουν γύρω μας, καθώς και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που ζούμε, μας προκαλεί περισσότερο σύγχυση και φόβο αντί για αισιοδοξία και ελπίδα. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε μια πιο ψύχραιμη ματιά στο μέλλον, που επιχειρεί να προσφέρει αυτό το βιβλίο. Τα είκοσι κεφάλαια του βιβλίου Ο Κόσμος του 2050, γραμμένα από επιστήμονες και εξειδικευμένους συνεργάτες του Economist, εξετάζουν τα πάντα: Από τις ανθρώπινες σχέσεις και το μέλλον των θρησκειών, μέχρι το μέλλον της οικονομίας, των επιχειρήσεων, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της διαστημικής εξερεύνησης. Εξετάζει τις επιπτώσεις του δημογραφικού παράγοντα (με πίνακες και διαγράμματα), δηλαδή του υπερπληθυσμού στο νότιο ημισφαίριο και της γήρανσης στο βόρειο. Την πρόοδο της Ιατρικής και της δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με το μελλοντικό ρόλο των γυναικών ειδικά στο χώρο των αναδυόμενων οικονομιών. Τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών και της αναπόφευκτης πλανητικής υπερθέρμανσης. Τις επερχόμενες πολιτιστικές επαναστάσεις αλλά και το ρόλο των θρησκειών στον κόσμο του 2050. Το μέλλον των πολέμων, της οργάνωσης των κρατών, των γεωπολιτικών ισορροπιών, αλλά και των κινημάτων για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Διερευνά το μελλοντικό ρόλο της Κίνας ως υπερδύναμης αλλά και το ρόλο των όλο και πιο ισχυρών αναδυόμενων αγορών απέναντι σε μια Δύση που διαρκώς φθίνει. Την εξέλιξη της Παγκοσμιοποίησης, της δύναμης των επιχειρήσεων και των αγορών –”το τίμημα της βελτίωσης της παραγωγικότητας είναι η διαρκής αλλαγή”- αλλά και της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων. Και φυσικά παρουσιάζει την εξέλιξη της επιστημονικής και τεχνολογικής επανάστασης, ειδικά στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του διαδικτύου, της ιατρικής επιστήμης, της γενετικής και βιοτεχνολογίας, αλλά και του διαστήματος και της ανακάλυψης εξωγήινης ζωής.

2050clip

Μοναδικό μειονέκτημα του βιβλίου είναι ότι οι συντελεστές του, παρότι ευρυμαθείς, κινούνται ως επί το πλείστον σε συντηρητικά πλαίσια πιστεύοντας πως ο κόσμος του 2050 θα είναι μια προβολή του δικού μας κόσμου λες και η Ιστορία κινείται πάνω σε ράγες και μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τον προορισμό της. Δυστυχώς δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Όπως λέει άλλωστε και ο φυσικός Al Bartlett: Η μεγαλύτερη αδυναμία της ανθρωπότητας είναι η ανικανότητα της να κατανοήσει την εκθετική συνάρτηση”. Αυτή είναι μια παρατήρηση που επιδέχεται διττή ερμηνεία καθώς οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται εύκολα ούτε τη γεωμετρική εξέλιξη των κινδύνων αλλά ούτε και την γεωμετρική ανάπτυξη των ευκαιριών που ανοίγονται μπροστά της.

picture of futuristic london 4

Το 2050 θα είμαστε σίγουρα περισσότεροι (πάνω από 9 δισεκατομμύρια), πιο γέροι (αύξηση μέσου όρου ζωής), πιο υγιείς (εξέλιξη της προληπτικής ιατρικής), πιο πλούσιοι, πιο χρεωμένοι, πιο διασυνδεδεμένοι, πιο αστικοί, λιγότερο θρησκευόμενοι, λιγότερο ανδροκρατούμενοι, θα ζούμε σ’ ένα πιο ζεστό πλανήτη με πιο περιορισμένη βιοοποικιλότητα, αλλά με περισσότερες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και τεχνολογικές δυνατότητες. Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτε το απολύτως σίγουρο για να μπορεί να προβλεφθεί επακριβώς.

3016768-poster-p-1-photoshopping-the-future-the-world-we-made-forecasts-2050

To 1492 μ.Χ ο Χριστόφορος Κολόμβος, κατέπλευσε δυτικά πιστεύοντας πως θα συναντούσε τις Ινδίες και το Βασίλειο της Κίνας. Συνάντησε όμως μια νέα ήπειρο, την Αμερική, που ήταν τελείως διαφορετική από τις Ινδίες και την Κίνα. Όσο διαφορετική ήταν για τον Κολόμβο η Αμερική σε σχέση με τις Ινδίες που νόμιζε πως θα συναντήσει, άλλο τόσο διαφορετικός θα είναι και ο αυριανός κόσμος σε σχέση με το πως εμείς τον φανταζόμαστε σήμερα. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει ένα μέλλον στο οποίο κατευθυνόμαστε πάνω σε ράγες, αλλά μια πληθώρα από «εναλλακτικά μέλλοντα» που όλα μαζί διεκδικούν τον κόσμο μας. Ο Κόσμος του 2050, όταν έρθει, θα είναι απλώς ένα από αυτά τα πολλά εναλλακτικά μας μέλλοντα, που θα έχουν γονιμοποιήσει το εύπλαστο ωάριο της πραγματικότητας.

ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Advertisements