NAOMI KLEIN: CAPITALISM VS THE CLIMATE

THIS CHANGES EVERYTHING:

CAPITALISM VS THE CLIMATE

NAOMI KLEIN

SIMON & SCHUSTER  (στα Ελληνικά εκδ. Λιβάνης)

naomi1

        1. Η Γη δεν πεθαίνει. Δολοφονείται. Κι αυτοί που τη δολοφονούν έχουν ονόματα και διευθύνσεις” Γιούτα Φίλιπς

Αν ρίξουμε μια ματιά στο σημερινό κόσμο αμέσως θα παρατηρήσουμε πως η ανθρωπότητα και η Φύση βρίσκονται εδώ και δεκαετίες σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης. Για την ακρίβεια αυτό που βρίσκεται σε πορεία σιδηροδρομικής σύγκρουσης με το φυσικό περιβάλλον δεν είναι ο ίδιος ο άνθρωπος αλλά ο καταναλωτικός τρόπος ζωής και το οικονομικό μοντέλο που έχει υιοθετήσει και λέγεται Καπιταλισμός. Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος., αυτή είναι η μεγαλύτερη και η πιο καταστροφική σύγκρουση της εποχής μας. Κι αν δεν μπορέσουμε σύντομα να τη σταματήσουμε τότε η αυτοκαταστροφή καραδοκεί στη γωνία. Αν δεν δράσουμε άμεσα τότε το μέλλον θα ανήκει σε μια ανθρωπότητα που θα αργοπεθαίνει μέσα σ’ έναν όλο και πιο μολυσμένο πλανήτη με μια φθίνουσα βιοποικιλότητα και ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Κι αυτό δεν είναι κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η πραγματικότητα του αύριο που θα βιώσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Πράγματι αυτή η διαπίστωση τα αλλάζει όλα. Ξεχάστε λοιπόν χρηματιστήρια, αγορές, ομόλογα, τράπεζες, χρέη, μετοχές και χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα έχει αξία σε έναν κατεστραμμένο κόσμο. Τα χρήματα δεν έχουν καμία αξία χωρίς καθαρό αέρα και νερό, χωρίς τροφή, βιοποικιλότητα και φυσιολογικό κλίμα.

Naomi-Klein-feature

Ευτυχώς όμως πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν συνειδητοποιήσει πλέον τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουμε εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, την οποία προκαλεί το ανεξέλεγκτο οικονομικό μοντέλο του Καπιταλισμού. Τον Σεπτέμβριο του 2014, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της κλιματικής αλλαγής, εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του πλανήτη. Μόνον στη Νέα Υόρκη -τη μητρόπολη του σύγχρονου Καπιταλισμού- κατέβηκαν στο δρόμο πάνω από 300.000 διαδηλωτές, σε μια μαζική διαδήλωση που είχε να γνωρίσει η πόλη από την εποχή των μεγάλων φιλειρηνικών διαδηλώσεων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Κάτι φαίνεται να αλλάζει τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον καναπέ και το τηλεκοντρόλ, σταματούν την παθητικότητα και βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή, συχνά αφυπνιζόμενοι και εμπνεόμενοι από βιβλία-γροθιά όπως το τελευταίο βιβλίο της Naomi Klein με τίτλο This Changes Everything: Capitalism vs. The Climate.

NK_event_pic

Η Καναδή συγγραφέας και ακτιβίστρια Naomi Klein, που ζει κι εργάζεται στο Τορόντο, έγινε ευρύτερα γνωστή με τα βιβλία της No Logo και Δόγμα του Σοκ, καθώς και με την πλούσια ερευνητική και ακτιβιστική της δράση σε πολλά σημεία του πλανήτη. Κάθε νέο βιβλίο της είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και ανάλυσης επιστημονικών στοιχείων και πρωτόλειου υλικού που προέρχεται από επιτόπια έρευνα. Αυτό συμβαίνει και με το βιβλίο της Capitalism vs. The Climate για τη συγγραφή του οποίου επισκέφτηκε πολλές χώρες, που είναι θύματα αυτής της θανάσιμης σύγκρουσης. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα την οποία η Naomi Klein επισκέφτηκε το Μάιο του 2013. Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η συγγραφέας ταξίδεψε στη βορειοδυτική Χαλκιδική, όπου η καναδική εταιρεία Eldorado Golds ξεκινούσε τις εξορύξεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού. “Ποτέ πριν δεν αισθάνθηκα τόσο άσχημα που είμαι Καναδή”, εξομολογήθηκε η Naomi Klein στην ομιλία της στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στην οποία ήμουν παρόν. Για την ίδια είναι μεγάλο έγκλημα αυτό που γίνεται από τους σύγχρονους “Κονκισταδόρες” σε μια περιοχή όπως η Χαλκιδική, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ευημερία και αειφόρο ανάπτυξη μέσω του τουρισμού, της μελισσοκομίας, της αλιείας, της αγροκτηνοτροφίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ήπιας δασοκομίας. Θα μπορούσαν οι κάτοικοι να ζουν και να ευημερούν χωρίς την απειλή των αποψιλωμένων δασών και των μολυσμένων υδάτων, του καρκίνου και της δηλητηρίασης. Και όπως ήταν αναμενόμενο η Ελλάδα και η Χαλκιδική ιδιαίτερα ενέχουν θέση παραδείγματος στο βιβλίο της, όπου περιγράφεται πως ο Καπιταλισμός και η οικονομική κρίση χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

naomi-klein-book0cover

Όπως γράφει και η Naomi Klein στο τελευταίο της βιβλίο: «Δε θα κερδίσουμε τη μάχη για ένα ισορροπημένο κλίμα προσπαθώντας να νικήσουμε τους φραγκοφονιάδες, παίζοντας στο γήπεδό τους, υποστηρίζοντας, λ.χ., ότι είναι πιο αποδοτικό να επενδύσουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων σήμερα από ό,τι στην αντιμετώπιση των καταστροφών αργότερα. Θα κερδίσουμε υποστηρίζοντας ότι τέτοιοι υπολογισμοί είναι ηθικά τερατώδεις, από τη στιγμή που υπονοούν ότι υπάρχει ένα αποδεκτό τίμημα, αφήνοντας ολόκληρες χώρες να εξαφανιστούν, εκατομμύρια να πεθάνουν πάνω σε άνυδρη γη και στερώντας το δικαίωμά από παιδιά του σήμερα να ζήσουν σε έναν κόσμο γεμάτο με τα θαύματα της δημιουργίας και ομορφιές της Φύσης (…) Το μεγαλύτερο εμπόδιο που ορθώνεται απέναντι στην ανθρωπότητα, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, δεν είναι, όπως συχνά πιστεύουμε, ότι είναι ήδη πάρα πολύ αργά ή ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος και επιπλέον έχουμε κατακλυσθεί με πράσινη τεχνολογία και σχέδια πράσινης ανάπτυξης. Και όμως, ο λόγος που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουν αυτή την απειλή με τάσεις παραίτησης, είναι ότι  οι πολιτικοί και το πολιτικό μας σύστημα φαίνονται εντελώς ανίκανοι να εκμεταλλευτούν αυτά τα εργαλεία και να εφαρμόσουν τα σχετικά σχέδια”. Άρα η πολιτική αλλαγή αποτελεί το πρώτο και αναγκαίο βήμα αν θέλουμε να αποτρέψουμε την κλιματική αλλαγή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΚΟΣ

Advertisements