ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

Πρωτοποριακοί Εφευρέτες και Ελεύθερος Ηλεκτρισμός

11051156_10204743003827754_81761890_n

«Καλύτερα ν’ ανάψεις ένα κερί, παρά να διαμαρτύρεσαι για το σκοτάδι».

Παροιμία των Κουάκερων

Γράφει ο Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com)

11051146_10204743003867755_1160119519_n
Ο Γ. Στάμκος ανάμεσα σε συστοιχία παραγωγής υδρογόνου από ηλιακά θερμαινόμενο αέρα σε υψόμετρο 650 μέτρων κοντά στο χωριό Αγία Μαρίνα της Κύπρου το Νοέμβριο του 2014.

ENERGY-FREE-AFISA

Το Νοέμβριο του 2014 βρέθηκα για μερικές μέρες στην Κύπρο αποδεχόμενος την πρόσκληση της εθελοντικής ομάδας “Κίνημα Ζωής Κύπρου” με σκοπό να δώσω μια ομιλία με θέμα την “Ελεύθερη Ενέργεια” -ένα θέμα με το οποίο ασχολούμαι επισταμένα σχεδόν είκοσι χρόνια, κυρίως γράφοντας σχετικά βιβλία και άρθρα, αλλά δεν το κρύβω πως μου έχει γίνει εμμονή, πάθος και όραμα ζωής. Είχα να επισκεφτώ το νησί από το 1994 και η περιέργεια μου ήταν ομολογουμένως μεγάλη για να δω τις αλλαγές που είχαν συμβεί, αλλά και για να πάρω μια γεύση από το πως οι ομοεθνείς μας Κύπριοι βιώνουν την οικονομική τους κρίση, που ξεκίνησε ως τραπεζική για να καταλήξει δημοσιονομική και στο τέλος σε “κούρεμα καταθέσεων” και λιτότητα που τους επέβαλε η Τρόικα και το Μνημόνιο. Το σημαντικότερο όμως ήταν πως θα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά αξιόλογους ανθρώπους, δραστήριους εθελοντικά σε κοινωνικά, ιατρικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, και ειδικά ορισμένους, εφευρέτες και κατασκευαστές, που υπηρετούσαν με πάθος το όραμα της Ελεύθερης Ενέργειας προσπαθώντας να το κάνουν πράξη.

11063281_10204743017268090_1708378104_n

Η ομιλία μου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και ήταν η πρώτη επίσημη εκδήλωση στην Κύπρο πάνω στο θέμα τηςΕλεύθερης Ενέργειας με πρωτοβουλία του “Κινήματος Ζωής Κύπρου” και με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Πριν από την ομιλία μου είχα την ευκαιρία να δώσω αρκετές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις ”κατασκηνώνοντας” κυριολεκτικά στο ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) κι ενημερώνοντας συνοπτικά το κυπριακό κοινό για το πόσο σημαντικό είναι να περάσουμε στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, να είμαστε ενεργειακά αυτόνομοι και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο με Ελεύθερη Ενέργεια. Σε κάποιες από τις ραδιοφωνικές μου συνεντεύξεις υπήρχε και η δυνατότητα παρέμβασης των ακροατών και κάποια από τα ερωτήματα που δέχθηκα είχαν να κάνουν με το κατά πόσο εφικτό και οικονομικό είναι το πέρασμα σ’ ένα νέο ενεργειακό μοντέλο. Φυσικά και αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται πολύ προσπάθεια και χρόνος για να οικοδομήσουμε έναν κόσμο Ελεύθερης Ενέργειας -καταρχάς πρέεπι να κατακτήσουμε την εσωτερική μας ελευθερία και αυτονομία-, αλλά τα πρώτα βήματα μπορούμε να τα κάνουμε άμεσα περιορίζοντας απλά την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, με καλύτερη μόνωση στα σπίτια μας, συσκευές νέας τεχνολογίας που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, αλλά και με μια σειρά τεχνολογιών, που κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο, όπως π.χ. τα φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία μπορούν να παρέχουν σημαντική ποσότητα ενέργειας και μάλιστα φιλικής προς το περιβάλλον. Ο στόχος ωστόσο της 100% ενεργειακής αυτάρκειας, με φθηνή, καθαρή και άφθονη ενέργεια, απέχει αρκετά ακόμη από τον μέσο πολίτη, εκτός αν αποφασίσει να αφιερωθεί πλήρως στην επίτευξή της.

Kosmos Amfitheatro Free Energy Cyprus

Η εκδήλωση μου για την Ελεύθερη Ενέργεια έλαβε χώρα την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, στις επτά το απόγευμα στο αμφιθέατρο UNESCO του (ιδιωτικού) Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ «Νίκολα Τέσλα: Ο Προμηθέας του Ηλεκτρισμού». που βασίστηκε σε σενάριο, έρευνα και κείμενά μου και παρουσίαζε τη ζωή, το έργο και τα οράματα του «Πατέρα» της Ελεύθερης Ενέργειας, του Σέρβου-Αμερικανού επιστήμονα και εφευρέτη Νίκολα Τέσλα (1856-1943). Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής για αυτό το τεράστιο ζήτημα ομιλίας μου επιχείρησα ν’ απαντήσω σε μια σειρά από θεμελιώδη ερωτήματα: Τι σημαίνει Ελεύθερη Ενέργεια; Ποιοι είναι οι τρόποι για την απαλλαγή μας από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν τον πλανήτη μας; Ποιοι και ποια συμφέροντα αντιπαλεύονται την Ελεύθερη Ενέργεια; Τέλος, πώς οι πολίτες και οι κοινωνίες μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες και να οικοδομήσουν ένα κόσμο φιλικό προς το περιβάλλον βασισμένο στην Ελεύθερη Ενέργεια; H προσέλευση του κόσμου έφτασε τα 200 άτομα και το κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον την όλη εκδήλωση, τις ομιλίες και το ντοκιμαντέρ και ο προβληματισμός που υπήρχε έγινε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων που μπορεί να οδηγήσει σε πιο πρακτικά αποτελέσματα σε σχέση με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην καθημερινή μας ζωή. Η αρχή έγινε σπέρνοντας τον “ιό” της αμφισβήτησης του ενεργειακού κατεστημένου και κάνοντας αρκετούς Κύπριους έστω να φανταστούν πως ένας άλλος κόσμος με Ελεύθερη Ενέργεια είναι εφικτός.

Υπήρξαν βέβαια και ορισμένοι, μέσα στην κατάμεστη αίθουσα, που, όπως πληροφορήθηκα αργότερα, δυσανασχέτησαν επειδή δεν τους προσέφερα λύσεις “εδώ και τώρα”, που δεν τους έδωσα συγκεκριμένες τεχνικές και επιστημονικές πληροφορίες για την κατασκευή συσκευών Ελεύθερης Ενέργειας, που δεν μοίρασα αριθμούς τηλεφώνων, ονόματα και διευθύνσεις εφευρετών, που δεν τους μοίρασα κάποιο “εγχειρίδιο” άμεσης χρήσης για να σταματήσουν άμεσα να πληρώνουν τον λογαριασμό του ρεύματός τους. Δεν το κρύβω πως είχα αρκετό σχετικό υλικό, έπειτα από πολλά χρόνια επίπονης εξειδικευμένης έρευνας, αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Δεν παρεβρέθηκα σ’ αυτό το αμφιθέατρο για να προωθήσω εμπορικά μια συγκεκριμένη τεχνολογία Ελεύθερης Ενέργειας, ούτε και να διαφημίσω το έργο ορισμένων εφευρετών του χώρου εις βάρος των υπολοίπων και φυσικά δεν ήταν ο σκοπός μου να πραγματοποιήσω κάποιο “σεμινάριο” γεμάτο τεχνικές κι επιστημονικές πληροφορίες, που εκ φύσεως ενδιαφέρουν ένα ειδικό κοινό. Αντίθετα ο σκοπός μου ήταν να κάνω μια εισαγωγική αφυπνιστική ομιλία για το ζήτημα της Ελεύθερης Ενέργειας, που θα ήταν και το πρώτο βήμα ώστε να πληροφορηθούν και να ευαισθητοποιηθούν και οι πολίτες της Κύπρου, ώστε να περάσουν στο επόμενο βήμα: να αναζητήσουν οι ίδιοι τους πρωτοπόρους κι εφευρέτες της Ελεύθερης Ενέργειας στον τόπο τους, ανθρώπους που ζουν κυριολεκτικά δίπλα τους, και να τους στηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν για να υλοποιήσουν το όραμά τους. Πιθανόν να κάθονταν και δίπλα τους όταν άκουγαν την ομιλία μου. Πράγματι, χάρη στην προσπάθεια της Σοφίας Μάτση του “Κινήματος Ζωής Κύπρου”, υπήρχαν και ορισμένοι τέτοιοι πρωτοπόροι και εφευρέτες, ανάμεσα στο ακροατήριο μου. Άνθρωποι που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά την επόμενη μέρα, να τους επισκεφτώ στο σπίτι και στο εργαστήριο τους και να δω από κοντά το έργο τους…

11063222_10204743003747752_1156587034_n

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΨΗΛΟ ΚΑΣΤΡΟ

Την επόμενη μέρα, μαζί με την παρέα της εθελοντικής ομάδας “Κίνημα Ζωής Κύπρου”, βρέθηκα επιτέλους στην κυπριακή ύπαιθρο νοτιοδυτικά της Λευκωσίας, γεμάτη πυρωμένα λουλούδια και πυκνές συστάδες από ελιές κι αγριόχορτα. Πρώτος μας σταθμός το χωριό Αγία Μαρίνα, σε υψόμετρο 650 μέτρων στις βόρειες πλαγιές του Τρόοδος. Λίγο έξω από το χωριό, αφού ακολουθήσαμε έναν χωματόδρομο που δεν υπόσχονταν πολλά, φτάσαμε σ’ ένα σχετικά νεόκτιστο σπίτι, κρυμμένο ανάμεσα σε πεύκα και ελαιόδενδρα. Ήταν το ιδανικό καταφύγιο για να κρυφτεί κανείς περιμένοντας το “Τέλος του Κόσμου”. Κι όπως αποδείχθηκε ο ένοικός του θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στη σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic που λέγεται “Έτοιμοι για το Τέλος του Κόσμου”.

11051212_10204743004147762_1985330153_n

Το όνομα του ήταν Κρις –Chris Eliades έγραφε η κάρτα του που μου έδωσε όταν έφυγα- και ήταν αρχιτέκτονας, ειδικός στο σχεδιασμό και στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Η καριέρα του Κρις είχε απογειωθεί μετά το 1998, όταν στην EXPO της Λισαβόνας πήρε ένα σημαντικό βραβείο για την εργασία, που του “άνοιξε πολλές πόρτες”. Μετά από συνεντεύξεις σε αξιόλογα περιοδικά του χώρου, δεν άργησαν οι προτάσεις και οι συνεργασίες εκτός Κύπρου. Ακολούθησαν χρόνια εργασίας στο εξωτερικό, κυρίως στις μικροσκοπικές, αλλά πλούσιες και πνιγμένες στο πετρέλαιο χώρες του Κόλπου, όπου ο Κρις ξεδίπλωσε έναντι αδράς αμοιβής τα ταλέντα του. Και φυσικά ό,τι χρήματα έβγαζε από την εργασία του -και ήταν πάρα πολλά- τα έστελνε στην πατρίδα του την Κύπρο, ελπίζοντας πως σε λίγα χρόνια θα είχε ένα αρκετό κομπόδεμα ώστε να ζήσει πλούσια για το υπόλοιπο της ζωής του. Είχε εμπιστευτεί μάλιστα την διαχείριση των χρημάτων του σε ειδικό χρηματιστή της Λευκωσίας ώστε να τα επενδύει “έξυπνα” και να αυγατίζουν συνεχώς… Ο Κρις είχε κάνει το λάθος, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, ώστε να θεωρήσει τον εαυτό του αρκετά έξυπνο ώστε να μην πιαστεί κορόιδο. Ο χρηματιστής είχε το ελεύθερο να διαχειρίζεται τα χρήματα του Κρις όπως νόμιζε. Αλλά μόνο και μόνο για να εισπράττει κάθε φορά την προμήθεια του, έκανε ριψοκίνδυνες και τελικά αποτυχημένες επενδύσεις, ενώ, όταν ο Κρις ήθελε να κατασκευάσει το σπίτι του στη Λευκωσία, αντί να του δώσει ένα τμήμα από τα κεφάλαιά του, του φόρτωσε κι ένα βαρύ στεγαστικό δάνειο. Όλα θυσιάστηκαν στο βωμό της απληστίας.Για να μην τα πολυλογώ στο τέλος, λίγο πριν ξεκινήσει η κυπριακή κρίση, ο Κρις βρέθηκε, ενώ πίστευε πως είχε διασφαλίσει το οικονομικό του μέλλον, όχι μόνον να έχει ένα εξατμισμένο κομπόδεμα αλλά και χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην πλάτη του. Εκποιώντας όλη του την περιουσία για να ξεχρεώσει στο τέλος μάζεψε ό,τι υπολείμματα του απέμειναν αποφάσισε γεμάτος πίκρα να αποσυρθεί. Αλλά, για να μην τον καταπιεί η μαύρη τρύπα της κατάθλιψης, αποφάσισε, ως σύγχρονος “Αλχημιστής”, να μεταστοιχειώσει όλη αυτή την ενέργεια που συσσώρευσε λόγω των καταστάσεων σε θετική και να δημιουργήσει ξανά από το μηδέν κάτι όλοδικο του. Και αυτό το κάτι έπρεπε να είναι εντελώς Αυτόνομο κι εκτός Συστήματος.

11056858_10204743003787753_837294969_n

Έτσι, σ’ ένα μικρό κτήμα που άνηκε στη μητέρα του και βρισκόταν στην άκρη του πουθενά αποφάσισε να κτίσει το δικό του “κάστρο”, το οποίο θα ήταν αυτάρκες από κάθε άποψη και -το σημαντικότερο- θα βασιζόταν στην Ελεύθερη Ενέργεια. Ως έξυπνος άνθρωπος ο Κρις ήξερε ότι με ενεργειακή αυτονομία θα ήταν ελεύθερος και θα μπορούσε να στηριχθεί αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις. Αξιοποιώντας τα λίγα χρήματα που του απέμειναν και με πολύ προσωπική εργασία, χάρη στις ειδικές του γνώσεις ως αρχιτέκτονας, αλλά και με άφθονο μεράκι και καλλιτεχνική διάθεση, έκτισε ένα καλόγουστο οίκημα, με έξυπνα υλικά, με στόχο τηνεξοικονόμηση ενέργειας και την αυτάρκεια.

11051391_10204743004187763_1814545619_n

Αναζήτησε, βρήκε κι εφάρμοσε στην κατασκευή του σπιτιού του πολλές έξυπνες λύσεις. Την κατάλληλη μόνωση, τεχνικές γεωθερμίας και κυκλοφορίας του αέρα ώστε χειμώνα-καλοκαίρι το σπίτι του να έχει σταθερή θερμοκρασία και φυσικά τεχνολογίες ώστε να αντλεί άφθονη ενέργεια χωρίς να είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο. Η βάση ήταν φυσικά οισυστοιχίες με τα φωτοβολταϊκά πάνελ, που παρείχαν ηλεκτρική ενέργεια τις ηλιόλουστες ημέρες. 11050882_10204743004027759_1266423233_n

Υπήρχε ωστόσο και το πρόβλημα της αποθήκευσης της ενέργειας, αλλά και το ζήτημα των νεφοσκεπών ημερών. Γι’ αυτό τοποθέτησε και μια δεύτερη συστοιχία με σωλήνες αέρα που θερμαίνονταν μετατρέποντας την ηλιακή ενέργεια σε υδρόγονο, το οποίο μπορούσε να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Όσο για το νερό υπήρχαν στον γύρω χώρο δύο γεωτρήσεις οι αντλίες των οποίων δούλευαν με ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά. 11068871_10204743004067760_374929642_n

Το υδρογόνο που παράγονταν συνεχώς μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού (κυψέλες καυσίμων), αλλά και ως καύσιμο για τη θέρμανση του σπιτιού το χειμώνα, αλλά και για το μαγείρεμα στην κουζίνα.΄Υπόψιν το υδρογόνο είναι “τέλειο καύσιμο”, δηλαδή καίγεται 100%, δεν αφήνει καθόλου κατάλοιπα και γι’ αυτό η κουζίνα που χρησιμοποιεί υδρογόνο δεν χρειάζεται εξαεριστήρα. Όσο για το υδρογόνο που περίσσευε ο Κρις σκεφτόταν να μετατρέψει και τον κινητήρα του αυτοκινήτου του έτσι ώστε να λειτουργεί με υδρογόνο, ώστε να μην χρειάζεται να επισκέπτεται και τα βενζινάδικα. Με λίγα λόγια ο Κρις κατάφερε να είναι εντελώς αυτόνομος ενεργειακά, να μην είναι συνδεδεμένος με κανένα δίκτυο, και φυσικά να μην πληρώνει τίποτε, χωρίς βέβαια να είναι αποκομμένος κι από τον κόσμο.11056672_10204743017388093_805299648_n

Για τις τηλεπικοινωνίες του βρήκε τρόπο, χωρίς να είναι συνδεδεμένος με κανένα τηλεφωνικό δίκτυο, μέσω ενός δωρεάν δορυφορικού link ώστε να έχει τηλεφωνική και ιντερνετική σύνδεση με όλο τον κόσμο. Αυτοεξόριστος αλλά ελεύθερος ο Κρις είχε βρει τρόπους, συνδυάζοντας τεχνολογίες και συστήματα που ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο, να έχει Ελεύθερη Ενέργεια και να συνεχίσει να εργάζεται στέλνοντας τα σχέδια του σε πελάτες του ανά τον κόσμο. Ο Κρις ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα του μέλλοντος (επισκεφτείτε το site του: http://www.oceanip.com). Ένας πρωτοπόρος τον δρόμο του οποίου σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλοι…

11051243_10204742931585948_1188127804_n

Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Επόμενος σταθμός μας ήταν κοντά στο χωριό Κληρού, στον Άγιο Δομέτιο, περίπου τριάντα χιλιόμετρα νότια της Λευκωσίας. Εκεί σ’ ένα κτήμα με ελαιόδενδρα υπήρχε ένα υπόστεγο το οποίο ήταν το εργαστήριο ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και στην ανάπτυξη τεχνολογιών Ελεύθερης Ενέργειας. Το όνομα του ήτανΣάββας Χατζηξενοφώντος και ήταν ηλεκτρονικός-μηχανικός με σπουδές στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και πλούσια εξειδίκευση και ερευνητική δραστηριότητα. Ο Σάββας ήταν ένας εφευρέτης και κυριολεκτικά ένας άνθρωπος των θαυμάτων. Με το μυαλό και με τα χέρια του μπορούσε από, εκ πρώτης όψεως άχρηστα αντικείμενα, να κατασκευάσει καταπληκτικά μηχανήματα με απίστευτο εύρος χρήσεων.

961445_10204743017348092_1322611390_n

Μορφή ασκητική με γκρίζα γενειάδα που θυμίζει μοναχούς ή γκουρού ο Σάββας είχε ένα σπινθιροβόλο βλέμμα -δείγμα μιας εσωτερικής φλόγας και μιας ανώτερης ευφυίας. Μάτια λαμπερά σαν εσωτερικοί ήλιοι που είχαν όμως φυτεμένη πάνω τους και την ανθρώπινη οδύνη. Μας υποδέχθηκε πρόσχαρος με φαγητά που μόλις είχε ψήσει στους δικούς του ηλιακούς φούρνους. Οι ηλιακοί φούρνοι, που λειτουργούν με εστίαση του ηλιακού φωτός μέσω κατάλληλα εστιασμένων κατόπτρων, ήταν μια παλιά του εμμονή, που έγινε εφεύρεση και είχε κατασκευάσει μια σειρά μοντέλων τα οποία σύντομα σκόπευε να παραγάγει μαζικά και να διοχετεύσει στο εμπόριο. Το κάθε μοντέλο ήταν ιδιαίτερο και χρησιμοποιούσε σωλήνες που έψηναν το κρέας μέσα σε λίγα λεπτά, ηλιακές χύτρες για μαγείρεμα φαγητού, αλλά και ολόκληρη ηλιακή κουζίνα στην οποία διοχετεύονταν η θερμότητα από τα ηλιακά κάτοπτρα. Το καθένα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οικιακή χρήση, αλλά και για εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.α. και είχε το πλεονέκτημα ότι μπορούσε να λειτουργεί δωρεάν και ασταμάτητα όσο ο ήλιος ήταν ψηλά.

11051630_10204742931385943_713394527_n

Ο ηλιακός φούρνος του Σάββα είχε την ιδιότητα να αναπτύσσει θερμοκρασίες 500 βαθμών Κελσίου μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά, καθιστώντας τον ιδανικό για χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπου δεν υπάρχει ακόμη ηλεκτρικό δίκτυο. Με κόστος περίπου 350 ευρώ τη συσκευή οι ηλιακοί φούρνοι του Σάββα είναι ιδανικοί και για τις μεσογειακές μας χώρες, καθώς μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια και να κάνουν έτσι απόσβεση μέσα σε λίγους μήνες και είναι εντελώς φιλικές προς το περιβάλλον.

11051126_10204742939146137_1966264769_n

Ωστόσο οι ηλιακοί φούρνοι είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου μιας σειράς άλλων εφευρέσεων του Σάββα, που καθιστούν εφικτή τη δυνατότητα Ελεύθερης Ενέργειας προς όλους.

11063000_10204743003947757_97747567_n

Ο Σάββας ανακάλυψε έναν μηχανικό τρόπο ώστε η ενέργεια που καταβάλουμε όταν κάνουμε ποδήλατο να αποδίδει διπλάσια και μ’ αυτόν τον τρόπο οι ανηφόρες να μην μας φαίνονται και τόσο δύσκολες, οι ανάπηροι να μπορούν πιο εύκολα να κινούν τα αναπηρικά τους καροτσάκια κ.α.

11072746_10204742939186138_1062365373_n

Με παρόμοια μέθοδο ο Σάββας ανακάλυψε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ώστε να αξιοποιεί την κυματική ενέργεια της θάλασσας (ή και μιας κλειστής δεξαμενής) για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και μέσω αυτής να κάνει αφαλάτωση (ιδανική λύση για ξερονήσια που χρειάζονται ηλεκτρισμό αλλά και νερό).

11063187_10204742939066135_1848496100_n

Κατασκεύασε κι ένα πρωτότυπο είδος πιστονιού που αποδίδει συνεχώς έργο ξοδεύοντας ελάχιστη ενέργεια. Επίσης κατασκεύασε και μια πρωτότυπη συσκευή, αντίστοιχης της θρυλικής Thesta Distatica της ελβετικής κοινότητας Methernitha,που εκμεταλλεύεται τα ελεύθερα ηλεκτρόνια της ατμόσφαιρας για να παράγει ηλεκτρισμό.

11072138_10204742939026134_299505779_n

Διακατεχόμενος από ένα “σύνδρομο καταδίωξης” ή μυστικοπάθειας, που είναι κοινό σε πολλούς ερευνητές Ελεύθερης Ενέργειας ανά τον κόσμο, ο Σάββας δεν θέλησε να μου πει περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για τις εφευρέσεις του και με παρακάλεσε να μην δημοσιεύσω κάποιες πληροφορίες που μου έδωσε. Σέβομαι την επιθυμία του, αν και πιστεύω πως αυτά τα πράγματα πρέπει να δημοσιεύονται και πως οι εφευρέτες της Ελεύθερης Ενέργειας προστατεύονται περισσότερο όταν ο κόσμος μαθαίνει γι’ αυτούς και τους στηρίζει. Η μυστικοπάθεια καμιά φορά γυρνάει εις βάρος μας.

11072230_10204742931545947_774821747_n

Για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των κατεστημένων συμφερόντων αλλά και να βρει συνεργάτες και χρηματοδότες ανά τον κόσμο ώστε να προωθήσει τις συσκευές Ελεύθερης Ενέργειας που κατασκευάζει ο Σάββας, μαζί με μια ομάδα φίλων και συνεργατών από την Κύπρο, ίδρυσε την μη κερδοσκοπική εταιρεία P.O.W.E.R(PEOPLE OWN WEALTH ENERGY RESOURCES LIMITED), που αποτελεί γι’ αυτόν μια “ομπρέλα προστασίας” αλλά κι ένα όχημα για το μέλλον. Σκοπός της εταιρείας είναι, σύμφωνα με το Καταστατικό της, “η συνεχής ανάπτυξη, αποθήκευση, εκμετάλλευση, διανομή και δραστηριότητα στους τομείς παραγωγής, εκμετάλλευσης και προμήθειας ηλεκτρικής,θερμικής, χημικής ή άλλης ενέργειας και η προάσπιση των συμφερόντων τους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ή/και σε αντίστοιχες ενώσεις, εταιρείες ή οργανισμούς ή οπουδήποτε κριθεί αναγκαίο”.

11063330_10204742931425944_650839882_n

Απευθύνει μάλιστα ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας και στήριξης προς όλους, ενώ όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί του μπορούν να το κάνουν στοmail:here.ltd@cytanet.com.cy. H.E.R.E. είναι τα αρχικά της High Efficiency Renewable Energies Ltd. εταιρείας που είχε προηγουμένως ο Σάββας πριν ακολουθήσει το εγχείρημα τηςP.O.W.E.R. Υπόψιν ο Σάββας ζει πολύ ασκητικά (κοιμάται σ’ ένα τροχόσπιτο δίπλα στο εργαστήριο του) κι έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή, το πνεύμα, τις γνώσεις, το ταλέντο και τα χρήματα που έβγαλε στην ανακάλυψη συσκευών Ελεύθερης Ενέργειας. Τέτοιοι άνθρωποι και μάλιστα εφευρέτες είναι σπάνιοι κι αξίζουν τη στήριξη όλων μας. Είναι οι πνευματικοί απόγονοι του Αρχιμήδη, του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και του Τέσλα. Χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν άνθρωποι αλλά μονάδες του ζωικού βασιλείου, παραδομένοι στα πιο ταπεινά βιολογικά μας ένστικτα.

11068838_10204742931465945_120557419_n

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, του πρωτοπόρου Κρις και του εφευρέτη Σάββα, προσφέρουν μια πιο αισιόδοξη προοπτική στο ζήτημα της Ελεύθερης Ενέργειας στην Κύπρο. Κι οι δυό τους ανοίγουν το δρόμο προς ένα ευοίωνο μέλλον, προς ένα καλύτερο κόσμο, πέρα από ορυκτά καύσιμα, μόλυνση του περιβάλλοντος και Καρτέλ. Κλείνοντας ωστόσο θα πρέπει να υπενθυμίσω σε όλους μας πως η Ελεύθερη Ενέργεια δεν θα είναι δώρο, αλλά κατάκτηση. Δεν θα μας παραχωρηθεί δωρεάν, αλλά θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να την αποκτήσουμε. Από τη χαραμάδα της ελπίδας θα εισβάλει ο άνεμος της αλλαγής που θα σαρώσει τα πάντα…

11051482_10204742939106136_411578204_n

Φωτογραφίες: Γιώργος Στάμκος

Σημείωση: Τμήμα του συγκεκριμένου άρθρου πρωτοδημοσιεύθηκε στο τεύχος Νο 153 του περιοδικού Strange.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του κειμένου και των φωτογραφιών του χωρίς την έγκριση του συγγραφέα. 

ΒΙΒΛΙΑ ΤΕΣΛΑ

Μυηθείτε στον ανεξερεύνητο κόσμο του Νίκολα Τέσλα και της Ελεύθερης Ενέργειας μ’ ένα μοναδικό πακέτο βιβλίων…

TESLA ANoigma Thinker

ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ

ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΜΟΥ (MY INVENTIONS)

Η Παράξενη Αυτοβιογραφία του Τέσλα

(100 σελ. Τιμή: 5 ευρώ)

 nikola-tesla-i-efefresis-mu-ebook

Νίκολα Τέσλα: Επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, ανθρωπιστής, εκκεντρικός, φιλόσοφος, προφήτης… Μια αινιγματική και παρεξηγημένη μορφή, που παραμένει ο μύθος και το αρχέτυπο όλων των επιστημόνων του 20ου αιώνα. Ο Τέσλα δεν ήταν μόνον ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες και εφευρέτες της εποχής του, ήταν στη κυριολεξία ο «Προμηθέας» του ηλεκτρισμού και ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τον 20ο αιώνα. Ήταν ένας πρωτοπόρος, που με την ευαισθησία ενός ποιητή ξεκλείδωσε τα μυστικά της Φύσης και τα χάρισε στην ανθρωπότητα. Ένας ονειροπόλος που τόλμησε με τη σκέψη του ν’ αγγίξει τα άστρα.

Το βιβλίο αυτό είναι η παράξενη αυτοβιογραφία του Νίκολα Τέσλα με τίτλο “Οι Εφευρέσεις Μου”. Τα χρόνια που έρχονται θα φωτίσουν ακόμη περισσότερο το ημιτελές έργο του Τέσλα κι ενδεχομένως θα επιβεβαιώσουν και πολλές από τις προβλέψεις του για το μέλλον της ανθρωπότητας. Όπως είχε πει και ο ίδιος ο Νίκολα Τέσλα: “Το παρόν είναι δικό τους. Το μέλλον είναι δικό μου”.

Anoigma

ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

(The Problem of Increasing Human Energy )

100 σελ. Τιμή: 5 ευρώ

 NIKOLA TESLA FREE ENERGY BOOK

Οι τεχνολογίες της Ελεύθερης Ενέργειας έχουν τη δική τους «μυστική» ιστορία, γεμάτη με ανθρώπινους θριάμβους, αγώνες, συγκρούσεις και αποτυχίες. Στην προσπάθεια τους να κατασκευάσουν συσκευές Ελεύθερης Ενέργειας οι πρωτοπόροι αυτού του χώρου έπρεπε συχνά να αψηφήσουν τους γνωστούς νόμους της Φυσικής και να εξερευνήσουν μόνοι τους αχαρτογράφητες «ηπείρους γνώσεων», κτίζοντας σ’ αυτές μνημεία του ανθρώπινου πνεύματος. Εργαζόμενοι στα όρια της παραδοσιακής επιστήμης και με ελάχιστη υποστήριξη, κράτησαν με «αίμα και ιδρώτα» ζωντανές τις έρευνές τους. Ωστόσο τα επιτεύγματα τους δεν εμφανίστηκαν ποτέ στα σχολικά βιβλία. Αγνοήθηκαν σκόπιμα για δεκαετίες και παρέμειναν άγνωστοι στο ευρύ κοινό μέχρι πρόσφατα. Τα τελευταία όμως χρόνια οι ιστορίες τους άρχισαν να γίνονται ευρύτερα γνωστές και να αποκαθίσταται αναδρομικά η μνήμη τους. Αυτή είναι και η περίπτωση του Νίκολα Τέσλα (NikolaTesla), του ανθρώπου που “ανακάλυψε” το μέλλον.

Για ένα σχεδόν χρόνο (1899-1900) στο Κολοράντο Σπρινγκς και σε υψόμετρο 2.300 μέτρων, ο Τέσλα πραγματοποίησε μια σειρά από σημαντικά πειράματα πάνω στην ασύρματη μεταφορά ενέργειας. Εκεί κατόρθωσε όχι μόνο να δημιουργήσει τεχνητές αστραπές μήκους 40 μέτρων, αλλά και ν’ ανάψει λαμπτήρες και να θέσει σε λειτουργία συσκευές σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων!

Στο Κολοράντο Σπρινγκς ανακάλυψε κάτι που ήδη διαισθανόταν: πως η Γη ήταν μια τεράστια «ενεργειακή πισίνα», ένας καλός ενεργειακός αγωγός, πράγμα που σήμαινε ότι το παγκόσμιο σύστημα ασύρματης μετάδοσης ενέργειας, που οραματιζόταν, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Ολόκληρος ο πλανήτης μπορούσε να διασυνδεθεί ενεργειακά αν κατασκευαζόταν, σύμφωνα με το σχέδιό του, ένα δίκτυο από πύργους εκπομπής και λήψης ηλεκτρικής και ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Ακόμη και η ίδια η γη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας, έτσι ώστε ο καθένας να ήταν σε θέση ν’ αντλήσει ενέργεια χώνοντας απλά μια μεταλλική ράβδο στο έδαφος!

Το Ιούνιο του 1900 ο Τέσλα δημοσίευσε στο περιοδικό Century μια μακροσκελή μελέτη του με τον τίτλο The Problem Of Increasing Human Energy (Το Πρόβλημα της Αυξανόμενης Ανθρώπινης Ενέργειας), στην οποία γινόταν ειδική αναφορά στους τρόπους τιθάσευσης της ηλιακής ενέργειας: «Ο ήλιος είναι η πηγή που καθοδηγεί τα πάντα. Ο ήλιος συντηρεί όλη την ανθρώπινη ζωή και εφοδιάζει την ανθρώπινη ενέργεια…»

Πρόκειται για ένα δοκίμιο γεμάτο με ιδέες, σχέδια και οράματα του Τέσλα για την επίτευξη της Ελεύθερης Ενέργειας και δημοσιεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η Κοινωνία αντέχει μια αλλαγή κάθε φορά.

Την πρώτη φορά που πήγα ν’ αλλάξω τον κόσμο με είπαν οραματιστή.

Την δεύτερη, μου ζήτησα ευγενικά ν’ αποσυρθώ…”

Νίκολα Τέσλα

 TESLA KERAYNOI

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΚΟΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

& ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

(100 σελ. Τιμή: 7 ευρώ)

cover TEXNOLOGIES MELONTOS TEL

 • Γιατί ο Νίκολα Τέσλα θεωρείται ως ο «Πατέρας της Ελεύθερης Ενέργειας»;
 • Τι ξέρετε για τον Βίκτωρ Σάουμπεργκερ και τα μυστικά του ζωντανού νερού;
 • Είναι εφαρμόσιμη η Ψυχρή Σύντηξη;
 • Γιατί το Υδρογόνο αποτελεί το «καύσιμο του μέλλοντος»;
 • Ποια είναι η ενεργειακή επανάσταση του Υδρογόνου;
 • Υπάρχουν τεχνολογίες εκμετάλλευσης του «Αιθερικού Πεδίου»;
 • Ποια είναι η Ενέργεια του Μηδενικού Σημείου;
 • Τι γνωρίζετε για την Thestadistatica, τη μυστηριώδη συσκευή Ελεύθερης Ενέργειας μιας Ελβετικής Κοινότητας;
 • Ποιες είναι οι Νέες Τεχνολογίες Ηλιακής Ενέργειας;
 • Τα Βιοκαύσιμα και η ενέργεια από τα φυτά, αποτελούν λύση για την εξάντληση του πετρελαίου;
 • Πότε θα κορυφωθεί η άντληση του Πετρελαίου, σύμφωνα με την περίφημη Peak Oil Theory;
 • Ποιοι είναι οι Εφευρέτες των Συσκευών Ελεύθερης Ενέργειας;
 • Ποιοι εμποδίζουν τη νέα ενεργειακή επανάσταση;

TESLA 23

«Δεν μ’ ενοχλεί που έκλεψαν τις ιδέες μου. Μ’ ενοχλεί που δεν είχαν τις δικές τους»,  Nikola Tesla

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΣΛΑ;
 

Και τα τρία βιβλία στοιχίζουν μόνο 17 ευρώ και αποστέλλονται ως πακέτο.

Τα βιβλία σας αποστέλλονται άμεσα (μέσω ΕΛΤΑ ή Courier) στη διεύθυνσή σας με ΔΩΡΕΑΝ τα έξοδα αποστολής και αντικαταβολής.

Τηλεφωνείστε ΤΩΡΑ στο

2392.110215

ή στο 6945522050

ή στείλτε στον ίδιο αριθμό μήνυμα (SMS) με τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, Ταχυδρομικός Κώδικας και Τηλέφωνο) γράφοντας “Βιβλία Τέσλα”.
Μπορείτε επίσης να δώσετε την παραγγελία σας και τα στοιχεία σας στο mail: tesla.plate.gr@gmail.com

TESLA ANOIGMA

«Η ενέργεια βρίσκεται παντού και σε αφθονία. Εμείς όμως διψάμε. Μοιάζουμε με κάποιον που βρίσκεται πάνω σε μια βάρκα που πλέει μέσα σ’ ένα ποτάμι, αλλά πεθαίνει από τη δίψα, γιατί δε διαθέτει ένα ποτήρι για να πιει νερό».

Νίκολα Τέσλα

Advertisements