Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ «ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ “ΟΝΤΙΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ” ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ;

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ «ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ “ΟΝΤΙΝΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ” ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ;
tumblr_mfgayckaNS1r3jen8o1_500


Γράφει ο Ραφαήλ-Νίκος Μπελενιώτης.

Μια νέα μορφή του πνευματικού Παγανισμού είναι αυξανόμενη δύναμη στον σύγχρονο πνευματικό και πολιτικό σκηνικό του Δυτικού πολιτισμού της Ευρώπης. Ομάδες κοινότητες αλλά και κάθε είδους οργανώσεις ξεπηδούν από το πουθενά πρεσβεύοντας την παγανιστική θρησκεία.

Όσοι γνωρίζουν τον ψυχολόγο-φιλόσοφο και προφήτη, από όσο φαίνεται και όπως θα δούμε παρακάτω, Καρλ Γκούσταβ Γιούνγκ, γνωρίζουν σίγουρα και το μεγάλο έργο του γύρω από το προσωπικό και συλλογικό Ασυνείδητο. Μέσα σε αυτό το βασίλειο του ασυνείδητου υπάρχουν τα λεγόμενα «Αρχέτυπα». Αυτά τα αρχέτυπα είναι σχέδια διάφορων λειτουργιών της ανθρώπινης ψυχής. Προσωποποιούνται συχνά από θεούς και ήρωες, μέσα από τους μύθους και τις θρησκείες της ανθρωπότητας. Υπάρχουν, όπως λογικά πολλοί θα έχουν παρατηρήσει, κάποιες ομοιότητες ανάμεσα στις θρησκείες και στους μύθους, ανάμεσα στα Αρχέτυπα. Ένα, ας πούμε, κοινό που είχε η Σκανδιναβική θρησκεία και μυθολογία με τις παραδόσεις του Χριστιανισμού είναι αυτό της Θυσίας.

Η θυσία στην σκανδιναβική μυθολογία εκπροσωπείτε από τον Θεό Όντιν (ή Βοτάν ή Βοντέν), όπου αυτοθυσιάζοντας τον εαυτό του και βάζοντας τον σε μια δοκιμασία, κρεμάστηκε από το Δέντρο του Κόσμου για μέρες, προκειμένου όπως υποστηρίζει ο μύθος, να του δοθεί η γνώση των αρχαίων Ρούνων (είδος Σκανδιναβικής γραφής ).

Scania

Η χριστιανική θρησκεία τώρα, θέλει τον Ιησού (Σωτήρας των ανθρώπων, όπως παρουσιάζεται και ο Όντιν) να θυσιάζεται από τους ανθρώπους στο μαρτυρικό Σταυρό ξεπλένοντας με τη θυσία του τις αμαρτίες του ανθρώπινου γένους. Έτσι με αυτό το μικρό παράδειγμα βλέπουμε τις ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ των διάφορων θρησκειών και παραδόσεων της Ευρώπης και όχι μόνο, εν τέλει, όπως θα έλεγε και ο Γιούνγκ, μεταξύ των αρχετύπων.

Πέρα από τις θεωρίες περί αρχετύπων και συλλογικών, ατομικών, ασυνειδήτων, ο Γιούνγκ ανέπτυξε μια πεποίθηση ότι ο αρχαίος Νους των ανθρώπων είναι ακόμη ζωντανός αλλά όχι ελεύθερος παρά συνεσταλμένος και κρυμμένος. Θεωρούσε πως αυτός ο Νους θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την ευρωπαϊκή πνευματικότητα. Ίσως ο Γιούνγκ να ήταν ένας μεγάλος προφήτης του παγανισμού, όπως τον αναγνωρίζουν πολλοί σύγχρονοι μελετητές αλλά και πιστοί του παγανισμού. Συγκεκριμένα θεωρούσε πως ο Χριστιανισμός αποτελεί ένα μόνο μέρος της πνευματικότητας της Ευρώπης και πως υπήρχε και ένα δεύτερο υπόγειο στρώμα στον ευρωπαϊκό Νου. Αυτό του Παγανισμού όπου ήταν προχριστιανικός. Ο Γιούνγκ το καλοκαίρι του 1960 έγραψε και έστειλε μια επιστολή σε έναν γνωστό του από την Χιλή ονόματι Μιγκέλ Σεράνο. Μεταξύ των άλλων αυτή η επιστολή ανέφερε: «…(..) Όταν η πίστη στον Θεό Βοτάν (Όντιν) εξαφανίστηκε και κανείς δεν τον σκεπτόταν πια, το φαινόμενο που ονομαζόταν Βοτάν παρέμεινε…(…) Στην πραγματικότητα βρίσκονται ακόμη εκεί και χρειάζεται μόνο μια συγκεκριμένη γενική κατάσταση προκειμένου να επανέλθουν με πλήρεις δυνάμεις.(…) Εάν αυτό το ερώτημα δεν γίνει πλήρως κατανοητό και δεν δοθεί καμιά κατάλληλη απάντηση, το αρχέτυπο, το οποίο εκφράζει αυτήν την κατάσταση, επεμβαίνει..(..) Θα προτιμούσαν να πέσουν γρήγορα στην παγίδα. Ήμαστε στην ίδια δύσκολη θέση με την Γερμανία πριν τον εθνικοσοσιαλισμό την δεκαετία του είκοσι, ήμαστε δηλαδή ικανοί να υποβληθούμε σε έναν κίνδυνο ενός πρόσθετου αλλά αυτήν την φορά παγκόσμιου πειράματος του Βοτάν (όντιν)..(..)»

jung

Να σημειωθεί, προκειμένου να μην υπάρξει η όποια παρεξήγηση πως ο Γιούνγκ δεν θεωρούσε πως πρέπει να πιστεύουμε σε θεούς ή σε υπερφυσικές δυνάμεις οι οποίες έχουν μια ύπαρξη και μοιάζουν στους ανθρώπους. Η αποκάλυψη αυτών των θεών αποτελούν αρχέτυπα και πρότυπα συμπεριφοράς, όχι όμως όντα λατρείας. Είναι τα αρχαία σχέδια του σύγχρονου Νου. Με την παραπάνω επιστολή λοιπόν, για να επανέλθουμε, ο Γιούνγκ επιστρέφει στο θέμα που τον είχε απασχολήσει το 1930. Είχε την οξυδέρκεια να θεωρήσει πως ο μυθικός θεός Όντιν είναι ο θεός των Γερμανών και αρχέτυπο τους το οποίο ζει μέχρι σήμερα μέσα τους. Ο Γιούνγκ γράφει για δύο Οντινικά πειράματα και χρονολογεί το πρώτο που έγινε με την άνοδο του Χίτλερ και του Ναζισμού μέχρι και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προειδοποιεί και για ένα δεύτερο ακόμα πιο καταστροφικό. Ο Όντιν παρουσιάζεται έχοντας ως αρχέτυπο αυτά τα ενστικτώδη, δημιουργικά, πνευματικά, λογοτεχνικά, πολεμικά, και ερωτικά ακόμα αισθήματα του ανθρώπου. Τα μέρη της ανθρώπινη ψυχής και περισσότερο της ψυχής των Βορειοευρωπαίων είναι αυτά που αντικατοπτρίζονται στον Όντιν. Τα στοιχεία και μέρη του σκοτεινού κόσμου, της μαγείας του μύθου και της επιρροής του, στην τρέλα της μάχης και της ορμής αλλά και η μανία της επικράτησης και κυριαρχίας.

Το πρώτο Οντινικό πείραμα όπως το αποκαλούσε, αυτή η έγερση του αρχετύπου του Όντιν στον γερμανικό λαό έγινε με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και τη μανία της καταστροφής των Ναζί, η τρέλα της μάχης και της υπεροχής…

Odin

Μια ακαδημαϊκός της Σκανδιναβικής θρησκείας η Χίλντα Ντέιβιντσον έγραψε: «Τα βάθη και τα σκοτεινά μυστήρια του υποσυνείδητου αναγνωρίζονται πλήρως στους μύθους. Ο μεγαλύτερος τρόμος εκείνος της αποσύνθεσης του νου στην τρέλα ή στον θάνατο δεν απομακρύνεται. Στο Ράγκαναροκ (η συντέλεια του κόσμου στην Σκανδιναβική μυθολογία) κατακερματίστηκε και τα τέρατα χόρτασαν την καταστροφή. Μετά από αυτήν την πραγματικότητα μπορούσαμε να δούμε πέρα από την καταστροφή και να φανταστούμε έναν κόσμο κτισμένο επάνω στα ερείπια του παλιού κόσμου»

images (1)

Το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου βρήκε μια Ευρώπη συντετριμμένη, εξαθλιωμένη, πληγωμένη και κατακερματισμένη. Θα μπορούσε ίσως ο μύθος της Σκανδιναβικής συντέλειας να συμβόλιζε το πρώτο οντινικό πείραμα του Γιούνγκ μαζί με τη συλλογική τρέλα που ανέβασε τους Ναζί στην εξουσία τη στιγμή που ο γερμανικός λαός ήταν εξαθλιωμένος; Ο ίδιος το υποστήριζε, μιας και στις δύο περιπτώσεις τα τέρατα χόρτασαν με την καταστροφή. Είναι όμως το πρώτο Οντινικό πείραμα το πρώιμο για ένα δεύτερο πείραμα, όπως υποστήριζε πάλι ο Γιούνγκ, πιο καταστροφικό. Ίσως. Αν κοιτάξουμε την ιστορία που γράφεται τώρα ίσως να καταλήξουμε σε ένα τρομακτικό συμπέρασμα: Το δεύτερο Οντινικό πείραμα βρίσκεται σε εξέλιξη με την οικονομικά ισχυρή Γερμανία να ασκεί και πάλι τον έλεγχο στην Ευρώπη και την επιρροή με τις χώρες του νότου και του βορρά χωρισμένες στα ίδια οικονομικά στρατόπεδα με αυτά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο που αυτό το πείραμα και αυτός ο πόλεμος γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες και βαριούς χαρτοφύλακες , νούμερα και στατιστικά.

Η ιστορία, ο μύθος και οι παραδόσεις, όπως και οι θρησκείες θα παίξουν ρόλο –αν δεν παίζουν ήδη- στην αποκάλυψη του αρχέτυπου του Όντιν στον γερμανικό λαό έχοντας προδιαγράψει το μέλλον της Ευρώπης για άλλη μια φορά;

images

Advertisements