SOS ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ: Μπορείς κι Εσύ να Βοηθήσεις!

ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ!

Μικρές Αλλαγές με Μεγάλα Αποτελέσματα…

Sos anoigma

Γράφει η Σάση Χότζογλου

Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS!! Βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση! Η στεριά έχει γεμίσει και εξακολουθεί να γεμίζει με ατελείωτους όγκους σκουπιδιών. Τοξικά απόβλητα διαρρέουν στο νερό και μίγμα αιθαλομίχλης μολύνει την ατμόσφαιρα των πόλεων κάθε Ηπείρου. Οι βροχές των δασών μετατρέπονται σε καπνό, τα φυτά και τα ζώα αποδεκατίζονται με φοβερή απάθεια. Το φαινόμενο του «θερμοκηπίου» χτυπά την ατμόσφαιρα καθώς η οπή του όζοντος γίνεται μεγαλύτερη χρόνο με τον χρόνο.
Για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα του περιβάλλοντος, μπορεί ο άνθρωπος να κάνει κάτι προκειμένου να βοηθήσει την «Διαφύλαξη του Πλανήτη Γη»; Η απάντηση είναι θετική, μα όχι μόνο του! Ένα άτομο δεν μπορεί να σταματήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης, αλλά ένα άτομο μπορεί να σταματήσει την μόλυνση, π.χ. που προκαλεί το αυτοκίνητό του, το σπρέϋ του, η πεταμένη νάιλον σακούλα του.
Οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν πολύ στον περιορισμό της περιβαλλοντικής ρύπανσης με τον τρόπο της καθημερινής ζωής τους. Μην σκεφτείτε, λοιπόν, πως ό,τι κάνετε δεν έχει σημασία. Έχει!! Καθώς είπε ο Εdmund Burce «κανείς δεν κάνει το μεγαλύτερο λάθος από εκείνον που δεν κάνει τίποτα, διότι θα μπορούσε να κάνει κάποια μικροπράγματα».

Sos 1

ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Να λοιπόν ένας κατάλογος κάποιων μικροπραγμάτων που θα μπορούσαμε να κάνουμε μέσα στην καθημερινότητά μας, μικροί και μεγάλοι, για να βοηθήσουμε να αλλάξει η «υγεία» του πλανήτη Γη: Aνάπτυξη της διάθεσης για ανακύκλωση. Μπορούμε να αρχίσουμε συμμετέχοντας στο τοπικό πρόγραμμα ανακύκλωσης. Πολλές γειτονιές σε Κοινότητες και πόλεις ανακυκλώνουν εφημερίδες, κονσερβοκούτια, γυαλιά, πλαστικά μπουκάλια και κουτιά αναψυκτικών. Αν δεν υπάρχει τοπικό πρόγραμμα ανακύκλωσης προτρέπουμε τους γείτονες και τους φίλους μας να κάνουμε εμείς την αρχή.
.Αγοράζουμε γραφική ύλη και χαρτί περιτυλίγματος από υλικό που ανακυκλώνεται. Πολλές εταιρείες αγοράζουν ανακυκλούμενες δεσμίδες χαρτιού και χαρτί υπολογιστή.
.Δεν παίρνουμε πολλές πλαστικές σακούλες από τα σούπερ-μάρκετ. Ξαναχρησιμοποιούμε τις παλιές ή κουβαλάμε για τα ψώνια μας πάνινες τσάντες. Αν έχουμε επιλογή, παίρνουμε χάρτινες σακούλες αντί για πλαστικές από τον μανάβη ή από τα ζαχαροπλαστεία.
Καθώς ο χώρος -ο μη ασφαλτοστρωμένος- της Γης μικραίνει, η ανακύκλωση γίνεται ολοένα και πιο αναγκαία. Όσο λιγότερα πετάμε στο περιβάλλον, τόσο περισσότερο ο πλανήτης θα ζήσει.
.Αγοράζουμε φίλτρα για τον καφέ που δεν είναι λευκού χρώματος ή και ένα μεταλλικό μόνιμο φίλτρο.
.Χρησιμοποιούμε υφασμάτινες πετσέτες και όχι τα διάφορα συνθετικά της αγοράς, καθώς επίσης και απορρυπαντικά με χαμηλή περιεκτικότητα φωσφορικού άλατος και λευκαντικό χωρίς χλώριο.
.Στην καθαριότητα επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υποκατάστατα, αντί προϊόντων με τοξικό περιεχόμενο. Πχ. μπορούμε να φτιάξουμε διαλύματα για καθαρισμό από σόδα φαγητού, χυμό λεμονιού και ξύδι.
.Δεν αγοράζουμε αεροζόλ που περιέχουν CFCs, το οποίο καταστρέφει το στρώμα του όζοντος. Ακόμη τα σπρέι που περιέχουν πτητικά αέρια, όπως προπάνιο και βουτάνιο, συντελούν στην δημιουργία ρύπων όταν δρουν μαζί με το φως του ηλίου. Ας φροντίζουμε να αγοράζουμε προϊόντα που δεν περιέχουν αντλίες αέρος, όπως τα σπρέι.
.Καλό είναι να αποφεύγουμε τυποποιημένα προϊόντα και τρόφιμα. Μπορούμε να αγοράζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά χωρίς περιτυλίγματα πλαστικού.
.Ας αγοράζουμε αυγά σε συσκευασία από χαρτόνι και όχι σε θήκες από πλαστικό. Καθώς επίσης και βιοενεργητικό επικεντρωμένο χαρτί περιτυλίγματος αντί του πλαστικού για συντήρηση των τροφίμων.
.Προτιμάμε προϊόντα που επαναχρησιμοποιούνται(πολλαπλής χρήσης) και όχι μιας χρήσης.
.Υποστηρίζουμε την τοπική αγροτική αγορά και τα τοπικά μικροκαταστήματα. Αυτό στηρίζει την αγροτική μα και την υπόλοιπη τοπική κατανάλωση προϊόντων, απαιτεί λιγότερα έξοδα μεταφοράς -άρα φθηνότερο προϊόν- και περιορίζει τους ρύπους της ατμόσφαιρας από τα φορτηγά για την μεταφορά.
. Αν έχουμε κτήμα μπορούμε να γίνουμε μέλη σε προγράμματα στοχευμένης καλλιέργειας φυτών, που υιοθετούν σπόρους για τις ανάγκες της οργανικής και της οικολογικής, έστω, μικρο-καλλιέργειας. Γιατί «είναι στη φύση των σπόρων να φέρουν την έκφραση της ελπίδας και το μέλλον των σπόρων ενέχει το μέλλον της ανθρωπότητας» μας λεει η εθελοντική «Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι».

Sos 2
.Όπου είναι δυνατόν αντικαθιστούμε τα λευκοπύρωτα φώτα με ενεργοαποδοτικά φθορίζοντος φωτισμού. Τα συμπαγή φωτιστικά φθορισμού κοστίζουν λίγο περισσότερο αλλά διαρκούν πιο πολύ από τα λευκοπύρωτα και εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια.
.Όσοι από μας χρησιμοποιούμε καλοριφέρ, ας τοποθετήσουμε πίσω από το καλοριφέρ υλικά αντανάκλασης της θερμότητας. Αυτά δεν επιτρέπουν στον τοίχο την απορρόφηση της ζέστης συνεχώς. Και αν είναι δυνατόν, καλό θα είναι να τοποθετήσουμε στα σπίτια μας σύστημα θέρμανσης νερού κ.ά. με ηλιακή ενέργεια.
.Ας μεγιστοποιήσουμε την φυσική ακτινοβολία, φυσικό φως! Και ας μάθουμε να σβήνουμε τα φώτα αν θα λείψουμε πάνω από 15 λεπτά από το δωμάτιο.
.Κατεβάζουμε τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνου σε χαμηλότερες θερμοκρασίες -ιδανική θερμοκρασία είναι 54 βαθμοί C και επενδύουμε το θερμοσίφωνό μας με προπαρασκευασμένη μόνωση. Εξοικονομούμε έτσι τουλάχιστον 7% από την ενέργεια της θερμότητας.
.Γυρίζουμε τον διακόπτη του ψυγείου μας σε λιγότερο χαμηλές ψύξεις και καθαρίζουμε τον συμπυκνωτή του έλικα του ψυγείου μια φορά τον χρόνο.

Sos 3
.Κλείνουμε την βρύση! Έχοντας την βρύση συνεχώς ανοικτή ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή ξυριζόμαστε και κάνουμε μπάνιο σπαταλάμε 11 με19 λίτρα νερού κάθε λεπτό. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε συσκευές ντουζ, επίσης, χαμηλής πίεσης. Διορθώνουμε τις βρύσες αν είναι χαλασμένες γιατί από σταλαγματιές βρύσης μπορεί να χαθούν έως και 76 λίτρα νερού την ημέρα.
.Αν πρόκειται να αγοράσουμε ή να αντικαταστήσουμε το πλυντήριο ας προτιμήσουμε αυτό που έχει πόρτα στο μπροστινό μέρος της συσκευής. Εξοικονομούμε έτσι νερό πάνω από 40% απ’ ότι στις συσκευές με πόρτα στο πάνω μέρος της συσκευής. Και όσο είναι δυνατό ας στεγνώνουμε τα ρούχα απλώνοντάς τα στον αέρα, παρά στο στεγνωτήριο ρούχων. Και στεγνωτήριο γκαζιού με ηλεκτρονική ανάφλεξη απαιτεί λιγότερη κατανάλωση ενέργειας από ηλεκτρικό στεγνωτήριο. Καλό θα είναι, εάν αγοράσουμε στεγνωτήριο να έχει υγρό αισθητήριο το οποίο αυτόματα διακόπτει την λειτουργία της συσκευής όταν ολοκληρωθεί το στέγνωμα των ρούχων.
.Ας μάθουμε να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων και ρούχων όταν είναι πλήρη.
.Θα αγοράσουμε ηλεκτρική κουζίνα; Η ηλεκτρονική ανάφλεξη θα περιορίσει στο 40% την κατανάλωση υγραερίου από ότι η ηλεκτρική.
.Ας μάθουμε να αγοράζουμε επαναγομώμενες μπαταρίες. Οι αλκαλικές που χρησιμοποιούνται σήμερα για οικιακή χρήση περιέχουν υδράργυρο και κάδμιο, μέταλλα υψηλής τοξικότητας. Παρόλο που και οι επαναγομώμενες μπαταρίες περιέχουν κάδμιο, διαρκούν πολύ περισσότερο από τις απλές. Υπάρχουν μαγαζιά όπου έχουν κάδο ανακύκλωσης μπαταριών. Ας τις μαζέψουμε και να τις ρίχνουμε εκεί.
.Όσο δε για τα κλιματιστικά, ας προτιμήσουμε αυτά της νέας τεχνολογίας inverter που έχουν μικρότερη κατανάλωση. Αν έχουμε τα παλιά ας προσπαθήσουμε να μην κάνουμε αλόγιστη χρήση τους. Δροσιά ή κρύο; Ας χαμηλώσουμε τον κλιματισμό στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.
.Για το βάψιμο του σπιτιού ή του μαγαζιού ας χρησιμοποιήσουμε χρώματα βασισμένα σε κόμμι αντί για εκείνα που έχουν βάση το πετρέλαιο.
. Όταν σπάζουν κάποια αντικείμενα ας τα επιδιορθώνουμε, μην τα πετάμε, γιατί «η φθήνια τρωει τον παρά» έλεγαν οι παλιοί, μα μαθαίνουμε σιγά-σιγά να μην πετάμε εύκολα πράγματα, μιας και φεύγουνε με το πέταμα από το σπίτι μας, μα δεν φεύγουν τόσο εύκολα από τον πλανήτη μας και την ατμόσφαιρα.
.Στα παιδικά και τα φοιτητικά πάρτι ας μην χρησιμοποιούμε πλαστικά πιάτα και ποτήρια αλλά χάρτινα.
. Πρέπει να ξέρουμε επίσης πως τα μπαλόνια που είναι γεμισμένα με το αέριο ήλιον, αν καταλήξουν, ζαρωμένα πια, στις θάλασσες πιθανόν να φαγωθούν από θαλάσσιες χελώνες οι οποίες πεθαίνουν, γιατί τις φουσκώνει και δεν μπορούν να φάνε άλλο. Ας μην αφήνουμε τα μπαλόνια να ξεφεύγουν και να επιπλέουν.
.Αν υπάρχει καντίνα ή κουζίνα στο γραφείο ή ακόμη και στα καταστήματα, καλό είναι να καθιερώσουμε χάρτινα ποτήρια αντί για τα μη βιοδασπούμενα πλαστικά.

Sos 4
.Ας διατηρήσουμε το περιβάλλον καθαρό και στις διακοπές μας. Μην πετάξουμε ούτε ένα σκουπίδι κάτω !!!! Ας διατηρήσουμε τις παραλίες, τις θάλασσες και τα δάση καθαρά, γιατί είναι ο περιβάλλον χώρος του σπιτιού μας. Δεν κρινόμαστε στην συνείδησή μας μόνο για την νοικοκυροσύνη του σπιτιού μας μα και από την καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου μας…
.Αν μένουμε κοντά σε παραλία ή κατασκηνώνουμε σε βουνό, καλό θα είναι να οργανώσουμε ή να συμμετέχουμε σε ομάδα καθαριότητας του χώρου.
.Χρειάζεται στ’ αλήθεια να πηγαίνουμε παντού οδηγώντας; Ας αρχίσουμε και το περπάτημα -πριν να μας το συστήσουν οι γιατροί για την υγεία μας! Μπορούμε να κάνουμε και ποδήλατο ή να χρησιμοποιήσουμε τα δημόσια μέσα μεταφοράς όπου είναι δυνατόν.
.Αν πάλι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας ας ελαφρύνουμε το φόρτωμα. Με λιγότερο βάρος και καθαρό το φίλτρο της βενζίνης εξοικονομούμε καύσιμα! Την δε παλιά μπαταρία του αυτοκινήτου ας την πάμε για ανακύκλωση. Η κατάληξη, επίσης, των λάστιχων των αυτοκινήτων (250 εκατομμύρια λάστιχα το χρόνο για τις ΗΠΑ) είναι σκουπιδότοπος. Ας αποφύγουμε όσο γίνεται αυτή την κατάληξη, διατηρώντας τα λάστιχα φουσκωμένα για να κρατήσουν περισσότερο, αλλά και για οικονομία στα καύσιμα. Ας ανακυκλώνουμε το λάδια της μηχανής. Αν 1/4 λαδιού ξεφύγει σε υπόγεια νερά, μπορεί να μολύνει 946.25 λίτρα πόσιμου νερού. Καλό θα είναι επίσης να ελέγχουμε συχνά τον κλιματισμό του αυτοκινήτου μας για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει διαρροές. Περισσότερο βλαβερό CFCs για την ατμόσφαιρα ξεφεύγει στην ατμόσφαιρα από συστήματα freon διαρροές, παρά από συστήματα που έχουν ξαναγομωθεί. Όταν χρειαστεί να επιδιορθώσουμε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου, ας απευθυνθούμε σε καταστήματα που διορθώνουν και ανακυκλώνουν freon. Και όταν το αυτοκίνητο είναι για πέταμα, ας σιγουρευτούμε πρώτα ότι το σύστημα κλιματισμού freon έχει αδειάσει. Ας κάνουμε το ίδιο και για τα παλιά μας τα ψυγεία στο σπίτι.
.Αν έχουμε αυλή δεν την αφήνουμε μόνο με το γρασίδι. Φυτεύουμε βότανα και λουλούδια. Φτιάχνουμε έναν κήπο! Ας φυτέψουμε και δένδρα! Με την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, μεγαλώνοντας τα δένδρα βοηθάνε στον καθαρισμό του αέρα και ελαττώνουν την παγκόσμια υπερθέρμανση. Φροντίζουμε και το γρασίδι, επίσης, ακολουθώντας την μέθοδο που χρειάζεται λιγότερο νερό.
.Μαζεύουμε τα φύλλα, τα κλαδιά, τα κατακάθια του καφέ, τα τσόφλια των αυγών, τις φλούδες από τα φρούτα και δημιουργούμε λίπασμα που θα βοηθήσει τα φυτά και τα δεντράκια μας να αναπτυχθούν καλύτερα. Ας μην αγοράζουμε χημικά λιπάσματα. Καλή είναι και η χρήση οργανικών λιπασμάτων.

Sos 5
.Ακόμη και στις πολυκατοικίες μπορούμε να καλλιεργήσουμε φυτά, δικά μας βότανα και λουλούδια σε γλάστρες. Κάνουμε το μπαλκόνι μας έναν μικρό, όμορφο κήπο! Φτιάχνουμε τον δικό μας πράσινο πνεύμονα, φυτεύοντας δενδρύλλια σε μεγάλες γλάστρες!
.Η περιβαλλοντική παιδεία, όπως κάθε μορφής παιδεία αρχίζει από την οικογένεια. Ας σπείρουμε πρώτα εμείς τον σπόρο για να τον καλλιεργήσουν στην συνέχεια οι αρμόδιοι φορείς και φυσικά η πολιτεία. Γιατί όπως έλεγε στα γραπτά του ο μεγάλος διανοητής Ρουσσώ: «Ω Φύση, ω Μητέρα μου, νάμαι κάτω από μόνη την προστασία σου! Δεν υπάρχει εδώ κανένας άνθρωπος, κανένας επιτήδειος απατεώνας ανάμεσα σε σένα και σε μένα»!!
SOS! Ας διατηρήσουμε τον πλανήτη Γη, το σπίτι μας!

teslaplate-advertising1

Advertisements