Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ;

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ;

«H πίστη στην πρόοδο είναι ένα δόγμα των αργόσχολών και των Βέλγων».

Σαρλ Μπωντλαίρ

 

Tech 1

Όσο ο ανθρώπινος πολιτισμός και η τεχνολογία εξελίσσονται, τόσο η ανθρώπινη νοημοσύνη πέφτει! Σύμφωνα μεσχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής Trends in Genetics, που έκανε πρόσφατα ο Τζέραλντ Κράμπτρι, καθηγητής αναπτυξιακής βιολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ (ΗΠΑ), η ανθρώπινη νοημοσύνη αναπτύχθηκε στους προϊστορικούς προγόνους μας στην Αφρική, πριν από 50.000 έως 500.000 χρόνια, λόγω εξελικτικής πίεσης και ανάγκης διαρκής μεταβολής σε φυσικά περιβάλλοντα και καιρικές συνθήκες που άλλαζαν.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι άνθρωποι έφθασαν στο διανοητικό αποκορύφωμά τους πριν από περίπου 2.000 έως 6.000 χρόνια και από τότε υπάρχει μια αργή πτωτική τάση στις νοητικές μας ικανότητες και γι’ αυτό ευθύνεται κυρίως η τεχνολογία και οι ανέσεις της ζωής. «Θα στοιχημάτιζα πως αν ένας μέσος πολίτης της αρχαίας Αθήνας εμφανιζόταν ξαφνικά ανάμεσά μας, τότε θα ήταν σήμερα ανάμεσα στα πιο έξυπνα μυαλά, έχοντας πολύ καλή μνήμη, μια ευρεία γκάμα ιδεών και μια ξεκάθαρη άποψη για τα σημαντικά ζητήματα», υποστηρίζει ο αναπτυξιακός βιολόγος.

Ο ίδιος υποθέτει πως σε 3.000 χρόνια από σήμερα (περίπου σε 120 γενιές), είναι πιθανό ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν υποστεί τουλάχιστον άλλες δύο γενετικές μεταλλάξεις, και να είναι περιορισμένης νοημοσύνης. Μήπως τελικά χαζεύουμε και δεν έχουμε τη νοημοσύνη να το συνειδητοποιήσουμε;

Tech 2

Advertisements