Eλεύθερη Ενέργεια

 

Ελεύθερη Ενέργεια

Ετοιμαστείτε για το Μεγάλο Άλμα!

 

«Το πεπρωμένο δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής.
Δεν είναι κάτι που θα το περιμένουμε, είναι κάτι που θα το πετύχουμε».
William Jennings Bryan

Fotos Eisagogi

Του Γιώργου Στάμκου (stamkos@post.com)

Στις αρχές του 21ου αιώνα η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθοριστική για το μέλλον της. Το ενεργειακό μοντέλο, πάνω στο οποίο βασίζεται η παγκόσμια οικονομία και ο πολιτισμός μας γενικότερα, έχει φθάσει στα όρια του. Τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) έχουν αποδειχθεί βρώμικα, ακριβά και αναποτελεσματικά. Η πολλά υποσχόμενη πυρηνική ενέργεια έχει απογοητεύσει τους πάντες εξ αιτίας του υψηλού κόστους και της επικινδυνότητας της. Και οι λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική και γεωθερμική ενέργεια) δεν έχουν ακόμη σταθεί στο ύψος των προσδοκιών που είχαμε γι αυτές. Το ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας παραμένει άλυτο, όπως άλυτο παραμένει και το πρόβλημα της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη μας.

Για πρώτη φορά εδώ και εκατομμύρια χρόνια υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα επικίνδυνα συγκεντρωμένη στην ατμόσφαιρα μας. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας. Η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει. Οι πάγοι των πόλων λιώνουν. Νησιά και παράκτιες περιοχές κινδυνεύουν να χαθούν κάτω από τα νερά. Η αλπική βλάστηση εξαφανίζεται. Οι έρημοι επεκτείνονται. Τροπικές επιδημίες ανεβαίνουν βορειότερα. Οι πόλεις γίνονται ανυπόφορες εξ αιτίας της υγρασίας και του καύσωνα. Ξαφνικές πλημμύρες, τυφώνες και καταιγίδες πλήττουν ανύποπτες περιοχές της υδρογείου. Ο πλανήτης μας υποφέρει από τη μεγαλύτερη κλιματολογική μεταβολή που γνώρισε από την Εποχή των Παγετώνων. Μια μεταβολή για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά ο άνθρωπος και το ενεργειακό μοντέλο που χρησιμοποιεί.

156878g-free_energyΑυτή η σοβαρή κλιματολογική κρίση, που απειλεί με απορύθμιση τον ευαίσθητο γαλαζοπράσινο πλανήτη μας, έχει και μια θετική επίπτωση. Στρέφει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, που θα αντιστρέψουν τις κλιματολογικές μεταβολές πριν να είναι πολύ αργά. Ωθεί σε σοβαρές σκέψεις, συζητήσεις και κινήσεις για την αντικατάσταση του σημερινού συγκεντρωτικού ενεργειακού μοντέλου, που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, μ’ ένα αποκεντρωμένο μοντέλο, που θα βασίζεται στη λεγόμενη Ελεύθερη Ενέργεια (Free Energy).

Η Ελεύθερη Ενέργεια αποτελεί τη λύση για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο άνθρωπος. Κι όμως, όποιος ασχολείται με την αναζήτηση της, θεωρείται από το κατεστημένο «ονειροπόλος» και «αιθεροβάμων». Το θλιβερό όμως είναι πως αυτή η αντίληψη βρίσκει παθητικά σύμφωνους και αρκετούς ανθρώπους, που ζουν γαντζωμένοι στη σημερινή πραγματικότητα, και δεν θέλουν να ρισκάρουν την αλλαγή.

Πράγματι, πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν ν’ αλλάξουν αυτό τον κόσμο, όσο άσχημος κι απάνθρωπος κι αν είναι. Φοβούνται την αλλαγή. Γι’ αυτούς η κάθε αλλαγή είναι επικίνδυνη, εφόσον απειλεί την «ασφάλεια» τους και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Έχουν το δικαίωμα όμως να εμποδίζουν τους άλλους ανθρώπους να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον; Έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν τους ονειροπόλους να ονειρεύονται;

Flickr-Spark-jurvetson-292x300

Το 1899 ο CharlesH. Duell,διευθυντής του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ, είχε τολμήσει να κάνει την παρακάτω δήλωση, που έμεινε στην ιστορία ως η πιο αποτυχημένη πρόβλεψη: «Ό,τι μπορούσε να εφευρεθεί εφευρέθηκε». Σήμερα, οι πνευματικοί του διάδοχοι, ισχυρίζονται πως η Ελεύθερη Ενέργεια δεν είναι εφικτή, αλλά μια ουτοπία που ανήκει στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Όμως η Ελεύθερη Ενέργεια βρίσκεται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας, αρκεί να έχουμε τη στοιχειώδη νοημοσύνη να αφαιρέσουμε τα μυωπικά μας γυαλιά που μας εμποδίζουν να τη δούμε. Χάρη στις Τεχνολογίες του Μέλλοντος θα μπορέσουμε σύντομα να την εκμεταλλευτούμε.

Η Ελεύθερη Ενέργεια δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, αλλά η αυριανή πραγματικότητα, αν αλλάξουμε βέβαια τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε το σύμπαν και επιτρέψουμε να συμβεί ένα ParadigmShift: μια θεμελιακή αλλαγή στο σημερινό επιστημονικό μοντέλο ερμηνείας του σύμπαντος, μια μεταβολή της επιστημονικής μας κοσμοθέασης, ένα διανοητικό κβαντικό άλμα, που θα αντικαταστήσει πολλές απαρχαιωμένες απόψεις μας με μια νέα επιστημονική κοσμοθέαση. Η εποχή μας χρειάζεται επειγόντως ένα νέο Αϊνστάιν για να χαρτογραφήσει το χώρο της νέας Φυσικής κι έναν νέο Τέσλα για να σχεδιάσει τους τρόπους μετάβασης μας στην Ελεύθερη Ενέργεια. Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Εκεί έξω «κυοφορούνται» πολλοί υποψήφιοι Αϊνστάιν και Τέσλα, που την κατάλληλη στιγμή θα επιχειρήσουν ένα «κβαντικό άλμα» προς την Ελεύθερη Ενέργεια. Πρόκειται για λαμπρά μυαλά, επιστήμονες, ερευνητές και εφευρέτες, που ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν νεότερες θεωρίες Φυσικής, και αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους περισσότερο ως εξερευνητές αχαρτογράφητων χώρων της νέας Φυσικής και λιγότερο ως εργαστηριακούς ερευνητές. Αυτοί είναι και οι πρωτοπόροι στην εξερεύνηση της Terra Incognita που λέγεται Ελεύθερη Ενέργεια. Ας τους ακολουθήσουμε…

free-energy-book-zografos-machine-1

Advertisements