Jim Webb: Ο “ΜΑΓΟΣ” ΤΩΝ ΛΕΪΖΕΡ

Jim Webb

Ο “ΜΑΓΟΣ” ΤΩΝ ΛΕΪΖΕΡ

Ο Τέσλα είναι ο ήρωας μου!”

Jim Webb fotos 1

Συνέντευξη στηΖ. Γιανούσεβιτς (Ž. Janjušević)

Ο Έλληνο-Βρετανός επιστήμονας, καλλιτέχνης και “μάγος” της τεχνολογίας των λέϊζερ Jim Webb, με αφορμή την πρόσφατη έκθεσή του στις 17 Οκτωβρίου του 2013 στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, μας μιλάει για τα μυστικά του φωτός, το Νίκολα Τέσλα, τις εμπνεύσεις του και την τέχνη. Άλλωστε για τον Jim Webb «Έν αρχή ην το φως», δηλαδή τα λέιζερ του!

 Jim Webb fotos 2

Γιατί και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το Φως;

Καταπιάνομαι μετον φωτισμό λέιζερεδώ και πολύ καιρό, για την ακρίβεια απότο 1977. Πρόκειται για πραγματοποίηση του πάθους και του ονείρου που είχα από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Διάβασα γιατα λέιζερστα περιοδικά, αλλά μόλις το 1977 βρέθηκε στα χέρια μου το πραγματικό φωςλέιζερ. Τότε, ξαφνικά,όλος ο κόσμοςμουάλλαξε εντελώς γιατί άρχισα να βλέπω το φως με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Μου άνοιξαν εντελώς άλλες δυνατότητες…

tesla

Το πάθος με το οποίο μιλάτε για τα λέιζερ μας θυμίζει το Νίκολα Τέσλα!
Ο Νίκολα Τέσλα όντως είναι δικός μου μεγάλος ήρωας! Θα μπορούσα νασας μιλάω γι’ αυτόν πολλές ώρες. Αυτός ήταν ένας οραματιστής στον οποίον δεν επιτρεπόταν να υλοποιήσει τα περισσότερα οράματά του. Γιατί στην Αμερική εκείνης της εποχής η βιομηχανία και το κεφάλαιο δεν τα επέτρεπαν. Δεν είχαν πολύ κατανόηση για τις πιο προχωρημένες ιδέες του, γι’ αυτό και στο τέλος τον κατέστρεψαν. Δεν κατάλαβαν το βάθος των ιδεών που είχε για την θεωρία του ηλεκτρισμού. Εμένα με βοήθησαν τα λέιζερ, να καταλάβω τελικά και ξεκάθαρα την ουσία του φωτός. Εμείς οι άνθρωποι ουσιαστικά είμαστε φως, είμαστε φωτεινά όντα. Τα λέιζερ με βοήθησαν να αποκτήσω μία άλλη αντίληψη για τον εαυτό μας.

Tesla fotos

Μήπως κατά τη γνώμη σαςκάθε ανθρώπινο ονέχει την δική του αύρατου φωτός, ή πρόκειται για κάποιο άλλο, διαφορετικό είδοςπνευματικού φωτός.
Τα άτομα μας αποτελούνται από φωτόνια και εμείς είμαστε φως όχι μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά. Πρόκειται για έναν γάμο ανάμεσα στην πνευματική και τη σωματική πλευρά της φύσης. Επειδή κάθε φορά που βλέπετε ένα θέαμαμε λέιζερ εσείς στην ουσία βλέπετε ένα πολύ καθαρό φως.

Ακούγεστε σαν να είστεστο δρόμο να γίνετε Χριστιανός Ορθόδοξος. Η εξήγησή σας θυμίζει τις διδασκαλίεςτων αρχαίωνΠατέρων της Εκκλησίας.

Έχωήδηβαπτιστείορθόδοξος καιπριν απ αυτό ήμουν βαπτισμένοςΑγγλικανός. Οφείλω να ομολογήσω ότιέχω μιαδιχασμένη προσωπικότητα”, όταν πρόκειται για τη θρησκεία. Μήπωςδεν έχει ειπωθεί ότι «εν αρχή ην το φως«; Ε, τώρα είναι τα λέιζερ!.

Teslian_waves1

Πώς συντονίζεστε τις εγκαταστάσεις του φωτισμούσας με τα έργα ζωγραφικής;
‘Οταν βλέπετε έναν πίνακα στον τοίχο, εσείς βλέπετε ότι είναι δυσδιάστατος, συνήθως. Γι’ αυτό είπαμε, άντε να δημιουργήσουμε κάτι τρισδιάστατο! Καιαυτό ακριβώςκάνουμε, φτιάχνουμε τρισδιάστατεςεικόνες, οι οποίεςείναι πλέονδιαφανείς εικόνεςχάρηστα φώταλέιζερ. Αλλά αυτόείναιμόνο ένα μικρό μέροςτων πραγμάτων που κάνουμεμαζί.

Χρησιμοποιείτε και μουσική. Γιατί;

Η μουσική είναι ένα στοιχείο που συμπληρώνει την οπτική εμπειρία. Επειδή κάθε φορά που πηγαίνετεσε μια συναυλία και κλείνετε τα μάτια σας, μπορείτε να δείτε τα χρώματα και διάφορα θαυμάσια πράγματα. Το ίδιο συμβαίνει και ανάποδα: όταν βλέπετε υπέροχα χρώματα και εικόνες, μπορείτε να ακούσετε μουσική. Αυτά τα δύο απλά πάνε μαζί.

Σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθείτε να προκαλέσετε στο κοινό την καθαρή αίσθηση, την ατμόσφαιρα; Κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο στην σύγχρονη τέχνη;
Η έννοιατης σύγχρονης τέχνης είναι αρκετά περίπλοκη. Οι άνθρωποι με διαφορετικούς τρόπους αντιλαμβάνονται και επιβεβαιώνουν αν κάτι είναι σύγχρονη τέχνη ή όχι. Εμείς θέλουμεοι άνθρωποι να βιώσουν και να ταυτιστούν με την εμπειρία τους και στη συνέχεια να αισθανθούν την καθαρότητα του φωτός, το οποίο στην συνέχεια θα μετατραπεί σε πνευματική εμπειρία, ασχέτως εάν η παρατήρηση και το βίωμα ήταν συνειδητό ή ασυνείδητο. Σε κάθε περίπτωση μέσα από αυτά θα βγει μία πνευματική εμπειρία. Ελπίζουμε ότι αυτή η εμπειρία τελικά θα βοηθήσει στο να ανοίξει η συνείδησή τους, και με τη σειρά του αυτό να βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής τους.

Μετάφραση: Milica Kosanovic/Μίλιτσα Κοσάνοβιτς (Kosanovic@mail.com).

 

Δείτε και το σχετικό Video με τον Jim Webb:

 

Advertisements