ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΝΑΖΙ: Η άνοδος της «Χρυσής Αυγής» στην Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΝΑΖΙ

Η άνοδος της «Χρυσής Αυγής» στην Ελλάδα

1 XrysiAugi

«Ερχόμαστε ως εχθροί. Όπως ο λύκος που πέφτει σε κοπάδι προβάτων, έτσι ερχόμαστε». Γιόζεφ Γκέμπελς (Joseph Goebbels), 30 Απριλίου 1928

 

 Γράφει ο Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com)

 

Σε μια Ελλάδα κτυπημένη βαριά από τη λιτότητα, τη μακροχρόνια ύφεση και την αυξανόμενη ανεργία, η κοινωνία ισοπεδώνεται προς τα κάτω και ο ελληνικός λαός εξαθλιώνεται καθημερινά, θυσιασμένος στο βωμό μιας αδιέξοδης πολιτικής της Τρόικα και των αλλεπάλληλων Μνημονίων (Memorandum), που θυμίζουν περισσότερο το κινεζικό μαρτύριο της σταγόνας ή μια «θεραπεία» που σκοτώνει τον ασθενή της.

Σ’ αυτό το νοσηρό και απαισιόδοξο περιβάλλον παρατηρούνται δύο αντίρροπες τάσεις: από τη μια παρατηρείται το φαινόμενο της εντυπωσιακής ενίσχυσης των κομμάτων της Αριστεράς, και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ –που αγγίζουν όλα μαζί το 40% των ψηφοφόρων– κι από την άλλη μια εξίσου εντυπωσιακή άνοδο της ακροδεξιάς. Για πολλούς δεν αποτελεί έκπληξη η εντυπωσιακή άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, που μέχρι πριν ήταν σχεδόν αόρατο και με ελάχιστα ποσοστά. Στις εκλογές όμως της 12ης Ιουνίου του 2012 έλαβε 425.990 ψήφους (ποσοστό 6,92%) και 18 έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές της χαιρετούν φασιστικά, ενώ στους ελληνικούς δρόμους τα μέλη της, οργανωμένα σε «Τάγματα Εφόδου» τύπου Ναζί, δέρνουν και μαχαιρώνουν μετανάστες.

 2 assets_LARGE_t_420_54123633_type12128

Έχουν ξυρισμένα κεφάλια, ύφος Mein Kampf, φουσκωμένα από το γυμναστήριο σώματα, μαύρες μπλούζες με σύμβολα της Χρυσής Αυγής που θυμίζουν σβάστικα και χτυπούν οποιονδήποτε σκουρόχρωμο μετανάστη δεν πλησιάζει στο «ιδανικό» της Λευκής Φυλής. Έπειτα από αρκετά χρόνια περιθωριακής παρουσίας τους οι Έλληνες νεοναζί άρχισαν να «καθαρίζουν» από μετανάστες τις υποβαθμισμένες πλατείες της Αθήνας, χρησιμοποιώντας γροθιές, ρόπαλα και μαχαίρια, να βεβηλώνουν εβραϊκά νεκροταφεία και να πυρπολούν τζαμιά. Ταυτόχρονα «πουλάνε προστασία» σε Έλληνες, συνοδεύουν τις γριούλες στο σουπερμάρκετ και στα ATM για να μην τις κλέψουν οι ξένοι, διώχνουν μετανάστες από τα σπίτια που νοικιάζουν αν καθυστερούν έστω κι ένα μήνα το ενοίκιο τους στον Έλληνα ιδιοκτήτη τους και καταστρέφουν τους πάγκους των αλλοδαπών μικροπωλητών. Όλα αυτά τα αποκαλούν «πολιτικό ακτιβισμό» και για να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους απεγνωσμένους Έλληνες διοργανώνουν δωρεάν διανομές τροφίμων, συσσιτίων και αιμοδοσίες αλλά όμως αποκλειστικά για ελληνικής καταγωγής πολίτες: μια γριούλα διώχτηκε με τις κλωτσιές επειδή ήταν Γεωργιανή –της είπαν, μπροστά στην κάμερα, να πάει να φάει από τον… Γιώργο Παπανδρέου!

2 χρυση-αυγη-τροφιμα

Όλα αυτά γίνονται βέβαια για προπαγανδιστικούς λόγους, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του ελληνικού κράτους, τους Νόμους του οποίου επιδιώκουν να υποκαταστήσουν με τους δικούς τους βίαιους τρόπους. Τα κενά, ειδικά σε θέματα ασφάλειας, που έχει αφήσει το παράλυτο από την κρίση ελληνικό κράτος, εκμεταλλεύεται η Χρυσή Αυγή που είναι μια νεοναζιστική οργάνωση, ένα πολιτικό κόμμα, αλλά και μια υποκουλτούρα κι ένα δίκτυο μέσα στην αστυνομία, που απροκάλυπτα την υποστηρίζει: στις τελευταίες εκλογές σχεδόν ο ένας στους δύο Έλληνες αστυνομικούς την ψήφισαν (όπως έδειξαν τα αποτελέσματα στα ειδικά τμήματα που ψήφιζαν αστυνομικοί), δείχνοντας έτσι έναν ανίερο δεσμό ανάμεσα στα Σώματα Ασφαλείας και στους Έλληνες νεοναζί. Άλλωστε πολλοί μετανάστες που κατάγγειλαν στην Αστυνομία την κακοποίηση τους από μέλη της Χρυσής Αυγής αντί να προστατευτούν βρέθηκαν στη φυλακή, επειδή δεν είχαν άδεια παραμονής!

4 Xrysi Aygi Magazine

Πως όμως ξεκίνησε και εξελίχθηκε το νεοφασιστικό φαινόμενο στην Ελλάδα;  Για ιστορικούς λόγους στην Ελλάδα η ακροδεξιά δεν είχε καταφέρει, εώς πρόσφατα, να εξελιχθεί σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη. Είναι γνωστό πως συνδέθηκε από τη γέννηση της με τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά (1936-1941), τη ναζιστική κατοχή (1941-1944) και τη στρατιωτική Χούντα (1967-1974), δηλαδή με μαύρες περιόδους κατά τις οποίες ο ελληνικός λαός υπέφερε πολύ και στερήθηκε τις δημοκρατικές και όχι μόνον ελευθερίες του. Ωστόσο, παρά τη σχετικά πρόσφατη εμπειρία της Χούντας, ο ελληνικός λαός δεν «ανοσοποιήθηκε» έναντι της ακροδεξιάς. Αντίθετα η γενιά που γεννήθηκε μετά τη Χούντα φέρεται να ψήφισε, περισσότερο απ’ τους γονείς της, τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Ωστόσο όσοι Έλληνες την ψήφισαν, ειδικά οι νέοι, δεν είναι απαραίτητα νεοναζί. Η ψήφος τους ήταν κυρίως μια ψήφος διαμαρτυρίας, τιμωρητική, γεμάτη δυσαρέσκεια, οργή και, κυρίως, ήταν μια ψήφος –προσωρινά τουλάχιστον– αντισυστημική. Ήταν στην ουσία μια κραυγή απόγνωσης, μια έκκληση για βοήθεια: κι επειδή δεν βρήκε ανταπόκριση εκεί που θα ‘πρεπε, στράφηκε στη Χρυσή Αυγή γύρω από την οποία δημιουργήθηκε τελευταία ένα είδος «επαναστατικού μύθου», επενδυμένου με εθνικιστικό μανδύα, που γοητεύει κυρίως τους, χωρίς προοπτικές, ανθρώπους, που ποτέ πριν δε θα έπεφταν θύματα της φασιστικής ρητορικής.

Αυτά όμως δεν είχε κατά νου του ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος, ένα ηγετικό στέλεχος της ελληνικής ακροδεξιάς από τη δεκαετία του 1970, όταν το Δεκέμβριο του 1980 ξεκίνησε να εκδίδει το περιοδικό «Χρυσή Αυγή». Δεν είχε σίγουρα κατά νου του τη λαϊκή απήχηση που θα είχε το κόμμα του στην πληττόμενη από την κρίση Ελλάδα του 2012, αλλιώς ίσως να το ξανασκέφτονταν όταν δήλωνε οπαδός του εθνικοσοσιαλισμού, της ανωτερότητας της «Aρίας Φυλής» και του Χίτλερ, απολογούμενος στα άρθρα του ότι οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της Κατοχής διέπραξαν μαζικές εκτελέσεις στην Ελλάδα απλά ως «αντίποινα» για τη δράση των αντιστασιακών. Ο ίδιος κατηγορήθηκε για συμμετοχή του σε ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση που έβαλε βόμβες το 1976, ενώ κατηγορήθηκε το 1981 για συνεργασία με την Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών απ’ την οποία λάμβανε μισθό ως μυστικός πράκτορας έχοντας την κωδική ονομασία «Αστυάναξ». Αυτά όμως δεν τον εμπόδισαν να ιδρύσει το 1985, το «Εθνικό Λαϊκό Κίνημα – Χρυσή Αυγή», που στην αρχή ήταν αμελητέο, αλλά άρχισε να ενεργοποιείται στις αρχές της δεκαετίες του 1990 συμμετέχοντας σε συλλαλητήρια στην Ελλάδα για το όνομα «Μακεδονία». Μάλιστα, ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης του, συμμετείχαν ως εθελοντές στο πλευρό των Σέρβων της Βοσνίας και κατηγορήθηκαν αργότερα ως «εγκληματίες πολέμου».

Αν και τον Δεκέμβριο του 2005 ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ανακοίνωσε την παύση των αυτόνομων πολιτικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης, ενεργοποιήθηκε και πάλι το 2007 και το 2010 κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας και κατάφερε, χάρη στην αντιμεταναστευτική του ρητορική, να εκλεγεί ως δημοτικός σύμβουλος σε μια Αθήνα που έβλεπε τις γειτονιές της να υποβαθμίζονται από τη μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών. Μέχρι τότε το κόμμα του δε συγκέντρωνε πάνω από 30.000 ψήφους πανελλαδικά, αλλά οι προοπτικές του φαινόταν ευοίωνες, επειδή χρησιμοποιούσε τόσο το αντιμεταναστευτικό, όσο και την οικονομική κρίση και την παρουσία της Τρόικας, που υπονόμευε την εθνική ανεξαρτησία του ελληνικού λαού. Χάρη στον τοξικό συνδυασμό της αυξημένης μαζικής ανεργίας και της ξενοφοβίας, της έλλειψης προοπτικών και της συνωμοσιοπαράνοιας, το μικρό νεοναζιστικό του κόμμα άρχισε να κερδίσει πολιτικούς πόντους και να ανεβαίνει.

3 43CAFBDC9339B27124AEFACC0908AF76

 Τα περιστατικά εγκλημάτων ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών από μέλη της Χρυσής Αυγής αποτελούν πλέον καθημερινότητα στην Ελλάδα της κρίσης. Τα περισσότερα μάλιστα γίνονται υπό την ανοχή και τη συγκάλυψη της Αστυνομίας. Έχοντας ως σύνθημα το «κάθε ξένος εργάτης είναι ένας Έλληνας άνεργος» η Χρυσή Αυγή έχει εξαπολύσει πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών. Ειδικά υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ Χρυσαυγιτών και μεταναστών που ζουν εκεί. Στην Αθήνα οι ξυλοδαρμοί, τα μαχαιρώματα και η καταστροφή των καταστημάτων των μεταναστών γίνονται συχνά με την οργανωμένη δράση μελών της Χρυσής Αυγής, που μετακινούνται κατά ομάδες πάνω σε μηχανάκια, είναι οπλισμένοι με ρόπαλα και μαχαίρια, και φορούν κράνη για να μην τους αναγνωρίζουν.

Οργανωμένες επιθέσεις έχει εξαπολύσει η νεοναζιστική οργάνωση και σε πανηγύρια και λαϊκές αγορές για να διώξει τους αλλοδαπούς μικροπωλητές. Συγκεκριμένα στο πανηγύρι της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα στις 8 Σεπτεμβρίου 2012 περίπου 50 μέλη της Χρυσής Αυγής, με αρχηγούς δύο βουλευτές του κόμματος, επιτέθηκαν στους αλλοδαπούς μικροπωλητές, τους έβρισαν και κατέστρεψαν τους πάγκους με τα προϊόντα τους. Μπροστά στις κάμερες δικαιολόγησαν τις πράξεις τους λέγοντας πως «απέσυραν από την κυκλοφορία τα παράνομα προϊόντα που διακινούσαν λαθρομετανάστες». Την πράξη τους επικρότησε μάλιστα και ο Σταμάτης Μέλος, πρόεδρος του συνδικάτου Ελλήνων μικροπωλητών, λέγοντας πως «όχι μόνο επιδοκιμάζουμε την Χρυσή Αυγή, αλλά την χειροκροτούμε κιόλας», ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις.

Στο λιμάνι της Πάτρας, όπου μαζεύονται χιλιάδες λαθρομετανάστες ελπίζοντας να  μπουν κρυφά σε κάποιο καράβι για την Ιταλία, τα μέλη της Χρυσής Αυγής ανέλαβαν να «καθαρίσουν» την περιοχή, συγκρουόμενοι ακόμη και με την Αστυνομία.

Έντονη δραστηριότητα των νεοναζιστικών ομάδων παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και στην ελληνική επαρχία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Δράμα όπου το τελευταίο διάστημα υπάρχει έξαρση της δράσης τους με βεβηλώσεις μνημείων και επιθέσεις σε στέκια αναρχικών ομάδων. «Τα γνωστά συνθήματα περί καθαρότητας του αίματος εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στους τοίχους της πόλης και οι εθνικιστικές ρητορείες έχουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση σε όλο και πιο νέους» δήλωσε ο Ιάκωβος Μαλαμίδης, κάτοικος της Δράμας.

3 xa

Η δράση και οι βίαιες επεμβάσεις της Χρυσής Αυγής δεν περιορίζονται μόνο στο κυνήγι των μεταναστών. Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου εκατό μέλη της οργάνωσης μαζί με ομάδες φανατικών ορθοδόξων συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο «Χυτήριο», στην Ιερά Οδό (Αθήνα) για να σταματήσουν την παράσταση «Corpus Christi», που τη θεωρούσαν βλάσφημη. Απέναντι από τους Νεοναζί βρέθηκαν δεκάδες άνθρωποι που φώναζαν «Κάτω τα χέρια από τον Πολιτισμό και την Ελευθερία του Λόγου». Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν επί πολλές ημέρες αναγκάζοντας τελικά τους συντελεστές του έργου να σταματήσουν την παράσταση στις 1.11.2012. «Βουλευτές της Χρυσής Αυγής σε ρόλο νταβατζή και φανατικοί θρησκόληπτοι σταμάτησαν την παράσταση» δήλωσε με λύπη ο συγγραφέας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος. Τελευταία πρωτοβουλία της Χρυσής Αυγής είναι το σχέδιο της να επισκεφτούν οι βουλευτές της και τα δημόσια σχολεία προκειμένου να εμφυσήσουν τα «εθνικά ιδεώδη» στα Ελληνόπουλα…

Η εγκληματική δράση και ο «πολιτικός ακτιβισμός» της Χρυσής Αυγής έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, τόσο εντός της Ελλάδας όσο και εκτός. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, που πρόσκειται στο κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε πως «κήρυξε πόλεμο στα ‘Τάγματα Εφόδου’ της Χρυσής Αυγής».Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες πως η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) συγκαλύπτει τη δράση των Ελλήνων νεοναζί: ««Η Ελληνική Αστυνομία και η Χρυσή Αυγή είναι απολύτως απέναντι. Είναι συνταγματική υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ. να μην ανέχεται την αυτοδικία της Χρυσής Αυγής». Πιεζόμενος μάλιστα από τα κόμματα της Αριστεράς ο Νίκος Δένδιας αποφάσισε την ίδρυση μιας αστυνομικής ομάδας εδικής στην καταπολέμηση των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας και μια ομάδας «εσωτερικών υποθέσεων» που θα ειδικεύεται στην έρευνα των σχέσεων αστυνομικών με ακροδεξιές οργανώσεις. Μέχρι στιγμής πάντως οι ομάδες αυτές δεν έχουν αναλάβει δράση.

Από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα αυτά που αντιδρούν περισσότερο στη δράση της Χρυσής Αυγής είναι τα κόμματα της Αριστεράς και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά και το Κομμουνιστικό Κόμμα, μια βουλευτής του οποίου, η Λιάνα Κανέλη, χαστουκίστηκε μπροστά στις κάμερες από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Η Αριστερά ρίχνει τις ευθύνες στην αυστηρή λιτότητα που επιβάλλει η Τρόικα, που εξαθλιώνει τον ελληνικό λαό και επωάζει το «αυγό του φιδιού», τον φασισμό. Για την Αριστερά η Χρυσή Αυγή θεωρείται ως «πατερίτσα» ενός συστήματος που καταρρέει κι έχει ως στόχο να στρέψει την οργή του λαού σε «αποδιοπομπαίους τράγους» (μετανάστες) και όχι στους πραγματικούς υπεύθυνους της κρίσης. Είναι ωστόσο διχασμένη για το αν αυτό το κόμμα θα έπρεπε να κηρυχτεί παράνομο και να απαγορευτεί με νόμο.

Αντιδράσεις στην Χρυσή Αυγή υπήρξαν και στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας με εξαίρεση μερικούς υπερεθνικιστές μητροπολίτες που την υποστηρίζουν ανοικτά. Ο μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος χαρακτήρισε της Χρυσή Αυγή «Μαύρη Νύχτα» και τα μέλη της «νεοπαγανιστές» που δεν έχουν σχέση με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος καταδίκασε τη δράση της λέγοντας: «Πότε οι αρχαιολάτρες και οι δωδεκαθεϊστές έγιναν ομολογητές και προασπιστές της πίστης του Χριστού; Πώς είναι δυνατόν να συνδυάζουν τη βία με τον Σταυρό;» .Σαφή θέση κατά της Χρυσής Αυγής και των μεθόδων της πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής η καταδικάζοντας τα ρατσιστικά φαινόμενα. Μάλιστα, όταν η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να ανοίξει γραφεία στην ελληνική συνοικία στην Αστόρια της Νέας Υόρκης(πριν είχε ανοίξει γραφεία και στην Αυστραλία), οι Έλληνες της διασποράς αντέδρασαν λέγοντας πως «ο φασισμός δεν περνά στους Έλληνες των ΗΠΑ». Στον αντίποδα η Αμερικανική ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν χαρακτήρισε περήφανα τη Χρυσή Αυγή ως «αδελφό κόμμα» και ανήγγειλε τη συνεργασία μαζί της. Από την πλευρά της η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα εξέδωσε πρόσφατα οδηγία στους Αμερικανούς πολίτες, που επισκέπτονται την Ελλάδα για τον κίνδυνο να βρεθούν ενώπιον ρατσιστικής βίας, ιδιαίτερα όσοι έχουν αφροαμερικανική και ασιατική καταγωγή,

Τελευταία αντίδραση κατά της Χρυσής Αυγής ήρθε από το Facebook που, έπειτα από χιλιάδες καταγγελίες χρηστών του, έκανε «Delete» σε όλα τα προφίλ των βουλευτών του κόμματος από τις σελίδες του, κρίνοντας ότι αυτές παραβαίνουν την πολιτική κατά της βίας και του ρατσισμού που υιοθετεί το δίκτυο.

4 ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ_high

Οι περισσότεροι Έλληνες είναι θορυβημένοι από την άνοδό της Χρυσής Αυγής, που σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ έχει ανέβει στο 10% και είναι πλέον το τρίτο κόμμα, ξεπερνώντας μάλιστα το ΠΑΣΟΚ, που ως πρόσφατα ήταν κυβέρνηση. Εκείνο που φοβούνται περισσότερο είναι το ενδεχόμενο η Χρυσή Αυγή να αποτελεί για μια μερίδα της πολιτικής ελίτ μια κάποια «λύση» στο σημερινό αδιέξοδο της Ελλάδας. Οι φόβοι εστιάζονται στο ενδεχόμενο αυτή η νεοναζιστική οργάνωση, στο όνομα της κατάστασης εθνικής ανάγκης, να κληθεί να στηρίξει κάποιο αυταρχικό κυβερνητικό σχήμα-ανάχωμα στην άνοδο της Αριστεράς. «Με τη Χούντα ήξερες τον εχθρό»,δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Βασίλης Μαστρογιάννης συμπληρώνοντας  «αυτοί οι άνθρωποι δρουν μέσα στην κοινωνία και υπονομεύουν το σύστημα από μέσα. Η κατάσταση μπορεί να κρατήσει 15-20 χρόνια και στο τέλος η Δημοκρατία ίσως να μην αντέξει».

 

Σημείωση:  Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στο Σερβικό ειδησιογραφικό περιοδικό VREME (Χρόνος)  τεύχος Νο 1142 το Νοέμβριο του 2012.

 

Advertisements