ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Eξερευνώντας τα Μυστικά της Βαλκανικής Ενδοχώρας

Συγγραφείς:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΚΟΣ & ΜΙΛΙΤΣΑ ΚΟΣΑΝΟΒΙΤΣ

Πρώτη έκδοση: Άγνωστο 2006

Επανέκδοση: ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 2017

Στοιχειωμένα Βαλκάνια Εξώφυλλο

Μέχρι πρόσφατα τα Βαλκάνια ήταν μια ανεξερεύνητη χερσόνησος για τους περισσότερους Έλληνες. Η πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων, το άνοιγμα των συνόρων και η ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, επανέφεραν την Ελλάδα στο φυσικό της χώρο και ώθησαν τους Έλληνες να ξαναανακαλύψουν τη βαλκανική τους ενδοχώρα. Σ’ αυτό συνετέλεσαν και οι πόλεμοι στην πρώην Γιουγκοσλαβία που υπενθύμισαν με δραματικό τρόπο ότι τα Βαλκάνια συνεχίζουν να αποτελούν κι έναν χώρο απειλών, όπου οι παλιοί δαίμονες του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας παραμένουν ακόμη ζωντανοί διψόντας για αίμα.

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας συνεισφέρει μ’ έναν μοναδικό τρόπο στην ελληνική Βαλκανολογία. Δεν είναι ένα τυπικό βιβλίο μελέτης των Βαλκανίων. Αποτελεί περισσότερο έναν ιδιαίτερο «διανοητικό χάρτη», κατασκευασμένο από τον Γιώργο Στάμκο και τη Μίλιτσα Κοσάνοβιτς, δύο Βαλκάνιους συγγραφείς με διαφορετική εθνική καταγωγή αλλά και κοσμοθέαση, που ταξιδεύει τον αναγνώστη, ορθολογικά και μεταφυσικά, στο πολυσύνθετο σύμπαν των Βαλκανίων. Εκφράζει την «αρσενική» και τη «θηλυκή» όψη των Βαλκανίων, τα οποία δεν τα αντιλαμβάνεται ασπρόμαυρα και αποσπασματικά, αλλά πολύχρωμα και συνθετικά.

Στις σελίδες του παρελαύνουν θέματα άγνωστης ιστορίας, σύγχρονης πολιτικής, ανθρωπογεωγραφίας, μεταφυσικής, παραδοξολογίας, θρύλοι και παραδόσεις της χερσονήσου μας. Η ιστορία και η γεωπολιτική μαζί με τη μεταφυσική και την παραδοξολογία. Το ορθολογικό μαζί με το φαντασιακό. Κοντολογίς είναι ένα βιβλίο-οδηγός για τα πραγματικά και τα ονειρικά Βαλκάνια. Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένα βιβλίο φτιαγμένο από αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον για τη χερσόνησό μας και τους λαούς που κατοικούν σ’ αυτήν. Ένα βιβλίο, που αποτελεί απόσταγμα πολύχρονης μελέτης αλλά και βιωμάτων των δύο συγγραφέων του πάνω στα βαλκανικά ζητήματα. Ένα βιβλίο που σας καλεί να εξερευνήσετε τα Στοιχειωμένα Βαλκάνια

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Μυστήρια στις Όχθες του Δούναβη

 ΒΛΑΧΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ

Ένα Μυστικό Ταξίδι στην Ανατολική Σερβία

 ΟΡΟΣ ΡΑΝΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ «ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ»

Τα Μυστικά της Σέρβικης «Πεντέλης»

 ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΒΟΓΟΜΙΛΩΝ

Η Σκιά μιας Μεσαιωνικής Αίρεσης που Στοιχειώνει τα Βαλκάνια

 Η  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  ΤΩΝ   ΠΑΛAΙΩΝ  ΘΕΩΝ

 O Νεοπαγανισμός στις Σλαβικές Χώρες των Βαλκανίων

 Η ΚΟΚΚΙΝΗ «ΘΡΗΣΚΕΙΑ» ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ

Οι Θεοί της Προηγούμενης Θρησκείας Γίνονται Πάντα οι «Διάβολοι» της Επόμενης!

 ΤΣΕΤΝΙΚΣ ΚΑΙ ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΙ

Το  Αντάρτικο των Τσέτνικς στη Σερβία (1941-1945) και οι Παρτιζάνοι του Τίτο

 ΣΙΩΠΗΡΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Το Ολοκαύτωμα των Σέρβων από τους Κροάτες Ούστασι (1941-1945)

 Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ

Το «Ιδιωτικό Βασίλειο» του Μάρκο Μιλόσεβιτς στο Ποζάρεβατς

 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ

 ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΒΑΡΔΑΡΗΣ

Tα Μυστικά της Άλλης «Μακεδονίας» και η Βυζαντινή Διαμάχη για το Όνομα Μακεδονία

 ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DNA ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ;

Η Διαμάχη για την Προέλευση των Αρχαίων Μακεδόνων και οι Ανορθόδοξες Έρευνες των Σκοπίων

 ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Θρακικά Μυστήρια, Σλαβικός Μυστικισμός και Εξωγήινα Κρανία

 VANGA

Η Τυφλή Προφήτισσα των Βαλκανίων

 ΜΑΓΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Περιπλάνηση σε μια Αθάνατη Πόλη

 ΒΟΥΚΟΝΤΛΑΚ ΚΑΙ ΒΑΜΠΙΡ

Οι Νυχτερινοί Δαίμονες των Βαλκανίων

 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑ

Γιατί ο Βλαντ Τέπες Έγινε Βαμπίρ;

 ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Βρυκολακιασμένοι και Νεραϊδοπαρμένοι Βαλκάνιοι

 Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΖΟΥΓΚΟΡΙΕ

Ο Ισχυρότερος Θαυματουργός Τόπος των Καθολικών στα Βαλκάνια

 ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

Κυνήγι Μαγισσών στα Δυτικά Βαλκάνια

 ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ ΚΟΣΟΒΟ

H «Ιερή Γη» των Σέρβων στα Χέρια των Αλβανών

 ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ;

Τα Νέα «Εθνικά Καθαρά» Βαλκάνια και Σενάρια Επαναχάραξης των Συνόρων

 Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

Οι «Αστικοί Θρύλοι» της Μυστικής Πρωτεύουσας των Βαλκανίων

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΚΟΣ

Ο Γιώργος Στάμκος είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Από το 1988 έχει συγγράψει περίπου 2.000 ειδικά άρθρα και αναλύσεις. Έχει συνεργαστεί με περισσότερα από 30 διαφορετικά ελληνικά και ξένα έντυπα. Η αναλυτική και εξειδικευμένη αρθρογραφία του εστιάζεται κυρίως σε θέματα αναζήτησης, εναλλακτικής τεχνολογίας, ιστορίας, γεωπολιτικής, και βαλκανολογίας. Έχει συγγράψει ως τώρα 14 βιβλία, όπως «Νίκολα Τέσλα: Ο Προφήτης του 21ου αιώνα» (Μάρτιος 1999), «Μυστική Σερβία» (1999, μαζί με τη Μίλιτσα Κοσάνοβιτς), «Απαγορευμένη τεχνολογία» (2000), «Γεωπολιτική του αρχιπελάγους» (2000, επανέκδοση 2008), «Ελεύθερη ενέργεια» (2001), «Μετα-αποκάλυψη τώρα» (2002) και «Θεωρίες Συνωμοσίας» (2003), «Γκρίζα Ελλάδα: Η ανατομία του ελληνικού συνδρόμου» (2004), «Ο θαυμαστός κόσμος του Τέσλα» (2004, επανέκδοση Πύρινος Κόσμος 2015), «Mind Control: Ο πόλεμος για τον έλεγχο του νου» (2005), «Στοιχειωμένα Βαλκάνια» (2006, μαζί με τη Μ. Κοσάνοβιτς), «Τέσλά: Ο απαγορευμένος επιστήμονας» (2007), «Μυστική τεχνολογία» (2008), «Συνωμοσίες & θεωρίες συνωμοσίας» (2010), «999 Μαργαριτάρια της ανθρώπινης σοφίας» (2010) κ.ά. Το τελευταίο του βιβλίο (2017) έχει τίτλο «ΟΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΒΟΓΟΜΙΛΩΝ». Όλα τα βιβλία του οδηγήθηκαν σε πολλές επανεκδόσεις κι έγιναν αφορμή για δημιουργικές συζητήσεις, ακόμη και διαφωνίες. Έχει επίσης συμμετάσχει με εκτενή κείμενά του σε 18, μέχρι στιγμής, συλλογικά έργα. Για ένα διάστημα υπήρξε και εκδότης ειδικών περιοδικών, όπως για παράδειγμα του εναλλακτικού περιοδικού ΖΕΝΙΘ (2004-2010), ενώ είναι δημιουργός και διαχειριστής του http://www.zenithmag.wordpress.com. Από το 2008 συνεργάζεται με το εβδομαδιαίο σέρβικο περιοδικό Vreme, στέλνοντας, σε συνεργασία με τη Μ. Κοσάνοβιτς, ανταποκρίσεις και αναλύσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Τέλος έχει γράψει δεκάδες έρευνες, σενάρια και κείμενα για αντίστοιχα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ Balkan Express της ΕΡΤ 3, καθώς και της σειράς 24 επεισοδίων με τίτλο ‘Η Γειτονιά μας τα Βαλκάνια’, που προβλήθηκε τόσο από το Prisma plus, όσο κι από την ΕΡΤ 2. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ ταξιδεύει συχνά στη βαλκανική ενδοχώρα και κυρίως στη Σερβία, την οποία και θεωρεί «δεύτερη πατρίδα’ του.

 

 Για επικοινωνία με το Γ. Στάμκο: stamkos@post.com

ΜΙΛΙΤΣΑ  ΚΟΣΑΝΟΒΙΤΣ

H Μίλιτσα Κοσάνοβιτς γεννήθηκε από Σέρβους γονείς στην Πέτρινια της Κροατίας όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε κλασικές επιστήμες στη Φιλοσοφική Σχολή του Βελιγραδίου. Στα φοιτητικά της χρόνια, μαζί με  Όμηρο, Πλάτωνα και Οράτιο, μελετούσε παθιασμένα Γιουνγκ, Κιρκεγκορ, Μπερντιάεβ, αλλά και I Ching, Ταρώ, Αστρολογία και άλλες «απαγορευμένες» επιστήμες και τέχνες. Την τελευταία δεκαετία μελετά τη βουδιστική φιλοσοφία και ανακαλύπτεί την πραγματική φύση του Νου. Από το 1992 ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε μητέρα και συγγραφέας. Άρθρα της έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στα περιοδικά Τρίτο Μάτι, Άβατον, CloseUp,BestSeller, Δυτικώς, Strange, YogaWorld και Ζενίθ, στο οποίο είναι και σύμβουλος έκδοσης. Το 1999 έγραψε μαζί με τον Γιώργο Στάμκο το βιβλίο Μυστική Σερβία, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Εκτενή κείμενα της δημοσιεύτηκαν στα συλλογικά βιβλία Βρυκόλακες, Τα Μυστικά της Διατροφής, Ο Μαγικός Κόσμος των Ονείρων, Προβλέποντας το Μέλλον, Τα Μυστήρια του Χρόνου, Κόσμος της Γιόγκα κ.α. Πρόκειται σύντομα να δημοσιεύσει και το πρώτο ατομικό της βιβλίο, αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης, για το Συνειδητό Ονείρεμα και την Αστρική Προβολή. Μιλά πέντε γλώσσες, γράφει σε τέσσερις και μοιράζει τη ζωή της σε τρεις, πλέον, βαλκανικές χώρες.

 Για επικοινωνία με τη Μ. Κοσάνοβιτς: kosanovic@mail.com

 

 Στοιχειωμένα Βαλκάνια Εξώφυλλο

Advertisements