ΤΖΩΝ Ρ. Ρ. ΤΟΛΚΙΝ (1892 –1973)

ΤΖΩΝ Ρ. Ρ. ΤΟΛΚΙΝ (1892 –1973)

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙΩΝ

 

Ο μεγαλύτερος Βρετανός συγγραφέας, δημιουργός, ονειρευτής και επίσημος χαρτογράφος της Μέσης Γης. Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1892 στη κωμόπολη Μπλούμφοντέιν, στο Κέηπ Τάουν της Νότιας Αφρική. Το οικογενειακό του δέντρο, έφτανε σύμφωνα μ’ έναν οικογενειακό μύθο, στον ηρωικό Τζώρτζ φον Χόχεντσόλερν, που πολέμησε στο πλευρό του αρχιδούκα Φερδινάνδου της Αυστρίας το 1529 στην πολιορκία της Βιέννης κατά των Τούρκων. Ο πατέρας του πέθανε στην Αφρική το 1896 και ο Τόλκιν εγκαταστάθηκε για πάντα στην Αγγλία. Σε ηλικία πέντε χρονών γοητεύεται από τις ξένες γλώσσες  και αρχίζει να μαθαίνει Λατινικά από τη μητέρα του. Το αγαπημένο του παραμύθι ήταν η παράξενη ιστορία του Σιγκούρντ που σφάζει τον δράκο Φαφνίρ στον μακρινό Βορρά. Στα έξι του αρχίζει να κατατρέχετε από έναν εφιάλτη που τον κατατρέχει σε όλη του την ζωή, το Μεγάλο Κύμα, που υψώνεται απειλητικά γύρω του και σαρώνει τα δέντρα και τους πράσινους λόφους γύρω του. Στα έντεκα μαγεύετε από την ηχητική της ουαλικής γλώσσας και αρχίζει ουσιαστικά το  ταξίδι του στον μαγικό κόσμο της γλώσσας. Το 1903 πεθαίνει η μητέρα του και ο Τόλκιν μαζί με τον αδερφό του βρίσκονται πια κάτω από την κηδεμονία ενός κληρικού, του πατέρα Φράνσις. Το 1905 μαθαίνει την παιδική γλώσσα Animalic από τα ξαδέρφια του κι αμέσως μετά δημιουργεί την πρώτη του επινοημένη γλώσσα: την Nevbosh.  Επινόησε συνολικά 14 συνολικά γλώσσες των ξωτικών, πάνω στις οποίες βασίζεται ολόκληρο το έργο του.

Το 1914 γράφει το πρώτο του ποίημα, που οριοθετεί ουσιαστικά την έναρξη της μυθολογίας του: πρόκειται για το The Voyage of Earendel the Morning Star. Το 1916 παντρεύεται την αγαπημένη του Έντιθ με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Τα Χριστούγεννα του 1920 αρχίζει για πρώτη φορά η Αλληλογραφία του Άη-Βασίλη με την οικογένεια Τόλκιν (γράμματα του Τόλκιν για τα παιδιά του). Το 1924 εργάζεται ως καθηγητής της αγγλικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Λήντς κι έχει σχεδόν τελειώσει την δημιουργία της προσωπικής του μυθολογίας, Το Βιβλίο των Χαμένων Ιστοριών. Το 1925 γίνεται καθηγητής της Άγγλο-Σαξονικής γλώσσας στην Οξφόρδη. Γνωρίζεται με τον Κ. Σ. Λιούις και δημιουργούν μαζί την λέσχη INKLINGS. Διηγείται στον γιο του ένα παραμύθι για ένα σκύλο που τον έλεγαν Ρόβερ, ένα παραμύθι που έγραψε τελικά και στο χαρτί με το όνομα ΡΟΒΕΡΑΝΤΟΜ.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 1937 εκδίδεται το βιβλίο ΧΟΜΠΙΤ που είχε τόση μεγάλη επιτυχία που οι εκδότες του ζητούν από τον Τόλκιν την συνέχειά του. Ο Τόλκιν συμφωνεί με τον όρο να εκδώσουν και το ΣΙΛΜΑΡΙΛΙΟΝ, που θεωρούσε σαν το κυριότερο έργο της ζωής του. Το 1949 τελειώνει μετά από πολλές αναβολές και αντικρουόμενες σκέψεις τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει να ασχολείται καθημερινά  με τα γράμματα των θαυμαστών του που φτάνουν κατά σωρούς στο σπίτι του. Γράφει, σβήνει συμπληρώνει, αναπτύσσει και απλώνει ολοένα και περισσότερο το έργο της ζωής του, το Σιλμαρίλιον που τελικά δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο.

Το 1971 πεθαίνει η γυναίκα του Έντιθ. Την ακολουθεί πικραμένος δυο χρόνια αργότερα, το 1973. Ο τάφος του βρίσκεται στο μοναδικό καθολικό κοιμητήριο της Οξφόρδης…

 

 

Η Τέχνη της Απόδρασης

«Ναι, το φανταστικό είναι η τέχνη της Απόδρασης κι αυτό ακριβώς είναι το μεγαλείο της. Όταν ένας στρατιώτης φυλακίζεται από τον εχθρό του, θεωρούμε απολύτως φυσική και επιβαλλόμενη την πρόσθεσή του να αποδράσει. Οι υπάλληλοί μας, οι ‘’ξερόλες’’ και οι αυθεντίες μας, μας έχουν φυλακίσει κι αν έχουμε κάποια εκτίμηση για την ελευθερία της ψυχής και του μυαλού μας, αν θεωρούμε τους εαυτούς μας θιασώτες της ελευθερίας, τότε το ξεκάθαρο καθήκον μας είναι να αποδράσουμε και να πάρουμε μαζί μας όσους πιο πολλούς μπορούμε!»

Οι Δράκοι

«Δεν θα μου άρεσε φυσικά να τους είχα στη γειτονιά μου, γιατί ήμουν ακόμα πολύ μικρός γι’ αυτούς. Ο κόσμος όμως όπου κατοικούσε ο Φαφνίρ ή έστω η φαντασίωσή του, φάνταζε στα μάτια μου εξαιρετικά πλούσιος και πανέμορφος παρά τους φοβερούς κινδύνους που έκρυβε. Υπήρχε κάτι μαγικό που με τραβούσε στους κόσμους αυτούς που ήταν γεμάτοι από πρίγκιπες και δράκους. Δεν φαντάστηκα ποτέ μου πως οι δράκοι ανήκουν στην ίδια τάξη με αυτή των αλόγων. Κι αυτό όχι επειδή έβλεπα τα άλογα καθημερινά αλλά γιατί οι δράκοι έχουν πάνω τους το σημάδι της Μαγείας και της Χώρας των Ξωτικών. Ο κόσμος τους ήταν ανέκαθεν ένας Άλλος Κόσμος. Το Φανταστικό είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει τις πόρτες για να μπορέσουμε να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά σ’ αυτούς τους Άλλους Κόσμους και θυμάμαι πως την εποχή εκείνη η αγάπη μου για τους δράκους ήταν πολύ μεγάλη».

Πως Ξεκίνησαν Όλα

«Ένας από τους φοιτητές μου φαίνεται πως με λυπήθηκε γιατί είχε αφήσει κενή μια ολόκληρη σελίδα από το γραπτό του (που είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί σ’ έναν εξεταστή) κι εγώ έγραψα πάνω της: ‘’Μέσα στο χώμα, σε μια τρύπα, ζούσε κάποτε ένα χόμπιτ’’. Τα ονόματα πάντα είχαν την τάση να δημιουργούν ιστορίες μέσα στο μυαλό μου. Τελικά σκέφτηκα πως το καλύτερο που θα είχα να κάνω, θα ήταν να ανακαλύψω μέσα μου τι ήταν αυτά τα χόμπιτ. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή…»

Τα άγνωστα σκίτσα του Τόλκιν για τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν (1892 -1973), ποιητή, συγγραφέα και ακαδημαϊκού, συμπληρώνει εφέτος, 60 χρόνια ζωής.

Και ο εκδοτικός όμιλος Houghton Harcourt για να τιμήσει την επέτειο, παρουσιάζει μία έκδοση με 180 σχέδια του. 

Τα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, δεν θα δημοσιεύονταν ποτέ καθώς ο συγγραφέας τα χρησιμοποιούσε μόνο ως οπτικό βοήθημα-ερέθισμα για να στήσει τον επικό του κόσμο.

Η έκδοση έχει τίτλο «The Art of The Lord of the Rings» και την επιμελήθηκαν η Christina Scull και ο Wayne Hammond.


Τα σχέδια αποτελούν την εικαστική εκδοχή του ίδιου του Τόλκιν για το φανταστικό σύμπαν της Μέσης Γης και αυτό τα καθιστά μοναδικά.

Advertisements