Η ΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ

Η ΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ

Από τα Στεγανά του Κόμματος στο Παιγνίδι του Ρωσικού Αερίου

 

Γράφει η ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΒΑ

 

Ύστερα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία το 1989-1990 απελευθερώθηκαν δυνάμεις που οδήγησαν σε νέα κοινωνικά δεδομένα. Αυτό που περισσότερο προκάλεσε το λαϊκό αίσθημα, επηρεάζοντας και την πορεία του κράτους, είναι η οργανωμένη παραοικονομία, ή, κατ’ άλλους, μαφία. Η μαφία ξεκίνησε από μεγαλοπαράγοντες του πρώην κομμουνιστικού κατεστημένου, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Λουκάνοφ. Η σύνδεσή τους με διεθνείς οικονομικούς παράγοντες της Ρωσίας και της Δύσης τους βοήθησε να ισχυροποιηθούν μετά την αλλαγή του καθεστώτος. Από τη μετάβαση της χώρας στον καπιταλισμό ξεκίνησε ένας ιδιόρρυθμος και σκληρός πόλεμος συμφερόντων ανάμεσα στις διάφορες ομάδες και οργανώσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Τα πρώτα χρόνια δε φαίνεται να υπήρχαν διαμορφωμένες ομάδες. Τέτοιες εμφανίστηκαν μετά το 1993-1994, εκμεταλλευόμενες τις τότε πολιτικές συνθήκες. Η ισχύς τους έφτασε στο απόγειό της επί κυβέρνησης των σοσιαλιστών του Ζαν Βίντενοφ το 1995-1996, για να εξασθενίσει απότομα όταν την εξουσία ανέλαβε η Δεξιά του Ιβάν Κόστοφ. Έκτοτε οι οργανώσεις αυτές παρήκμασαν. Άλλαξαν μέχρι και τις επίσημες ονομασίες τους, προσπαθώντας να νομιμοποιηθούν στο νέο περιβάλλον που προέκυψε (αλλαγή στην κυβέρνηση και στον εξωτερικό προσανατολισμό της χώρας) και να επιβιώσουν οικονομικά. Όμως ο πόλεμος της μαφίας συνεχίστηκε, ίσως πιο σκληρός από πριν.

 

Μούλτιγκρουπ: Το Παιγνίδι του Ρωσικού Αερίου

Η οργάνωση που προκάλεσε με τη δραστηριότητά της τον μεγαλύτερο θόρυβο, με τη φήμη της να ξεπερνά τα όρια της Βουλγαρίας, ήταν ο όμιλος Μούλτιγκρουπ, που ιδρύθηκε λίγο πριν πέσει ο κομμουνισμός, το 1989. Επικεφαλής της ήταν ως την μέρα του βίαιου θανάτου του ο Ιλία Παβλόφ, πρώην παλαιστής της ΤΣΣΚΑ. Ο τεράστιος αυτός όμιλος, που έφτασε να διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύρια δολαρίων, κάλυπτε ευρύ φάσμα, από παρασκευή προϊόντων διατροφής μέχρι και συμμετοχή σε τράπεζες. Μοιραία όμως για την εξέλιξη της Μούλτιγκρουπ και τη ζωή ίσως του ιδρυτή της ήταν η ανάμειξή της στο γιγάντιο παιχνίδι γύρω από το ρωσικό φυσικό αέριο, που προκάλεσε αρκετές πολιτικές κρίσεις στη δεκαετία του ’90. Η Μούλτιγκρουπ ήλθε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Κόστοφ το καλοκαίρι του 1998. Νικήτρια βγήκε η κυβέρνηση και αμέσως άρχισε το «ψαλίδισμα» της δύναμης του ως τότε πανίσχυρου ομίλου, που εξαναγκάστηκε σε αλλαγή της ονομασίας του σε MG Holding.

Για τον Ιλία Παβλόφ πλάστηκε από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης μία πραγματική μυθολογία: η Μούλτιγκρουπ κατηγορήθηκε για διοργάνωση ακόμα και τρομοκρατικών ενεργειών, όπως π.χ. την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της FYROM Κίρο Γκλιγκόροφ το 1995. Στις προεδρικές εκλογές του 1996 στις Η.Π.Α. ξέσπασε η φήμη πως ο Παβλόφ υπήρξε ένας από τους σπόνσορες της προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον! Όποια και να ’ναι η αλήθεια, είναι γεγονός πως στα γενέθλια του Παβλόφ, κάθε καλοκαίρι, δήλωναν παρόντες κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας, όπως π.χ. ο ίδιος ο πρόεδρος της δημοκρατίας! Ο ιδρυτής της Μούλτιγκρουπ δολοφονήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή μπροστά στην είσοδο των κεντρικών γραφείων του στις 7 Μαρτίου 2003, με μια σφαίρα στην καρδιά να βάζει τέλος σε μια εξαρχής αμφισβητούμενη και ταραχώδη πορεία…

 

Ανασφαλείς Ασφαλιστικές Εταιρείες

Ανάλογη οργάνωση υπήρξε η ασφαλιστική εταιρεία ΒΙΣ-2, με αρχηγό της – ως τη δολοφονία του – τον Βασίλ Ιλίεφ. Ιδρύθηκε το 1994, επί κυβέρνησης Λιούμπεν Μπέροφ, χρυσή εποχή για την ανάπτυξη του βουλγαρικού υποκόσμου. Πίσω από τον ασφαλιστικό όμιλο κρύβονταν επικερδή διαπλεκόμενα συμφέροντα. Η ραγδαία άνοδος της οργάνωσης όμως διακόπηκε απότομα με τη δολοφονία του Ιλίεφ στη Σόφια από ελεύθερο σκοπευτή το 1995. Την ηγεσία ανέλαβε ο αδελφός του, Γκεόργκι, η ΒΙΣ2 όμως σύντομα έχασε τη μεγάλη επιρροή και δύναμη που είχε. Μετά το 1997 μετονομάστηκε σε VΑΙ-Holding και σταδιακά εξαφανίστηκε από το προσκήνιο.

Γύρω από την αριστοτεχνική δολοφονία του Ιλίεφ, περιστατικό που διόγκωσε η δημοσιότητα του αποκαλούμενου «Αυτοκράτορα» του υποκόσμου, προτάθηκαν διάφορες υποθέσεις: από δάχτυλο της ρωσικής μαφίας μέχρι ανάμειξη του παρακράτους. Όλες οι ερμηνείες παραμένουν αναπόδειχτες μέχρι σήμερα. Την μέρα του θανάτου του ο Ιλίεφ ήταν μόλις τριάντα χρονών!

Εφάμιλλη της ΒΙΣ-2, που δρούσε και αυτή με το προσωπείο των ασφαλίσεων, ήταν η περιβόητη SIC (Security Insurance Company), που ιδρύθηκε επίσης το 1994. Έφτασε στην ακμή της την περίοδο 1995-1996, επί κυβέρνησης Βίντενοφ, όποτε και είχε μεταβληθεί σε ιδιόρρυθμο παρακρατικό μηχανισμό. Την ηγεσία της μοιράζονταν οι Κρασιμίρ Μαρίνοφ («Μαργκίνα») και Μλαντέν Μιχάλεφ («Μάντζο»). Μετά το 1998 η SIC κατέρρευσε και οι πολυποίκιλες δραστηριότητές της κατανεμήθηκαν σε νέες εταιρείες, που δημιουργήθηκαν σε συμμαχία με άλλους επιχειρηματικούς παράγοντες.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται εντυπωσιακές δολοφονίες ανθρώπων που συνδέονταν με την SIC. Στις 19 Ιανουαρίου 2004 εξερράγη βόμβα, τοποθετημένη κάτω από ασανσέρ δεκαόροφου κτιρίου της Σόφιας, σκοτώνοντας το άλλοτε κορυφαίο στελέχος Στοΐλ Σλάβοφ και την προσωπική του φρουρά. Έξι μήνες μετά, σ’ ένα άλλο λουτρό αίματος στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Σλάβια» στη Σόφια με έξι νεκρούς, θύμα ήταν ο Μίλτσο Μπόνεφ («Μπάι Μίλε»), από τα υψηλόβαθμα παλιά στελέχη και πέντε σωματοφύλακες. Για τη σφαγή κατηγορήθηκε η σερβική μαφία, που από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 χρησιμοποιεί το βουλγαρικό έδαφος ως βάση της και αποδόθηκε σε ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών…

 

Ο Νονός

Εκείνος όμως που έγινε γνωστός ως ο «Νονός της βουλγαρικής μαφίας» ήταν ο Ίβο Καραμάνσκι, επικεφαλής της – επίσης ασφαλιστικής – εταιρείας Corona Ins. Ο Καραμάνσκι κατόρθωσε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, καταφέρνοντας να αποκτήσει ακόμα και ιδιωτική λίμνη (!), έχοντας μέχρι και νέγρους υπηρέτες (!). Περισσότερο υπήρξε μια γραφική φιγούρα του υποκόσμου και του παρασκηνίου, ίσως χωρίς να έχει ποτέ την πολιτική δύναμη που του είχαν προσδώσει. Δολοφονήθηκε το 1998 σε βίλα κοντά στη Σόφια από έναν φίλο του την ώρα ενός συμποσίου! Τα αίτια της δολοφονίας του παραμένουν θολά. Η μυθολογία γύρω από τη μαφία θέλει ακόμα και ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη στον περιφερειακό δρόμο της Σόφιας το καλοκαίρι του 1995 – με νεκρούς 14 στρατιώτες – να αποτελεί στην πραγματικότητα απόπειρα δολοφονίας του Καραμάνσκι, του οποίου το αυτοκίνητο ακολουθούσε το στρατιωτικό φορτηγό. Λέγεται πως το φορτηγό χτυπήθηκε από ακτίνες λέιζερ που προορίζονταν για τον Καραμάνσκι!…

 

Ο Πρώην Πρωθυπουργός

Η δολοφονία όμως που συγκλόνισε τη χώρα ήταν εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Λουκάνοφ. Στις 2 Οκτωβρίου του 1996 ο βουλευτής τότε του σοσιαλιστικού κόμματος έβγαινε από το σπίτι του όταν ένας άντρας με ρούχα ζητιάνου και ψηλό καπέλο τον πυροβόλησε τέσσερις φορές πισώπλατα. Ο Λουκάνοφ υπέκυψε στο χειρουργείο και αμέσως ξέσπασε μεγάλη πολιτική κρίση, με την κυβέρνηση να σκέφτεται μέχρι και την ματαίωση των προεδρικών εκλογών, που θα διεξάγονταν 25 μέρες μετά! Ο δολοφονημένος ήταν από τις κεντρικές προσωπικότητες της βουλγαρικής πολιτικής ζωής και εμπλεκόμενος με επιχειρήσεις και κυρίως με το μεγάλο παιχνίδι του ρωσικού αερίου…

Την περίοδο εκείνη, ο Λουκάνοφ ασκούσε οξύτατη δημόσια κριτική κατά της κυβέρνησης του κόμματός του (με επικεφαλής της τον «σκληροπυρηνικό» Ζαν Βίντενοφ) κι έτσι κατηγορήθηκε αμέσως ο λεγόμενος κύκλος Οριόν, που είχε συσπειρώσει οικονομικά συμφέροντα γύρω από το περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού. Παρ’ όλον όμως τον μαραθώνιο των δικαστικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, με προσαγωγές και φυλακίσεις υπόπτων, φαίνεται ότι η αλήθεια για τον θάνατο του «αρχιτέκτονα του μετακομμουνιστικού πολιτικού και οικονομικού συστήματος» μάλλον δεν θα γίνει ποτέ γνωστή… Κατά μία συνωμοσιολογική άποψη, τρεις μήνες πριν το τραγικό του τέλος ο Λουκάνοφ είχε καταστεί και πάλι στόχος δολοφονίας, όταν σε ένα περίεργο τροχαίο ατύχημα σε επαρχιακό δρόμο έχασαν τη ζωή τους τρεις γυναίκες βουλευτές του τότε κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος. Όπως και στην περίπτωση με τον Καραμάνσκι και τους στρατιώτες, έτσι και εδώ στόχος θεωρήθηκε ο ίδιος ο Λουκάνοφ, που πράγματι ακολουθούσε με άλλο αυτοκίνητο!

 

Άλλο έγκλημα με θύμα «μορφή» του βουλγαρικού υποκόσμου: στις 6 Δεκεμβρίου του 2003 σε κέντρο του Άμστερνταμ πυροβολήθηκε εν ψυχρώ ο Κονσταντίν Ντιμιτρόφ (άλλως «Κόσιο Σάμοκοβετσα», μέλος παλαιότερα της ΒΙΣ-2 του «Αυτοκράτορα» Ιλίεφ) σε μια πραγματικά άψογη εκτέλεση. Οι κάμερες του κέντρου κατέγραψαν τη συγκλονιστική σκηνή με την φίλη του Ντιμιτρόφ, το 23χρονο μανεκέν Τσέτσι Κρασιμίροβα, να έχει περιέλθει σε κατάσταση σοκ μετά την απροσδόκητη επίθεση. Ως δολοφόνος του συνελήφθη κάποιος Ολλανδός υπήκοος. Ως συνήθως η αλήθεια δεν είδε ποτέ το φως…

 

 

 

 

Η μαφία ξεκίνησε από μεγαλοπαράγοντες του πρώην κομμουνιστικού κατεστημένου. Τέτοιοι «επιχειρηματίες» αποδείχτηκαν πολιτικοί και μάλιστα υψηλά ιστάμενοι στο άλλοτε Κομμουνιστικό Κόμμα, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Λουκάνοφ.

 

Όποια και να ’ναι η αλήθεια, είναι γεγονός πως στα γενέθλια του Παβλόφ, κάθε καλοκαίρι, δήλωναν παρόντες κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας, όπως π.χ. ο ίδιος ο πρόεδρος της δημοκρατίας!

Advertisements