Ο «ΙΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΑΚΙΩΝ»


 

Ο «ΙΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΑΚΙΩΝ»

Ποιοι Κρύβονται Πίσω Από τον Ιό των Πουλερικών;

Χιλιάδες πουλιά, ορκισμένοι εχθροί της ανθρωπότητας, η «αεροπορία» του ζωικού βασιλείου επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το στρατιωτικό δόγμα «win by air force». Χήνες καμικάζι, συνομωσία στα κοτέτσια. Αυτό το χειμώνα η γαλοπούλα δε θα έχει γέμιση, θα έχει γόμωση. Με θανατηφόρο ιολογικό φορτίο. Τα κοτόπουλα εκδικούνται για τη γενοκτονία τους. Ένας νέος τρομοκράτης, ένας επικίνδυνος πράκτορας με την κωδική ονομασία H5N1 απειλεί την ανθρωπότητα. Ο ιός της γρίπης των πουλερικών βρίσκεται προ των πυλών της Δύσης.

Γράφει ο Πέτρος Αργυρίου

Το Χρονικό μιας Προαναγγελθείσας Πανδημίας.

Ο διατροφικός πανικός είναι συνηθισμένος τα τελευταία χρόνια με πιο τρανταχτό ίσως παράδειγμα τη νόσο των τρελών αγελάδων.

Λένε πως καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Στη νόσο των τρελών αγελάδων υπήρχε και καπνός και φωτιά, στον ιό της γρίπης των πουλερικών όμως ο καπνός χρησιμοποιείται σαν παραπέτασμα για να καλύψει την πραγματική εστία της φωτιάς, μιας φωτιάς πιο επικίνδυνης από οποιαδήποτε πανδημία χτύπησε ποτέ την ανθρωπότητα.

Ο ιός του πανικού του ιού της γρίπης των πουλερικών τροφοδοτείται τα τελευταία χρόνια με σειρά δηλώσεων από «ειδικούς» επιστήμονες. Ας γνωρίσουμε καλύτερα μερικούς από αυτούς:

Δρ. Henry Nyman: απόφοιτος του Harvard, ο κατ’ εξοχήν εμπρηστής της ηρεμίας μας. Δημιουργός μιας αμφισβητούμενης θεωρίας για την ταχεία μετάλλαξη των ιών και ιδρυτής και πρόεδρος μιας εταιρίας, της Recombinomics, έχει να δημοσιεύσει εργασία από το 1997. Έχει αρκετές φορές συνδέσει κρούσματα ιών με ενέργειες βιοτρομοκρατών και όπως κάθε επιχειρηματίας, επιθυμεί τη σύναψη συμβολαίου της εταιρίας του με την αμερικανική κυβέρνηση. Συν Αθηνά και χείρα κίνει… Πρόσφατες δηλώσεις του μεταδόθηκαν στην ελληνική τηλεόραση από την εκπομπή «Έρευνα».

Δρ. Jeffery Taubenberger: Επικεφαλής του τμήματος Μοριακής Βιολογίας στο AFIP (Armed Forces Institute of Pathology) εμφανίζεται συχνά στα ΜΜΕ με δηλώσεις του τύπου: «η πιθανότητα πανδημίας τα επόμενα ένα με δύο χρόνια είναι εκατό τοις εκατό».

Δρ. Trichopoulos: Έλληνας επιδημιολόγος με κύρος και αναγνώριση, μετριοπαθής, επιδιώκει να επαναφέρει λίγη από τη χαμένη κοινή λογική στο παραπληροφορημένο κοινό.

Πόσο αρχαίος είναι ο ιός της γρίπης των πουλερικών και ποια τα πρώτα κρούσματά του σε ανθρώπους δεν είναι εύκολο να ειπωθεί. Τα ΜΜΕ πάντως παρακολουθούν στενά το θέμα από το 1997, χρόνο εκδήλωσης οκτώ θανατηφόρων κρουσμάτων σε ανθρώπους στη Νοτιοανατολική Ασία. Έκτοτε ο ιός είναι τακτικός θαμώνας σε στήλες και δελτία, κυρίως επειδή όπως λένε κάποιοι ειδικοί (βλ. Nyman) μεταλλάσσεται ραγδαία μεταβαίνοντας από ένα ζωικό είδος σε άλλο. Θεωρείται πως σε αντίθεση με τον ιό της ισπανικής γρίπης που προκάλεσε την πανδημία του 1918 (ποσοστό θνησιμότητας 2-2,5%) ο σημερινός ιός είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος για τους ανθρώπους (ποσοστό > 80%).

Όμως οι στατιστικές που οδηγούν σε τέτοια συμπεράσματα δεν περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα πιθανά κρούσματα που λόγω κακής οργάνωσης των υγειονομικών υπηρεσιών και φτωχής αντίληψης υγιεινής στις χώρες που στοχοποίησε ο ιός ουδέποτε αναφέρθηκαν και καταγράφηκαν, κρούσματα που θα άλλαζαν άρδην την εικόνα και τα στατιστικά δεδομένα.

Από το 1997 ως το 2005 ο ιός φαίνεται να κατοικοέδρευε στην Ασία ενώ φαίνεται πως περίμενε την πέμπτη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους για να αρχίσει να επεκτείνεται και στην Ευρώπη.

 

5 Οκτωβρίου 2005

Στο περιοδικό Nature γίνεται η ανακοίνωση που θα αποτελέσει την αφετηρία για τον γενικευμένο πανικό που ακολούθησε: ομάδα επιστημόνων έχει καταφέρει να ανασυνθέσει τον ιό του 1918 από παθολογοανατομικούς ιστούς της εποχής. Ο ιός αυτός κρίθηκε ως μεταλλαγμένο στέλεχος του κοινού ιού της γρίπης των πουλερικών. Η ομάδα περιλαμβάνει επιστήμονες από το Mount Sina University («όρος Σινά»), τον δόκτορα Tobey του CDC (Center for Disease Control and Prevention) και φυσικά τον δόκτορα Taubenberger του AFIP.

Το AFIP υπάγεται στο DoD (Department of Defense, Υπουργείο Αμύνης) και στις αρμοδιότητες του περιέχεται η συλλογή παθολογοανατομικού υλικού από όλο τον κόσμο. Στελέχη του ιού της ισπανικής γρίπης περιέχονταν ήδη στη μακάβρια συλλογή του.

Ο Taubenberger είχε όλως τυχαίως αρχίσει να δουλεύει στην ανασύνθεση του ιού από το 1997, την εποχή δηλαδή που τα ΜΜΕ άρχισαν να ασχολούνται με τη γρίπη των πουλερικών. Στόχος του, να προσδιορίσει τα στοιχεία εκείνα που έκαναν τον ιό του 1918 τόσο επικίνδυνο. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η δουλειά του χρηματοδοτήθηκε όχι από το DoD αλλά από το NIH (National Institute of Health), από το κράτος δηλαδή και όχι από το στρατό.

Η γενετική αλληλουχία του ιού (με εξαίρεση τα παθογενετικά της στοιχεία) αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων της Genbank. Η πρόσβαση στην βάση δεδομένων είναι δημόσια. Μεγάλες ποσότητες ιού αποθηκεύονται στο CDC. Όπως δηλώνει ο Tobey στο Associated Press: «δημιουργήθηκαν περίπου 10 φυαλίδια του ιού, το καθένα από τα οποία περιέχει περίπου 10.000.000 μολυσματικά σωμάτια ιού. Περισσότερα μπορούν να δημιουργηθούν για να εξυπηρετήσουν τις μελλοντικές ανάγκες των ερευνητών».

Στο Nature δημοσιεύονται ανακοινώσεις επιστημόνων που αμφισβητούν τα ερευνητικά κίνητρα των Taubenberger και Tobey, που θεωρούν πως το όφελος των ερευνών του είναι πολύ μικρότερο από το ρίσκο μιας διαρροής πληροφοριών ή του ίδιου του ιού, πως η πρακτική αποθήκευσης των γενετικών δεδομένων του ιού σε βάση δεδομένων δημοσίας πρόσβασης είναι άκρως επικίνδυνη, πως «είναι πιο εύκολο για έναν τρομοκράτη να ανακατασκευάσει τον θανατηφόρο ιό παρά να φτιάξει μια ατομική βόμβα». Η Barbara Rosenberg, μοριακή βιολόγος και μέλος της Ένωσης Αμερικανών Επιστημόνων Ομάδων Εργασίας στα Βιολογικά Όπλα δηλώνει: «Ο ιός αυτός θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος σε περίπτωση που διέφευγε, και υπάρχει μακρά ιστορία πραγμάτων που διαφεύγουν» αναφερόμενη σε περιστατικά διαρροής του SARS.

O Richard Ebright, βακτηριολόγος στο Rutgers University in Piscataway του New Jersey, ειδικός σε θέματα βιοασφάλειας, δηλώνει στο ίδιο τεύχος του Nature πως «οι Tobey et al. έχουν συντάξει και κάνει διαθέσιμες τις οδηγίες για το πώς να κατασκευαστεί ένας ιός που είναι πιθανώς ο πιο αποτελεσματικός παράγοντας βιοόπλων που έχει ποτέ δημιουργηθεί». Θεωρεί δηλαδή πως ο αναγεννημένος ιός είναι βιοόπλο, το πιο επικίνδυνο μάλιστα. Ακολουθώντας το σκεπτικό Ebright, η ανασύνθεση του ιού είναι έξω από τα πλαίσια της συνθήκης για τα βιολογικά όπλα του 1972. Αποδείχθηκε όμως πως τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ρώσοι συνέχισαν τα προγράμματα βιολογικού εξοπλισμού.

Ο ίδιος ο Taubenberger δηλώνει πως δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση ασφαλείας και πως σε περίπτωση πανδημίας «η φύση είναι ο βιοτρομοκράτης».

Καθίσταται σαφές πως ο ιός των πουλερικών και της ισπανικής γρίπης δύνανται να έχουν προεκτάσεις σε θέματα όπως εξοπλισμοί με βιολογικά όπλα και βιοτρομοκρατία, προεκτάσεις ακόμα πιο απτές αν εξεταστούν σε σχέση με την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Μπους.

Μπους και Ιός του Πανικού – 4 Οκτωβρίου 2005

Ο Μπους αναφέρει σε συνέντευξη τύπου του Λευκού Οίκου: «Με απασχολεί η γρίπη των πουλερικών … το τι μπορεί να σήμαινε ένα ξέσπασμά της για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο» … «και όπως ξέρετε υπάρχει ένα σπρέι που μπορεί να βοηθήσει στο να σταματήσει την εξάπλωση της ασθένειας για το οποίο η παροχή είναι σχετικά περιορισμένη», για να προσθέσει «…σε ποια περίπτωση το Υπουργείο Άμυνας γίνεται η πρωτεύουσα υπηρεσία. Είναι φανερό πως στην περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας κάτι τέτοιο θα συνέβαινε … αλλά υπάρχει μια φυσική καταστροφή –συγκεκριμένου μεγέθους– που θα επέτρεπε στο Υπουργείο Άμυνας να γίνει η πρωτεύουσα υπηρεσία…. αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα εξέτασης για το Κονγκρέσσο…».

Από την ημερομηνία και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης προκύπτουν πολλά στοιχεία που συμφωνούν με την κατεύθυνση της πολιτικής Μπους όπως την είδαμε μέχρι σήμερα. Η ανακοίνωση γίνεται στις 4 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν τις επιστημονικές ανακοινώσεις στο Nature. Ο πρόεδρος κοινοποιεί την ανησυχία του για τον ιό της γρίπης. Στην διαχείριση κρίσεων η πρόληψη πανικού είναι κανόνας. Ο Μπους όμως με συνεχείς δηλώσεις προσπαθεί να πυροδοτήσει τον πανικό και να διαχειριστεί το φόβο προς όφελος της πολιτικής του ατζέντας όπως ακριβώς συνέβη μετά την 9/11/2001 (δίδυμοι πύργοι) και την τρομολαγνεία που συνόδευσε τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας. Ποια η πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης Μπους σε σχέση με τον πανδημικό φόβο;

α) Αύξηση των αρμοδιοτήτων της στρατιωτικής εξουσίας (που συνεπάγεται αύξηση κονδυλίων και περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών): σε περιπτώσεις βιοτρομοκρατίας αλλά και μεγάλης φυσικής καταστροφής η προτροπή Μπους είναι ο στρατός να γίνει η «ηγετική υπηρεσία». Παραδείγματα προεδρικής προτροπής παραχώρησης εξουσιών στον στρατό είδαμε στην πρόσφατη περίπτωση φυσικής καταστροφής στη Νέα Ορλεάνη. Η πιο τρανταχτή περίπτωση αυτής της πολιτικής υπήρξε το Patriot Act που ψηφίστηκε μετά τα γεγονότα της 9/11 και που προέβλεπε καταστρατήγηση πολιτικών ελευθεριών, παρακολούθηση προσωπικών δεδομένων απλά και μόνο στην υπόνοια και όχι στην ένδειξη ενεργειών που ενδεχομένως σχετίζονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

β) Έμμεση πλην σαφής αναφορά σε συγκεκριμένο αντιϊκό σκεύασμα (tamiflu) και αύξηση της παραγωγικής και ερευνητικής ικανότητας στον φαρμακευτικό τομέα.

γ) Αύξηση των αποθεμάτων της κυβέρνησης σε εμβόλια και φάρμακα.

δ) Αναφορά στην βιοτρομοκρατία και τη λήψη ικανών αντιμέτρων.

Μπους και BigPharma Συμφέροντα

Πολλοί ισχυρίστηκαν πως η πρόκληση πανικού είχε να κάνει με τα συμφέροντα μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών. Οι ισχυρισμοί αυτοί αν και αρχικά φαίνονταν πως κινούνται στον ανορθολογικό χώρο της συνωμοσιολογίας και σίγουρα δεν αρκούν για να ερμηνεύσουν την πολιτική Μπους, επαληθεύονται από αδιάσειστα στοιχεία.

Η ελβετική φαρμακευτική εταιρία – κολοσσός Roche, ήταν αυτή που ευνοήθηκε περισσότερο από τον ιό των πουλερικών, καθώς το αντιϊκό της φάρμακο tamiflu (osetamivir) είναι φάρμακο πρώτης γραμμής. Ο Μπους προέτρεψε σε αύξηση της παραγωγής και προέβη στην αγορά εκατομμυρίων σκευασμάτων για να εξασφαλίσει τις ΗΠΑ έναντι ενδεχόμενης πανδημίας. Ερώτημα: τι σχέση έχει η αμερικανική κυβέρνηση με μια ελβετική φαρμακευτική εταιρία; Η απάντηση φανερώνει το μέγεθος της διαπλοκής κυβέρνησης – φαρμακευτικών: το tamiflu αναπτύχθηκε από την αμερικανική Gileon, πρόεδρος της οποίας ήταν το 1997 ο Donald Rumsfeld, νυν Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ…

Η Bioport, έχοντας εξασφαλίσει συμβόλαια με το Πεντάγωνο για ανάπτυξη εμβολίων, χωρίς πρότερη εμπειρία στον ιό των πουλερικών, ανήκει στον όμιλο Carlyle, του οποίου διευθυντικό στέλεχος είναι –όλως τυχαίως– ο Bush πρεσβύτερος.

 

Άνθρακας ο Θησαυρός

11 Σεπτεμβρίου 2001: δύο πολιτικά αεροπλάνα πέφτουν διαδοχικά στους δίδυμους πύργους προκαλώντας την πολύνεκρη κατάρρευσή τους. Συζήτηση για το Patriot Act και ενστάσεις Δημοκρατικών γερουσιαστών για τον προβλεπόμενο περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών.

Οκτώβριος 2001: αποστολές επιστολών με άνθρακα. Ανάμεσα στους αποδέκτες είναι δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές, οι Tom Daschle και Patrick Leahy, η New York Post, το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, η τάμπλοϊντ εφημερίδα Sun της Boca Raton στη Φλόριντα, η νοσοκόμα Kathy M. Nguyen. Ο πανικός που οδήγησε στο Patriot Αct αυξάνεται, η κυβέρνηση Μπους πιθανολογεί πως ευθύνεται η Αλ Κάιντα. Νύξεις γίνονται και για το Ιράκ. Το γράμματα έχουν σταλεί από το Trenton με ημερομηνία αποστολής 9/11 και γράφουν: «Θάνατος στην Αμερική» και «Ο Θεός είναι μεγάλος»! Το FBI διεξάγει έρευνες. Ο στρατός αρχικά αρνείται ότι ο άνθρακας προέρχεται από τις αποθήκες του. Λίγες μέρες αργότερα ο στρατός ανακοινώνει ότι έχει βρει εργαστηριακές εγκαταστάσεις της Αλ Κάιντα που σχετίζονται με βιολογικά όπλα κοντά στο Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

Το Κονγκρέσσο και το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ κλείνουν λόγω των επιστολών άνθρακα. Αποκαλύπτεται πως η γυναίκα του εκδότη της Sun, της εφημερίδας που δέχτηκε επιστολή άνθρακα νοίκιαζε διαμέρισμα σε δύο από τους αεροπειρατές τις 9/11.

Τις επόμενες μέρες ο καθηγητής Don Foster, ο γλωσσολόγος του FBI που βοήθησε στην καταδίκη του εγχώριου βομβιστή Unabomber, προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις. Είπε ότι όλα τα στοιχεία οδηγούν σε κάποιον με υψηλόβαθμες διασυνδέσεις στον στρατό και στις μυστικές υπηρεσίας. Οι έρευνές του κατέληξαν σε δύο πρόσωπα που είχαν δουλέψει για τη CIA, το US Army Medical Research Institute of Infectious Diseases (USAMRIID) και διαβαθμισμένα μυστικά προγράμματα. «Καθώς δούλευα πάνω στις επιστολές μου φάνηκε ξεκάθαρο πως το USAMRIID ήταν τελικά το καλύτερο μέρος για να αρχίσει το FBI να ψάχνει για υπόπτους». Ο Foster παραξενεύτηκε που οι επιστολές, ενώ περιείχαν ειδικά επεξεργασμένο άνθρακα, ήταν ανορθόγραφες. Για τον Foster, η ανορθογραφία και το περιεχόμενο (Death to America… Death to Israel) καθώς και η ημερομηνία αποστολής (9/11) ήταν στοιχεία που σκοπό είχαν να παραπλανήσουν.

Το FBI αποξηραίνοντας μικρές λίμνες γύρω από το Fort Detrick που ανήκει στο USAMRIID (δηλαδή στον στρατό) βρίσκει φιαλίδια και πιθανολογεί πως αυτά μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για να μολυνθούν οι επιστολές με άνθρακα. To USAMRIID, υπό την πίεση των ερευνών παραδέχεται ότι παρά την απαγόρευση Nixon τέσσερις δεκαετίες πριν, είχε στην κατοχή του άνθρακα. Ο άνθρακας των επιστολών ανήκε στο είδος Ames, αυτό δηλαδή που είχε στην κατοχή του ο στρατός. Οι New York Times αποκαλύπτουν πως ο στρατός είχε αναπτύξει κινητό εργαστήριο για την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων της Delta Force στον βιολογικό πόλεμο. Η κυβέρνηση Μπους δίνει την αρμοδιότητα στο Department of Human and Health Services (HHS) να προσδιορίζουν ως «διαβαθμισμένες», πληροφορίες σχετικές με την τοποθεσία και τη δραστηριότητα υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη ή αποθήκευση βιολογικών παραγόντων, παρακωλύοντας έτσι την έρευνα του FBI.

Η ροή της ειδησεογραφίας αποκαλύπτει την οργανωμένη προσπάθεια απόδοσης των επιθέσεων με άνθρακα στην Αλ Κάιντα όταν όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν στον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες. Παρά τις απαγορεύσεις Nixon και την ύπαρξη συνθήκης για τα βιολογικά όπλα, ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει σταματήσει το πρόγραμμα βιολογικού εξοπλισμού όπως αποδεικνύουν επίσημα έγγραφά του. Η χρονική εγγύτητα ανάμεσα στις επιθέσεις της 9/11 και της οκτωβριανές επιθέσεις άνθρακα γεννά ερωτηματικά…

 

Άνθρακας, Βιοάμυνα και Χοντρά Συμβόλαια

17 Οκτωβρίου 2001: η USA Today αναφέρει την επιθυμία της κυβέρνησης για αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων της ευλογιάς. Στις 28 Νοεμβρίου η βρετανική εταιρία Acambis ανακοινώνει σύναψη συμβολαίου 428 εκατομμυρίων δολαρίων για να προμηθεύσει με 155 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου ευλογιάς το US Department of Health and Human Services, το γνωστό μας HHS. Αν και η ευλογιά έχει εδώ και δεκαετίες εξαφανιστεί…

12-11-2001: η Dyncorp κλείνει συμβόλαιο 322 εκατομμυρίων δολαρίων για ανάπτυξη και παροχή εμβολίων για το Υπουργείο Άμυνας (DoD). Στις 4 Φεβρουαρίου 2002 η Kelly O’ Meara του περιοδικού Insight αναφέρει πως ο Αμερικανικός Στρατός διερευνά εμπλοκή υπαλλήλων της Dyncorp σε κυκλώματα εμπορίας λευκής σαρκός στη Βοσνία ενώ στις 23 η δημοσιογράφος αναφέρει μήνυση 10.000 αγροτών του Ισημερινού κατά της εταιρίας για επιζήμιους για την υγεία τους ψεκασμούς…

25-11-2001: συμβόλαιο Αμερικανικής Κυβέρνησης με Bayer για αγορά 12 εκατομμυρίων τεμαχίων του αντιβιοτικού φαρμάκου Cipro. Ειδικοί λένε πως ο άνθρακας μπορούσε να αντιμετωπιστεί με περισσότερα φτηνά αντιβιοτικά…

 

Οι Άνθρωποι από τη Ρωσία

Hadron Advanced Biosystems: πρόεδρος της ο Ken Alibek (Kanatjan Alibekov), που αυτομόλησε το 1992 από τη Ρωσία, όπου εργαζόταν –δεύτερος στην ιεραρχία– στην Biopreperat, το ρωσικό πρόγραμμα βιολογικών όπλων. Μέλος πολλών επιτροπών των ΗΠΑ, δηλώσεις του έχουν φιλοξενηθεί στα ΜΜΕ, σε επιστημονικά περιοδικά (βλ. New Scientist). Δήλωσε πως η ΕΣΣΔ μελετούσε την ευλογιά σαν βιολογικό όπλο ακριβώς γιατί ήταν νεκρός ιός.

Regma Βiotechnologies: έχει συμβόλαιο με το Αμερικανικό Ναυτικό για τη διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση του άνθρακα. Ιδρύθηκε το 2000 από τον Vladimir Pasechnik, που επίσης αυτομόλησε από την ΕΣΣΔ το 1989. Υπήρξε ο επικεφαλής του βιολογικού προγράμματος της Σοβιετικής Ένωσης (Biopreperat) εποπτεύοντας ακόμη και τον Alibek.

Ο προσεταιρισμός επιστημόνων από αντίπαλα στρατόπεδα είναι παλιά πρακτική. Όπως δηλώνει μια έκθεση του USAMRIID, οι ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στρατολόγησαν επιστήμονες που συμμετείχαν στο ιαπωνικό πρόγραμμα βιολογικών εξοπλισμών με την ίδια λογική που Γερμανοί επιστήμονες εντάχθηκαν στο πυραυλικό πρόγραμμα που οδήγησε τις ΗΠΑ στην κατάκτηση του διαστήματος.

 

USAMRIID και Βιολογικά Όπλα

Ιούνιος 1966: οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης γίνονται πειραματόζωα του USAMRIID. Ο υπόγειος της πόλης γεμίζει με «ακίνδυνο» βιολογικό παράγοντα προκειμένου να μελετηθεί το μοτίβο διασποράς και μόλυνσης σε ενδεχόμενη επίθεση με βιολογικά. Το πείραμα παίρνει μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ της εποχής. Την δεκαετία του 1960, το ίδιο περίπου πείραμα διεξήγε στον υπόγειο του Λονδίνου το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

1990 – 1991: το USAMRIID δραστηριοποιείται στον Πόλεμο του Κόλπου. Μετά τον πόλεμο μέλη του συμμετέχουν στην ομάδα επιθεωρητών που διερευνούν της ικανότητες του Ιράκ στο βιολογικό πόλεμο. Οι λύκοι φυλάνε τα πρόβατα.

Το 1994 ξεκινά ακροαματική διαδικασία υπό τον γερουσιαστή Donald Riegle. Τα ευρήματα της έκθεσης Riegle καταλήγουν πως στη δεκαετία του 1980, όταν ο Donald Rumsfeld ήταν μέλος της General Advisory Committee on Arms Control, βιολογικά υλικά εξήχθησαν στο Ιράκ, μεταξύ άλλων και άνθρακας. Η έκθεση κοινοποιείται στο Βρετανικό Κοινοβούλιο μόλις τον Φεβρουάριο του 2003 από τον Εργατικό βουλευτή Peter Kilfoyle και ο Συντηρητικός Teddy Tailor θέτει επανειλημμένα το θέμα στο Κοινοβούλιο σε διάφορες επερωτήσεις του. Ο Rumsfeld αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση πάνω στο θέμα.

3 Οκτωβρίου 2001: τρεις μόλις εβδομάδες μετά την 9/11, όταν περίπου αρχίζουν οι επιθέσεις με άνθρακα, το AFIP (όπου και ο Δρ. Taubenberger) αναλαμβάνει την ευθύνη συλλογής παθολογο-ανατομικού υλικού, όπως αυτού που επέτρεψε την ανασύνθεση του ιού της ισπανικής γρίπης. Στην πρόσφατη έκθεση του USAMRIID, HISTORY OF BIOLOGICAL WARFARE, αναφέρεται μεταξύ άλλων η ανάπτυξη και δραστηριοποίηση του Fort Detrick, που συνδέθηκε με τις επιθέσεις άνθρακα. Επίσης πως παρά την απαγόρευση Nixon το πρόγραμμα βιολογικού εξοπλισμού δε σταμάτησε αλλά προφασίστηκε πως λειτουργούσε στο πλαίσιο της βιοάμυνας.

1 Δεκεμβρίου 2001: το πανεπιστήμιο George Mason ανακοινώνει τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου για βιοάμυνα που θα φιλοξενεί τους επιστήμονες Ken Alibek και Charles Bailey. Κύριος σκοπός η ανάπτυξη θεραπειών για ασθένειες όπως ο άνθρακας και η ευλογιά και η προετοιμασία της δημόσιας υγείας έναντι απειλών όπως η βιοτρομοκρατία. Ό, τι ακριβώς προφασίστηκε το USAMRIID ενώ συνέχιζε να αναπτύσσει βιολογικά όπλα.

23 Φεβρουαρίου 2005: ο νομπελίστας Bernand Lown σε επιστολή του διαμαρτύρεται για τη δημιουργία βιολογικού εργαστηρίου ύψιστης ασφάλειας (Biosafety Level Four) στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Βοστόνης –στο πλαίσια πάντα της βιοάμυνας…

 
Όποιος Μπλέκει με Ιούς τον Τρώνε τα Γεράκια…

2001, 9 Σεπτεμβρίου: Δίδυμοι Πύργοι. 3 Οκτωβρίου: οδηγία του DoD για το AFIP. Οκτώβριος: επιστολές με άνθρακα. Νοέμβριος: θάνατοι μικροβιολόγων. Το Patriot Act έχει ήδη ψηφιστεί. Καθώς συμβόλαια μοιράζονται σε φαρμακευτικές και το FBI ψάχνει τους υπαίτιους για τις επιθέσεις άνθρακα, επιστήμονες εξειδικευμένοι σε συναφή με την έρευνα θέματα δολοφονούνται, αυτοκτονούν, πεθαίνουν. Η επιδημία των μικροβιολόγων ξεκινά κάπως έτσι:

12 Νοεμβρίου: δολοφονείται ο κυτταρικός βιολόγος Bennito Que. «Τέσσερις άντρες οπλισμένοι με ρόπαλο του επιτέθηκαν στο αυτοκίνητό του» (Miami Herald)…

16 Νοεμβρίου: πεθαίνει ο Don Wiley, από τους πιο αναγνωρισμένους επιστήμονες στο χώρο των λοιμωδών νοσημάτων, βραβευμένος με το V.T Mattia Αward από το Ίδρυμα Roche… Σταμάτησε με το αυτοκίνητό του και έπεσε από γέφυρα… Ο Bill Poovey του Associated Press αναφέρει πως στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση ο Wiley ήταν ευδιάθετος και πως κανένας στην οικογένεια ή στους συνεργάτες του δεν τον θεωρούσε ικανό για αυτοκτονία. Ο Wiley μελετούσε την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθένειες όπως AIDS, έμπολα, γρίπη.

23 Νοεμβρίου: πεθαίνει ο «αποστάτης» Vladimir Pacechnik, ιδρυτής της Regma, ανώτερος του Ken Alibek στη Biopreperat, ο άνθρωπος που μαζί με τον Alibek έκανε γνωστή στη Δύση την έκταση του προγράμματος βιολογικών όπλων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

10 Δεκεμβρίου: δολοφονείται ο βιοφυσικός Robert Schwartz, ιδρυτικό μέλος του Virginia Biotechnology Association. Οι έρευνες στρέφονται προς τη σατανίστρια κόρη του και τρεις ομοϊδεάτες της!!!

14 Δεκεμβρίου: πεθαίνει στην Αυστραλία ο μικροβιολόγος Nguyen Van Set ενώ δουλεύει στο Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation’s Animal Diseases Facility. Μπαίνει μέσα από αεραγωγό σε αποθηκευτικό χώρο εργαστηρίου όπου υπήρχε διαρροή υγρού αζώτου!!!

Ακολουθούν θάνατοι Ρώσων, Ισραηλινών, Αμερικανών επιστημόνων, συντριβή δύο αεροσκαφών, μέχρι να φτάσουμε το 2003 στον πιο διάσημο θάνατο:

18 Ιουλίου 2003: ο David Kelly, Βρετανός ειδικός σε βιολογικά όπλα βρέθηκε με τους καρπούς του κομμένους. Ήταν ο σημαντικότερος επιστημονικός σύμβουλος στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Βρετανίας. Από το 1994 ως το 1999 διετέλεσε σύμβουλος στους επιθεωρητές βιολογικών όπλων του ΟΗΕ (που όπως είδαμε μέλη τους ήταν στελέχη των USARMIID, της καθ’ ύλην υπεύθυνης υπηρεσίας για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων στις ΗΠΑ, τη χώρα που σύμφωνα με την έκθεση Riegle είχε ήδη πουλήσει άνθρακα στο Ιράκ). Ο Kelly φέρεται όχι μόνο να γνώριζε τους Alibek και Pacichnek αλλά και να είχε διευκολύνει τις δραστηριότητές τους στη Δύση.

 

Βioshield: Η Φάρμα με τα Πειραματόζωα

Τον Ιανουάριο του 2003, δύο χρόνια μετά το οργουελικό Patriot Act, ο Μπους προτείνει το πρόγραμμα BioShield. Το νομοσχέδιο περνά από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να υπογραφεί τελικά από τον πρόεδρο το 2004. Την ημέρα της υπογραφής ο Μπους αναφέρεται για μια ακόμη φορά στην 9/11, τονίζοντας πως αν οι τρομοκράτες είχαν στην κατοχή τους βιολογικά όπλα δε θα δίσταζαν να τα χρησιμοποιήσουν. Ευχαριστεί τον αντιπρόεδρο Τσέ

νεϋ για τη συνδρομή του στο νομοσχέδιο. Το 2005 εμφανίζεται το «βελτιωμένο» Βioshield II που θα τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο τέλος της χρονιάς. Τα Bioshield Ι και ΙΙ, πέρα από την αγορά και αποθήκευση τεραστίων ποσοτήτων φαρμάκων και εμβολίων εκτός από την απευθείας ανάθεση συμβολαίων σε εταιρίες που αναπτύσσουν καινούρια φάρμακα και εμβόλια, περιέχει ρυθμίσεις που κάνουν τη ζωή των εταιριών πιο εύκολη και αυτή των πολιτών πιο δύσκολη. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι πολίτες δεν θα έχουν το δικαίωμα να μηνύσουν τις εταιρίες για τυχόν παρενέργειες από καινούρια φάρμακα και εμβόλια. Με την αιτίαση ή πρόφαση δηλαδή πανδημίας και βιοτρομοκρατίας ολόκληροι πληθυσμοί μπορούν να μετατραπούν σε πειραματόζωα ώστε οι εταιρίες εκ του ασφαλούς να δοκιμάζουν τα καινούρια τους σκευάσματα. Το έθνος εξοπλίζεται νομικά καθώς ο πολίτης αφοπλίζεται.

Οι Άρρωστοι Δεν Ψηφίζουν

Παράλληλα, αναπτύχθηκε το MEHPA (Model Emergency Health Powers Act), από ειδικούς του John Hopkins υπό την αιγίδα του CDC (όπου δουλεύει ο Tobey). Το MEHPA, που επιχειρείται να γίνει πολιτειακός νόμος σε όσο το δυνατόν περισσότερες πολιτείες, προβλέπει ότι ο κυβερνήτης της πολιτείας μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν (άρθρ. IV, παρ. 401) και να προβεί σε επιβολή ιατρικών εξετάσεων και καραντίνας (άρθρ. VI, παρ. 602 γ’), υποχρεωτική θεραπεία και εμβολιασμό καθώς και ποινική δίωξη σε περίπτωση μη συμμόρφωσης (άρθρ. VI παρ. 603 α’, 603 β’, 604 α’, γ’). Καμμία ευθύνη για τυχόν βλάβες που ενδεχομένως προκληθούν από αξιωματούχους, εταιρίες και αντιπροσώπους αυτών. Επιτρέπει την καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας σε περίπτωση που αυτή κριθεί επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Οι αρχές μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από το στρατό για την επιβολή των ανωτέρω μέτρων.

Αν σκεφτεί κανείς τις πολιτείες εκείνες όπου λερωμένο ποινικό μητρώο ισοδυναμεί με στέρηση ψήφου και ότι ενδεχομένως εφαρμόζεται σε αυτές το MEHPA λόγω έκτακτης κατάστασης υγείας, όσοι δε συμμορφωθούν, δεν θα έχουν πλέον λευκό ποινικό μητρώο και άρα δικαίωμα ψήφου. Οι μη καλά συμμορφούμενες ομάδες είναι συνήθως μαύροι και ισπανόφωνοι, Δημοκρατικοί δηλαδή στην πλειοψηφία τους ψηφοφόροι. Το μόνο που έχει να κάνει ένας κυβερνήτης π.χ. ο Τζεντ Μπους, για να αποκλείσει ψηφοφόρους είναι να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γιατί όχι λόγω πανδημίας γρίπης…

Ο Νέος Αμερικανικός Αιώνας

Η απαρχή αυτής της αλυσίδας γεγονότων βρίσκεται στην κοιτίδα νεοσυντηρητισμού που λέγεται Project for a Νew American Century στο οποίο συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος Τσέ

νεϋ, ο υπουργός αμύνης Ράμσφελντ και ο σύμβουλος Γούλφοβιτζ. Στόχος, να διατηρήσει η Αμερική την παγκόσμια κυριαρχία και στον 21ο αιώνα.

Στην αναφορά του Σεπτεμβρίου του 2000 πολλοί αναλυτές βρίσκουν την πυξίδα της σημερινής Αμερικανικής πολιτικής. Σε ένα σημείο συναντάμε την προσδοκία του σχεδίου για τα βιολογικά όπλα: «…και προηγμένες μορφές βιολογικών όπλων που έχουν την ικανότητα να στοχεύσουν συγκεκριμένους γενότυπους, μπορούν να μεταμορφώσουν τον βιολογικό πόλεμο από το βασίλειο του τρόμου σε πολύτιμο πολιτικό εργαλείο…».

 

 

 

 

Advertisements