ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Generation Now!

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 

Loading

Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας ενεργειακής επανάστασης που θα επηρεάσει τα πάντα. Μετά από έναν αιώνα τα όνειρα του μεγάλου οραματιστή της Ελεύθερης Ενέργειας Νίκολα Τέσλα, δεν απέχουν πολύ από το να γίνουν πραγματικότητα.

 

Η Silicon Valley σχεδιάζει να έχει μεγάλο κέρδος επενδύοντας στη λεγόμενη Πράσινη Ενέργεια (Green Energy). Πρόκειται για ένα νέο όρο της εποχής μας ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πηγές ενέργειας που θεωρούνται φιλικές προς το περιβάλλον, άρα δεν το μολύνουν, όπως είναι η ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική, γεωθερμική ενέργεια κ.α. Με άλλα λόγια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτές οι «νέες» πηγές ενέργειας μπορούν να θεραπεύσουν τη Γη μας από τις επιπτώσεις της πλανητικής υπερθέρμανσης ή του Φαινόμενου του Θερμοκηπίου απαλλάσσοντας την κατανάλωση της ενέργειας από τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα. Οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι διάφορες οργανώσεις μπορούν ήδη να αγοράσουν την Πράσινη Ενέργεια με στόχο να υποστηρίξουν την περαιτέρω εξέλιξή της, να βοηθήσουν τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα, που δημιούργησε η γενιά του συμβατικού ηλεκτρισμού και να αυξήσουν την εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία.

Energy Revolution

Το Συγκεντρωτικό Ενεργειακό Μοντέλο

Το 1920 εκατομμύρια αγρότες της Αμερικής παρήγαγαν την ενέργειά τους, όπως και το βούτυρό τους –μόνοι τους. Χρησιμοποιούσαν περίπου 600.000 ανεμόμυλους που παρήγαγαν αρκετό ρεύμα ώστε να λειτουργούν τα ραδιόφωνα και να φωτίσουν τα σπίτια τους. Πάνω από το 90% από αυτούς τους ανεμόμυλους εξαφανίστηκαν από τη στιγμή που ακόμη και τα πιο μακρινά χωριά της Αμερικής συνδέθηκαν με το συγκεντρωτικό σύστημα της ενέργειας της χώρας.

Σήμερα, οι ίδιες τεχνολογίες που βοηθούν τους εξοπλισμένους με τα «i-pod» τους φοιτητές να κλέβουν μουσικές από το Internet, οι ίδιες αναζωογονούν και το μοντέλο των μικρογεννητριών, οι οποίοι βασίζονται στην αποκεντρωτική ενέργεια που οι άνθρωποι παράγουν για τον εαυτό τους. Αυτές οι τεχνολογίες βοηθούν την ενεργειακή διασύνδεση ακόμη και των πιο απομακρυσμένων σπιτιών σε ένα τεράστιο δίκτυο που δεν θα σταματάει να παράγει ακόμη και όταν οι ανεμόμυλοι σταματούν να γυρίζουν. Η γενιά των μικρογεννητριών συναντά την You Tube γενιά! «Πλέον μιλάμε για το καινούργιο νόημα της έκφρασης “power to the people”» φωνάζει ο Τζέρεμι Ρίφκιν (Jeremy Rifkin), ακτιβιστής και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσής και πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τα ζητήματα της εναλλακτικής ενέργειας. «Ξεχάστε πια», λέει ο ίδιος, «τα αγροκτήματα με ανεμογεννήτριες και ηλιακές εγκαταστάσεις αναπτυσσόμενες από τις εταιρίες συμβατικής σκοπιμότητας. Στη νέα ενεργειακή τάξη οι άνθρωποι είναι στο επίκεντρο και τα σπίτια τους είναι οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας!» Από την οπτική του Ρίφκιν το πρόβλημα με εκείνους τους πρώιμους ανεμόμυλους δεν ήταν μόνο η τεχνολογία που ήταν πρωτόγονη, αλλά και το «zeitgeist» (σ.σ. γερμανικά «το πνεύμα της εποχής») που οδηγούσε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η παγκόσμια βιομηχανική επανάσταση ήδη χτυπούσε την πόρτα και ο στόχος της δεν ήταν η αγροτική αυτάρκεια αλλά ο συγκεντρωτισμός. Σύμφωνα με τον Herman Scheer, μέλους του Γερμανικού Bundestag και προέδρου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για τις Ανανεώσιμες Ενέργειες (European Association for Renewable Energies) «η πορεία προς τον νεωτερισμό ήταν σαν τις Ολυμπιακές αρχές: ‘’πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά’’, δηλαδή προς συγκεντρωτικές τεχνολογίες και κοινωνίες».

Οι αναπτυσσόμενες συγκεντρωτικές κυβερνήσεις δημιούργησαν συγκεντρωτικές ενεργειακές εγκαταστάσεις που πέρασαν ως οι μεγαλύτερες ανθρώπινες δομές που δημιουργήθηκαν ποτέ, τροφοδοτώντας με ηλεκτρισμό γρήγορα τα πάντα: από τα μεγάλα εργοστάσια μέχρι τα ακατάστατα επιπλωμένα σπίτια, όπως και τις γιγαντιαίες εταιρίες των ΜΜΕ που στέλνουν με τη σειρά τους μια μόνιμη ροή πληροφοριών σε όλους πάνω σε ένα απέραντα επεκταμένο δίκτυο. Το μοντέλο και για την ενέργεια και για την πληροφορία ήταν το ίδιο: ο μονόδρομος!

homebanner2

Το «Έξυπνο Δίκτυο» της Πράσινης Ενέργειας

Σήμερα όμως –και ευτυχώς– οι πρωτοπόροι, που επεκτείνουν τα όρια της ανανεώσιμης «Πράσινης Ενέργειας», ξαναδημιουργούν το ενεργειακό δίκτυο, όπως κάποτε δημιούργησαν το Internet. «Μπορείτε να φανταστείτε τις γενιές που μεγαλώνουν μοιράζοντας, μέσω του Διαδικτύου, τα αρχεία και το χρόνο τους σε Wikipedia και MySpace, να είναι περικυκλωμένοι με εγκαταστάσεις που λειτουργούν με κάρβουνα ή με πυρηνική ενέργεια;» Ρωτάει εύστοχα ο Τζέρεμι Ρίφκιν, και συνεχίζει: «Αυτό πλέον δεν έχει κανένα νόημα. Δεν ανήκει στη συμπεριφορά κανενός κάτω από 40 ετών. Είναι πολύ παλιομοδίτικο και ανήκει στη συγκεντρωτικά ελεγχομένη τεχνολογία» Η αυγή των εναλλακτικών ενεργειών, υποστηρίζει ο ίδιος, όχι μόνο θα ξανά φτιάξει τον τρόπο με τον όποιο παίρνουμε την απαραίτητη ενέργεια για τη ζωή μας, αλλά αποτελεί και ένα ολοκληρωμένο paradigm shift που αναπόφευκτα θα αλλάξει και την ανθρώπινη συνείδηση αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις μας. «Οι ενεργειακές επαναστάσεις συγκλίνουν με τις επικοινωνιακές επαναστάσεις και αυτά είναι τα κρίσιμα σημεία στην ιστορία που αλλάζουν την εξίσωση της ανθρωπότητας», παρατηρεί ο Ρίφκιν.

turbines-everywhere

Θεμέλιος λίθος αυτού του νέου ενεργειακού δικτύου είναι τα κτίρια, οι κατασκευές που θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν. Αντί να καταναλώνουν ενέργεια από τις συγκεντρωτικές εγκαταστάσεις, αυτά τα σπίτια και γραφεία θα μετατρέπουν τον άνεμο, την ηλιακή ενέργεια και τη βιόμαζα σε ηλεκτρισμό, τον οποίον θα χρησιμοποιούν και αποθηκεύουν ως υδρογόνο και στη συνέχεια θα τον διοχετεύουν στο δίκτυο. Η τεχνολογία ορμάει μπροστά με τα ίδια βήματα που έκαναν τους προσωπικούς υπολογιστές από τα αντικείμενα των επώνυμων μπουτίκ στις πιο βασικές οικιακές συσκευές, σε λιγότερο από μία δεκαετία. Στην ουσία αυτή η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί και επενδυθεί από τους ίδιους γίγαντες της high-tech τεχνολογίας. Μπορείτε να δείτε την εξέλιξη των πραγμάτων που έρχονται αν πάτε στο Παρίσι σε ένα «office park» . Εκεί μια γαλλική εταιρία ανάπτυξης, η Bouygues Immobilier, ίδρυσε πρόσφατα ένα από τα πρώτα παγκοσμίως μεγάλα ενεργειακά-θετικά κτίρια (energy positive buildings).

Αυτό ανταγωνίζεται ο πετρελαϊκός γίγαντας Abu Dhabi για τον τίτλο του πρωτοπόρου, έχοντας ήδη φτιάξει το κτίριο που θα χρησιμεύει ως αρχηγείο σε μια σχεδιασμένη πόλη, τη Masdar, που θα έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Όταν θα είναι έτοιμο το γαλλικό «πράσινο» κτίριο, στις αρχές του 2010, μέσα στα 23.300 τετραγωνικά μέτρα εκτός από τις υπηρεσίες που θα παρέχει θα παράγονται και 69.900 κιλοβάτ περισσότερος ηλεκτρισμός το χρόνο απ΄ ότι χρειάζεται για την κατανάλωσή του –αρκετό για να ηλεκτροδοτεί 14 μέσα ευρωπαϊκά σπίτια!

Η αμερικάνικη εταιρία, που παράγει τα σνακ Frito Lay και έχει το εργοστάσιο της στο Casa Grande της Αριζόνα, κάποτε χρησιμοποιούσε φυσικό αέριο αρκετό να θερμάνει 13.000 σπίτια. Μετά τη μετασκευή του εργοστασίου, που θα τελειώσει το 2010, θα τροφοδοτεί ενεργειακά τον εαυτό του μόνο με ήλιο και βιoμάζα που θα παράγεται από βιολογικά κατάλοιπα, όπως είναι φλούδα της πατάτας. Αφού παράγουν πατατάκια, αντί να πετάνε τόνους φλούδας θα παράγουν από αυτα την ενέργεια που χρειάζονται! Οι ειδικοί, όπως είναι ο Τζέρεμι Ρίφκιν και ο Herman Scheer, ισχυρίζονται ότι σύντομα η ενέργεια μας θα μπορεί να προέρχεται από δεκάδες εκατομμύρια κτίρια όπως είναι αυτά – μικρά και μεγάλα– που θα παράγουν τη δική τους ενέργεια για τη δική τους χρήση και επιπλέον λίγο παραπάνω για να την πουλήσουν πίσω στο δίκτυο –εκτός φυσικά από μια χούφτα μεγάλων μονοπωλιακών, που έχουν το μονοπώλιο στην ενέργεια, εργοστασίων. Ο Ρίφκιν εξηγεί ότι «οι αισθητήρες ανιχνευτές και το software μπορούν να ενώσουν όλες τις συσκευές στην ήπειρο, το κάθε πλυντήριο ρούχων, την κάθε ηλεκτρική σκούπα οπότε, αν υπάρχει σε κάποια φάση σε μια περιοχή μεγάλη ζήτηση για ενέργεια, το software μπορεί να δώσει εντολή σε 100.000 πλυντήρια να χαμηλώσουν ένα κύκλο ανά ξέβγαλμα ή να προσαρμοστούν 50.000 θερμοστάτες ανά ένα βαθμό. Οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να αναπρογραμματίσουν (reset) τα δικά τους καταναλωτικά όρια. Οπότε δεν θα χρειαστεί να φοβηθούν ποτέ τα ανεπιθύμητα κρύα ντους όταν θα έχουν ξοδέψει την ενέργεια που τους αναλογεί, εκτός αν βέβαια, αποφασίζουν ότι αξίζει το κόπο να κάνουν κρύο ντους για να πουλήσουν με τις τιμές προσφοράς την ενέργεια που δεν ξόδεψαν, πίσω στο δίκτυο. Αυτό το είδος δικτύου το αποκαλούν και «έξυπνο δίκτυο» (smart greed) ή δίκτυο έξυπνης χρήσης (intelligent utility network).

large_bi3x-XNJjt7hTCxfm0FHj5gcbABAX2uOprd0ABR0e1E

Η Εξάπλωση της Νέας Ενεργειακής Τεχνολογίας θα Γίνει Γρήγορα, όπως με τα Κινητά Τηλέφωνα

Ο Herman Scheer, ο άνθρωπος που έγραψε το επαναστατικό έργο Οι Γερμανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αντιλήφθηκε πόσο ισχυρό μπορεί να φανεί αυτό το μοντέλο. «Ο Νόμος του Σέερ», όπως ονομάζεται συχνά, προέβλεψε τις εγγυημένες τιμές σε εκείνους που θα πουλάνε την ανανεώσιμη ενέργεια πίσω στο δίκτυο, και βοήθησε τη μηχανή της γερμανικής «πράσινης βιομηχανίας» να πάρει μπρος. Η Γερμανία τώρα προσθέτει πάνω από 3.000 μεγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας το χρόνο. Για να τα βάλουμε αυτά σε κάποια σύγκριση απαιτούνται περίπου 18 μήνες για να κτιστεί ένα τυπικό εργοστάσιο φυσικού αερίου ισχύος 500 μεγαβάτ, ενώ η Αμερική χρειάστηκε 23 χρόνια για να κατασκευάσει το τελευταίο της πυρηνικό εργοστάσιο, ισχύος 1.161 μεγαβάτ. «Αυτό μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα όσο η μετάβαση στα κινητά τηλέφωνα, λέει ο Σέερ και συνεχίζει «η κοινωνία αρχίζει και ανασυγκροτείται γύρω από την αναδιοργάνωση της ενέργειας.»

Τα κινητά τηλέφωνα μας έχουν ήδη αποδείξει πως μπορεί να γίνει εισβολή της καινούργιας τεχνολογίας και πόσο γρήγορα αυτή μπορεί να μεταδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Για παράδειγμα στην Αφρική υπάρχουν μόνο 35 εκατομμύρια σταθερές τηλεφωνικές γραμμές, ενώ μόνο το προηγούμενο έτος έχουν προστεθεί τα διπλάσια, δηλαδή 70 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, στα ήδη υπάρχοντα 282 εκατομμύρια κινητά! Οι έξυπνες δικτυακές τεχνολογίες μπορούν εύκολα να έχουν το ίδιο δυναμικό ανάπτυξης. Πράγματι η συγκυρία για ένα νέο «paradigm shift» δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, οφειλόμενη εν μέρει και στο γεγονός ότι η κατάσταση με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας δεν μπορεί να είναι χειρότερη. Όταν το Frito Lay ανακοίνωσε το 2007 το δικό του σχέδιο, που το ονόμασε Casa Grande, οι τιμές πετρελαίου ήταν πολύ πιο χαμηλές από τα 100$ το βαρέλι. Και κάποιοι αναλυτές το είδαν περισσότερο ως ένα πολύ καλό και εντυπωσιακό εμπορικό κόλπο παρά μία έξυπνη επιχειρηματική απόφαση. Παρόλο που θα χρειαστούν μόνο 25 χρόνια να πάρουν τα χρήματα τους πίσω. Ο Ρίφκιν λέει: «Ακριβώς αυτό χρειαζόμαστε, μια τεχνολογία που να είναι αρκετά φτηνή για να μπορούμε να ενδυναμώσουμε την επανάσταση που θα γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, από κάτω προς τα πάνω».

images (4)

Η Ενέργεια Είναι η «Μητέρα Όλων των Αγορών»

«Αν ο καλύτερος τρόπος για να επενδύσει κανείς στο μέλλον είναι να το εφεύρει, εμείς λέμε ότι ο δεύτερος καλύτερος τρόπος είναι να επενδύσουμε σε αυτό», είπε ο John Doerr, ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της Silicon Valley στη Καλιφόρνια. Ο ίδιος σχεδιάζει να έχει μεγάλο κέρδος επενδύοντας στην «πράσινη ενέργεια». Αυτή την εποχή ο Ντόερ είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στην πράσινη τεχνολογία, στην καθαρή τεχνολογία, που είναι πάνω από όλα φιλική προς το περιβάλλον. Θα είναι ένα είδος θεραπείας για τον Πλανήτη μας και ίσως μπορέσει να το σώσει από την υπερθέρμανση. Πρόσφατα η εταιρία του επένδυσε ένα κεφάλαιο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην πράσινη τεχνολογία, και αυτά τα χρήματα ήρθαν ως συμπλήρωμα στα 200 εκατομμύρια δολάρια στα οποία ήδη είχε επενδύσει. Και μη νομίζει κανείς ότι ο Ντόερ εγκατέλειψε τον καπιταλισμό για κάποιους πιο αξιόλογους και φιλανθρωπικούς στόχους, καθόλου. Προς την καινούργια του την κατεύθυνση οδηγείται πάλι με το ένστικτο του κέρδους. «Θυμάστε το Ίντερνετ; Ε λοιπόν, η πράσινη τεχνολογία είναι ακόμη μεγαλύτερη!» είπε στο κοινό του συνεδρίου του TED (Technology Entertainment Design) στη Silicon Valley. «Αυτό θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη οικονομική ευκαιρία του 21ου αιώνα». Άφησε με ανοιχτό στόμα το κοινό του λέγοντας ότι η παγκόσμια ενεργειακή οικονομία αξίζει έξι τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το γεγονός βάζει στην άκρη όλα τα άλλα που μετριούνται στα πλαίσια των δισεκατομμυρίων, όπως είναι η αγορά των υπολογιστών. «Η ενέργεια είναι μητέρα όλων των αγορών». είπε ο John Doerr.

renewable-energy-future-620x350

Η Πράσινη Silicon Valley

Στη Καλιφόρνια, λίγο νότια από το Σαν Φρανσίσκο, βρίσκεται η γνωστή σ’ όλο τον κόσμο silicon Valley. Η Silicon Valley έχει σημειώσει την τελευταία δεκαετία μια αδιάκοπη περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και νόμιμης παραγωγής πλούτου που δεν έχει ξανά συμβεί σ’ όλη την Ιστορία. Το μυστικό ήταν η επένδυση και η δημιουργία της τεχνολογικής δομής πίσω από την επανάσταση του περίφημου «dot.com», δηλαδή του Διαδικτύου. Μέσα σε δέκα χρόνια το Internet άλλαξε τον πλανήτη μας, φέρνοντας τεράστιο πλούτο στη μικρή ομάδα των καινοτόμων επιχειρηματιών της Silicon Valley. Όμως χρειάστηκαν μόνο μερικοί μήνες να καταστραφεί όλο το μεγαλείο. Πολλές εταιρίες και άτομα αντιμετώπισαν ένα τεράστιο κραχ και η Silicon Valley μέσα σε ένα χρόνο μεταμορφώθηκε από μία κυψέλη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε πόλη των φαντασμάτων με άδεια τετράγωνα άδειων γραφείων και ξεπερασμένων εγκαταστάσεων του Ίντερνετ. Έπειτα από οκτώ χρόνια όμως η «Κοιλάδα του Πυριτίου» αρχίζει να ξανά μουρμουρίζει. Οι άνθρωποι που δημιούργησαν τις ιστορίες απίστευτης επιτυχίας κατά τη δεκαετία του 1990, ετοιμάζονται για ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις. Αυτή τη φορά είναι αποφασισμένοι να σώσουν τον Πλανήτη μας.

Οι πιο καινοτόμοι επιχειρηματίες του πλανήτη μας ξεπερνούν τον εαυτό τους προκειμένου να επενδύσουν στην Πράσινη Ενέργεια. Σύμφωνα με την Clean Tech Group, το 2007 έχουν επενδύσει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνολογία της καθαρής ενέργειας. Πρόκειται για την αύξηση κατά 94% από το 2006! Είναι ένας ρυθμός ανάπτυξης που θυμίζει τις χρυσές εποχές και τις ευτυχισμένες αναμνήσεις από την περίοδο το boom του Internet. Οι επιχειρηματίες της Silicon Valley πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα μπορέσουν να φτάσουν στον τελικό στόχο: στην παραγωγή ενέργειας που θα είναι πιο φτηνή και πολύ πιο καθαρή από ό,τι είναι το κάρβουνο ή το πετρέλαιο –και χρειάζονται μόνο μερικά χρόνια για να πραγματοποιηθεί.

Ο Vinod Khosla, ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Κοιλάδας, εξηγεί πως οι εμπειρίες που απέκτησαν στην εποχή της high-tech βιομηχανίας, τους βάζουν τώρα σε μια ευνοϊκότερη θέση. «Πρόκειται για τις εμπειρίες που συσχετίζονται με το ρίσκο της διαχείρισης γιατί, είτε πρόκειται για τους υπολογιστές είτε για την ενέργεια το ρίσκο πάντα υπάρχει. Ο Κhosla είναι τώρα ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Κοιλάδας του Πυριτίου, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους πιστούς της ιδέας περί της καινούργιας ενέργειας που θα αλλάξει τον κόσμο. «Αλλάζοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα ή αλλάζοντας τους νόμους γύρω από αυτά μπορούμε να πετύχουμε μόνο μικρούς στόχους και σταδιακές αλλαγές. Όμως, μια νέα τεχνολογία μπορεί να κάνει 200% ή 400% ή ακόμη 1000 % μεγαλύτερη τη διαφορά. Η νέα τεχνολογία είναι μία σίγουρη και μοναδική λύση που θα σώσει τον κόσμο από το ενεργειακό αδιέξοδο».

Τον βασικό παράγοντα διαδραματίζει ο βαθμός της καινοτομίας και το κατά πόσο και εάν είναι αρκετά γρήγορος. Ο κύκλος της καινοτομίας είναι ο χρόνος που απαιτείται για να περάσει μια καινοτομική ιδέα από το στάδιο της ιδέας σε προϊόντα που μπορούν να πουληθούν. «Ένας αστραπιαίος κύκλος της καινοτομίας είναι κρίσιμος για την πρόοδο, γιατί αφήνει στις καινούργιες ιδέες να χτυπήσουν γρήγορα την αγορά και να δώσουν στους επενδυτές την προοπτική της γρήγορης επιστροφής». Για να διευκρινίσει το ρόλο του κύκλου της καινοτομίας ο Κhosla αναφέρει δύο αντίθετους τρόπους παραγωγής ενέργειας: την πυρηνική ενέργεια και ηλιακή θερμική ενέργεια. «Χρειάζονται 15 χρόνια για να κτιστεί ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Ο βαθμός της καινοτομίας είναι πολύ αργός για να είναι ελκυστική επένδυση. Η τεχνολογία της παραγωγής θερμικής ενέργειας που χρησιμοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία για παραγωγή του ατμού που στην συνέχεια κινεί τους στροβίλους για τελική παραγωγή της θερμικής ενέργειας, βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά του φάσματος. Χρειάζονται μόλις δύο χρόνια για να γίνει μία εγκατάσταση για την παραγωγή της ηλιακής ενέργειας και μέσα σ’ αυτό το χρόνο η τεχνολογία θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. «Με την ηλιακή θερμική ενέργεια μπορώ να φτιάξω μερικούς κύκλους της καινοτομίας μέσα στο χρόνο που χρειάζεται για να κτίσω μια πυρηνική εγκατάσταση», λέει ο Κhosla.

1523285_370

Πράσινη Ενέργεια από τα Σκουπίδια

Το ίδιο σημαντικό με τον κύκλο καινοτομίας είναι και το πόσο καλά «σκαρφαλώνει». Το προϊόν πρέπει να γίνεται όλο και φτηνότερο, όπως όταν παράγεται σε στις μεγάλες ποσότητες, όπως έγινε με το μίκροτσιπ; Αν δούμε το βιοκαύσιμο αιθανόλη, που συνηθίζεται να παρασκευάζεται από το καλαμπόκι, και κοστίζει στην Αμερική μόνο 0,65$ το λίτρο (λιγότερο από 2,50% το γαλόνι), άρα πολύ λιγότερο από ό,τι πλήρωναν το καλοκαίρι του 2008 οι Αμερικάνοι το πετρέλαιο, δηλαδή 4$ το γαλόνι. Όμως η αιθανόλη από καλαμπόκι θα ακριβαίνει όλο και περισσότερο όσο περισσότερο παράγεται, γιατί το καλαμπόκι είναι ταυτόχρονα και τροφή. Μετατρέποντας το στην αιθανόλη ανεβαίνει η ζήτηση του καλαμποκιού στην αγορά και προκαλεί σπειροειδώς την αύξηση των τιμών. Άρα όσο περισσότερη αιθανόλη παράγει κανείς από καλαμπόκι τόσο πιο ακριβό θα γίνεται το κόστος των πρώτων υλών της τροφοδοσίας. Όμως υπάρχει και ένα άλλο εναλλακτικό βιολογικό καύσιμο που τα πηγαίνει καλά. Πρόκειται για την «αιθανόλη κυτταρίνης», που μπορεί να παραχθεί σχεδόν από οποιοδήποτε κομμάτι του φυτού και γίνεται από τα κοτσάνια και φλούδες που αλλιώς θα πετάγονταν στα σκουπίδια. Εταιρίες, όπως η Range Fuels και η Macoma, που τις ίδρυσε και τις δυο ο Vinod Khosla, παράγουν «αιθανόλη κυτταρίνης» για λιγότερο από 0,55$ το λίτρο. Μία πρακτικά χωρίς όρια προμήθεια από τις πρώτες ύλες, που σημαίνει όσο περισσότερη αιθανόλη κυτταρίνης παράγεις, τόσο πιο φτηνή γίνεται.

Δεν είναι μόνο οι καινοτόμοι μεμονωμένοι επενδυτές που εφορμούν προς την «πράσινη τεχνολογία». Το Google.org για παράδειγμα έκανε μια σειρά από επενδύσεις, συμπεριλαμβάνοντας 10 εκατομμύρια δολάρια, στην ηλιακή θερμική εταιρία, που την ονόμασαν «eSolar» και άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια στην Μακάνι, που θα παράγει ενέργεια από τον άνεμο. Επίσης υπάρχει και η αυτοκινητιστική εταιρία Tesla Motors η οποία έβγαλε στην αγορά το ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο που έχει τη δυνατότητα μεγάλης ανάπτυξης ταχύτητας: από το μηδέν μπορεί να φτάσει στα 100 χιλιόμετρα την ώρα μέσα σε μόνο 3,9 δευτερόλεπτα!

Μήπως η αυξανόμενη επένδυση της Σίλικον Βαλει τελικά θα κάνει τη διαφορά στην εξέλιξη της πράσινης τεχνολογίας και θα φέρει αλλαγές των ενεργειακών δομών στον πλανήτη; «Χρειαζόμαστε ανθρώπους που βλέπουν τις τεχνολογίες πέρα από τον ορίζοντα», λέει ο David Downie, διευθυντής της Global Roundtable of Climate Change, του ομίλου που αποτελείται από τους σημαντικότερους ακαδημαϊκούς, αντιπροσώπους εταιριών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν όλοι μαζί στο Earth Institute του Πανεπιστημίου της Columbia της Νέας Υόρκης. «Η Σίλικον Βάλει δεν φτάνει. Δεν μπορεί αυτή να διαπραγματεύονται με την αμερικάνικη ή την κινέζικη κυβέρνηση». Όμως, όταν ρωτήθηκε αν ο πλανήτης μπορεί να σωθεί χωρίς την Σιλικον βάλεϊ, έμεινε σκεπτικός…

images (5)

Πηγές: Ode Magazine και New Scientist

Μετάφραση-απόδοση: Μίλιτσα Κοσάνοβιτς

Η γενιά των μικρογεννητριών συναντά πλέον την You Tube γενιά!

Η πράσινη τεχνολογία είναι η μεγαλύτερη οικονομική ευκαιρία του 21ου αιώνα.

«Στη νέα ενεργειακή τάξη οι άνθρωποι είναι στο επίκεντρο και τα σπίτια τους είναι οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας!»

Τζέρεμι Ρίφκιν

Η Γερμανία τώρα προσθέτει πάνω από 3.000 μεγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας το χρόνο.

ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Advertisements