GREEN POWER: Η ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα μας Σώσουν από το Επερχόμενο «Περιβαλλοντικό Τσουνάμι»!

2013_01_Lufft_Renewable-Energies
Γράφει ο Γιώργος Στάμκος
Μετά το «Τσουνάμι» της χρηματοπιστωτικής φούσκας, που έχει κτυπήσει ανελέητα την παγκόσμια οικονομία βυθίζοντάς την σε ύφεση διαρκείας, ένα άλλο καταστρεπτικό «Τσουνάμι» έρχεται με μαθηματική ακρίβεια κατά πάνω μας. Πρόκειται για το «οικολογικό Τσουνάμι», δηλαδή για τις καταστροφές που θα προκύψουν από την απορύθμιση και την υποβάθμιση του φυσικού μας περιβάλλοντος, το οποίο θα αποδειχθεί πολύ πιο καταστρεπτικό από το σημερινό «οικονομικό Τσουνάμι». Αυτό το επερχόμενο «οικολογικό Τσουνάμι», που σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς είναι ζήτημα δύο ή τριών δεκαετιών για να ξεσπάσει, δεν θα κρατήσει λίγα μόνον χρόνια αλλά πολλές δεκαετίες και δεν θα καταστρέψει μόνον οικονομίες, αλλά και τεράστιες περιοχές του πλανήτη μας, θα διαλύσει χώρες και κοινωνίες, θα εξολοθρεύσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, θα προσφυγοποιήσει εκατοντάδες εκατομμύρια, θα απειλήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό ακόμη και την ίδια την ύπαρξή μας ως είδος. Όταν θα ξεχυθεί κατά πάνω μας αυτό το «οικολογικό Τσουνάμι» καμιά ανθρώπινη αντίδραση, όσο μαζική και να είναι, δεν θα είναι σε θέση να το σταματήσει πριν ολοκληρώσει το καταστρεπτικό του έργο. Η μόνη αντίδραση μας μπορεί να είναι προληπτική, αλλά για να το προλάβουμε θα πρέπει να δράσουμε Τώρα! Πως όμως μπορούμε να δράσουμε αποτελεσματικά πριν να είναι πολύ αργά;

Electricity-market-reform-007

Ένα Τοξικό Ενεργειακό Μοντέλο

Ο σύγχρονος κόσμος αντιμετωπίζει τρεις πολύ σοβαρές κρίσεις. Η μία είναι η οικονομική κρίση, που οφείλεται κυρίως στη χρηματοπιστωτική φούσκα και στην απληστία και ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς. Η δεύτερη είναι η οικολογική κρίση, που οφείλεται στην καταστροφή και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην πλανητική υπερθέρμανση, απόρροια του οικονομικού, καταναλωτικού και ενεργειακού μοντέλου που χρησιμοποιούμε. Η τρίτη είναι η ενεργειακή κρίση, η οποία οφείλεται στην υπερκατανάλωση και στην εξάντληση των ορυκτών καυσίμων, από τα οποία εξαρτάται η παγκόσμια οικονομία. Παρά την αντίθετη πεποίθηση αυτή η ενεργειακή κρίση είναι και η σοβαρότερη διότι επηρεάζει άμεσα και πυροδοτεί τόσο την παρούσα οικονομική κρίση, όσο και την επερχόμενη οικολογική κρίση!
Αποτελεί κοινό μυστικό πως το σημερινό ενεργειακό μοντέλο, που βασίζεται στην κατανάλωση των βρώμικων και μη ανανεώσιμων ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, άνθρακας και φυσικό αέριο), βρίσκεται πίσω τόσο από την παρούσα οικονομική κρίση όσο και από την οικολογική κρίση, που αρχίζει να κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της. Η ενέργεια είναι το «αίμα» της παγκόσμιας οικονομίας. Χωρίς αυτή σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι αναποτελεσματική, σχεδόν νεκρή. Είναι γνωστό πως η τιμή του «μαύρου χρυσού» έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να σπάσει η «φούσκα» στην αμερικανική αγορά ακινήτων και, όπως τη δεκαετία του 1990 ήταν η βασική κινητήριος δύναμη των αξιοζήλευτων επιδόσεων της αμερικανικής οικονομίας, έτσι και το 2008 αποτέλεσε τον πυροκροτητή για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματός των ΗΠΑ. Τη δεκαετία του 1990 οι φθηνές τιμές του πετρελαίου επηρέασαν τις καταναλωτικές συνήθειες των Αμερικανών και τις έκαναν πιο ασύδοτες: μεγαλύτερα αυτοκίνητα, μεγαλύτερα σπίτια σε απομακρυσμένα προάστια, περισσότερα καταναλωτικά αγαθά. Αυτή η τάση για υπερκατανάλωση οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην υπερχρέωση και στην πλαστική εξάρτηση από πιστωτικές κάρτες και δάνεια, καθιστώντας τους Αμερικανούς υποχείρια του τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζες κερδοσκοπούσαν ανελέητα εκμεταλλευόμενες τη ματαιοδοξία της αναρρίχησης στο Έβερεστ της υλικής ευημερίας. Το πετρέλαιο συνετέλεσε καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η εντυπωσιακή διακύμανση του πετρελαίου, από τα 11 δολάρια το 1998 στα 147 δολάρια το καλοκαίρι του 2008, έπαιξε εμπρηστικό ρόλο, εκτρέφοντας την κερδοσκοπία κι εκτροχιάζοντας τις τιμές στην αγορά των ακινήτων. Η αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του, χρεοκόπησε τα υπερχρεωμένα αμερικανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αποτέλεσε την ταφόπλακα του περίφημου «αμερικανικού θαύματος».

Η αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου και των υπολοίπων ορυκτών καυσίμων ήταν αυτή που οδήγησε και στη συσσώρευση στην ατμόσφαιρα τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, η οποία οδηγεί στο Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και στην πλανητική υπερθέρμανση. Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή και στην οικονομική και στην οικολογική κρίση, από πίσω βρίσκεται το βρώμικο πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα γενικότερα.

Από την εποχή της ατμομηχανής και του κινητήρα εσωτερικής καύσεως, ο κόσμος δεν έχει δει καμιά ουσιαστική ανακάλυψη στις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας. Ο περιβόητος πυρηνικός αντιδραστήρας, που κάποτε πίστευαν ότι εκπροσωπούσε το κύμα του μέλλοντος, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια «μεταμφιεσμένη ατμομηχανή», που για να «βράσει το νερό», αντί να καίει άνθρακα χρησιμοποιούσε ως καύσιμο τα απείρως πιο επικίνδυνα ραδιενεργά υλικά…

Είναι τρομακτικά λυπηρό να βλέπουμε τον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας να αργοπεθαίνει μέσα σε μια τοξική σούπα, άρρωστος από τη μόλυνση που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα, και να μην αισθανόμαστε οργή για εκείνους που μας έχουν στερήσει τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από τις απαρχαιωμένες ενεργειακές τεχνολογίες, που δολοφονούν μέρα με τη μέρα τη Γη. Γιατί η λύση υπάρχει και λέγεται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπάρχουν νέες τεχνολογίες που μπορούν σχετικά εύκολα να αξιοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μας βγάλουν από το σημερινό μας αδιέξοδο. Αν στραφούμε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση και γίνουν μεγάλες επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τότε μπορούν με μια κίνηση να λυθούν και οι τρεις σοβαρές κρίσεις που μαστίζουν το σύγχρονο κόσμο.

72590db04_re_en

Η Πράσινη Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση Βρίσκεται Προ των Πυλών

Σήμερα η οικονομία είναι αντι-οικολογική, διότι καταστρέφει το περιβάλλον, λεηλατεί αναντικατάστατους φυσικούς πόρους που ανήκουν σε όλα τα πλάσματα του πλανήτη και δεν νοιάζεται για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο όμως η οικολογία δεν είναι απαραίτητα αντι-οικονομική, με άλλα λόγια ασύμφορη. Οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αποδειχθούν το «Ελντοράντο του 21ου αιώνα». Σύμφωνα με τον συγγραφέα δεκάδων μελλοντολογικών βιβλίων και πρόεδρο του Ιδρύματος Οικονομικών Τάσεων, Τζέρεμι Ρίφκιν, βρισκόμαστε ήδη στα πρόθυρα μιας τρίτης Βιομηχανικής Επανάστασης, βασιζόμενης αυτή τη φορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις έξυπνες τεχνολογίες εκμετάλλευσής τους.

Ο ζωοδότης Ήλιος βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Λούζει διαρκώς τη Γη με τεράστιες ποσότητες θερμότητας και ακτινών φωτονίων, που χαρίζουν ζωή και ενέργεια τον πλανήτη μας. Ο Ήλιος δημιουργεί επίσης και τους ανέμους, θερμαίνοντας τα αέρια στρώματα της ατμόσφαιρας κι αυξάνοντας έτσι την κινητικότητά τους. Αυτή η ενέργεια είναι γνωστή ως αιολική και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στους ανεμόμυλους και σήμερα πλέον στις ανεμογεννήτριες, που παράγουν ηλεκτρισμό. Η κίνηση των αέριων μαζών δημιουργεί επίσης τα σύννεφα, τις βροχές και τα χιόνια. Η πτώση του νερού στη γη δημιουργεί τα ποτάμια, την κίνηση των οποίων εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος με τα φράγματα, όπου οι υδατοπτώσεις κινούν νερόμυλους ή παράγουν ηλεκτρισμό με τη βοήθεια τουρμπίνων (υδροηλεκτρικά εργοστάσια). Τέλος η ηλιακή ενέργεια θερμαίνει και τους ωκεανούς δημιουργώντας έτσι τα υποθαλάσσια ρεύματα, τα οποία μπορεί με τη σειρά του να εκμεταλλευτεί ο άνθρωπος για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Όλες λοιπόν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική, υδροηλεκτρική, ενέργεια βιομάζας, φωτοβολταϊκά συστήματα κ.α.) προέρχονται έμμεσα ή άμεσα από τον Ήλιο. Αρκετοί πολέμιοι αυτών των μορφών ενέργειας, που συμβαίνει να είναι συνήθως οπαδοί των ορυκτών καυσίμων ή της πυρηνικής ενέργειας, υποστηρίζουν ότι δεν είναι ακόμη συμφέρουσες, επειδή συλλέγουν την «αραιή ενέργεια» του περιβάλλοντος. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως η βιομηχανική κατασκευή των φωτοβολταϊκών στοιχείων, που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, παράγει τοξικά απόβλητα (μέταλλα και διαλύτες), που απαιτούν ειδική διαδικασία ταφής και απόθεσης. Ισχυρίζονται επίσης πως για να καλυφθούν οι ολοένα και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας άμεσα από την ηλιακή ενέργεια θα έπρεπε να κατασκευαστούν εκατομμύρια ηλιακοί συλλέκτες, που θα κάλυπταν έκταση 900.000 τ.χλμ. ή τριπλάσια μ’ αυτή της Ιταλίας!

Θεωρητικά η ηλιακή ενέργεια είναι απεριόριστη. Είναι η κατεξοχήν δωρεάν μορφή ενέργειας. Κάθε χρόνο η ηλιακή ενέργεια που δέχεται η Γη είναι 15.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που καταναλώνεται από ολόκληρο τον πληθυσμό του πλανήτη μας. Συγκεκριμένα ακτινοβολούνται σε ετήσια βάση στην ατμόσφαιρα περίπου 5,4 exajouls ηλιακής ενέργειας. Από αυτή την εκπληκτική ποσότητα ενέργειας το 1/3 ανακλάται στο διάστημα και το 18% απορροφάται από την ίδια την ατμόσφαιρα. Όμως σχεδόν 2,5 exajouls φθάνουν στην επιφάνεια της Γης: ενέργεια που είναι 6.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή που κατανάλωσε η ανθρωπότητα το 1990. Για να το πούμε διαφορετικά, το σύνολο των ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων που είχε και μπορεί να έχει στη διάθεση του ο άνθρωπος, αντιστοιχούν σε λιγότερο από έναν μήνα ηλιοφάνειας στον πλανήτη μας!

wind_lense

Καθημερινά ο πλανήτης μας πλημμυρίζει με ασύλληπτα ποσά ηλιακής ενέργειας. Μέσα σε ένα χρόνο, κάθε τετραγωνικό μέτρο εδάφους οποιασδήποτε περιοχής με μεγάλη ηλιοφάνεια δέχεται πάνω από 2.000 κιλοβατώρες ηλιακής ενέργειας. Αν μπορούσαμε να συλλέξουμε και να μετατρέψουμε σε ηλεκτρική ενέργεια αυτή την ποσότητα, θα μπορούσαμε να κρατήσουμε σε λειτουργία μια χύτρα ταχύτητας για περίπου έξι εβδομάδες!

Τελευταία η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών στοιχείων γνωρίζει μια εκπληκτική ανάπτυξη, που πριμοδοτείται τόσο από την αύξηση του κόστους κατανάλωσης των ορυκτών καυσίμων (κυρίως του πετρελαίου), όσο κι από την θέληση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό παραγόμενο από τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον. Η τεχνολογία φωτοβολταϊκών στοιχείων, όπως και η τεχνολογία των ανεμογεννητριών που αξιοποιεί την αιολική ενέργεια, είναι μια τεχνολογία Ελεύθερης Ενέργειας, εφόσον εκμεταλλεύεται απ’ ευθείας τον ζωοδότη Ήλιο που είναι και η κατεξοχήν πηγή της δωρεάν ενέργειας. Ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι ότι πρόκειται για τεχνολογία αποκεντρωτική καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι εκτός δικτύου, παρέχοντας π.χ. ηλεκτρισμό σε απομακρυσμένες κατοικίες ή οχήματα. Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, η αξιοποίηση της γεωθερμίας, των θαλάσσιων ρευμάτων, της βιόμαζας και, κυρίως, του υδρογόνου, που είναι και το «καύσιμο του μέλλοντος», μπορεί να εξαπολύσουν μια «πράσινη» Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση συνεισφέροντας σημαντικά στην κατεύθυνση ενός «αειφόρου» ενεργειακού συστήματος, κι εξασφαλίζοντας ενεργειακή αυτονομία με ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος.

Πετρος Ζωγράφος Οκ.

Υδρογόνο: Το Καύσιμο του Μέλλοντος

Ρόλο κλειδί στο νέο ενεργειακό μοντέλο, που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναμένεται να διαδραματίσει το υδρογόνο. Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το υδρογόνο ως «καύσιμο του μέλλοντος» είναι αρκετά παλιά. Ήδη από τη δεκαετία του 1870 ο «πατέρας» της επιστημονικής φαντασίας Ιούλιος Βερν, πρότεινε το υδρογόνο ως το καταλληλότερο καύσιμο για την αντικατάσταση του άνθρακα, που έκανε γκρίζες και ανθυγιεινές τις ευρωπαϊκές πόλεις του 19ου αιώνα. Χρειάστηκε όμως να περάσουν πολλές δεκαετίες για να γίνει το υδρογόνο αξιοποιήσιμο, χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των κυψελών καυσίμου.

Το υδρογόνο είναι το καύσιμο της τρίτης χιλιετίας, το οποίο θα συνεισφέρει καθοριστικά στην επίλυση της ενεργειακής κρίσης και θα καθαρίσει το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας. Οι ειδικοί, όπως ο Τζέρεμι Ρίφκιν, προβλέπουν πως το υδρογόνο έχει όλες τις δυνατότητες να αντικαταστήσει αργά η γρήγορα τα ορυκτά καύσιμα. Το υδρογόνο θα εκθρονίσει τον «Βασιλιά Πετρέλαιο», επειδή είναι σαφέστατα αποδοτικότερο, καθαρότερο και υπάρχει παντού και σε αφθονία (για την ακρίβεια είναι το ένατο πιο άφθονο στοιχείο στη Γη). Άλλωστε αυτό υποδεικνύει και το γεγονός ότι όσο πιο εξελιγμένη μορφή ορυκτών καυσίμων χρησιμοποιούμε, τόσο μεγαλύτερη είναι και συμμετοχή του υδρογόνου σ’ αυτή. Για παράδειγμα, ο λιθάνθρακας περιέχει μόνον 30% υδρογόνο, το πετρέλαιο περίπου 70%, ενώ το πολύ πιο αποδοτικό φυσικό αέριο αποτελείται κατά 90% από υδρογόνο! Η σταθερή αναβάθμιση του υδρογόνου μέσα στα ορυκτά καύσιμα προοιωνίζει ένα μέλλον, όπου η κυρίαρχη καύσιμη ύλη θα είναι το αφθονότερο και ελαφρύτερο στοιχείο του σύμπαντος.

ffc217_5844420d62a040aea7a81165e74e3748

Τον 19ο αιώνα η ανθρωπότητα βάσιζε την οικονομία της στα στερεά καύσιμα (ξύλο και άνθρακας). Τον 20ο αιώνα η οικονομία βασίζονταν στα υγρά καύσιμα (πετρέλαιο και παράγωγά του). Και στις αρχές του 21ου αιώνα το φυσικό αέριο, ο λεγόμενος «πρίγκιπας των υδρογονανθράκων», αρχίζει να εκτοπίζει τα υγρά καύσιμα. Αυτή η τάση προς τα αέρια καύσιμα προβλέπεται να συνεχιστεί και θα καταλήξει στο υδρογόνο, που είναι το απλούστερο χημικό καύσιμο, στην ουσία ένας «υδρογονάνθρακας χωρίς άνθρακα». Όταν αυτό συμβεί η εποχή του ρυπογόνου άνθρακα, που ευθύνεται για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και είναι ο κατεξοχήν μολυντής του περιβάλλοντος, θα αποτελεί πλέον ιστορία…

Σε αντίθεση με την οικονομία του πετρελαίου και των άλλων ορυκτών καύσίμων, η οικονομία του υδρογόνου θα βασίζεται σ’ ένα στοιχείο με μηδενικές ρυπογόνες εκπομπές, το οποίο συμβαίνει να βρίσκεται παντού όπου υπάρχει νερό (Η2Ο) ή χημικές ενώσεις που περιέχουν νερό. Η ανατολή της εποχής του υδρογόνου θα αλλάξει ριζικά το γεωπολιτικό σκηνικό της υδρογείου. Θα συμβούν κοσμοϊστορικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις, με κυριότερη το τέλος της εξάρτησης από τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής, μια περιοχή που θα απολέσει εξ αιτίας αυτού του γεγονότος και το μεγαλύτερο μέρος της γεωπολιτικής υπεραξίας της. Επίσης, όλες οι μη πετρελαιοπαραγωγές χώρες του πλανήτη μας θα ανακουφιστούν από τη συνεχή αιμορραγία συναλλάγματος, θα αναδιαρθρώσουν τα εμπορικά τους ισοζύγια και θα πετύχουν εν τέλει υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, που θα εξυψώσουν γρήγορα το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων τους. Το υδρογόνο που θα παράγεται από την αιολική και ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας νέας παγκόσμιας ενεργειακής οικονομίας.

hydrogen-economy-nanocomposite-breakthrough

Η ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας αυτοκινήτων με κινητήρες υδρογόνου θα μεταβάλει σε προϊστορικό τον βενζινοκινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο πρωτόγονος αυτός κινητήρας θα πρέπει να θεωρείται μια σίγουρη απώλεια ως το 2025μ.Χ.. Ένα υδρογονοκίνητο όχημα έχει 2,8 φορές μεγαλύτερες επιδόσεις απ’ ό,τι ένα βενζινοκίνητο. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες…

Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες έχουν μπει οι τεχνολογικές βάσεις για ένα νέο ενεργειακό σύστημα βασισμένο στο υδρογόνο. Το ζητούμενο πλέον είναι αν οι καταναλωτές θα αγοράζουν υδρογόνο από τα πρατήρια του μέλλοντος ή αν θα το παρασκευάζουν μόνοι τους; Θα οδηγηθούμε και πάλι σ’ ένα συγκεντρωτικό ενεργειακό μοντέλο με βάση το υδρογόνο ή μήπως η «Εποχή του Υδρογόνου» θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μια πρωτόγνωρη ενεργειακή αποκέντρωση; Ας ελπίσουμε να συμβεί το δεύτερο.

Το 2030 θα Χρειαζόμαστε Δύο Πλανήτες για να Εξασφαλίσουμε την Επιβίωσή μας!

Η σημερινή οικονομική κρίση και η επερχόμενη οικολογική κρίση καθιστούν σαφές πως πρέπει να αλλάξουμε άμεσα την καταναλωτική μας συμπεριφορά και το αναποτελεσματικό και καταστρεπτικό ενεργειακό μας μοντέλο. Ακολουθούμε απερίσκεπτα το δρόμο της «σκληρής ενέργειας», που πληγώνει βάναυσα το μητρικό μας πλανήτη, εφόσον παράγουμε ενέργεια από μη ανανεώσιμες πηγές με τη βοήθεια υπερ-συγκεντρωτικών τεχνολογιών, που και αντιοικονομικές είναι και ανθυγιεινές. Ζητούμε μάλιστα από τις επόμενες γενιές να πληρώσουν τις σπατάλες και τις απερισκεψίες μας!
Αυτό πρέπει να αλλάξει και να στραφούμε άμεσα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία δεν θα στοχεύει στη λεηλασία του πλανήτη μας αλλά στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμης Ενέργειας (EREC) και την Greenpeace ο κόσμος μας θα μπορούσε να απαλλαγεί πλήρως από τη χρήση ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2090 επενδύοντας μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια, το υδρογόνο, τα βιοκαύσιμα, η αιολική και η γεωθερμική ενέργεια. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη οι απαιτούμενες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030 πρέπει να φτάνουν τα 14,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το σημερινό ΑΕΠ των ΗΠΑ ή με το 25% του ΑΕΠ που παράγουν ετησίως όλες οι οικονομίες του πλανήτη μας. Το ποσό αυτό είναι αναμφίβολα τεράστιο. Ισοδυναμεί ωστόσο με τις παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες για τρία μόλις συναπτά έτη. Μπορεί να συγκεντρωθεί καθώς θα πρόκειται για τη σημαντικότερη επένδυση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μια επένδυση όχι μόνον προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και προς όφελος της ζωής, της Φύσης και των μελλοντικών γενιών.
Σήμερα ο άνθρωπος χρησιμοποιεί κατά 30% περισσότερους πόρους από όσους μπορεί να αποκαταστήσει ο πλανήτης σε ετήσια βάση. Αν αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά συνεχιστεί, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού, υπολογίζεται πως το 2030 θα χρειαζόμαστε δύο πλανήτες για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας, πράγμα αδύνατον. Μόνον αν αλλάξουμε καταναλωτικό και ενεργειακό μοντέλο και στραφούμε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την επιβίωση μας τις επόμενες κρίσιμες δεκαετίες. Ο γνωστός επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ, παρότι βρίσκεται καθηλωμένος για δεκαετίες στο αναπηρικό του καροτσάκι, φημίζεται για τις πετυχημένες προβλέψεις του: πιστεύει πως αν οι άνθρωποι βρουν τον τρόπο να επιβιώσουν τα επόμενα 200 χρόνια και μάθουν να ζουν στο διάστημα, τότε το μέλλον μας προβλέπεται λαμπρό. Το κλειδί της επιβίωσης μας ως είδος βρίσκεται στη στροφή προς ένα ανανεώσιμο ενεργειακό μοντέλο φιλικό προς το περιβάλλον και στην επέκταση μας στο διάστημα. Διαφορετικά θα αυτοκαταστραφούμε. Κάναμε τόσο δρόμο ως είδος για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Δεν είναι κρίμα να εξαφανιστούμε επειδή παραμένουμε προσκολλημένοι στα ορυκτά καύσιμα;

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΚΟΣ (stamkos@post.com) είναι συγγραφέας και εκδότης-διευθυντής του περιοδικού ΖΕΝΙΘ.

FreeENERGY cover4

Οι επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αποδειχθούν το «Ελντοράντο του 21ου αιώνα».
Τον 19ο αιώνα η ανθρωπότητα βάσιζε την οικονομία της στα στερεά καύσιμα (ξύλο και άνθρακας). Τον 20ο αιώνα η οικονομία βασίζονταν στα υγρά καύσιμα (πετρέλαιο και παράγωγά του). Τον 21ου αιώνα θα βασίζεται στο αέριο υδρογόνο, που είναι το απλούστερο χημικό καύσιμο, στην ουσία ένας «υδρογονάνθρακας χωρίς άνθρακα».
Το κλειδί της επιβίωσης μας ως είδος βρίσκεται στη στροφή προς ένα ανανεώσιμο ενεργειακό μοντέλο φιλικό προς το περιβάλλον και στην επέκταση μας στο διάστημα.

 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Advertisements